Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

  • [01] Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και καθηγητών της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν σήμερα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των δασκάλων, που απεργούν για τέταρτη βδομάδα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, η οποία κατέληξε και πάλι στην πλατεία Συντάγματος όπου και διαλύθηκε.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Δημήτρης Μπράτης κάλεσε τους δασκάλους να απεργήσουν και την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν και αυτοί, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

    Απαντώντας στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου ο κ. Μπράτης είπε ότι "η υπουργός με τις δηλώσεις της ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς μόνο αυτή βλέπει να ξεφουσκώνει η απεργία", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και την υπουργό ότι τηρούν αδιάλλακτη στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Κάλεσε δε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

    Η υπουργός Παιδείας, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Ας το καταλάβουν. Δέχεται πολιτική επίθεση. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που θέλουν κοινωνική αναταραχή. Στηρίζουν μία υπόθεση που ξεφουσκώνει». Η κ. Γιαννάκου ανέφερε, επίσης, ότι το ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων δεν υπερβαίνει το 5%, αν και αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι «σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη ένας-δύο καθηγητές, τέσσερις-πέντε οικοδόμοι, πέντε-έξι μαθητές».

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέρας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης δήλωσε ότι οι καθηγητές δεν υποκινούν τις καταλήψεις των μαθητών, όπως τους κατηγορεί η κα Γιαννάκου και κάλεσε την υπουργό να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί.

    Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με στοιχεία των διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, σήμερα, στο πολεοδομικό συγκρότημα βρίσκονται υπό κατάληψη περίπου 30 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ, οι μαθητές των οποίων με γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν να στηρίξουν τις απεργίες των εκπαιδευτικών, ζητώντας την κατάργηση του νόμου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές και του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και την αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

    Στις κινητοποιήσεις των δασκάλων συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, που είχε αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα και η ΓΣΕΕ με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ καλεί, επίσης, τα συνδικάτα να συνδράμουν οικονομικά το απεργιακό Ταμείο Αλληλεγγύης της ΔΟΕ.

    Λόγω της στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ δεν κινήθηκαν Προαστιακός και Μετρό 11:00- 15:00 καθώς και οι συρμοί του ΗΣΑΠ 13:00-15:00. Τα λεωφορεία κινούνται κανονικά.

    Εξάλλου, εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

    Στο μεταξύ, ύστερα απο πολύωρη συνεδρίαση το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε να προτείνει στον κλάδο απεργία για τις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, ενώ η ολομέλεια των προέδρων θα συγκληθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου οπότε θα αποφασισθεί τελικά αν θα πραγματοποιηθεί και αυτή η απεργιακή κινητοποίηση. Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, καθώς και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, τα σχολεία είναι κλειστά λόγων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επίσης, πρότεινε τις ίδιες ημερομηνίες κινητοποιήσεις.

    Η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας αποτελεί κριτήριο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την διάρκεια περιοδείας της στον Βύρωνα. Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «πρέπει να πλημμυρίσει απβ άκρη- σ΄άκρη όλη η Ελλάδα με αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών που δίνουν τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία με καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς". "Ο αέρας αυτού του αγώνα πρέπει να κρατήσει για πολύ. Είναι δύσκολος ο αγώνας. Για μας αποτελεί ένα βασικό κριτήριο ψήφου", κατέληξε.

    «Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αφήσει το παραμύθι των υποκινούμενων απεργιών και καταλήψεων στο χώρο της παιδείας», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παραβρέθηκε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Π.Γ. του ΣΥΝ. «Η ίδια η κυβέρνηση με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της δημιουργεί τα ορμητικά ρυάκια των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των μαθητών, των πανεπιστημιακών και όλων των εργαζομένων» τόνισε ο κ.Στρατούλης και κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 October 2006 - 14:30:20 UTC