Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινόμενων
  • [02] «Δεν θα ανεχτούμε καμία υπόθεση διαφθοράς»

  • [01] Εγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινόμενων

    Με αντικείμενο την προετοιμασία και τον καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας που συμμετείχε στη συνεδρίαση μαζί και με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, υπογράμμισε ότι πολλά υπουργεία είναι συναρμόδια για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργούνται και έγινε συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για την έγκαιρη προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και έκτακτα φαινόμενα, σημειώνοντας ότι απαιτείται συντονισμός μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως ο κρατικός μηχανισμός πέρυσι αντιμετώπισε καλύτερα τα προβλήματα από ότι στο παρελθόν, και ελπίζουμε, όπως πρόσθεσε, φέτος να τα πάει καλύτερα.

    Παίρνουμε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, και σημείωσε ότι και στη χθεσινή ξαφνική βροχή υπήρξε καλή αντιμετώπιση των προβλημάτων - όχι ότι δεν υπήρξαν μικροπροβλήματα, ενώ πρόσθεσε, ότι σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει διαφορά. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, είπε ο κ. Παυλόπουλος αλλά πρόσθεσε ότι προσπαθούμε για να έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.

    Ο κ. Πολύδωρας ερωτηθείς για τα φαινόμενα διαφθοράς, ανέφερε πως "όταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έλαβε σήμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των φερομένων ως δραστών, το αντιμετώπισε επιτυχώς και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα (εμφάνιση των δραστών με χειροπέδες, πολιτικές ευθύνες και ούτω καθεξής) ανάγονται στην πολιτική ρητορική, στην οποία δεν συμμετέχει".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπογράμμισε ότι σημασία έχει η τελεσίδικη στάση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, οποιοσδήποτε και αν εμπλέκεται, η οποία όπως τόνισε, είναι απόφαση που έχει ληφθεί πριν εγερθεί η οποιαδήποτε συζήτηση και το όποιο θέμα.

    [02] «Δεν θα ανεχτούμε καμία υπόθεση διαφθοράς»

    "Όχι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Κάθε υπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν ο υπουργός έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον Κώστα Καραμανλή, ενώ παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του κ. Σάββα Τσιτουρίδη, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της τοποθέτησης των κ.κ. Αναγνωστόπουλου και Αδαμόπουλου στην ειδική επιτροπή που θα έχει την ευθύνη να αξιολογήσει διαγωνισμό για τη διαφημιστική υποστήριξη του προγράμματος EQUAL.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνησε - με αφορμή άλλη ερώτηση - ότι πριν κάνει τις δηλώσεις του ο κ. Σ. Τσιτουρίδης δεν επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μίλησε μαζί του για να τον ενημερώσει αφού τις είχε κάνει.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του ότι υπουργοί και βουλευτές έχουν την ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών τους.

    Ερωτηθείς για το ποια υπουργεία έχουν την πολιτική αρμοδιότητα για τον χειρισμό της υπόθεσης της "Μεβγάλ" ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε ότι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξεως από την πρώτη στιγμή έδωσαν ρητή εντολή να αποκαλυφθεί όλη η υπόθεση και η κυβέρνηση έδωσε εντολή να ριφθεί πλήρες φως.

    Τα δύο Υπουργεία, με τον τρόπο που εργάστηκαν στην υπόθεση αυτή, έδειξαν στην πράξη τις απόψεις και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην ανεχθεί καμία υπόθεση διαφθοράς, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν μία κυβέρνηση αντιληφθεί ότι δύο ή τρία πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στον όρκο που έχουν δώσει, τότε να μην σφυρίζει αδιάφορα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά να εφαρμόζει το νόμο.

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου για την οποία, όπως είπε, 80 υποθέσεις παραγράφηκαν γιατί η κυβέρνηση έκανε ότι δεν άκουγε, ενώ αντίθετα με την κυβέρνηση της ΝΔ, στις 30 Οκτωβρίου, γίνεται η δίκη της ΔΕΚΑ,καθώς επίσης και η υπόθεση του Κτηματολογίου που εκδικάζεται στις 12 Φεβρουαρίου.

    Σε ερώτηση με ποια κριτήρια τοποθετούνται πρόσωπα στις διάφορες επιτροπές, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι σε μία Επιτροπή τοποθετούνται πρόσωπα που παρέχουν εχέγγυα κύρους και σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιδρά μία κυβέρνηση όταν αποδειχθεί ότι αυτά τα εχέγγυα δεν καλύπτονται.

    Επανέλαβε δε ότι πολιτική ευθύνη υπάρχει στην συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη των υποθέσεων, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της "Μεβγάλ" είπε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει την έρευνα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε θεσμικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού και διόρισε περισσότερα στελέχη, με αποτέλεσμα η λειτουργία της να είναι καλύτερη από ότι το παρελθόν. Αναγνώρισε ότι από την υπόθεση της "Μεβγάλ" δέχθηκε πλήγμα η Επιτροπή, σημείωσε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής ήταν εκείνος στον οποίο απευθύνθηκαν και κατήγγειλαν την υπόθεση της "Μεβγάλ".

    Σ.Τσιτουρίδης: Προσπαθούν να με εμπλέξουν

    "Στις δεκάδες επιτροπές του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας χρησιμοποιούνται πρόσωπα που εκ της θέσεώς τους παρέχουν εχέγγυα κύρους και αντικειμενικότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε υπουργείο και σε κάθε κυβέρνηση", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον έφεραν να διορίζει τους Π. Αδαμόπουλο και Π.Αναγνωστόπουλο σε επιτροπές, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή τους.

    Ο κ. Τσιτουρίδης επαναλαμβάνει ότι για την ύπαρξη του κ. Αδαμόπουλου ενημερώθηκε όταν αυτός επελέγη για τη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Επισημαίνει ακόμη, ότι μέχρι τη στιγμή που με κυβερνητική πρωτοβουλία αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Αδαμόπουλος εμπλέκεται σε υπόθεση εκβιασμού, στο πρόσωπο του κ. Αδαμόπουλου αλλά και του κ. Αναγνωστόπουλου, συνέτρεχαν τα παραπάνω εχέγγυα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ισχύει και για πολλούς άλλους που είχαν επιλεγεί για τέτοιες θέσεις.

    Αυτονοήτως, συμπληρώνει ο κ. Τσιτουρίδης, όταν απεκαλύφθη η παραπάνω υπόθεση τα πρόσωπα αυτά αντικαταστάθηκαν.

    "Η συστηματική προσπάθεια κάποιων", καταλήγει ο υπουργός Απασχόλησης, "να επιμένουν να με εμπλέκουν σε μια υπόθεση για την οποία ουδεμία ευθύνη θα μπορούσα να έχω, εκτιμώ ότι είναι απολύτως ατελέσφορη και δεν είναι καθόλου δίκαιο να συνεχίζεται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 September 2006 - 12:30:23 UTC