Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:"Δεν συμπράττω στην οξύτητα και την πόλωση"
  • [02] Κληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

  • [01] Καραμανλής:"Δεν συμπράττω στην οξύτητα και την πόλωση"

    Οι δράσεις της κυβέρνησης για τους ηλικιωμένους εστιάζονται στο τρίπτυχο: ενίσχυση τους πραγματικού τους εισοδήματος με την αύξηση των συντάξεων, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, προστασία της οικογένειας και ενίσχυση της συμμετοχής τους στην κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των συνολικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και την κοινωνία που προωθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στη χώρα μας.

    Ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με θέμα "Για μία κοινωνία όλων των ηλικιών", διοργανωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ηλικιωμένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης ΝΔ, τη γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της ΝΔ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Καραμανλής:"Δεν συμπράττω στην οξύτητα και την πόλωση"

    Εξερχόμενος ο κ. Καραμανλής, ερωτηθείς για τον οξυμένο αντιπολιτευτικό λόγο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι "είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο πως για χρόνια η οξύτητα, η πόλωση και ο διχασμός έβλαψαν τον τόπο. Θεωρώ ότι ιστορικά, πολιτικά και ηθικά είναι καταδικασμένο και δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξω σε αυτό".

    Δήλωση Π. Παυλόπουλου για διαφθορά-δημοσκοπήσεις.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στο συνέδριο, ερωτηθείς για την πρόσφατη θεματολογία περί διαφθοράς, τόνισε ότι η κυβέρνηση αποκαλύπτει τη διαφθορά και την πατάσσει, όταν άλλοι στο παρελθόν την συγκάλυπταν και την διόγκωναν. Είναι δραματικό να συγκαλύπτεις τη διαφθορά, η οποία για τόσα χρόνια δημιούργησε νέα νοοτροπία, βλάπτοντας δραματικά τον δημόσιο βίο και τον τόπο.

    Ερωτηθείς για το εάν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, δήλωσε "όχι", παρά μόνο τη στιγμή που γίνονται και σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστούν την λαϊκή ετυμηγορία.

    Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής»

    Τα υψηλά ποσοστά απογοήτευσης των πολιτών για τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύεται στο "Βήμα της Κυριακής". Στην περίπτωση της κυβέρνησης, οι δυσαρεστημένοι πλησιάζουν το 64% ενώ στην περίπτωση της αντιπολίτευσης ξεπερνούν το 69%.

    Ως προς την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μειώνεται από το 1,7% στο 0,9%, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει στο 81%, ενώ μειώνεται και η διαφορά στην παράσταση νίκης, όπου ωστόσο εξακολουθεί να υπερέχει καθαρά η ΝΔ.

    Στο θέμα της διαφθοράς, το 36,5% πιστεύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, το 34,1% ότι επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη και το 28,4% ότι έχει αυξηθεί επί των ημερών της ΝΔ. Στο ερώτημα, κατά πόσον είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς, το 31,8% απαντά αρκετά ως πολύ ενώ το 65,6% λίγο ως καθόλου.

    Για την κατάσταση στην οικονομία, το 36,9% δηλώνει ότι ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 19,6% η ΝΔ και το 41,9% και οι δύο.

    Το "δυνατό χαρτί" της ΝΔ, σύμφωνα με τη διατύπωση της εφημερίδας, παραμένει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του Γ Παπανδρέου ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά και τη δημοτικότητα. Ο κ. Καραμανλής θεωρείται από το 39.9% ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του 32,2% που συγκεντρώνει ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Κληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    "Ο μήνας θα τελειώσει με ανατροπή του πολιτικού σκηνικού", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο λαό της Δράμας από το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Χριστόφορου Κορυφίδη, σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το μήνυμα απ' όλη την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται, είναι ότι ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία είχε στα χέρια της σημαντικές παρακαταθήκες, που είχαν αφήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνές κύρος, θεσμούς και έργα και όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα έχτιζε πάνω σε αυτά τα οποία βρήκε, αλλά αντίθετα αυτή γκρέμισε ότι καλύτερο είχε φτιάξει ο ελληνικός λαός με σκληρούς κόπους και θυσίες.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της δυσφημίζει τη χώρα και φθάσαμε στο σημείο ότι "μας θεωρούν απατεώνες" και τόνισε με έμφαση ότι "δεν έχουν φιλότιμο και ασχολούνται με τις υποθέσεις τους ξοδεύοντας χρήματα του ελληνικού λαού".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δοκίμασε και κατάλαβε στην πράξη τι σημαίνει δεξιά, καθώς αυτή έχει απογοητεύσει ακόμα και τους δικούς της ψηφοφόρους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι είναι εύκολος στα μεγάλα λόγια αλλά άφαντος μπροστά στα προβλήματα της χώρας, πρόσθεσε ότι κρύβει την αλήθεια και κρύβεται από την πραγματικότητα και έφερε ως παράδειγμα ότι "ο κ. Καραμανλής κρύβει αυτό που η ελληνική οικογένεια ονομάζει κρίση της τρίτης εβδομάδας", δηλαδή ότι από τα μέσα κιόλας ενός μήνα η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με κάθε μέτρο τους βολεύουν συμφέροντα των επίλεκτων της Νέας Δημοκρατίας, αναλώνονται σε πελατειακές διευθετήσεις συμφερόντων και κρατούν σε ομηρία και ανασφάλεια τον ελληνικό λαό για να του υποκλέψουν τη ψήφο.

    Αναφερόμενος σε θέματα παιδείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απαράδεκτη ταξική πολιτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με την αυθαίρετη και χωρίς σχέδιο εισαγωγή της βάσης του "10" αποκληρώνει μια ολόκληρη γενιά.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η δεξιά προκειμένου να κάμψει το φρόνημα του ελληνικού λαού λέει "ότι είναι όλοι ίδιοι και τόνισε με έμφαση ότι εμείς αντιστεκόμαστε στην ηττοπάθεια και τη λογική της ισοπέδωσης , προσθέτοντας ότι τα έργα των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη αλλά και το ΠΑΣΟΚ στη νέα του τρίτη φάση δείχνουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε σαφώς τις ευθύνες για την απεργία των δασκάλων στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι κοροϊδεύει τους εκπαιδευτικούς, καθώς δεν τους δίνει αυτά που τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έγκλημα με δύο απογραφές, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της χώρας.

    Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού Δράμας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το βασικό για το νομό είναι η ανάπτυξη των υποδομών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσεις προτάσεις για την οικονομική ανασυγκρότηση των περιοχών που βρίσκονται σε κρίση, ενώ μιλώντας γενικότερα είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο "θα αναγκάσει τις τράπεζες να επενδύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    "Όχι άλλες επενδύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο", είπε χαρακτηριστικά ο ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του ασχολείται με μεγάλους στόχους και όχι μικροδιευθετήσεις και τόνισε ότι "ως αυριανός ηγέτης της χώρας έχει τη βούληση να δώσει τις δυνατότητες στον πολίτη για να χτίσει δημιουργικά".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και πάλι στην κεντρική προγραμματική θέση του κόμματός του για οριστική αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μιλώντας για το πρόσωπο της υποψηφίας υπερνομάρχου Γκιουλπεγιάρ Καραχασάν είπε ότι ήταν μία θαρραλέα επιλογή, που συμβολίζει νέες σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

    "Εμείς δεν χωρίζουμε τους Ελληνες και όποιος προέρχεται από μειονότητα, όποιος έχει ζήσει την προσφυγιά και όποιος έχει ζήσει ως μετανάστης ξέρει τι σημαίνει δίκαιη κοινωνία και ξέρει να παλεύει για τα δικαιώματά του", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε ενότητα και αγώνα τους φίλους και τα μέλη του κόμματος και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για νίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και για περίτρανη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, εμείς θα έχουμε και πάλι την ευθύνη για να ανοίξουμε νέους δρόμους στον ελληνικό λαό.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Καβάλα

    Χθές το βράδυ σε ομιλία του στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Καβάλας Δημήτρη Παπουτσή,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,είπε ότι "η χώρα έχει πάρει κατήφορο με τη ΝΔ και ο πρωθυπουργός απέτυχε γιατί δεν μπορεί λόγω της πολιτικής και των πρακτικών της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως είχε απευθύνει σύντομο χαιρετισμό από το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή.

    Ο κ.Παπανδρέου στην ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί διαχωριστικές γραμμές γιατί θέλει να επιβιώσει πάνω στις διαφορές των Ελλήνων και αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι " εμείς επιβιώνουμε όταν η Ελλάδα πάει μπροστά και ο λαός έχει αξιοπρέπεια".

    Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όταν ο ξένος Τύπος αναφέρεται στην ελληνική οικονομία και μιλάει για οικονομία του ''τζόγου της παραοικονομίας και της πορνείας'' αυτό αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής με σημαντικότερα την αποβιομηχάνιση και την ανεργία και είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναπτυξιακή πολιτική για τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κίνητρα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για αύξηση του επιδόματος ανεργίας και για στήριξη των ανέργων μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και είπε ότι σε μια παγκοσμιοποιημενη οικονομία ένας τόπος πάει μπροστά μόνο αν επενδύσει σε αυτά τα πλεονεκτήματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία, και ανέφερε ότι κάθε φορά που βγαίνει η ΝΔ κυβέρνηση, η χώρα πάει πίσω. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του στην τρίτη φάση του και έχοντας ως παρακαταθήκες τα έργα των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη είναι και πάλι έτοιμο να πάει τη χώρα μπροστά και να απελευθερώσει την κοινωνία από την ραγιάδικη αντίληψη την οποία επιχειρεί να επιβάλει η ΝΔ.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι η αυτοδιοίκητες εκλογές δεν είναι στενά κομματικές εκλογές, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ασφαλώς σε αυτές θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική της ΝΔ" και υπογράμμισε ότι είναι εκλογές τις οποίες πρέπει να εκλεγούν άξιοι εκπρόσωποι με τους οποίους θα προχωρήσει η μεγάλη τομή του κράτους που θα είναι η αποκέντρωση, και η οποία αποτελεί βασική προγραμματική θεση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ελληνικός λαός και οι παλιοί γνωρίζουν πώς χώριζε η ΝΔ και η Δεξιά τους πολίτες που δεν μπορούσαν να διαβάσουν δημοκρατική εφημερίδα χωρίς το φόβο του χωροφύλακα, είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτές οι διακρίσεις όπου υπάρχουν πρέπει να σταματήσουν.

    Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι η επιλογή της Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Καβάλας-Ξάνθης-Δράμας, ανοίγει νέους δρόμους, συμβολίζει μία νέα σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέλος, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους της Καβάλας λέγοντας πως η «αποψινή μας συνάντηση τελικά μεταβλήθηκε σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της ΝΔ αλλά και σε μια απάντηση για το αύριο».

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στη Ξάνθη

    Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου μίλησε σε κατοίκους της Ξάνθης, και είπε ότι "θα είμαστε κοντά σας για μια νέα πορεία, για μια δίκαιη κοινωνία".

    Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη Σμίνθη, χωριό που οι κάτοικοί του είναι όλοι μουσουλμάνοι, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "τον αγώνα για τη δίκαιη κοινωνία τον δίνω εδώ και πολλά χρόνια, αγωνιζόμενος για ισονομία και ισοπολιτεία. Όταν έλεγα μερικά πράγματα η ΝΔ με λοιδορούσε και έκανε λόγο για υποχωρητικότητα. Εγώ δεν υποχωρούσα, έφτιαχνα αυτό που πιστεύω ότι είναι η σύγχρονη Ελλάδα, μια δημοκρατική Ελλάδα που σέβεται τον καθένα, τη μειονότητα, τα χωριά σας, το μέλλον σας και δεν δημιουργεί διακρίσεις".

    "Παλέψαμε για καλές σχέσεις με την Τουρκία, σχέσεις που λόγω έλλειψης πολιτικής ουσιαστικά η ΝΔ εγκατέλειψε στο έλεος του θεού, ενώ θα έπρεπε σε μία δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και την Τουρκία να είμαστε εμείς μπροστάρηδες σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία, πάντα με προϋποθέσεις, αλλά να υπάρχει αυτός ο δρόμος ανοικτός που θα βοηθήσει όλη τη βαλκανική χερσόνησο και τους λαούς της περιοχής σε μία πολυπολιτισμική Βαλκανική", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Μιλώντας πάντα στη Σμίνθη, όπου τον καλωσόρισε η υποψήφια υπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "όταν ζήτησα από την Γκιουλ να αναλάβει μία δύσκολη διαδρομή για την υπερνομαρχία δεν το έκανα για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά γιατί πιστεύω σε σας, στις δυνατότητές σας, στο δικαίωμά σας να είσαστε ισότιμοι και στο δικαίωμά σας δικά σας στελέχη να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική".

    Ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "η μειονότητα έχει ταλαιπωρηθεί από μεσάζοντες που θέλουν να την κρατούν χειραγωγημένη και σε ομηρία". "Θέλω -είπε- η μειονότητα και όλοι να αισθάνονται ελεύθεροι, διότι έχετε δυνατότητες, δημιουργικότητα και δυνάμεις και αυτές τις δυνάμεις τις χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα και μια δίκαιη κοινωνία".

    Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης είπε ότι "όταν το δώσαμε ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης έλεγε ότι αν δεν το διπλασιάσουμε έπρεπε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και τώρα δεν δέχεται να δώσει ούτε δραχμή".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 October 2006 - 10:30:26 UTC