Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Αλ.Παπαρήγα
  • [02] ΣΥΝ:Δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών
  • [03] ΕΚΤ: Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%

  • [01] Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Αλ.Παπαρήγα

    Με τους εργαζόμενους στο δήμο Πετρούπολης, θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην πόλη. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στη συνοικία Αγία Μαρίνα της Ηλιούπολης. Θα ακολουθήσει ομιλία της σε συγκέντρωση, στην αίθουσα του Δημαρχείου, με θέμα: "Γυναίκες και Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άσκησε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την περιοδεία της χθες στην Ελευσίνα.

    Η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της τόνισε ότι «αν υπολογίσει κανείς τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εναλλάξ, το ταμείο είναι άδειο για το λαό, τους εργαζόμενους, για την επιχορήγηση στην Παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς των δασκάλων και των καθηγητών. Γι' αυτούς το ταμείο είναι στην κυριολεξία άδειο. Όταν όμως γίνονται εκλογές, είτε εθνικές, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ταμείο αυτών των κομμάτων είναι παραφορτωμένο».

    Ιδιαίτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο δικομματισμός είναι πιο ισχυρός και ακριβώς για τον λόγο αυτό το ΚΚΕ θέτει το εξής ζήτημα: «Πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να εκταμιεύουν για την πλουτοκρατία και αυτοί να αποταμιεύουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα και να έχουν την κυβέρνηση, την πλειοψηφία στη Βουλή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Νομαρχίες».

    [02] ΣΥΝ:Δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

    Με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, συναντάται το πρωί ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τα αιτήματα των και το ηθικό κύρος των δασκάλων.

    Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες δαπάνες για την Παιδεία, έχει τους πιο εξευτελιστικούς μισθούς για δασκάλους και καθηγητές και τους αντιμετωπίζει, όχι με σεβασμό και εκτίμηση, αλλά με ωμή βία και απαξίωση, υπογράμμισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Στο μεταξύ, έως την ερχόμενη Πέμπτη παρατείνεται η απεργία των δασκάλων, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, σημειώνοντας ότι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου τα σχολεία είναι κλειστά λόγω εκλογών.

    Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιηθούν δυο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Έτσι, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου προγραμματίζεται πανεκπαιδευτική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας νέες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους της χώρας για την εκτίμηση της κατάστασης. Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου θα γίνει ολομέλεια Προέδρων η οποία θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του κλάδου.

    Οι δάσκαλοι καλούν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ καθώς και όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κηρύξουν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 24ωρη απεργία για τα ζητήματα της Παιδείας και της εργασίας, όπως σημειώνουν.

    [03] ΕΚΤ: Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%

    Την αύξηση κατά 0,25% του επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚT).

    Μετά την απόφαση το βασικό επιτόκιο της ΕΚT διαμορφώνεται στο 3,25%. Επίσης, αυξήθηκαν τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚT από το Δεκέμβριο του 2005, η οποία και αναμενόταν από τους αναλυτές, παρά τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη διατήρηση του επιτοκίου της στο 4,75%.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι χρειάζεται συνεχής επόπτευση όλων των εξελίξεων στην οικονομία της ευρωζώνης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ζ.Κ.Τρισέ είπε ότι νέες αυξήσεις των επιτοκίων ίσως καταστούν απαραίτητες στο μέλλον και σημείωσε ότι η Τράπεζα "σκοπεύει να εποπτεύει πολύ στενά όλες τις εξελίξεις", μετά τη σημερινή απόφαση που διαμόρφωσε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25%.

    Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη που παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης τα τελευταία τρίμηνα, καθώς, όπως είπε, κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα παρουσιάζει ανάπτυξη 0,7% (σε τριμηνιαία βάση) κατά μέσο όρο, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί και η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική ζήτηση. Όπως δήλωσε, η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ευνοεί τις εξαγωγές της ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά και η κατανάλωση, κάτι που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την προοπτική της ανάπτυξης στην ευρωζώνη -σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο- έχουν εξισορροπηθεί, τονίζοντας όμως ότι "η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου -αν αποδειχτεί ότι θα διαρκέσει- ενέχει το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση και αύξηση της παραγωγής προϊόντων σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουμε προβλέψει".

    Πάντως, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι -σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο- τείνουν να μειωθούν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς σχετίζονται με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου και πιθανών πιέσεων για αυξημένο προστατευτισμό, ειδικά μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το παγκόσμιο εμπόριο (Γύρος της Ντόχα).

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώθηκε στο 1,8% το Σεπτέμβριο, ο κ.Τρισέ σημείωσε ότι αυτό εξηγείται από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, η οποία ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο πριν ένα έτος λόγω του τυφώνα Κατρίνα (σσ. ο οποίος είχε προκαλέσει καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις). Επίσης, όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007, ενώ ο μέσος όρος του για το 2006 θα ανέλθει άνω του 2%.

    Σύμφωνα με τον κ.Τρισέ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρηθεί πάνω από το 2% (κατά μέσο όρο) και κατά το επόμενο έτος, με αυξημένους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται -σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο- για τη σταθερότητα των τιμών. Όπως σημείωσε, η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αποσκοπεί ακριβώς στο να συγκρατηθεί (μεσομακροπρόθεσμα) ο πληθωρισμός σε επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου έτσι να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, Ντέιβιντ Μπράουν, "ο τόνος των σχολίων του Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ παραμένει επιθετικός. Πιστεύουμε ότι ο στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει η επιστροφή των επιτοκίων στην ουδετερότητα, γύρω στο 3,75% με 4,0% μέχρι το τέλος του 2007".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 October 2006 - 6:30:23 UTC