Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την Παιδεία

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την Παιδεία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί, στις 11.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με μέλη του Ομίλου Προβληματισμού και Παρέμβασης για θέματα Ανώτατης Παιδείας «Άρση».

    Στις 2.00 μ.μ.,θα επισκεφθεί το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Νέου Ικονίου Περάματος, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, τη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ολοήμερα Σχολεία.

    Στις 4.40 μ.μ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Bάτσλαβ Κλάους, στο Ξενοδοχείο «Μ.Βρετανία».

    Στη συνέχεια, θα έχει επαφές, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου θα συζητηθεί η πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Παιδεία.

    Συνεδρίαση Συντονιστών

    Προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των αγροτών, με την "πελατειακή και ρουσφετολογική" χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες τη συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματός του, στην οποία συζητήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και οι επιπτώσεις της στους αγρότες.

    Στο θέμα αναφέρθηκαν επίσης ο αρμόδιος τομεάρχης Θόδωρος Πάγκαλος, ο αρμόδιος Συντονιστής Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τα άλλα στελέχη του τομέα αγροτικής πολιτικής του Κινήματος (Γιάννης Κουτσούκος, Βαγγέλης Αργύρης και Θανάσης Παπαγεωργίου), καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι η επιχείρηση υφαρπαγής της ψήφου εξελίσσεται μέσω της χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όχι με βάση τα προβλήματα των αγροτών, αλλά με βάση τις κομματικές της ανάγκες.

    Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, περιλαμβάνει και την προνομιακή αποζημίωση συνεταιριστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και αυτό, όπως είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος, το διαπίστωσαν στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου είδαν διαφοροποιημένη τη στάση ορισμένων κομματικών στελεχών.

    Η παρουσία του κλιμακίου, πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, ήταν πολύ επιτυχημένη, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από τις προηγούμενες φορές. Και πρόσθεσε ότι οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση και ακούει, πλέον, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Το μοντέλο των περιοδειών, όπως έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην ύπαιθρο, εκτιμήθηκε ότι είναι αποδοτικό και η Γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέλαβε να το επεξεργαστεί περαιτέρω, ώστε να γενικευθεί η εφαρμογή του.

    ΄Ηδη, πάντως, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη του τομέα Ανάπτυξης θα περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα, όχι τόσο για να αναπτύξουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο για να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών-καταναλωτών. Σε κάθε περιοχή, πάντως, θα αναφέρονται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως, π.χ. στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, θα αναφερθούν στις φθίνουσες περιοχές και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα είναι ένα ρεαλιστικό όραμα, το οποίο διαπίστωσε, όπως είπε, από τη συζήτηση που προηγήθηκε, ότι διαθέτει το Κίνημα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε, εξ άλλου, την κυβέρνηση ότι δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τη νέα ΚΑΠ και να αναπροσαρμόσει την ελληνική αγροτική παραγωγή μέχρι το 2013. Και προέβλεψε πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, τότε θα υπάρξει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες, αλλά και απώλεια παραγωγής.

    Σχετικά με το ζήτημα της παραγωγής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα» από κλιματολογική άποψη και μπορεί να παράγει πολλά και καλά προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

    ΄Εκανε λόγο και για τη μεσογειακή διατροφή, την οποία, όπως ανέφερε, εγκαταλείψαμε χάριν ενός κακώς νοούμενου «εξευρωπαϊσμού» και μια «αμερικανοποίησης» της διατροφής μας, μέσω των φαστ-φουντ. Αυτές οι νέες συνήθειες, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, αλλά και στην ελληνική αγροτική οικονομία.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στην ανακίνηση θέματος Περιφερειακής Συνεργασίας, θέμα που είχε θέσει πρώτος ο ίδιος, το καλοκαίρι, όταν ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε επισκεφθεί το Ιράν, το Ισραήλ και το Λίβανο.

    Τότε, πρόσθεσε, δεν μας άκουσε ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκούσε την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για στροφή της διεθνούς κοινότητας, αλλά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι στην εξωτερική πολιτική, «συνεχίζει το ταξίδι της αδράνειας και της απουσίας».

    Απάντηση της κυβέρνησης

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για θέματα του αγροτικού τομέα και τονίζει:

    "Ας μελετήσει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα στοιχεία που αναφέρονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις (φέτος έχουν καταβληθεί 503 εκατ. ευρώ, έναντι 358 εκατ. ευρώ πέρσι), στις δημόσιες επενδύσεις όπου υπάρχει υπερδιπλασιασμός την τελευταία διετία (από 430 εκατ. ευρώ τη διετία 2002-2003, σε 803 εκατ. ευρώ τη διετία 2003-2004) και φέτος στα 500 εκατ. ευρώ και στον ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών πόρων (πάνω από 50%) γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να αυξήσει τα κοινοτικά κονδύλια κατά 406 εκατ. ευρώ.

    Τότε μόνο, καταλήγει ο κ. Μπασιάκος, θα μπορέσει με βεβαιότητα να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιο χρονικό διάστημα υπήρχε στασιμότητα και σε ποιο, ταχύρρυθμη ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 November 2006 - 5:30:23 UTC