Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

  • [01] ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    Οσο νωρίτερα γίνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόσο καλύτερα, και οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν πριν το 2012, διότι το πρόβλημα θα επηρεάσει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά, ανέφερε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και συζήτησε την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας με τα αρμόδια πρόσωπα υπουργείων, τραπεζών και κοινωνικών εταίρων.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ζήτησε επίσης αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην αναγκαιότητα αλλαγών στο ασφαλιστικό, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος και η "Επιτροπή Αναλυτή" εν ευθέτω χρόνω θα κάνει τις εισηγήσεις της για το θέμα αυτό.

    Το ΔΝΤ επισημαίνει στο σχέδιο συμπερασμάτων για την ελληνική οικονομία μεταξύ άλλων ότι η οικονομία πάει πολύ καλά και ότι η ανάπτυξη είναι ισχυρή και θα είναι και το επόμενο έτος. Διαπιστώνονται όμως ταυτόχρονα, κάποιοι κίνδυνοι όπως είναι το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά και έχει επιβαρυνθεί κατ'αυτό τον τρόπο το κόστος για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα πρέπει η ταχεία οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί.

    Επισημαίνεται επίσης ότι, έχουμε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης η οποία βεβαίως δεν φθάνει στα επίπεδα των άλλων κρατών - μελών αλλά δεν παύει να υπάρχει και κίνδυνος αν η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς θα υπάρξουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Ρίτσαρντ Φόρντ αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έλλειμμα πρέπει ως το 2012 να μετατραπεί σε πλεονασματικό.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ είπε μεταξύ άλλων ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν τα προσεχή χρόνια και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις όπως και να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να εκτονωθεί η πίεση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    Τονίστηκε εξάλλου, ότι μέχρι το 2012-2015 το ασφαλιστικό πρόβλημα θα επηρεάζει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά και πρέπει να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές πριν.

    Οι λύσεις που έχουν δοθεί σε άλλα κράτη-μέλη είναι πολλές. Αλλοτε αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε ο εργαζόμενος να καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια και άλλοτε συμφωνείται η αύξηση των συντάξεων για όσους παραμείνουν περισσότερο στην αγορά εργασίας.

    Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδυάζεται με το προσδόκιμο όριο ζωής.

    Μια άλλη λύση είναι η μείωση των επιδομάτων και των παροχών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνεται ένα μίγμα πρωτοβουλιών.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι περισσότερο καθυστερούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το 2012 πρέπει να βρεθούμε σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς ισολογισμούς και ότι πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι ίση με 0,5% του ΑΕΠ ετησίως.

    Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται αναφορά στη συγκράτηση σπατάλης του δημοσίου και όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση. Χαρακτήρισε δε, τη φοροδιαφυγή ως μεγάλο πρόβλημα.

    Στατιστική Υπηρεσία

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι θα ληφθούν θεσμικά μέτρα για την αξιοπιστία της ΕΣΥΕ, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ένα θεσμικό μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος να καταστεί ανεξάρτητη υπηρεσία.

    Προηγουμένως, απαντώντας στο ίδιο θέμα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Ρίτσαρντ Φόρντ, είπε ότι οι αλλαγές για το ΑΕΠ θα πρέπει να γίνονται κάθε πέντε χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες οι Στατιστικές Υπηρεσίες είναι ανεξάρτητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 October 2006 - 10:30:20 UTC