Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο

  • [01] Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο

    Με τη συμμετοχή 200 Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών αρχίζει αύριο (24 Νοεμβρίου) στην Αθήνα το 10ο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τουρκο-Ελληνικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης. Στο συνέδριο μετέχουν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς επίσης και οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αλικαρνασσού.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα μιλήσουν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας.

    Η εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών σχέσεων στην τελευταία επταετία (1999-2006) ήταν ραγδαία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα το 1999 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μόλις και μετά βίας έφθανε τα 200 εκατ. δολάρια. Το 2005 το συνολικό εμπόριο ανήλθε στα 2,2 δισ. δολ. και το 2006 αναμένεται να κλείσει στα 2,6 δισ. δολ. Η Ελλάδα με καμία άλλη χώρα δεν είχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεκαπλασιασμό του συνολικού εμπορίου, σύμφωνα με το Επιμελητήριο.

    Οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 3 δισ. δολ., στην τουρκική Finansbank, η ελληνο-τουρκική κοινοπραξία των εταιριών ΑΚΤΩΡ και ΕΝΚΑ για την κατασκευή ολόκληρης πολιτείας στο Ομάν ύψους 12 δισ. ευρώ, καθώς και η κοινή επένδυση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών για τη δημιουργία της ελληνο-τουρκικής Τράπεζας με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ.

    Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, είναι 130, εκ των οποίων 22 στην περιοχή της Σμύρνης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ότι οι δύο γειτονικές χώρες πολύ σύντομα θα αυξήσουν τις συνολικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από ό,τι είναι μέχρι σήμερα. Σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί από την καινούργια ελληνο-τουρκική Τράπεζα, της οποίας βασικός στόχος είναι η χρηματοδότηση των ελληνο-τουρκικών επενδύσεων, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιούνται από 2.200 περίπου ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις.

    Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Γενικός Γραμματέας ο κ. Γεώργιος Καλαμωτουσάκης και μέλη οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αριστείδης Μπελλές, Μίλτος Ζαχαριάδης, Βασίλειος Ευμολπίδης, Ανδρέας Ζερβός, Ζαννώ Απικιάν, Αλέξανδρος Λέανδρος, Χαράλαμπος Τσαρούχας, Ευάγγελος Παπαγεωργίου, Ευτυχία Πυλαρινού, Τάκης Γεννηματάς και Βασίλειος Αποστόλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 November 2006 - 15:30:29 UTC