Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας
  • [02] Επερώτηση του ΚΚΕ για γαλακτοβιομηχανίες
  • [03] Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο
  • [04] «Κοινωνία Πολιτών, Εθελοντισμός και Οικονομία»

  • [01] Θετικές οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη, στην οποία συμμετείχε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει καλά, καθώς μειώνονται τα ελλείμματα και αναπτύσσονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ότι θα πάει καλά.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη συμβολή της παγκόσμιας οικονομίας των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία, που παίζουν πλέον πολύ πιο σημαντικό ρόλο. Επίσης αναφέρθηκε στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και στο ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομία.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα το βάρος θα δοθεί στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί ως τις 2 Οκτωβρίου.

    Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 2,6% φέτος και για του χρόνου το έλλειμμα θα μειωθεί σύμφωνα με το νέο στόχο κατά 0,2%-0,3%.

    Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει αυξήσεις φόρων, ούτε αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Θα περιλαμβάνει όμως, τις αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ, τον ΟΓΑ, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Σάββα Τσιτουρίδη και το διευθυντή του γραφείου του Γιώργο Κατσικάρη, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι έχει τοποθετηθεί σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Επερώτηση του ΚΚΕ για γαλακτοβιομηχανίες

    Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο, για την υπόθεση με τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

    Στην επερώτηση, την οποία υπογράφει πρώτη η κα Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ «για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής τους που είναι η ισχυροποίηση του ρόλου των μονοπωλίων».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι "με την αντιλαϊκή τους πολιτική άφησαν ελεύθερες 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες που μονοπωλούν τον κλάδο και καθορίζουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, τις τιμές γάλακτος στον παραγωγό και στον καταναλωτή".

    Καταλήγοντας στην επερώτησή του το ΚΚΕ αναφέρει:

    «Γιατί η ΝΔ με την πολιτική της, που αποτελεί συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, γιγαντώνει τα μονοπώλια και τη διαφθορά, νομιμοποιεί την κλοπή και εκμετάλλευση των αγροτών και όλων των λαϊκών στρωμάτων από το μεγάλο κεφάλαιο και αποπροσανατολίζει το λαό με τις γνωστές τετριμμένες υποσχέσεις περί μηδενικής ανοχής».

    [03] Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

    Δωρεάν θα είναι έως τα μεσάνυχτα οι αστικές μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας στο πλαίσιο του εορτασμού, σήμερα, της ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

    Βασικός στόχος του μέτρου είναι να παρακινήσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα συγκοινωνιακά μέσα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη με ΙΧ αυτοκίνητο.

    «Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στάση ζωής» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μ.Λιάπης. «Είναι βελτίωση της καθημερινότητάς μας, αφού και το κυκλοφοριακό ανακουφίζουμε, αλλά και τις γρήγορες μετακινήσεις μας εξυπηρετούμε καλύτερα», πρόσθεσε.

    Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης με μια σιερά μουσικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται σήμερα.

    Εκκληση να συμμετάσχουν όλοι στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, απηύθυνε και ο υφουπουργός Εσωτερικών Απ.Ανδρεουλάκος, ο οποίος με σχετική εγκύκλιο, προέτρεψε υπουργούς, υφυπουργούς, στελέχη υπουργείων και δημοσίους υπαλλήλους να προτιμήσουν τα ΜΜΕ και να αποφύγουν τη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων.

    Στη Θεσσαλονίκη, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους ανενόχλητοι.

    [04] «Κοινωνία Πολιτών, Εθελοντισμός και Οικονομία»

    Με βασικό στόχο την συντονισμένη ενίσχυση του εθελοντισμού και των ΜΚΟ στη χώρα μας και της περαιτέρω ενεργοποίησης των πολιτών στην προάσπιση των κοινωνικών αξιών άνοιξε χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο τις εργασίες του το 1ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Κοινωνία Πολιτών, Εθελοντισμός και Οικονομία» που διοργανώνει ο πρώτος κρατικός οργανισμός «Έργο Πολιτών» που ιδρύθηκε πριν από 11 περίπου μήνες με νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    «Η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια σφαίρα είναι προϋπόθεση της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Καραμανλής στον προσωπικό χαιρετισμό που απέστειλε, τον οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Συρμόγλου, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας καθώς και πλήθους εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

    «Η αλήθεια που αναδεικνύεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα από την κοινωνία των πολιτών είναι ότι οι κοινωνικές αξίες και τα ιδανικά επηρεάζουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, τη δράση των ανθρώπων» επισήμανε στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι «και αυτές οι αξίες- η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η οικολογία μεταξύ άλλων- μπορούν, με την κατάλληλη θεσμική υποστήριξη και ενθάρρυνση, να λειτουργήσουν ως μοχλός για την ενεργοποίηση των πολιτών».

    «Επιθυμώ- κατέληξε ο πρωθυπουργός- το 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Κοινωνία των Πολιτών, τον εθελοντισμό και την Οικονομία που διοργανώνει ο οργανισμός «Έργο Πολιτών» να συμβάλλει στο στόχο αυτής της ενεργοποίησης».

    «Σημασία έχει το μυαλό και η καρδιά» επισήμανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συγχαίροντας τον κρατικό οργανισμό. «Οι πολίτες- είπε η ίδια- μπορούν να προσφέρουν πολλά και το «Έργο Πολιτών» μπορεί να κινητοποιήσει εκείνους που θέλουν και μπορούν να υπερασπίσουν διαχρονικά τις αξίες». «Ο εθελοντισμός- κατέληξε η υπουργός- συμβάλει στην κοινωνική συνοχή γιατί είναι η μεγάλη δύναμη ενός λαού".

    «Χρειάζεται το βλέμμα της συμπάθειας και του ανυστερόβουλου δοσίματος του εαυτού προς τα έξω, προς τον ένα, τον συνάνθρωπο, τον συμπολίτη, τον ξένο» τόνισε σε μήνυμά του, που ανάγνωσε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Την έναρξη του συμποσίου χαιρέτισαν προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο προκαθήμενος της Αγίας Έδρας Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο. Ειδικότερα ο κ. Μπαρόζο επικρότησε προσωπικά αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

    Έτοιμοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του στόχου δήλωσαν οι βασικοί συντελεστές του οργανισμού «Έργο Πολιτών» ο πρόεδρος Στέλιος Συρμόγλου, ο αντιπρόεδρος και σύμβουλος του πρωθυπουργού καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο διευθυντής Εθελοντισμού Σώτος Χρυσαφόπουλος. Το «Έργο Πολιτών» δεν είναι λόγια αλλά έργα» είπε ο κ. Χρυσαφόπουλος επισημαίνοντας ότι το συμπόσιο θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το σύνολο των προβλημάτων των εθελοντικών οργανώσεων. Αλλά επίσης και δώσει μία ευκαιρία- όπως είπε ο κ. Μακρυδημήτρης- να κατατεθούν προβληματισμοί και προτάσεις. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τον πρωθυπουργό που έδωσε σε μια χούφτα ανθρώπους τη δυνατότητα να συμβάλουν σε ένα τόσο σημαντικό έργο, εξέφρασε ο κ. Συρμόγλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 September 2006 - 10:30:32 UTC