Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο
  • [02] Μπακογιάννη:Οχι σε πρόωρες εκλογές
  • [03] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [04] Β.Κορέα: Δέσμευση για τις πυρηνικές δοκιμές

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο

    Συνεδριάζει αύριο υπο την προεδρία του Γ.Παπανδρέου, το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Ο κ.Παπανδρέου στο Ελσίνκι είχε συζητήσεις με τη φινλανδική Προεδρία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    "Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι υπέρ της πορείας αυτής, πάντα, όμως, τονίζοντας επίσης τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στους γείτονες της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι οποίες διαπραγματεύσεις γίνονται δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν εκπτώσεις στις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους και είναι ένα μήνυμα και προς την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζει το κύκλο επαφών με τη φινλανδική προεδρεία, την Κυπριακή πλευρά και την Τουρκία με στόχο, όπως επισήμανε, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδος, ενόψει και των προτάσεων της Φινλανδίας για την επανένωση της Κύπρου.

    Το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο, ενώ, υπενθυμίζεται ότι πριν μία εβδομάδα συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν.

    "Θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες με στόχο να σεβαστεί η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, απέναντι σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με το υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας ΄Ερκι Τουομιόγια.

    [02] Μπακογιάννη:Οχι σε πρόωρες εκλογές

    Την αντίθεσή της στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εκφράζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής".

    Η κυρία Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτικό καιροσκοπισμό, τον οποίο δεν συγχωρεί ο λαός. "Θα ήταν καιροσκοπικό εκ μέρους μας και ό,τι έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία θα το χάναμε" προσθέτει η κ.Μπακογιάννη.

    Αναλύει τα μηνύματα των δημοτικών εκλογών προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της.

    Η κυρία Μπακογιάννη δεν κρύβει την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στην Παιδεία,αλλά υποστηρίζει οτι θα γίνει οτι είναι δυνατόν για να μην συμβεί αυτό.

    Τέλος αρνείται ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες -όπως αναφέρει- δεν μπορεί παρά να είναι και καλές.

    [03] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Αρχιερατική λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Καλαντζή, του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη, της πολιτικής διοίκησης της Αθωνικής Πολιτείας και αγιορειτών πατέρων.

    Σε δήλωσή του ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι ήταν μεγάλη τιμή και θείο δώρο για τον ίδιο να συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιον Όρος. «Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι η Ελλάδα μας και ο ελληνικός λαός ολόκληρος χαίρεται για την επίσκεψη του Πατριάρχη και ιδιαίτερα οι Αγιορείτες μοναχοί μας, οι οποίοι με τη μεγάλη αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι Ορθοδοξία και ελληνισμός είναι πράγματα αλληλένδετα».

    Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης και, μάλιστα, όπως είπε, σε μια περίοδο που «ξαναλάμπει το Άγιον Όρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τις πρωτοβουλίες του για οικολογικά θέματα και θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινωνία είναι στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε χτες στις Καρυές όπου κατέλυσε με τη συνοδεία του. Νωρίτερα εψάλη προς τιμήν του δοξολογία. Κατά την προσφώνησή του, ο αντιπρόσωπος της μονής Μεγίστης Λαύρας Προκόπιος, εξήρε την προσωπικότητα του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επισήμανε τη συμβολή του στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

    Εστίασε, μάλιστα, στο θέμα της μονής Εσφιγμένου και επισήμανε ότι «αντιμετωπίσθη δραστικώς» και «απεκαταστάθη η τρωθείσα ενότης του Αγίου Όρους». Ο αντιπρόσωπος της μονής Μεγίστης Λαύρας πρόσθεσε, επίσης, χαρακτηριστικά πως «η ιερά τούτη μονή λειτουργεί και παρίσταται στην υποδοχή».

    Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι η διατύπωση των σχέσεων στη μοναστική Πολιτεία «απεκρυσταλλώθη και κατεγράφη εις τον "Τράγον"», το ιδρυτικό έγγραφο του Αγίου Όρους και τόνισε ότι είναι «υπεράνω όλων η τήρηση των κανόνων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις αυτές είπε πως «η μετά πίστεως υπακοή δεν συνιστά τυφλή και άνευ λόγου προσήλωσιν αλλά πράξη εκκλησιολογικής τάξεως και παραδόσεως, η οποία προσωποποιείται στο πρόσωπο του εκάστοτε Πατριάρχη».

    Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Βαρθολομαίος θα προεξάρχει προεδρεύων στη σύνοδο της εκτάκτου διπλής ιεράς συνάξεως, ενώ στη συνέχεια θα θεμελιώσει το κονάκι της νέας αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

    [04] Β.Κορέα: Δέσμευση για τις πυρηνικές δοκιμές

    Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει δεύτερη πυρηνική δοκιμη υπό τον όρο οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να την "παρενοχλούν".

    Αυτό μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Yonhap στη Σεούλ, επικαλούμενο νοτιοκορεατικές διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ ανέλαβε αυτή τη δέσμευση την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο απεσταλμένο Τανγκ Τζιασουάν.

    "Ο Κιμ υποσχέθηκε επίσης ότι η χώρα του θα επιστρέψει προσεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον όρο οι ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις μετά τη επανέναρξη των συνομιλιών", μετέδωσε το πρακτορείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 October 2006 - 12:30:36 UTC