Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση γα τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές
  • [02] Εξοδος ετεροδημοτών

  • [01] Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση γα τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

    Πραγματοποιούνται αύριο σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το εκλογικό σώμα που καλείται στις κάλπες ανέρχεται, με βάση τους ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους, σε 9.820.875, το οποίο κατανέμεται σε 4.743.553 άνδρες και 5.077.322 γυναίκες. Οσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεπερνούν τις 480.000, ενώ στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές συμμετέχουν και περίπου εννέα χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (3.258 άνδρες και 5.663 γυναίκες).

    Το σύνολο των εκλογικών τμημάτων είναι 24.744, δηλαδή 350 περισσότερα από όσα στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2002. Η ψηφοφορία για τις 54 Νομαρχίες, τους 914 Δήμους και τις 120 Κοινότητες διεξάγεται από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε πολίτης ψηφίζει μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι γραμμένος, δηλαδή δεν ισχύουν οι διατάξεις για ετεροδημότες.

    Πληροφορίες για ψηφοφόρους

    Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για δημάρχους, κοινοτάρχες και νομάρχες, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Οσοι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν θα πρέπει να ενημερωθούν από τους πίνακες που έχουν ήδη αναρτηθεί σε διάφορα σημεία των πόλεων. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Πληροφορίες μπορούν επίσης να έχουν τηλεφωνικώς, καλώντας το 1564, για όλη την Ελλάδα, ενώ οι ψηφοφόροι του νομού Αττικής μπορούν να καλούν επίσης και τον αριθμό 1539. Σχετική πληροφόρηση παρέχεται επίσης από τους κατά τόπους Δήμους και τις Κοινότητες, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, καθώς από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στα τηλέφωνα: 210 3231824, 210 3235344, 210 3220308, 210 3220281, 210 3230228, 210 3232829, 210 3232144, 210 3230398.

    Πού ψηφίζουμε

    Θυμίζουμε ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στο δήμο ή κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Δεν ισχύουν, δηλαδή, οι διατάξεις των βουλευτικών εκλογών περί ετεροδημοτών, που προβλέπουν τη δυνατότητα αυτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι δεν ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν, αλλά μόνο στο δήμο ή στην κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι.

    Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα ή με διαβατήριο. Κατά την αναγνώριση των εκλογέων είναι πιθανόν να διαπιστωθούν ασυμφωνίες μεταξύ των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, οι ψηφοφόροι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας, ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους. Ωστόσο εναπόκειται στην κρίση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχτεί τα στοιχεία αυτά.

    Ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν με πιστοποιητικό εγγραφής από το Δήμο. Σε περίπτωση που κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος τότε θα πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση (τέτοιες πρέπει να υπάρχουν με ευθύνη του υπουργείου σε όλα τα εκλογικά τμήματα) ότι δεν ψήφισε και δεν θα ψηφίσει στον άλλο δήμο που είναι γραμμένος.

    Οι στρατιωτικοί γενικά και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας ψηφίζουν με τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

    Πόσους «σταυρούς» βάζουμε

    Μέχρι και 4 σταυρούς βάζουμε στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΕΝΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) με 37μελή συμβούλια και άνω. Πρόκειται για τις ΕΝΑ Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και τις ΝΑ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηρακλείου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Μαγνησίας, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

    Μέχρι και 3 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 31μελή συμβούλια. Πρόκειται για τις ΝΑ Κοζάνης, Ιωαννίνων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Χανίων, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας.

    Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια. Πρόκειται για τις ΝΑ Κιλκίς, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Λακωνίας, Σάμου, Χίου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ημαθίας, Βοιωτίας, Πέλλας, Αρκαδίας, Πιερίας, Λέσβου, Καρδίτσας, Αργολίδας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Κερκύρας.

    Στους δήμους

    Οσοι ψηφίζουν για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς βάζουν μέχρι και 3 σταυρούς. Για όλους τους υπόλοιπους Δήμους μέχρι και 2 σταυρούς.

    Για τα Δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς μέχρι και 3 σταυρούς. Για τα Δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων μέχρι και 2 σταυρούς.

    Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

    Σε όλες τις Κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Στις Κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

    Στον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΝΑ, νομάρχη, δήμαρχο και πρόεδρο κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

    Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

    [02] Εξοδος ετεροδημοτών

    Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των ετεροδημοτών από τις μεγάλες πόλεις προς τις εκλογικές τους περιφέρειες. Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για να διευκολύνει την κίνηση των δημοτών, που κατευθύνονται οδικώς από το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη στους τόπους καταγωγής τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σε όλες τις εξόδους των πόλεων έχουν τοποθετηθεί άνδρες της τροχαίας που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

    Αυξημένη είναι η κίνηση στα διόδια στο σχηματάρι και στην ελευσίνα. Από χθές το πρωί έχουν διέλθει και από τους δύο σταθμούς των διοδίων πάνω από 100.000 αυτοκίνητα.

    Αυξημένη η κίνηση σε λιμάνια και αεροδρόμια, όπου η πληρότητα των θέσεων για την περίοδο των εκλογών αγγίζει το 95%.

    Η διακίνηση των ψηφοφόρων προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους με τα αεροσκάφη των αεροπορικών εταιριών πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, η κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, η πληρότητα των αεροσκαφών είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 90 με 95%.

    Συγκεκριμένα χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 133 αφίξεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 130 αναχωρήσεις.

    Για σήμερα είναι προγραμματισμένες 114 αφίξεις και 117 αναχωρήσεις, για αύριο Κυριακή 119 αφίξεις και 117 αναχωρήσεις και για τη Δευτέρα, ημέρα επιστροφής των ψηφοφόρων είναι προγραμματισμένες 123 αφίξεις και 128 αναχωρήσεις.

    Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν 24 πτήσεις τσάρτερς.

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι λόγω των εκλογών και προς διευκόλυνση της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, εφόρων και ψηφοφόρων, παρέχεται έκπτωση 30% στις τιμές εισιτηρίων σιδηροδρόμου για ταξίδι απλής μετάβασης ή με επιστροφή από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους και του εκλογικού τους δικαιώματος αντίστοιχα.

    Παράλληλα, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι καθβ όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα υπάρχουν αποκλίσεις στη συχνότητα των προγραμματισμένων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πληροφορίες παρέχονται ΟΑΣΑ μέσω Internet στη διεύθυνση http://www.oasa.gr/.

    Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους, η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που αφαιρέθηκαν ως τις 8 Οκτωβρίου 2006, με την καταβολή μόνο του ελάχιστου προστίμου.

    Εξοδος ετεροδημοτών στη Θεσσαλονίκη

    Άρχισε χθές και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα η έξοδος των ετεροδημοτών της Θεσσαλονίκης προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Το 100% αγγίζει η πληρότητα στο σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, Χρήστος Λιούπας, έχουν προγραμματισθεί 250 επιπλέον δρομολόγια, για να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ο κ. Λιούπας υπενθύμισε ότι οι ετεροδημότες δικαιούνται έκπτωση 25% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ.

    Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η κίνηση και στα διόδια των Νέων Μαλγάρων, κυρίως στο ρεύμα εξόδου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο των διοδίων, Παύλο Λαζαρίδη, χθές πέρασαν από τα διόδια, με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη, 18.000 αυτοκίνητα.

    Πληρότητα, που φθάνει το 100%, έχουν και τα τρένα του ΟΣΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 October 2006 - 8:30:21 UTC