Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο
  • [02] «Δεν πρόκειται να παραληφθεί το υποβρύχιο»
  • [03] Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο

  • [01] Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο

    «Τελείωσαν τα ψέματα» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος σήμερα το πρωί επιθεώρησε τις εργασίες που εκτελεί ο ΟΣΕ στη σήραγγα του Καλλιδρόμου, με την ευκαιρία της εγκατάστασης του νέου αναδόχου του έργου. Ο ίδιος ο κ. Λιάπης προσδιόρισε σαν δεύτερο μεγάλο στόχο του υπουργείου του την απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., αφού όπως υπογράμμισε «ο πρώτος στόχος που ήταν η συμβασιοποίηση όλων των μεγάλων έργων για το σιδηρόδρομο έχει επιτευχθεί».

    Παράλληλα, ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών από τους αναδόχους των έργων, έτσι ώστε να υπάρξει η ολοκλήρωσή τους με παράλληλη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι το 2008.

    «Θα επιβλέπω προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών σε όλη την επικράτεια το επόμενο διάστημα, με συνεχείς επισκέψεις στα εργοτάξια. Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων είναι διαχρονική και διακομματική. Τα έργα για τη σιδηροδρομική γραμμή είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο κ. Λιάπης ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων στη συγκεκριμένη σήραγγα του Καλλιδρόμου που πρόσφατα εγκαταστάθηκε νέος ανάδοχος για να ολοκληρώσει τις εργασίες διάνοιξης μιας δίδυμης σήραγγας, περίπου 9 χιλιομέτρων η κάθε μία, ενώ παράλληλα επιθεώρησε και τα έργα που εξελίσσονται στην πεδιάδα της Λαμίας, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο σημείο όπου κατασκευάζεται μια μεγάλη γέφυρα, εκεί που διασταυρώνονται ο Σπερχειός ποταμός, τα έργα του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού και τα έργα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός, τα έργα από την Αθήνα μέχρι το Λιανοκλάδι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2011, ενώ μέχρι το 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη. «Με την ολοκλήρωση των έργων το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 3,5 ώρες» υπογράμμισε ο κ. Λιάπης.

    Το έργο της σήραγγας του Καλλιδρόμου έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά το 1996 και μέχρι σήμερα παρουσιάστηκε μια σειρά από προβλήματα που συνεχώς παρατείνουν χρονικά την ολοκλήρωση της. Η ολοκλήρωση των έργων, τόσο στη σήραγγα όσο και στη νέα πεδινή χάραξη, παρά το γεγονός ότι μειώνει την απόσταση της γραμμής μεταξύ Τιθορέας-Λιανοκλαδίου κατά δύο μόνο χιλιόμετρα, λόγω της αύξησης των ταχυτήτων στη νέα χάραξη, που φτάνουν τα 200 χιλ., θα υπάρχει μείωση του χρόνου κατά 25 λεπτά.

    Το έργο αυτό αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι στο γνωστό Μπράλλο, με νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μήκους 54 χιλιομέτρων.

    Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9 χιλ. η κάθε μία και ακολουθώντας χάραξη μέσω της πεδιάδας του ποταμού Σπερχειού καταλήγει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου, ενώ κατασκευάζεται και νέος ενδιάμεσος σταθμός στο Μώλο. Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΕ είναι συνολικού κόστους 694,05 εκατομμυρίων Ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 50% από Δημόσιες Επενδύσεις.

    «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πλέον τα έργα θα έχουν μια καλή πορεία. Μέχρι τώρα όμως χάθηκε και χρόνος και χρήμα. Είμαστε εδώ για να ελέγχουμε την εξέλιξη του προγράμματος» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Τόνια Αντωνίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Είπε παράλληλα ότι «υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως είναι τα αντιπλημμυρικά που πρέπει να κατασκευαστούν για να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα, όπως στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου» ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις.

    [02] «Δεν πρόκειται να παραληφθεί το υποβρύχιο»

    Σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άρνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παραλάβει προβληματικό εξοπλισμό από τη Γερμανία, κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Πρόκειται για παραγγελίες και συμβάσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και πολύ ορθά, η σημερινή κυβέρνηση ελέγχει την πλήρη εκπλήρωση των όρων των σχετικών συμβάσεων» σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επιπρόσθετα, ο κ.Ευ.Αντώναρος διευκρίνισε πως «εν προκειμένω υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα - υπάρχει το θέμα του υποβρυχίου, ως προς το οποίο υπήρξε μια διαπραγμάτευση, που δεν κατέληξε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και άρα ισχύει η θέση της κυβέρνησης πως δεν θα παραληφθεί το υποβρύχιο αν δεν ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές, και υπάρχει επίσης το θέμα που αναφέρεται στα άρματα μάχης. Όπως με ενημέρωσε σχετικά το αρμόδιο υπουργείο, η υπόθεση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, γίνονται δοκιμές που δεν έχουν ολοκληρωθεί».

    Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ μετέδωσε χθες στις 20.42` στη συνδρομητική υπηρεσία του "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ-ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ" Δελτίο Τύπου της εταιρίας "ThyssenKrupp Marine Systems - Hellenic Shipyards S.A. - Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.", με τίτλο "Παράδοση του υποβρυχίου Παπανικολής" , σύμφωνα με το οποίο "η HDW και η ΑΕ Ελληνικά Ναυπηγεία παρουσίασαν το πρωτότυπο υποβρύχιο τύπου 214 "Παπανικολής" στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) το οποίο κατασκευάστηκε απο το ναυπηγείο της HDW στο Κιέλο της Γερμανίας.

    [03] Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο

    Δεύτερη ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου και δεκάδες Αθηναίοι πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται απο το πρωί στο Μνημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής για την εξέγερση του 1973.

    Το πρωί στεφάνι κατέθεσαν αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη γραμματέα τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επισήμανε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και στη σημερινή εποχή.

    Επίσης στεφάνι κατέθεσαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε χθες το απόγευμα στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου και κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μέμος Μακρής.

    Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ, ενώ αύριο το πρωί, τελευταία ημέρα του εορτασμού, οι πύλες θα ανοίξουν και πάλι στις 9 το πρωί και θα κλείσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής εκδήλωσης που θα γίνει γύρω στις 2 στο κτίριο Αβέρωφ.

    Η αιματοβαμένη σημαία του Πολυτεχνείου θα τεθεί επικεφαλής της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, αυξημένα περιφρούρησης λαμβάνονται απο χθες τόσο μέσα στο Πολυτεχνείο όσο και στις άλλες Σχολές του κέντρου της Αθήνας, όπως η Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η Πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν το άσυλο, ενώ η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός, καθώς για την αυριανή τελευταία ημέρα του εορτασμού διατίθενται πάνω απο 5.500 αστυνομικοί, οι οποίοι θα περιφρουρούν την πορεία με διακριτικότητα.

    Σε φρούριο, πάντως, ανάμενεται να μετατραπεί το Πολυτεχνείο, καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας.

    Κ.Παπούλας: Το μήνυμα της επετείου είναι διαχρονικό

    Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο της πιο φωτεινής πλευράς της σύγχρονης Ελλάδας και στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης ταιριάζει καλύτερα η σιωπή του σεβασμού και της αναγνώρισης μιας προσφοράς που παραμένει και σήμερα συγκλονιστική, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την 33η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.

    Το μήνυμα της επετείου είναι διαχρονικό, τονίζει ακόμα ο κ. Παπούλιας και σημειώνει πως "κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο ελληνικός λαός έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τους εξεγερμένους του β73 και τη δυνατότητα να στοχαστεί, να εμπνευστεί και να αναρωτηθεί αν το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία φτάνουν για όλους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 November 2006 - 15:30:26 UTC