Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [02] «Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση»
  • [03] Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [01] Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Ομαλά διεξήχθησαν κατά τον πρώτο γύρο οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται δήμαρχος Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης και δήμαρχος Πειραιώς ο Παναγιώτης Φασούλας. Επίσης εκλέγονται στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν και στην Υπερνομαρχία Έβρου - Ροδόπης, ενώ στην Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, επικράτησαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Στην Υπερνομαρχία Αθηνών ο συνδυασμός της Φώφης Γεννηματά, με καταμετρημένο το 96,42% των ψήφων, λαμβάνει 43,40%. Στη Θεσσαλονίκη επανεξελέγη Νομάρχης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 48,20% και καταμετρημένο το 99,94%.

    Στο δήμο της Αθήνας με καταμετρημένο το 92,45%% των ψήφων ο Νικήτας Κακλαμάνης λαμβάνει ποσοστό 46,12%. Ακολουθούν ο κ. Σκανδαλίδης 28,73%, ο κ. Τσίπρας 10,52% και ο κ. Χαλβατζής 8,79%. Από την πρώτη Κυριακή εκλέγεται επίσης με 45,13% ο Παναγιώτης Φασούλας στον Πειραιά. Ακολουθούν ο κ. Αγραπίδης με 31,99%, ο κ. Δρίτσας με 6,46%, η κυρία Παντελάκη με 6,13% και ο κ. Μελάς με 5,60%.

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή δημάρχου στη Θεσσαλονίκη. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο κ. Παπαγεωργόπουλος λαμβάνει 41,43% και η κυρία Αράπογλου 21,60%. Ακολουθούν ο κ. Μπουτάρης με 15.97%, ο κ. Καρατζαφέρης με 7,5% , ο κ. Σαχίνης με 7,43%, ο κ. Κουράκης με 5,06% και ο κ. Αγαπητός με 1%.

    Δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί και στην Πάτρα όπου με καταμετρημένο το 99,68% προηγείται ο κ. Φούρας με 34,69% έναντι 34,07% του κ. Φλωράτου. Ακολουθεί ο κ. Δημαράς με 18,49% και ο κ. Πελετίδης με 10,12%.

    Από τις 54 νομαρχίες εξελέγησαν νικητές από τον πρώτο γύρο στις 47. Μόνο σε 7 νομαρχίες θα γίνουν εκλογές την επόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Αυτές είναι η Αρκαδία, η Καρδίτσα, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Μαγνησία, οι Σέρρες και τα Χανιά.

    Από τις 47 νομαρχίες που κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο, 28 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της ΝΔ, 17 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και δύο νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Η ΝΔ κέρδισε τις παρακάτω νομαρχίες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδος, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

    Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις νομαρχίες: Αθηνών-Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Εβρου-Ροδόπης, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασηθίου, Πέλλας, Ρεθύμνης και Χίου. Επίσης οι νομάρχες Πρέβεζας και Σάμου εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Από τις 52 πρωτεύουσες νομών, στις 31 εκλέχθηκαν δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Στις υπόλοιπες 21, η αναμέτρηση θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου θα γίνει στις παρακάτω πρωτεύουσες νομών: Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λειβαδιά, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πέλλα, Πρέβεζα, Ρόδο, Σέρρες, Φλώρινα και Χίο.

    Από τις 31 πρωτεύουσες νομών, η ΝΔ κέρδισε με δικούς της υποψήφιους δημάρχους τις 13. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 9 δημάρχους σε πρωτεύουσες νομών. Επίσης αναδείχθηκαν τέσσερις δήμαρχοι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΝΔ και 4 δήμαρχοι που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Τέλος, ένας δήμαρχος, στο Πυθαγόρειο, δεν είχε σαφή κομματική υποστήριξη.

    Συνολικά, από τον πρώτο γύρω των δημοτικών εκλογών εκλέχτηκαν 787 δήμαρχοι, ενώ επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε 247 δήμους.

    Η συμμετοχή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ανέρχεται σε ποσοστό 72,43% έναντι 72,62% που ήταν στις εκλογές του 2002. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό της αποχής στο δήμο της Αθήνας έφτασε το 42,3%.

    Ρουσόπουλος: Δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν αυτές οι εκλογές

    «Δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν αυτές οι εκλογές, αν ήθελε, όμως, κάποιος να τις κομματικοποιήσει, θα έπρεπε να μιλήσει για μια μεγάλη πληθώρα νομαρχιών που εξέλεξαν υποψηφίους που στηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα. Δεν θέλω ωστόσο να προβώ σε περαιτέρω σχόλια».

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την, εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτίμηση των χθεσινών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση το μήνυμα προώθησης της στρατηγικής της και τη συνάφεια αυτής της αναφοράς με άλλο σημείο της πρωθυπουργικής δήλωσης για ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για μια στρατηγική που είναι μακρυά από την πόλωση και την οξύτητα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή σ΄αυτή τη στρατηγική και σταθερή στην άποψη ότι οι πολίτες ψηφίζουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και άρα, οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται για παιχνίδι εντυπώσεων.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος προσέθεσε ακόμη ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η στρατηγική μας σημαίνει υπευθυνότητα, σημαίνει ότι μένουμε μακρυά από πολιτικές πόλωσης και οξύτητας».

    Ως προς τα «λάθη» που αναγνώρισε χθες ο πρωθυπουργός πως έγιναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής «δεν διεκδικούμε το αλάθητο, διεκδικούμε το καλύτερο. Κάνουμε την αυτοκριτική μας διαρκώς, δεχόμαστε την κριτική από όλους τους άλλους και αγωνιζόμαστε διαρκώς για το καλύτερο. Η συνολική μας πολιτική είναι ορθή, αποφέρει απτά αποτελέσματα. Ο βασικός άξονας της κατεύθυνσής μας (όπως επέλεξαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές) είναι οι μεταρρυθμίσεις και αυτές συνεχίζονται».

    Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση της «ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη θέσπιση του ενιαίου λογαριασμού (μέσω του οποίου γνωρίζουν πλέον οι ΟΤΑ τα κονδύλια που αφιερώνονται από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση) και στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του 82% που αφορά στην περιφέρεια από το Δ΄ΚΠΣ «θα το διαχειριστούν όσοι εξελέγησαν χθες και θα εκλεγούν την ερχόμενη Κυριακή».

    Ως προς τα υψηλά ποσοστά αποχής, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι η αποχή ήταν υψηλή, όμως «με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν στο ίδιο ποσοστό με το 2002, εφ όσον δεν αλλάξει η εικόνα από το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί απολύτως η καταμέτρηση. Το 2002 η αποχή ήταν 28,6% και τώρα ήταν 28,5%. Η υψηλή αποχή πάντως δεν μπορεί να ευχαριστεί κανέναν».

    Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κρίνεται η εκλογή του δημοτικού ή νομαρχιακού άρχοντα από την πρώτη Κυριακή με 42%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «δεν πρέπει κάποιος να παίζει με τις εντυπώσεις, όπως κάνουν άλλοι εδώ και καιρό».

    Σε ερώτηση σχετική με τις διαμαρτυρίες για αργή ροή των αποτελεσμάτων από τον κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου Εσωτερικών και λανθασμένη χρήση των χρωμάτων στον χάρτη της Ελλάδας,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις σχετικές διευκρινίσεις του κ.Δρυμιώτη (που εκπροσωπεί την εταιρεία, η οποία εδώ και 26 χρόνια βγάζει τα αποτελέσματα).

    Κατά τις εξηγήσεις του κ.Δρυμιώτη, σε σχέση με τις εκλογές του 2002 και στη συγκεκριμένη ώρα (λίγο πριν τα μεσάνυχτα) ήταν φέτος κατά 40% αυξημένη η ροή των αποτελεσμάτων.

    Συγχαρητήρια Καραμανλή

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά σήμερα τον υπουργό εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο για την «άψογη διεξαγωγή» των δημαρχιακών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης προς όλα τα στελέχη των υπουργείων εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, των Ο.Τ.Α, των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας.

    «Πιστεύουμε ότι και την επόμενη Κυριακή η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί εξίσου ομαλά», τόνισε.

    [02] «Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση»

    Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση αποτελεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκεπτόμενος το εκλογικό κέντρο της Φώφης Γεννηματά έκανε λόγο για πολύ ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι έχει αποτύχει παντού και κρύβεται πίσω από αμφίβολες δημοσκοπήσεις.

    Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μόλις δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε απλά μια δημοσκόπηση, αλλά την ψήφο του ελληνικού λαού.

    Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κ. Καραμανλής κάνουν πως δεν ακούνε, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά και να κρύβουν ότι ζητούν θυσίες από τον ελληνικό λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν προνόμια στους ημετέρους και τους ισχυρούς.

    Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα παρασύρει και την Ελλάδα και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.

    Δήλωσε υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε το κόμμα του και τα στελέχη του, το οποίο, όπως τόνισε, ανανεωμένο, ανανεώνει και την πολιτική ζωή της χώρας για να πάει μπροστά και συνεχίζει τον αγώνα για μία δίκαιη Ελλάδα που είναι το αίτημα του ελληνικού λαού.

    Κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο της κας Γεννηματά, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση πολώνει και διχάζει τον ελληνικό λαό.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη την κα Γεννηματά και τους κκ Σγουρό και Μίχα τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί γι΄αυτούς αναγνώριση του έργου τους και δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο αλλά και για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Ξενογιαννακοπούλου - Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

    «Στην χώρα μας υπάρχει αλλαγή πολιτικού σκηνικού και με βάση τα αποτελέσματα του α' γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, ο ελληνικός λαός έχει στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα, το οποίο η ΝΔ και ο πρωθυπουργός δείχνουν να μην το λαμβάνουν και να μην το ακούνε», δήλωσε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Νίκο Αθανασάκη.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι το μήνυμα αυτό στρεφόταν κατά της πολιτικής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι απέναντι σε αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός αυτό που βρήκε να δηλώσει χθές ήταν ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Εκτίμησε πως το μήνυμα αυτό σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ και ακόμη είναι ένα «ισχυρό μήνυμα ότι αυτήν την στιγμή ξεκινάμε από μηδενική βάση, σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2004».

    «Είναι σαφές, πλέον, ότι δεν υπάρχει ηγεμονία της ΝΔ στην χώρα», είπε.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα μετά απο αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνεχίσει να προβάλλει το σχέδιό του για την χώρα, την δίκαιη κοινωνία και ένα διαφορετικό δρόμο.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι η εκλογική μάχη είχε θετικά αποτελέσματα για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και στήριξε την άποψή της αναφερόμενη σε πέντε σημεία:

    - Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα:

    Είπε ότι με βάση όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι δυνατόν, μέσω της ανάλυσης των ψήφων των τοπικών εκλογών, η, με πολύ μεγάλη αξιοπιστία, προσέγγιση των ποσοστών που αντιστοιχούν στην επιρροή των κομμάτων.Και σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2002,το ποσοστό της ΝΔ προσέγγισε το 45% και του ΠΑΣΟΚ το 40% και αυτή η διαφορά επαληθεύθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2004 όπου η διαφορά αποτυπώθηκε στο 4,81%.

    Εξήγησε ότι ο λόγος γίνεται για τις «καθαρές» νομαρχίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια.

    Σύμφωνα δε με την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τωρινών εκλογών,είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η αναγωγή σε ποσοστά φέρνει την ΝΔ στο 41,77%, το ΠΑΣΟΚ στο 41,63%, το ΚΚΕ στο 7,54%, το ΣΥΝ στο 4.96% και το ΛΑΟΣ στο 3,35%.

    - Αποτελέσματα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη:

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μεγάλη νίκη στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, η οποία έχει επιπλέον και ισχυρό πολιτικό μήνυμα, καθώς η συγκεκριμένη υπερνομαρχία συγκεντρώνει το 26,2% του εκλογικού σώματος.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στον Πειραιά με την επικράτηση του Παναγιώτη Φασούλα και για τομή στον δήμο Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη είπε ότι «για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια ανοίγει ξανά η δυνατότητα να αλλάξει σελίδα η Θεσσαλονίκη» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Χρύσα Αράπογλου θα δώσει την μάχη του β' γύρου νικηφόρα.

    Η κ Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι και το αποτέλεσμα του Κώστα Σκανδαλίδη στην Αθήνα ήταν καλό,όπως και της κας Πατουλίδου για την Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η τελευταία έδωσε την μάχη «κάτω από αντίξοες συνθήκες».

    - Αποτελέσματα νομαρχιών:

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι υπήρξαν πέντε νομαρχίες που άλλαξαν ποσοστά και τελικά κατοχυρώθηκαν από τον α' γύρο στην ΝΔ «για χίλιες ψήφους».

    Σύμφωνα με όσα είπε η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, η Χαλκιδική κρίθηκε για 400 ψήφους, η Κοζάνη για 300, η Ζάκυνθος για 100, η Ημαθία για 250, η Κέρκυρα για 50 και η Λευκάδα «πάει» στον β' γύρο για 45 ψήφους. Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη για 7 νομαρχίες στον β' γύρο: Σερρών, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Αρκαδίας και Χανίων.

    - Αποτελέσματα πρωτευουσών νομών:

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ιδιαίτερα θετική εικόνα» των υποψηφίων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, «καθώς επικρατούν σε 15 πρωτεύουσες σύν τρείς μεγάλες πόλεις, το Αγρίνιο, το Αργος και την Ιεράπετρα, ενώ έχουμε και αλλαγή για πρώτη φορά σε δήμους, όπως η Τρίπολη, ο Πύργος, η Βέροια, ο Βόλος και το Ρέθυμνο».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι στην ΝΔ έχουν κατοχυρωθεί 13 πρωτεύουσες, και 3 ανεξάρτητοι, ενώ στον β' γύρο θα κριθούν 20 πρωτεύουσες μαζί με την Θεσσαλονίκη.

    - Αποτελέσματα δήμων Λεκανοπεδίου Αττικής:

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στην Β' Αθήνας θα κριθούν 22 δήμοι στον δεύτερο γύρο, ενώ από τον α γύρο, σε 7 δήμους έχουν εκλεγεί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, σε 14 υποψήφιοι της ΝΔ και υπάρχουν 6 ανεξάρτητοι.

    Σε ό,τι αφορά τη Β' Πειραιά, από τον α' γύρο έχουν εκλεγεί 9 δήμαρχοι εκ των οποίων ο ένας, του Δήμου Ρέντη, υποστηριζόταν απο το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ και οι υπόλοιποι είναι ανεξάρτητοι,ενώ στον β' γύρο θα κριθούν 8 δήμοι: Αίγινα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Πέραμα, Σαλαμίνα, Κύθηρα και Νίκαια.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον δήμο Νίκαιας κάνοντας λόγο για «τομή».

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας έκανε εκ νέου λόγο για ισχυρό πολιτικό μήνυμα,το οποίο «σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, από πιό ισχυρή θέση, παραμένει σταθερά προσηλωμένο στα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και προβάλλει τις θέσεις του μέχρι την τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν».

    [03] Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η διερεύνηση των σχέσεων της οικονομίας του Γένους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί το αντικείμενο διημερίδας που πραγματοποιείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Οικονομία του Γένους». Την έναρξη των εργασιών κήρυξε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

    Στην ομιλία του, κάνοντας αναφορές στον Ελύτη και τον Αριστοτέλη, ο Παναγιώτατος προσέγγισε το θέμα των σχέσεων της οικονομίας με την εκκλησία και την θέση που υπέχει σ΄αυτές το γένος των Ελλήνων. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το αντικείμενο της διημερίδας αναφέρεται στο «Γένος», το οποίο αποτελεί μία πραγματικότητα η οποία δεν εξαντλείται στη φυλετική ομοιογένεια, αλλά προσδιορίζεται από ένα κοινό τρόπο ζωής, τον οποίον καθορίζει ο πολιτισμός των Ελλήνων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις κοινωνίας - οικονομίας, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η οικονομία θα έπρεπε να υπηρετεί την κοινωνία και την «οικονομία των σχέσεων που παράγουν πολιτισμό». Προσέθεσε ότι τα μεγάλα μνημεία, τα οποία έχουν κληροδοτήσει ευεργέτες του Γένους, επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι στο παρελθόν η οικονομία δεν λειτούργησε αυτόνομα αποσκοπώντας στην συσσώρευση πλούτου. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε, σήμερα παρατηρείται η αυτονόμηση της οικονομίας έναντι των κοινωνικών αγαθών, οδηγώντας έτσι στην «απανθρωπιά της παγκόσμιας οικονομίας.»

    Στην προσφώνησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αποτελούσε το κατεξοχήν προστατευτικό κέλυφος εντός του οποίου αναπτύσσονταν οι παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις του Γένους. Μετά τη συγκλονιστική εμπειρία της άλωσης της Πόλης και της οθωμανικής κυριαρχίας, επίλεκτα μέλη του Γένους άρχισαν να θεμελιώνουν μία ζωντανή και σφριγηλή οικονομία υπό την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, δημιούργηθηκαν οι μεγάλοι ελληνικοί εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί οίκοι της Ανατολής και θεμελιώθηκαν οι πρώτες μορφές τραπεζών από επιχειρηματίες και μεταφέρθηκαν επιχειρήσεις αλλά και ανθρώπινο δυναμικό στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος, διαμορφώνοντας έτσι την βάση για την οικονομική του ανάπτυξη.

    Στην τελετή έναρξης της διημερίδας, που διοργανώνεται από την Αδελφότητα των Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος», παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο μέγας Λογοθέτης του Πατριαρχείου κ. Θ. Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και ξένων δογμάτων και Εκκλησιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 October 2006 - 16:30:32 UTC