Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Ράις, στην Ουάσιγκτον
  • [02] "Να καταδικαστούν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [03] ΣΥΝ:Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δασκάλων

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Ράις, στην Ουάσιγκτον

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών. Σήμερα θα έχει συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.Θα συναντηθεί, επίσης, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ, και τον υπουργό Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν.

    Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις. "Η υπουργός προσβλέπει φυσικά στην συναντησή τους", ήταν το σχόλιο του κ. Κέισι.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αμερικανική πρωτεύουσα, η κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί επίσης με μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και με την γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον. Στις επαφές της αναμένεται να συζητηθούν η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διμερής συνεργασία, και διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ενεργειακή ασφάλεια.

    Η κα Μπακογιάννη θα μιλήσει στο «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον» (CSIS) με θέμα «Ενιαία Στρατηγική για τη ΝΑ Ευρώπη: Ο ρόλος της Ελλάδας». Μετά την ομιλία θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη του CSIS και άλλους συνεργάτες ιδρυμάτων εξωτερικής πολιτικής.

    Θα μιλήσει επίσης στο Πανεπιστήμιο Georgetown, όπου θα παραστεί και στα εγκαίνια της νέας έδρας ελληνικών σπουδών που ιδρύεται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Τέλος, θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Χθες, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και το Μεσανατολικό.

    Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «υπάρχει αισισιοδοξία» για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία, ενώ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή» στην στάση των Σκοπίων.

    Ειδικότερα η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

    «Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με συνεχάρη για την Ελληνική Προεδρία του ΣΑ και ταυτόχρονα μου δόθηκε για μια άλλη φορά η ευκαιρία να συζητήσω τα δυο θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και το θέμα των Σκοπίων, για το πόσο προχωρούν οι συζητήσεις για τα δυο αυτά μέτωπα. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νέο. Υπάρχει μια αισιοδοξία για τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κύπρο ότι θα προχωρήσουν».

    Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

    «Για το θέμα των Σκοπίων είχα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να του τονίσω τη θέση και την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει και να συμβάλει στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά ότι είναι αδύνατο να προχωρήσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν υπάρξει μια τέτοια λύση».

    Σε ερώτηση, αν μετά τη συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ και μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην στάση της γείτονος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, η κ.Μπακογιάννη τόνισε:

    «Εγώ, δεν έχω δει καμία αλλαγή. Ηταν πολύ καινούριος ο υπουργός, πάρα πολύ νέος για να μπορέσει να δεσμευτεί σε οτιδήποτε. Είχα, όμως, την ευκαιρία να του εξηγήσω από κοντά την ελληνική θέση. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Αν υπάρξει ο,τιδήποτε νέο, θα σας κρατήσω ενήμερους. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καμία περαιτέρω εξέλιξη».

    [02] "Να καταδικαστούν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Την καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , αλλά γενικότερα, ζήτησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ Π. Μαντάς, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Χ. Αρχοντής και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών Φ. Βαρδής. Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές με στόχο την περαιτέρω διεύρυνσή της.

    Στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε η κ. Αλέκα Παπαρήγα, κρίνονται όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και κατά συνέπεια απαιτείται πολιτικό κριτήριο, δηλαδή, η ψήφος είναι πολιτική και μέσω της ψήφου θα πρέπει να καταδικαστούν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , ώστε να χάσουν τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μόνη ψήφος που πιάνει τόπο, είπε η γγ του ΚΚΕ, είναι αυτή που πηγαίνει στη συνεργασία των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, στους συνδυασμούς δηλαδή που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τις προαναφερθείσες δυνάμεις.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας δικομματικός καυγάς με υποκριτικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόβλημα που, όπως είπε, είναι μεν υπαρκτό και σοβαρό, αλλά είναι ένα πρόβλημα που τείνει να υποκαταστήσει την πολιτική συζήτηση για τα αίτια που το προκαλούν και τα οποία προέρχονται από την ίδιο το σύστημα.

    Χρειάζονται αγωνιστές δήμαρχοι και νομάρχες που θα είναι ασυμβίβαστοι με το μεγάλο φαγοπότι και τους επιχειρηματίες και θα οριοθετούνται από την κεντρική εξουσία, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ότι δηλαδή το ΚΚΕ επιτίθεται στον Συνασπισμό αλλά δεν κάνει το ίδιο και έναντι της ΝΔ, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι «χρησιμοποιεί επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου».

    Στην ερώτηση πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτά δεν αντιμετωπίζονται με κινήσεις κορυφής, αλλά με τον απεγκλωβισμό των μαζών από τον δικομματισμό, με την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, με την αντιμετώπιση της μιζέριας και της μοιρολατρίας, με ρήξη και συγκρούσεις.

    Η κ. Παπαρήγα, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων, κατηγόρησαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν την ίδια πολιτική σε όλα τα θέματα.Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε, αναφερόμενη στο πρόβλημα της διαφθοράς, ότι «το ένα κόμμα θέλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά του άλλου».

    [03] ΣΥΝ:Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δασκάλων

    Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.Ζησιμόπουλο, συναντάται το πρωί ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος χθες στην απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών, ζήτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους τα οποία είναι περισσότερο από μετριοπαθή, όπως είπε, και κάλεσε την την κυβέρνηση τουλάχιστον να σκεφθεί την αναστάτωση που προκαλεί με την πολιτική της στους γονείς των παιδιών, δημοτικών, νηπιαγωγείων.

    " Ζητάνε μισθούς στο όριο της φτώχειας της Ε.Ε. Οι Έλληνες δάσκαλοι, για παράδειγμα, πληρώνονται με μισθούς 1/3 των μισθών των Γερμανών δασκάλων, την στιγμή που στην Αθήνα οι τιμές είναι πιο υψηλές από το Βερολίνο", υπογράμμισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Συνάντηση Αλαβάνου με συμβασιούχους στις νομαρχίες

    «Επειδή συζητάμε αυτές τις μέρες τα θέματα της διαφθοράς, υπάρχει και η νομότυπη διαφθορά. Και είναι διαφθορά αυτό που γίνεται με τους συμβασιούχους μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα στη Νομαρχία της Αθήνας», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του -παρουσία και του υποψηφίου υπερνομάρχη Γ. Πανούση- με το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στις νομαρχίες.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τους υπογράφουν 18μηνες συμβάσεις για να αποφύγουν την εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ 70/99. Επίσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ υποτίθεται ότι έχουν προσληφθεί για κοινωνικές υπηρεσίες, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς διοικητικές υπηρεσίες και αυτό πρεπει να αλλάξει και να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους για πλήρη απασχόληση και το δικαίωμά τους για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο κ. Αλαβάνος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

    Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι η υπερνομαρχία και η νομαρχία δεν πρέπει να υπερηφανεύονται για τους δύο κήπους που έχουν ή για κάποια τεχνικά έργα που κάνουν, πραγματικά ή εικονικά, αλλά πρέπει κυρίως να έχουν ως μέριμνα την ευτυχία των ανθρώπων και τα δικαιώματα των εργαζομένων. "Εκεί να στρέψουν την προσοχή τους, διότι το κοινωνικό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προβληθεί πολύ περισσότερο από κάποια τεχνικά έργα που τα γνωρίζουν μόνον αυτοί", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 September 2006 - 6:30:28 UTC