Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο κ.Κ.Παπούλιας

  • [01] Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο κ.Κ.Παπούλιας

    Εντυπωσιακή και απόλυτα «κινηματογραφική» ήταν η χθεσινή τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

    Η τελετή άρχισε στις 9.30 το βράδυ και το εντυπωσιακό «σόου» που σκηνοθέτησε ο Άγγελος Φραντζής , εισήγαγε κείμενο - φράση του Λουίς Μπουνιουέλ σύμφωνα με τον οποίο «ο κινηματογράφος είναι το καλύτερο μέσο για να εκφράσει κανείς τον κόσμο των ονείρων, των συγκινήσεων και του ενστίκτου». Ακολούθησαν αποσπάσματα από ταινίες -σταθμούς του κινηματογράφου, σ΄ έναν ιδιότυπο εικονικό και ηχητικό διάλογο . Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι ηθοποιοί Αθηνά Μαξίμου και Γιώργος Πυρπασόπουλος.

    Χαιρετισμό στη διάρκεια της τελετής απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος και η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Δέσποινα Μουζάκη. Στην ομιλία της η κ. Μουζάκη πέραν των ευχαριστιών σ΄όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στην αποψινή «ημέρα μνήμης και τιμής στη χώρα μας, για τους νέους που το 1973 ακριβώς σαν σήμερα έδωσαν καθοριστικό αγώνα για την πτώση της δικτατορίας» ενώ τη συνέδεσε με το σήμερα με την πρόκληση «σε νέους δημιουργούς, που βρίσκονται ανάμεσά μας και καταθέτουν τις δικές τους απαντήσεις».

    Στο δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Καλαντζής ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ειδικού βραβείου που θα δίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα χρηματοδοτείται (με ποσό ύψους 15.000 ευρώ) από το ΥΜΑ-Θ. Το βραβείο με τίτλο «Καθημερινότητα.Υπέρβαση ή συμφιλίωση» θα δίνεται από την ίδια επταμελή κριτική επιτροπή σε μία, από τις συμμετάσχουσες στο Φεστιβάλ, ταινία με σχετικό θέμα.

    Της τελετής έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η βασίλισσα» του Στέφεν Φρίαρς (παραγωγή του 2006 , διάρκεια 97 λεπτά). Η ταινία αναφέρεται στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα , την αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄και τις «πολιτικές» κινήσεις του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την ανάκτηση των σχέσεων του Βρετανικού λαού με το «βασιλικό πρότυπο».

    Παρόντες στην αίθουσα του «Ολύμπιον» ήταν εκατοντάδες θεατές (επίσημοι και κινηματογραφόφιλοι) .

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, επίσης, αύριο Κυριακή - τρίτης μέρας της διοργάνωσης- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας «Mon Colonel» του σκηνοθέτη Λοράν Ερμπιέ. Ο κ.Παπούλιας είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται -και μάλιστα προκειμένου να παρακολουθήσει ταινία κι όχι για να παραστεί σε τελετή- το Φεστιβαλ Κινηματογράφου από τη θεσμοθέτησή του το 1960 μέχρι σήμερα.

    Στην προβολή της ταινίας «Mon Colonel» (Ο συνταγματάρχης) θα βρίσκεται επίσης ο Κώστας Γαβράς που υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή της , καθώς και ο σκηνθέτης της και οι ηθοποιοί Ολιβιέ Γκουρμέ και Ρομπινσόν Στεβενάν.

    Η ταινία αναφέρεται στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας πριν από πενήντα ακριβώς χρόνια (1956), και μέσα από την εξέλιξή της αποκαλύπτει τις ψυχολογικές και νομικές διαδικασίες που μετέτρεψαν έναν νεαρό αξιωματικό σε βασανιστή, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στο παρελθόν με τη σιωπηρή έγκριση των κρατικών αρχών, στο όνομα ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η προβολή του Mon Colonel θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα "Ολύμπιον" και είναι ανοιχτή στο κοινό.

    Οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνουν πέραν της σειράς προβολών (για το διαγωνιστικό τμήμα, το ελληνικό και σειράς αφιερωμάτων), εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις σκηνοθετών και ανθρώπων του σινεμά, συναυλίες κ.α . Κορυφαίος επίσημος προσκεκλημένος είναι ο γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Το πολύπλευρο αφιέρωμα του φεστιβάλ στον Βιμ Βέντερς περιλαμβάνει την προβολή του συνόλου της 35ετούς δημιουργικής του πορείας (είκοσι επτά ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), ενώ προγραμματίζεται και έκθεση φωτογραφιών του ιδίου και της συζύγου του στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Οι προβολές ταινιών (αφιερώματα ) άρχισαν από το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ από σήμερα αρχίζουν οι προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

    Τα εισιτήρια στοιχίζουν (για όλες τις αίθουσες ) 5 ευρώ (πλην των δύο τελευταίων βραδινών προβολών στο «Ολύμπιον» που στοιχίζουν 6 ευρώ.

    Το 47ο Φεστιβάλ κινηματογράφου θα διαρκέσει ως και την επόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 November 2006 - 13:30:23 UTC