Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ,για τα 32 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος
  • [02] Βασιλικός και ρίγανη μας προστατεύουν

  • [01] Πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ,για τα 32 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

    Πανηγυρική συνεδρίαση σήμερα της ΚΟ της ΝΔ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 32 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στο Μουσείο Μπενάκη,την έκθεση "Αριστοτέλης Ωνάσης - Πέρα από το μύθο του"

    «H ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί την Τουρκία»

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τις χορηγίες συζητήθηκαν χθές στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με εισηγητές την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

    Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων.

    Ανέφερε ότι αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

    Σχέδιο νόμου για τις χορηγίες στον τομέα του πολιτισμού

    Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε το θεσμό των χορηγιών, διαμορφώθηκε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο χορηγιών για τον τομέα του πολιτισμού, που εγκρίθηκε σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για να χορηγηθούν φορείς που ασκούν πολιτιστική δραστηριότητα και με ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με την υψηλότατη φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ότι η χώρα αποκτά πολιτική χορηγιών, καθώς όπως είπε, απελευθερώνονται και αθροίζονται δυνάμεις για την αναστήλωση μνημείων, καθώς και για την προβολή πολιτιστικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το σχέδιο νόμου, όπως είπε κ. Βουλγαράκης, καλύπτεται ένα μεγάλο κενό.

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο υπουργός, κατά την παρουσιασή του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μετά την κυβερνητική επιτροπή.

    Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας (66%) από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία. Για το ποσόν αυτό ο κ. Βουλγαράκης, τόνισε, ότι ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και εξέφρασε την πίστη του ότι θα αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση χορηγιών, τόσο στον τομέα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού θα συσταθεί Γραφείο Χορηγιών που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού, το οποίο και θα παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες προτάσεις χορηγίας που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο και θα τις αποστέλλει με εισήγηση, στο Συμβούλιο Χορηγιών για σχετική γνωμοδότηση.

    Το Συμβούλιο Χορηγιών συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και θα αποτελείται από εννέα μέλη. Πρόεδρος προβλέπεται να είναι ευρείας αποδοχής προσωπικότητα του πολιτισμού, των επιστημών ή της οικονομίας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές δημόσιων μουσείων, προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, εκπρόσωπος της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών.

    Από τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου νόμου είναι να ενισχυθεί η συνεργασία του κράτους με την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων με τους πολιτιστικούς φορείς.

    Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να ισχύσει και για Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και ξένους υπήκοους.

    Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός των Χορηγικών βραβείων, ενώ με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού θα παρακρατείται από το υπουργείο Πολιτισμού και θα αποδίδεται στην ανώνυμη εταιρεία "Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού"(ΟΠΕΠ), ποσοστό 6% επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και εμπίπτει στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

    Για το σχέδιο νόμου, το υπουργείο Πολιτισμού εργάστηκε τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης αποτελούσε προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν του παρέδωσε την ηγεσία του ΥΠΠΟ.

    [02] Βασιλικός και ρίγανη μας προστατεύουν

    Δημοσίευμα του ιατρικού περιοδικού Medical journal of Australia για τα οφέλη της υγιούς διατροφής με βότανα και αρωματικά φυτά υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ευεργετικές επιδράσεις της ελληνικής διατροφής.

    Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα της καλής μεσογειακής διατροφής και τονίζεται ότι "αυστραλιανή έρευνα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας έδειξε ότι οι Έλληνες μετανάστες- παρ' ότι καπνίζουν και δεν αθλούνται - έχουν 35% λιγότερους θανάτους από ασθένειες της καρδιάς σε σχέση με τους Αυστραλογεννημένους κατοίκους της χώρας".

    Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι μέχρι τώρα έρευνες αγνοούσαν τη σημασία των αρωματικών φυτών στη μεσογειακή δίαιτα και επικέντρωναν στην αξία του ελαιόλαδου και του οίνου.

    Όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό η ρίγανη, ο βασιλικός και άλλα μεσογειακά αρωματικά καρυκεύματα φαίνεται ότι συμβάλλουν στη σωστή διατροφή και λειτουργούν ως "ασπίδα" για τον ανθρώπινο οργανισμό για πολλές παθήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 October 2006 - 8:30:24 UTC