Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοτουρκική συνεργασία στον τουριστικό τομέα
  • [02] Παπαρήγα: Αντεπίθεση κομμουνιστικών κομμάτων
  • [03] Αλ. Αλαβάνος: Τόπο στους νέους

  • [01] Ελληνοτουρκική συνεργασία στον τουριστικό τομέα

    Πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας υπογράφτηκε σήμερα στην Αττάλεια από τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού και πολιτισμού Ατίλα Κοτς (Atilla Koc) και την Ελληνίδα υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να παραβρεθεί στη δεύτερη Σύνοδο της Μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής για τον τουρισμό, αλλά και στο 7ο εληνοτουρκικό φόρουμ για τον τουρισμό.

    Η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού ανάμεσα στα δυο μέρη είναι ένα ακόμη βήμα ενδυνάμωσης της φιλίας των δυο λαών, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον κ. Κοτς.

    Στην ομιλία της η κα Πετραλιά σημείωσε ότι μέσα από τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στον παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό.

    Η τουριστική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, συνέχισε, όχι μόνο επιτυγχάνει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και εμπεδώνει ένα κλίμα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στους δυο λαούς, τονίζοντας περαιτέρω ότι ο τουρισμός είναι η οικονομία της ειρήνης.

    Οσον αφορά τις εργασίες της ελληνοτουρκικής επιτροπής -οι οποίες επισφραγίστηκαν με την υπογραφή πρωτοκόλλου- συμφωνήθηκε να προωθηθεί η διευκόλυνση της μετακίνησης των επισκεπτών ανάμεσα στις δυο χώρες και να εργαστούν από κοινού οι δυο πλευρές για τη δημιουργία νέων ακτοπλοϊκών γραμμών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενθάρρυνση της αεροπλοΐας των ταξιδιών για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής με ιδιωτικά τζέτ.

    Πέραν της ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα υποδομών και ανταλλαγής εμπειριών, στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των μορφών που τον διέπουν. Συγκεκριμένα ενθαρρύνεται η συνεργασία ανάμεσα στις μαρίνες των δυο χωρών ενώ θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες οργάνωσης κοινών αγώνων ιστιοπλοΐας.

    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά παράλληλα η σύσταση ομάδας εκπαίδευσης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους εκπαιδευτικών οργανισμών και τουριστικών σχολών των δυο χωρών. Η εν λόγω ομάδα θα συναντάται μια ή δυο φορές το χρόνο, και θα οργανώνει και θα συντονίζει τις επισκέψεις και την επιμόρφωση φοιτητών και δασκάλων από τις σχολές της μιας χώρας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της άλλης.

    Προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση ανάμεσα στις δυο χώρες τα δυο μέρη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ενημερωτικά συνέδρια, ταξίδια, εκθέσεις, φεστιβάλ καθώς και πολιτισμικές εβδομάδες.

    Πρέπει να τονιστεί ότι στο 6ο ελληνοτουρκικό φόρουμ που έλαβε χώρα στη Σάμο και στο Κουσάντασι το 2005, οι πράκτορες των δυο χωρών Hatta και Tursab είχαν υπογράψει διμερή συμφωνία η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα τουριστικής συνεργασίας και ειδικότερα στη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων, για τουρίστες κυρίως που θα έρχονται από την Απω Ανατολή και θέλουν να επισκεφθούν και τις δυο χώρες.

    Μάλιστα ο πρόεδρος των εν Ελλάδι πρακτόρων Γιάννης Ευαγγέλου, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας τονίζοντας ότι η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων πρακτόρων είναι πάρα πολύ καλή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο Καν Ερερτεμ (Can Erertem), επιφανής Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του γιώτιγκ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, εκθείασε τη συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες του κλάδου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ίχνος προβλήματος ανάμεσα στα δυο μέρη. Κάθε χρόνο, όπως είπε, περίπου 50.000 Τούρκοι κάνουν γιότιγκ στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, το 2004 σημείωσε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 25%, φθάνοντας τα 17,5 εκατομμύρια τουρίστες. Το 2005 η Τουρκία προσέλκυσε 21 εκατομμύρια τουρίστες με τα έσοδα την ίδια περίοδο να διαμορφώνονται στα 18,2 δις. δολάρια από 15,4 δις. δολάρια που ήσαν το 2004.

    Στον παγκόσμιο τουριστικό πίνακα, η Τουρκία είναι 9η σε αφίξεις στον κόσμο και 8η όσον αφορά τα έσοδα. Συνολικά το 2005, 120.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα.. Την ίδια στιγμή 585.000 περίπου Ελληνες πραγματοποίησαν ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία, όταν το 2004 ήταν μόνο 100.000.

    Εκθειάζοντας τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιεί η Τουρκία στον Τουρισμό, ο κ. Κοτς κάλεσε την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 15-18 Φεβρουαρίου το 2007 στην Κων/πολη.

    Τέλος, η 3η σύνοδος της Ελληνοτουρκικής Μικτής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σε ημερομηνία θα αποφασιστεί από τα δυο μέρη.

    [02] Παπαρήγα: Αντεπίθεση κομμουνιστικών κομμάτων

    Την ανάγκη να υπάρξει ιδεολογική αντεπίθεση των κομμουνιστικών κομμάτων για να αντιμετωπιστεί "η πολιτική των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού", υποστηριξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη διεθνή συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στη Λισαβόνα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι την περίοδο που διανύουμε εγκυμονούνται ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, καθώς «οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γίνονται πιο σύνθετες και ανταγωνιστικές, oξύνονται οι αντιθέσεις στους κόλπους της ίδιας της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «η Σοσιαλδημοκρατία από τη μια περνά σε ολοένα και πιο αντιδραστικές πολιτικές θέσεις και από την άλλη παρεμβαίνει δραστήρια στην κατεύθυνση του ευνουχισμού των διεκδικήσεων στα ολοένα και στενότερα όρια που θέτουν οι ανάγκες αναπαραγωγής του συστήματος».

    Οπως παρατήρησε η ΓΓ του ΚΚΕ, όσο δεν αναδύεται ισχυρό και διακριτό κομμουνιστικό κίνημα, ικανό να καθοδηγήσει μια στρατηγική αντεπίθεση, τα λαϊκά κινήματα και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αναδύονται θα είναι πιο ευάλωτα στη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό, την ενσωμάτωση. Για αυτό, σημείωσε, «θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ιδεολογική αντεπίθεση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που πιστεύουν στην αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για το σοσιαλισμό».

    Η κ. Παπαρήγα πρότεινε στα άλλα κόμματα την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ πρότεινε:

    "- Να αναληφθούν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις απέναντι στις προεδρίες και τις συνόδους της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

    - Καμπάνια για την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού με την αφορμή της 90ής επετείου της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης το 2007.

    - Αλληλεγγύη με τη μπολιβαριανή διαδικασία στη Βενεζουέλα (εκλογές 3 Δεκεμβρίου).

    - Δράση ενάντια στον αντικομμουνισμό. Στήριξη της πρωτοβουλίας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στις 25-26 Νοεμβρίου 2006 στην Πράγα. Συστηματική παρακολούθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις διώξεις των ΚΚ και άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δημιουργία ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Καμπάνια ενάντια στην απαγόρευση της ΚΝ Τσεχίας.

    - Καμπάνιες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μεταναστών.

    - Καμπάνιες για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις της συνόδου στη Ρίγα και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις. Αντί-ΝΑΤΟϊκή συνάντηση κομμάτων και κινημάτων των Βαλκανίων το Μάιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη.

    - Συνέχιση της δράσης για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

    - Ενεργητική στήριξη περιφερειακών και υποπεριφερειακών συναντήσεων και πρωτοβουλιών των ΚΚ.

    - Δράση ενάντια στο σχέδιο για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή». Αποστολές αλληλεγγύης από εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Κομμάτων στο Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ".

    [03] Αλ. Αλαβάνος: Τόπο στους νέους

    "Εχει πολλά να δώσει αυτή η γενιά,-η γενιά των πενηντάρηδων- που είναι γεμάτη από σοφία, εμπειρίες, βιώματα χαράς και πίκρας από το μεγάλο μυθιστόρημα της ελληνικής Αριστεράς, το πιο σημαντικό όμως είναι να ανοίξει με μεγάλη τόλμη και χωρίς περιττές καθυστερήσεις, το δρόμο και σε μία νέα γενιά που συμμερίζεται τις αξίες και τα οράματα μας, αλλά όχι τις δεσμεύσεις και τα στερεότυπα μας", δηλώνει ο 56χρονος σήμερα, πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη του, στην Ελευθεροτυπία.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την εκλογική επιτροπή του κόμματος, "πάντα με καινοτόμο αντισυμβατικό πνεύμα να λειτουργήσει με κοινή στόχευση, με κινηματική λογική, με συνεργατική διάθεση για όλη τη ριζοσπαστική Αριστερά συμπεριλαμβάνοντας και τα νέα πρόσωπα του Συνασπισμού".

    Ο κ. Αλαβάνος διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού κάποιων από τους σημερινούς βουλευτές καθώς "η έννοια του ανοίγματος στο νέο είναι έννοια συμμετοχής, όχι αποκλεισμού". Παράλληλα, προσθέτει, "αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη ποσοστικά και ποιοτικά παρουσία και νέων συντρόφων, ώστε να είμαστε συνεπείς στο σήμα που στείλαμε ως Αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογες".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επαναλαμβάνει ότι "σήμερα με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την αξιωματική αντιπολίτευση όχι, υπενθυμίζοντας ότι τις συνεργασίες μας δεν καθορίζει ο εκλογικός νόμος αλλά η προγραμματική σύγκλιση. Στο σημείο αυτό, παρατηρεί ότι ο Συνασπισμός μέσα στη Βουλή έχει κυριολεκτικά "πολιορκήσει" το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις για κοινή δράση για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το χωρισμό Εκκλήσίας και Κρτάτους για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για την παιδεία, σχεδόν όλες όμως έμειναν ατελέσφορές. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρίσκεται με μας, είναι στην άλλη πλευρά", δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εκτιμά ότι "σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται πια να επικεντρωθούμε στο αίτημα να μπει ο ΣΥΝ στη Βουλή. Μπορούμε πια να έχουμε πολύ υψηλότερους στόχους, για ένα μεγάλο πλήγμα στο δικομματισμό, για μια ισχυρη κοινωνική Αριστερά, για αλλαγή του τοπίου στην Αριστερά με την επικράτηση των δυνάμεων της ενότητας κι όχι της διαίρεσης, όπως σήμερα".

    "Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ευρύ κοινωνικό χώρο, που στις αξίες του, ακόμη και πολίτες που δεν έχουν την ετικέτα του αριστερού, θα μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Να κρατάμε ζωντανό το όνειρο μας για μια κοινωνία αδελφοσύνης και ισότητας. Να μη σβήσουμε από το λεξιλόγιο μας τις λέξεις "ανατροπή, εξέγερση, αμφισβήτηση, σοσιαλισμός", καταλήγει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 November 2006 - 13:30:29 UTC