Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Mεταρρυθμίσεις με ευρύτερη δυνατή συναίνεση
  • [02] Αποφάσεις Διυπουργικών Επιτροπών για ΟΤΕ

  • [01] Καραμανλής:Mεταρρυθμίσεις με ευρύτερη δυνατή συναίνεση

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Γαλλικού Τραπεζικού Ομίλου Credit Agricole κ.Ρενέ Καρόν, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα σχέδια του γαλλικού τραπεζικού ομίλου για την ανάπτυξη και επέκταση της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις,αλλά με σύνεση, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αποσυνδέει το θέμα με το χρόνο διενέργειας των εκλογών.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα,υπογράμμισε ότι «δεν βλέπει το λόγο για πρόωρες εκλογές» και σημείωσε πως «δεν θα φρενάρουν οι μεταρρυθμίσεις».

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Μένουν 16 μήνες έως τις εκλογές.Πάντα κάναμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όλα γίνονται με συνετό τρόπο. Δεν βλάπτει αυτό στην πολιτική. Ωφελεί. Η μεταρρυθμιστική πολιτική είναι αποδεκτή από τον κόσμο. Είναι κοινωνική ανάγκη. Δεν ισχύει η συμβατική λογική ότι φρενάρουμε πριν από τις εκλογές. Δεν συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις με τις εκλογές».

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής επέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σημείωσε:

    «Δεν βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές.Δεν θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις.Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την πολιτική μας. Οι πολίτες θέλουν τις μεταρρυθμίσεις.Όταν υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα προχωρουν γρηγορότερα, το καταλαβαίνουν όλοι. Αποτυπώνεται και στις μετρήσεις.Στις δημοτικές εκλογές, εγώ πιστεύω - και το είπα μάλιστα από την πρώτη μέρα - οτι τα κριτήρια για το πώς ψηφίζει ο καθένας είναι πολλά και διαφορετικά. Αλλά και τα όποια πολιτικά κριτήρια να δει κανείς, δεν προκύπτει οτι εκφράστηκε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην πολιτική μας.Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ.Ενάμισυ χρόνος είναι πολύς χρόνος».

    Επίσης,ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παροχές λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για σπάταλη πολιτική, όπως γινόταν στο παρελθόν.Την πολιτική "βγαίνουμε από την επιτήρηση και ελάτε παιδιά να μοιράσω απερίσκεπτα", εγώ την απορρίπτω. Θα είναι εθνικό δράμα».

    Ενόψει της αυριανής συνάντησης Αλογοσκούφη - Πολύδωρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές" και ότι "θα συμφωνήσουν".

    Αναφερόμενος στην Τουρκία και τις εξελίξεις είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει.Η Ευρώπη πάντα βρίσκει διέξοδο.Η εξεύρευση κοινής γραμμής πλεύσης είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη των "25" από ότι στην Ευρώπη των "15". Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και φαίνεται ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους ηγέτες».

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στην Αμερική λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Ολα έδειχναν τον τελευταίο καιρό και οι μετρήσεις οτι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα».

    Σήμερα ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Credit Agricole Ρενέ Καρόν, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

    [02] Αποφάσεις Διυπουργικών Επιτροπών για ΟΤΕ

    Στη λίστα των Συμβούλων που θα αναλάβουν την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ κατέληξε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης, του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα και του υπουργού Μεταφορών Μ.Λιάπη.

    Οπως δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων για να επιλεγούν οι τρεις σύμβουλοι για τον ΟΤΕ. Αναμένεται η τελική τριάδα των συμβούλων να αποφασιστεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

    Οι δύο θα ειναι από την ξένη αγορά κι ένας από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, στη διυπουργική επιτροπή για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που συνεδρίασε πριν τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των ίδιων υπουργών αποφασίστηκε η ρύθμιση με νόμο στο γενικό κανονισμό του ΟΤΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Οι αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση του να γίνει ο Οργανισμός πιο αποτελεσματικός στα πλαίσια του ανταγωνισμού που επικρατεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και οι αλλαγές αυτές, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας έχουν ζητηθεί από τη διοίκηση ενώ δεν επηρεάζονται όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλήφθηκαν στον Οργανισμό μέχρι τις 25 Μαΐου 2005.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας οι αλλαγές αφορούν κυρίως στη δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από την αγορά σε θέσεις ευθύνης στον οργανισμό καθώς και σε εσωτερικές μετακινήσεις όπως γίνονται αυτή τη στιγμή στην COSMOTE.

    Επίσης στη διυπουργική επιτροπή για τις ΔΕΚΟ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του νόμου, καθώς και η ρύθμιση με νόμο για τις μισθολογικές αυξήσεις για κάποια σωματεία που υπαναχώρησαν στις διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για κάποια σωματεία του ΗΛΠΑΠ, τα οποία θα πάρουν τις μισθολογικές αυξήσεις της επόμενης διετίας (3% για το 2006 και 4% για το 2007) με νόμο.

    Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, για το θέμα των αυξήσεων των μισθών των αστυνομικών.

    Διαφωνούν οι εργαζομενοι στον ΟΤΕ

    Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, διατυπώνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο Οργανισμό (ΟΜΕ-ΟΤΕ), με αφορμή τη σημερινή απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την πρόσληψη συμβούλων που θα αναλάβουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

    Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ τονίζει ότι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΤΕ είναι μείζονος εθνικής σημασίας, που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας μας. Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη "στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης και την εκχώρηση της Διοίκησής της σε στρατηγικό επενδυτή", καθώς και στη "βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων με εφαρμογή ενός νόμου που είναι αντισυνταγματικός και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και Διαπραγματεύσεις".

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιλογή της και ζητάει από κόμματα και φορείς να τοποθετηθούν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

    Δήλωση Μ. Δαμανάκη

    "Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΟΤΕ έχει προοπτικές ανάπτυξης, με δημόσιο έλεγχο και μάνατζμεντ αλλά με ευέλικτη και ανταγωνιστική λειτουργία, που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί παραπέρα στις σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και να παίξει έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο για τη χώρα, με σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο, με κοινωνικό έλεγχο, με αξιοκρατική αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, με πάταξη του κομματισμού και της αναξιοκρατίας". Αυτό αναφέρει σε δήλωση της η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για τον ΟΤΕ.

    Η κ.Δαμανάκη επισημαίνει ότι "πρόκειται για άφρονες επιλογές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αποκλειστικά εισπρακτικούς στόχους. Εδράζονται στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της ΝΔ. περί ιδιωτικής οικονομίας και επιχειρείται να επιβληθούν με αυταρχισμό, ρουσφετολογική κουλτούρα και εχθρότητα προς το σύνολο των εργαζομένων".

    Εξάλλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού "μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα", σε δηλώσεις του με αφορμή την απόφαση της Διυπουργικής για την λίστα των συμβούλων και επισημαίνει ότι "ο ΣΥΝ θα προωθήσει μεγάλη καμπάνια και δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες για να ματαιώσει το ξεπούλημα του ΟΤΕ, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 November 2006 - 9:30:32 UTC