Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για την Υγεία
  • [02] Πρωτοβουλίες για την ανεργία των νέων

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για την Υγεία

    Για θέματα του υπουργείου Υγείας, θα συνεδριάσει στις 11.00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στη μία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μπορέλ.

    Στη μελλοντική μορφή του Διαδικτύου και στη δυνατότητα που παρέχει για μια οικουμενική κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF). Η Ελλάδα, ως η χώρα που φιλοξενεί την εναρκτήρια Συνέλευση, έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας και του περιεχομένου αυτής της πρωτοεμφανιζόμενης και μοναδικής διαδικασίας.

    Το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum - IGF), που διοργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και συμμετέχουν 1200 σύνεδροι, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής και τεχνολογικής κοινότητας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

    Το Φόρουμ, θέμα του οποίου είναι η «Διακυβέρνηση του Διαδικτύου για την Ανάπτυξη» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν πληροφορίες προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό το πώς θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, και προς όφελος όλων, οι δυνατότητες του Διαδικτύου.

    Η προσέγγιση της διακυβέρνησης του Διαδικτύου, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, πρέπει να μην αποκλείει κανένα, να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις και να συνεχίσει να υποστηρίζει ένα περιβάλλον που προάγει τις καινοτομίες, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις. Για να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητά του, ως παγκόσμιου ιστού, θα πρέπει το μοντέλο διακυβέρνησής του να θεμελιωθεί όχι μόνο πάνω σε υπάρχουσες δομές, αλλά και σε νέες ιδέες και καινοτομίες αιχμής.

    Αναφερόμενος στο πρώτο παγκόσμιο φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πεδίο δράσης και η πολιτική κατεύθυνση αυτής της συνάντησης είναι να εξασφαλίσουν ότι το Διαδίκτυο θα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προαγωγή της γνώσης, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Το Διαδίκτυο πρέπει και μπορεί να ενισχύσει τη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την καλή διακυβέρνηση και την ισχύ των νόμων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι είναι πρόκληση να εξασφαλίσουμε ότι το Διαδίκτυο θα ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών που περιγράφονται ως « ψηφιακά άστεγοι».

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αφού ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ, είπε ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να εστιαστεί σε θέματα όπως η προσιτότητα και η διαθεσιμότητα του Διαδικτύου, το κόστος διασύνδεσης και η ασφάλεια, η διαχείριση των κρίσιμων πόρων και η μεταφορά τεχνολογίας, η πολυγλωσσία και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων από αναπτυσσόμενες χώρες.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος προεδρεύει του φόρουμ τόνισε ότι η Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, δηλαδή ποιος θα ελέγχει αυτόν τον Παγκόσμιο ιστό, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας και ήδη έχει διατυπωθεί ένα ευρύ φάσμα θέσεων και απόψεων.

    Αναφερόμενος στις εργασίες της συνάντησης είπε ότι το Φόρουμ αυτό ακολουθεί μια πολυσυμμετοχική και ανοιχτή διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να εμπνέεται από δόγματα και στερεότυπα, αλλά να θεωρηθεί ως μια πλατφόρμα για την προώθηση κάθε καινοτόμου ιδέας και ελεύθερης σκέψης. Να διαμορφώσουμε αρχές, κανόνες και δημοκρατικές διαδικασίες για να υπάρξει τάξις και έννομα αποτελέσματα από την λειτουργία του Διαδικτύου με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην γνώση, την ενδυνάμωση των πολιτών, την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των λαών μας.

    Ο κ. Λιάπης κατέληξε επισημαίνοντας ότι το Πρώτο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου «μπορεί να γίνει ο τόπος συνάντησης όπου ξεκινάμε την διαδικασία μετατροπής του ψηφιακού χάσματος σε ψηφιακή ευκαιρία».

    [02] Πρωτοβουλίες για την ανεργία των νέων

    Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μπορέλ, θα έχει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, το οποίο οξύνεται καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, συζήτησε χθες στη Γενεύη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας Χουάν Σομαβία.

    Η συνάντηση των επικεφαλής δύο μεγάλων παγκόσμιων οργανισμών διήρκησε περίπου μία ώρα και συνέπεσε με την ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης για την ανεργία των νέων, η οποία συνιστά πλέον ήδη ένα εκρηκτικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα.

    Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σομαβία, η συζήτησή τους αφορούσε ακριβώς στην έκθεση του κ. Σομαβία, καθώς και στις πιθανές πρωτοβουλίες που είναι δυνατό να αναληφθούν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας σχετικά με την ανεργία των νέων, καθώς και η διαμόρφωση μιας πρότασης για αξιοπρεπή εργασία για όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας παγκοσμίως, αλλά και η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλές αδυναμίες και χρειάζεται ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα συνδέει την εκπαίδευση με την εργασία. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, σωστή εκπαίδευση και σωστή αξιολόγηση της εκπαίδευσης.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είναι πλέον ανοικτά η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει τα θέματα της παιδείας στο ράφι και υπογράμμισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η παιδεία είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.

    Η έκθεση του κ. Σομαβία περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων για την ανεργία των νέων και είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρεται ο νεανικός πληθυσμός αυξάνεται παγκοσμίως 10-15% το έτος, ενώ η απασχόληση των νέων αυξάνει μόνο κατά 3%.

    Γενικά το θέμα της ανεργίας αφορά 2,8 δισεκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται κάτω από τα δύο δολάρια την ημέρα. Πάρα πολλοί από αυτούς ανήκουν σε χώρες, σοσιαλιστικά κόμματα των οποίων ανήκουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή γι' αυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον του προέδρου της.

    Βράβευση για την Ολυμπιακή εκεχειρία

    Tο βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βραβεύθηκε στην Γενεύη, με κλαδί ελιάς, ως ο εμπνευστής της αναβίωσης της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε να παραστεί σε ένα μεγάλο φόρουμ που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής από 26 έως 31 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 χρόνων από την ίδρυση της. Στην εκδήλωση πήραν μέρος πολλές προσωπικότητες καθώς και 30 ολυμπιονίκες και 24 παγκόσμιοι πρωταθλητές.

    Τον κ. Παπανδρέου βράβευσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής Μπρούνο Γκράντι , ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τον οποίο, παραδίδοντας του το βραβείο, είπε ότι αντιπροσωπεύει το σύμβολο της ειρήνης.

    Ο κ. Παπανδρέου σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία της ολυμπιακής εκεχειρίας και στη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους για την ειρήνη, αναφερόμενος ειδικότερα στις περιπτώσεις του Ιράκ, του Λιβάνου και του Γκουαντάναμο.

    Πρέπει, τόνισε, να πούμε όχι στο εθνικιστικό μίσος και να αναζητήσουμε τον άλλο δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη όπως έκαναν οι αρχαίοι, όπως έκανε ο Πιερ ντε Κουμπερντέν και ο Δημήτρης Βικέλας, όπως κάνουν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο Ζακ Ρογκ κάθε φορά που εγκαινίαζαν η εγκαινιάζουν αγώνες.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα βασανιστήρια που γίνονται σήμερα, ενθυμούμενος ότι ο ίδιος μεγάλωσε στην Ελλάδα στην εποχή της δικτατορίας όπου τα βασανιστήρια ήταν μια πρακτική. Αλλά και σήμερα, πρόσθεσε, παρά τη συνθήκη της Γενεύης τα βασανιστήρια υφίστανται.

    Ο κ.Παπανδρέου έκανε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πρόσθεσε ότι η ολυμπιακή εκεχειρία βοηθάει προς την κατεύθυνση της ειρήνης αλλά και στην εξάλειψη των βασανιστηρίων. Ο αθλητισμός, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βγάζει ότι καλύτερο από τον άνθρωπο και ο πόλεμος ότι χειρότερο.

    Ευχαρίστησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής και τον πρόεδρο της για την τιμή της βράβευσης , μία τιμή, που όπως είπε, αντανακλά και στην πατρίδα του την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 October 2006 - 5:30:22 UTC