Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτιστική επανάσταση χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ"
  • [02] Επιτυχημένη και η δεύτερη συναυλία στη Ν.Υόρκη

  • [01] "Πολιτιστική επανάσταση χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ"

    Το ΠΑΣΟΚ "χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση, κυρίως στις αντιλήψεις και στη νοοτροπία", δηλώνει η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, με στόχο "να ξαναβρούμε το νόημα της συλλογικότητας και τη χαρά της πολιτικής δράσης και της κοινωνικής πρωτοβουλίας".

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία βρέθηκε, τις τελευατίες μέρες, στη μέση μιας εσωκομματικής δίνης, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το χαρακτηρίζει "θετικό για το ΠΑΣΟΚ", ενώ "ανέδειξε σημαντική φθορά για τη ΝΔ". Και αποδίδει τα μικρά, σχετικά, κέρδη του ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι "ένα μέρος του κόσμου που έχει πλέον γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ, κρατά ακόμα στάση αναμονής απέναντί μας". Το θέμα αυτό, προσθέτει, θα μελετηθεί από το κόμμα, όπως και το φαινόμενο της αποχής, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

    Σε ερώτηση για όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, απάντησε ότι "κανείς δεν αμφισβήτησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυάται την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης".

    Αναφέρει επίσης ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει τη δύναμη, τη συνείδηση και τα αντανακλαστικά να ξεπερνά τα προβλήματα, με αίσθημα ευθύνης", αλλά και ότι "οι πολίτες μας κρίνουν αυστηρά και δεν συγχωρούν συμπτώματα εσωστρέφειας".

    Για την κριτική που ασκήθηκε στην ίδια, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι αντιμετώπιση του όλου θέματος "με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα", καθώς, όπως αναφέρει, "αυτ'ό που προέχει είναι η επιτυχία της μεγάλης συλλογικής μας προσπάθειας".

    Για την κυβέρνηση, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι "ξεπερνά και τη θλιβερή περίοδο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη", ενλω της καταλογίζει αδυναμία "να λάβει το μήνυμα του λαού".

    [02] Επιτυχημένη και η δεύτερη συναυλία στη Ν.Υόρκη

    «Η μουσική και ο ποιητικός λόγος είναι ό,τι πλησιέστερο διαθέτουμε σε μια οικουμενική γλώσσα. Ο πολιτισμός είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην προσπάθειά μας να συνειδητοποιήσουμε ότι, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μας -εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία- μάς συνδέει μια κοινότητα θεμελιωδών αξιών, πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) πριν από την έναρξη της συναυλίας ««Ελλάδα: Ποίηση στη Μουσική».

    Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στη Νέα Υόρκη. Μετά τη χθεσινή επιτυχία, από πλευράς περιεχομένου και προσέλευσης κόσμου, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ εμφανίστηκε στο φημισμένο Λίνκολν Σέντερ του Μανχάταν.

    Ο υπουργός Επικρατείας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός, αναφέρθηκε στη σημασία του ποιητικού λόγου και στην επίδρασή του στην καθημερινότητα των πολιτών. «Όταν ο Ελύτης προσεύχεται ''της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ [...] μη λησμονήσεις τη χώρα μου'' δεν μιλά μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «μιλά εξ ονόματος κάθε άνδρα και γυναίκας, σε κάθε γωνιά της Γης που υποφέρει την αδικία και την ανελευθερία. Αυτή η αντίληψη που εκφράζει η ποίηση, ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες, οι φόβοι και τα όνειρα των ανθρώπων σε μια γωνιά της Γης είναι ταυτόχρονα υπόθεση καθενός και καθεμίας από μας ξεχωριστά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, είναι και ο πυρήνας της ιδέας του ανθρωπισμού. Της ιδέας ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου είναι η υπέρτατη αξία».

    Πριν από την έναρξη της συναυλίας μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ιδρυμα εντός και εκτός της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συναυλίας, τόνισε ότι «επιλέξαμε συνειδητά να παρουσιάσουμε σβ αυτή την εκδήλωση την ελληνική μελοποιημένη ποίηση που έχει ένα χαρακτήρα ''εθνικό'', αλλά ταυτόχρονα και ''διεθνή'', μιας και ο ελληνικός πολιτισμός είναι συνειδητά απόλυτα ανθρωπιστικός, οικουμενικός και, όπως θα λέγαμε σήμερα, παγκόσμιας εμβέλειας».

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, δίνοντας εν συντομία το στίγμα των προσπαθειών του Ιδρύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στη συνέχεια, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ο Μεξικανός τενόρος Ρολάντο Βιγιαζόν και οι σολίστες Φωτεινή Δάρρα, Τάσος Αποστόλου και Ανδρέας Σμυρνάκης παρουσίασαν μελοποιημένα έργα των Σεφέρη, Ελύτη και Καβάφη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σπύρου Σαμαρά, Δημήτρη Λάγιου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και του Στίβεν Γουάιτ.

    Οι δύο συναυλίες πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία και στήριξη της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εξωτερικών και της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ, αλλά και με την ουσιαστική συνδρομή του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.

    Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα και για την ανταπόκριση του κόσμου. Και τις δύο βραδιές οι αίθουσες ήταν κατάμεστες από κόσμο».

    Την ΕΡΤ εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Παναγόπουλος.

    Συνάντηση Ρουσόπουλου με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, είχε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μανχάταν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Ορθοδοξία.

    Μετά τη συνάντηση, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη συνάντησή του με το σεβασμιώτατο, δήλωσε:

    «Η Εκκλησία και ο ρόλος της ενσαρκώνονται στην πράξη σε μια υπόθεση πολύ σημαντική για τη χώρα μας, για τους Έλληνες ομογενείς εδώ. Ήθελα να τον ευχαριστήσω γι' αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε για θέματα που αφορούν την Εκκλησία μας, τους Έλληνες, συνολικότερα ζητήματα της Ορθοδοξίας και να σας πω ότι του μετέφερα τις ευχές της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού προσωπικά, για την ονομαστική του εορτή σήμερα».

    Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής ανέφερε:

    «Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα και τιμή να φιλοξενώ τον υπουργό κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, τέως συνάδελφό σας και εκλεκτό φίλο. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, η οποία, βεβαίως όπως πάντα, καλύπτει θέματα της Ομογένειας, αλλά παράλληλα, και αυτή ήταν μια πολύ ωραία ευκαιρία, καλύπτει θέματα που είναι πέρα της Ομογένειας και έχουν σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα και θέματα που θέλουν μελέτη και αντιμετώπιση εν όψει του πολύ μεγάλου ρόλου τον οποίο σήμερα η Ορθοδοξία καλείται να διαδραματίσει».

    Ο επισκεπτόμενος τη Νέα Υόρκη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, υπουργός Επικρατείας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ομογενειακών εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ» και «Greek News», όπου συναντήθηκε με τους εκδότες και το συντακτικό επιτελείο, συζητώντας θέματα που αφορούν τον ομογενειακό Τύπο, καθώς και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 October 2006 - 12:30:25 UTC