Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής: Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση
  • [02] ΕΕ: Διαφωνία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής: Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση

    Τον όρο "βιώσιμη παγκοσμιοποίηση" καθιερώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Συμβούλιο της οποίας αποφάσισε στο Σαντιάγκο της Χιλής τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τρόπους για το πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με καλύτερους όρους μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του παρέμβαση μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα προωθήσει η Σοσιαλιστική Διεθνής για την επίτευξη της βιώσιμης παγκοσμιοποίησης είναι ο εκδημοκρατισμός των διεθνών οργανισμών, η καθιέρωση δημοκρατικότερων διαδικασιών για τη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, η επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η ισότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και η αντιμετώπιση φαινομένων όπως το οργανωμένο έγκλημα ή τα τεράστια προβλήματα υγείας.

    Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, το οποίο άλλωστε, όπως είπε, θα αποτελέσει και το κύριο θέμα του συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα διεξαχθεί σε περίπου ένα χρόνο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στη Μέση Ανατολή, η οποία, όπως τόνισε, θα συνεχισθεί, ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Διεθνούς στην κυβέρνηση Σινιόρα.

    Αναφερόμενος στην καταδίκη του Σαντάμ Χουσεϊν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη, αλλά είναι αντίθετοι στην θανατική ποινή, για να εισπράξει τα θερμά χειροκροτήματα των μελών του συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη Διεθνή, ενώ έκανε και έκκληση στα κόμματα μέλη της Διεθνούς να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες της οργάνωσης.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου είχε πολλές διμερείς συναντήσεις. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Οσκαρ Αρίας, τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, το γενικό γραμματέα του Κόμματος Δημοκρατίας της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο, την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών Πία Λοκατέλι. Επίσης, είχε συνάντηση με την κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου της Χιλής Ιζαμπέλ Αλιέντε, τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ισιντόρο Σόλις και Συντονισμού Πολίνα Βελόσο.

    Συναντήσεις είχε, επίσης, με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Μιγκέλ Ινσούλζα, με αντιπροσωπεία της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν του Ιράκ, με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπεϊκάλ, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Χιλής Σέρτζιο Μπιτάρ, την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιλής Καμίλ Εσκλόνα, τον πρόεδρο του Ριζοσπαστικού Κόμματος Χιλής Χοσέ Αντόνιο Γκομέζ, τον αντιπρόεδρο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιβάνου Ντουράιτ Γιαγκί και την πρόεδρο των γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζ. Γκουρμάι.

    Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παραβρέθηκε στη δεξίωση, την οποία έδωσε προς τιμή των μελών του Συμβουλίου της Διεθνούς η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ, η οποία καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου με τον ελληνικό χαιρετισμό "καλησπέρα" και τον πληροφόρησε ότι από τις μέχρι τώρα αναζητήσεις που έχει κάνει θεωρεί ότι έχει ελληνική καταγωγή εκ μητρός και επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συνεχίσει τις έρευνές της.

    [02] ΕΕ: Διαφωνία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

    Χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την κοινοτική οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έληξε το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, μαζί με άλλα τέσσερα κράτη μέλη (Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία), διαμόρφωσε ένα ισχυρό μέτωπο παρεμποδίζοντας τη λήψη απόφασης που προωθούσαν άλλα κράτη μέλη με επικεφαλής τη Βρετανία και η οποία ουσιαστικά προέβλεπε ότι κάθε εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται όσες ώρες συμφωνήσει με τον εργοδότη του. Στο Συμβούλιο συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών του Συμβουλίου, δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη του, ο Σ. Τσιτουρίδης, καθώς απετράπη η πλήρης απορρύθμιση του μέγιστου επιτρεπτού χρόνου εργασίας. «Απετράπησαν οι προσπάθειες για διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά τρόπο που δεν διασφάλιζε την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.

    Μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, ο Έλληνας Υπουργός, επεσήμανε ότι συζητείται η υιοθέτηση ενός νομοθετικού μέτρου, το οποίο θα βασίζεται στις διατάξεις εκείνες της Συνθήκης, οι οποίες έχουν ως σκοπό την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και οι οποίες αποτελούν την βάση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού προτύπου. Ένα πρότυπο το οποίο η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει, να προασπίσει και να προβάλει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικονομικής, εμπορικής και κοινωνικής πολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ακόμη, ο Σ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι ο συνδυασμός της εργασίας με την οικογενειακή ζωή αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν ομοφώνως στη Λισαβόνα, ιδίως για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών.

    Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης του κάθε κράτους μέλους από κοινούς κανόνες διευθέτησης του χρόνου εργασίας (opt out), ο Σ. Τσιτουρίδης τόνισε στο Συμβούλιο πως κάτι τέτοιο οδηγεί σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό μοντέλο αξιών που έχει ως βάση τον κοινωνικό διάλογο και τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. «Η κατβ εξαίρεση εφαρμογή αυτής της εξαίρεσης σήμερα -χωρίς περιορισμούς μάλιστα και μέχρι 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα- δεν μπορεί να δημιουργεί κανόνα. Τέτοια εξαίρεση δεν μπορεί να δημιουργεί σύστημα ή παράδοση σε χώρες της Ένωσης και δεν πρέπει να συνυπολογίζεται ως ισοβαρής παράγων για την επίτευξη συμβιβασμού», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός.

    Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο Σ. Τσιτουρίδης, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με προτάσεις που απομακρύνουν την ΕΕ από το κοινωνικό της πρότυπο και από ένα σημαντικό πυλώνα αυτού του προτύπου, που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, όταν το Συμβούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις δεν θα πρέπει να αφίσταται από τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    «Υπβ αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να δεχθούμε οιαδήποτε πρόταση, η οποία δεν θα προβλέπει -κατβ ελάχιστον-ρητώς τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης του "opt out". Θέλουμε λοιπόν πρόβλεψη για ένα χρονοδιάγραμμα κατάργησης του "opt out". Έστω και σταδιακής κατάργησης. Και εκτιμούμε πως οι 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι πολλές. Είναι πάρα πολλές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιτουρίδης, αμέσως μετά τη λήξη του Συμβουλίου και κατέληξε: «εκτιμούμε πως η θέση που εκφράζουμε ενισχύει το ρόλο και την αποστολή της Ένωσης μας σβ ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, αφού εδράζεται σε σταθερές αρχές μας. Και όταν πορευόμαστε στη βάση κοινών αρχών και αξιών, μεσοπρόθεσμα θα πετύχουμε από κοινού στην αποστολή που μας αναθέτουν οι λαοί μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 November 2006 - 19:30:32 UTC