Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει "πρόσωπο" η Θεσσαλονίκη

  • [01] Αλλάζει "πρόσωπο" η Θεσσαλονίκη

    Την ερχόμενη άνοιξη ξεκινούν τα έργα κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης που μαζί με το μετρό θα αλλάξουν ριζικά το κυκλοφοριακό της συμπρωτεύουσας. Το έργο, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.

    Το μεσημέρι υπογράφηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σουφλιά και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός" η σύμβαση παραχώρησης, η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή και η κύρωσή της αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2007. Αμέσως μετά ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου μήκους 6,5 χιλιομέτρων, από τα οποία τα τέσσερα χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια σήραγγα με την οροφή της να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Το έργο θα έχει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και η τιμή του διοδίου, όπως δήλωσε ο υπουργός καθορίστηκε στο ποσό του 0,90 ευρώ ανά διέλευση.

    Η σήραγγα θα συνδέει την πλευρά του λιμανιού στα δυτικά, με την απέναντι ακτή στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στα ανατολικά στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς".

    Η πρόσβαση στη σήραγγα θα γίνεται με βυθιζόμενο δρόμο. Στη δυτική πλευρά η βύθιση θα αρχίζει περίπου στην πλατεία Δικαστηρίων σε μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου μέχρι τη θάλασσα και στην ανατολική πλευρά σε μια διαδρομή 1,3 χιλιομέτρων μετά την ακτή και τη Μ. Αλεξάνδρου. Το έργο θα κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους ενώ έχουν προβλεφθεί και θα γίνουν και νέες κυκλοφοριακές μελέτες τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από την κοινοπραξία για την καλύτερη πρόσβαση αλλά και το κυκλοφοριακό κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης.

    Το έργο είναι προϋπολογισμού 472 εκατομμυρίων ευρώ και η σύμβαση της παραχώρησης θα διαρκέσει 30 χρόνια.

    Ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο "για μια ακόμη πολύ σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη" μετά την υπογραφή του έργου για το μετρό, και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για όλους όσοι ασκούν κριτική στην κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

    "Θλίβομαι ιδιαίτερα", είπε χαρακτηριστικά, "καθώς ορισμένοι, επηρεασμένοι από το προεκλογικό κλίμα, ασκούν κριτική στο μεγάλο αυτό έργο. Με τα όσα λένε αυτοδιαψεύδονται, και τα λεγόμενά τους δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Το έργο αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να σταματήσει γιατί πέραν των άλλων δεν μπορεί να διακυβεύεται η σοβαρότητα του ελληνικού κράτους από τις διαφωνίες και παλινωδίες κάποιων. Είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Τους καλώ να αφήσουν τους πολίτες να χαρούν ό,τι καλό γίνεται στην πόλη τους".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δεν είχαν εκφράσει διαφωνίες ούτε όταν ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου το έργο. Μάλιστα δε, ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν είχε εγκαταστήσει ακόμη τους εργολάβους. Μόνο οι εκπρόσωποι της Αριστεράς εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις όσον αφορά την επιβολή διοδίων. Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι το 2000 ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης με έγγραφό του είχε ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις και διαφωνίες για την περιβαλλοντική μελέτη. Επίσης, το ΤΕΕ είχε ζητήσει να δεσμευθεί ο πρωθυπουργός για την κατασκευή του έργου. Εμείς, είπε ο κ.Σουφλιάς, ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν το κάναμε για να μη φανεί ότι εμπλέκουμε τα έργα σε προεκλογικές επιδιώξεις γιατί έχω την άποψη ότι τα έργα είναι διαχρονικά και ανήκουν σε όλους.

    Παρουσιάζοντας ένα ιστορικό του έργου ο κ. Σουφλιάς είπε ότι όταν ανέλαβε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπήρχε ουσιαστικά ένα "κολοβό" έργο για το οποίο δεν είχαν μελετηθεί οι αρτηρίες πρόσβασης σ΄αυτό. Μαζί με τους συνεργάτες μου (ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον υφυπουργό του κ. Π. Ξανθόπουλο) καθίσαμε -είπε- και μελετήσαμε τις προσβάσεις οι οποίες όπως έχουν χαραχτεί δημιουργούν έναν δακτύλιο μαζί με την περιφερειακή οδό της πόλης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας θα έχει τουλάχιστον πέντε σημαντικές συνέπειες στη ζωή της πόλης. Μεταξύ άλλων θα ανακουφίσει ριζικά το κυκλοφοριακό, θα απελευθερώσει το κέντρο της πόλης από 80.000 αυτοκίνητα, καθώς θα μετατοπιστεί εκτός κέντρου το 40 με 50% του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτή η μετατόπιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των βασικών ρύπων κατά 35 με 40%. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο και θα πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Νίκης. Επίσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει και εξοικονόμηση ενέργειας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σουφλιάς στα λεγόμενα "φουγάρα", τους αεραγωγούς της σήραγγας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει κανένας ανατολικά της Πλατείας Ελευθερίας και αυτός που θα είναι στο λιμάνι θα είναι καλαίσθητα τοποθετημένος και εναρμονισμένος με το περιβάλλον.

    Σε ό,τι αφορά κάποιες γκρίνιες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις της υποθαλάσσιας αρτηρίας στην περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου "Μακεδονία" και την ευρύτερη περιοχή της Μεγάλου Αλεξάνδρου ο υπουργός είπε ότι η κίνηση θα ρυθμίζεται με φανάρια, θα υπάρξουν τρεις πεζογέφυρες και εν πάση περιπτώσει το να γίνουν οι σημερινές έξι λωρίδες οχτώ επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα επιφέρει σοβαρή ανατροπή στο κυκλοφοριακό. Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση στη θάλασσα θα αντιμετωπιστει και με νέες μελέτες.

    Καταλήγοντας ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε με έμφαση ότι στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση υλοποιεί προσδοκίες δεκαετιών. Ολα τα έργα μπήκαν στο δρόμο τους και με το μετρό, την υποθαλάσσια ζεύξη, τα έργα στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι κλπ. δίνεται η δυνατότητα να καθιερωθεί η Θεσσαλονίκη ως πραγματικό επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κέντρο των Βαλκανίων.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει την υπογραφή της σύμβασης και για ένα ακόμη μεγάλο έργο παραχώρησης που αφορά τις εθνικές οδούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 October 2006 - 15:30:25 UTC