Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις
  • [02] Στον Μουχάμαντ Γιουνούς το Νόμπελ Ειρήνης

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

    "Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εμείς είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται αγανάκτηση και εγκατάλειψη. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τον ανθρώπινο πόνο τους. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, σήμερα ήθελα να πω αυτό μόνο, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τη συνοικία Νεαπόλεως στο Βόλο, η οποία έχει πάθει μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες, ο κ. Παπανδρέου είπε "ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν".

    Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τις βιοτεχνίες της οδού Δ. Νικολαΐδη στο Βόλο και ενημερώθηκε από τους βιοτέχνες για τις καταστροφές που έχουν πάθει οι επιχειρήσεις τους.

    Χθες, ο κ.Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες για την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.

    «Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που άφησε υπουργούς του να κόβουν κορδέλες στα μεγάλα έργα, όπως η Εγνατία Οδός, πριν να έχουν τελειώσει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν τη μεγάλη πλημμύρα. Έχει ευθύνη ο νομάρχης και η νομαρχία που αντί να χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων για αντιπλημμυρικά έργα, πάνε για διαφημίσεις», δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομου Θεσσαλονίκης.

    Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πλημμυροπαθείς και ζήτησε να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις και να δοθούν ακόμα και προκαταβολές για να περάσουν το χειμώνα όσοι έχουν πληγεί.

    Αμέσως μετά απευθύνθηκε στην υποψήφια νομάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που ήταν δίπλα του και της είπε: «Βούλα έχεις πολλή δουλειά μπροστά σου μετά τις εκλογές, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Με το οργανωτικό σου μυαλό, με το δυναμισμό σου, τη διοικητική σου ικανότητα, είμαι σίγουρος θα αλλάξεις την όψη αυτού του νομού. Ενός νομού που μπορεί να πάει πολύ μπροστά με άξιους ανθρώπους και θα απαλλάξεις το νομό από την αντίληψη της αδιαφάνειας, την αντίληψη της ρουσφετολογίας, την αντίληψη της απαξίωσης και της αδιαφορίας».

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο κ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε:

    «Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποζημίωση και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες. Τρεις μέρες μετά, ο κ. Παπανδρέου σε μια συνήθη πλέον επίδειξη μικροκομματισμού «σπεύδει» να ζητήσει τη λήψη των μέτρων, που όχι μόνον έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται (έχουν ήδη καταβληθεί τα ποσά της έκτακτης βοήθειας στους πληγέντες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αβ και Ββ βαθμού). Δυστυχώς για τον ίδιο και την παράταξή του, ο κ. Παπανδρέου διαρκώς υπενθυμίζει στους πολίτες τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη νέα διακυβέρνηση και τη νοοτροπία ΠΑΣΟΚ: Τη διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα των έργων και την ανευθυνότητα των μεγάλων και κενών λόγων».

    [02] Στον Μουχάμαντ Γιουνούς το Νόμπελ Ειρήνης

    Ο Μουχάμαντ Γιουνούς, οικονομολόγος από το Μπανγκλαντές και η Τράπεζα Γκραμίν, η "Τράπεζα των Φτωχών", που ο ίδιος ίδρυσε και έχει χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες φτωχούς, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2006 για τη συνεισφορά τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Μια διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν εξασφαλίσει τα μέσα για να βγει από την φτώχεια. Η μικροπίστωση είναι ένα από αυτά τα μέσα", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Ολε Ντάνμπολτ Μγιόες αιτιολογώντας την επιλογή-έκπληξη μεταξύ 191 υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    "Είμαι ευτυχής, πραγματικά ευτυχής. Στηρίζετε ένα όνειρο για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη φτώχεια", δήλωσε ο Μουχάμαντ Γιουνούς στο νορβηγικό ραδιόφωνο.

    Ο λαμπρός οικονομολόγος είναι ο ιδρυτής της Τράπεζας Γκραμίν, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμιά εγγύηση φερεγγυότητας. Η τράπεζα Γκραμίν ιδρύθηκε το 1976 και έλαβε το στάτους της τράπεζας το 1983.

    Μόνος όρος που εφαρμόζεται προς τους αιτούμενους, η υποχρέωση δανεισμού ανά ομάδες των πέντε και η αλληλοβοήθεια στην αποπληρωμή.

    Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποτελούμενο από δίπλωμα, χρυσό μετάλιο και επιταγή των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατομμυρίων ευρώ), θα απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του Αλφρεντ Νόμπελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 October 2006 - 10:30:22 UTC