Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης
  • [02] Συνέρχονται οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επαφές Κ.Παπούλια στη Γερμανία
  • [04] ΣΥΝ:Λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης
  • [05] Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης

    Για θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης σχετικά με τα μέτρα προετοιμασίας για τον επερχόμενο χειμώνα, συνεδριάζει στις 11.00 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η κυβερνητική επιτροπή.

    Χθες, ο κ. Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και συζήτησαν για την προετοιμασία των επερχόμενων δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών.

    "Το έμβλημα της κυβέρνησης είναι όλα στο φως και μηδενική ανοχή στη διαφθορά", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ.Πρ. Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση.

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν οι τρεις προφυλακισθέντες ήταν επικίνδυνοι και έπρεπε να εμφανιστούν με χειροπέδες, είπε ότι "αυτά είναι θέμα της δικαιοσύνης και της αστυνομίας και δεν καθορίζονται από την επικαιρότητα".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της πολιτείας, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, πως οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος και τους θεσμούς όπως το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και κάνουν καταγγελίες, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντική η συμβολή των πολιτών στο να καταγγέλουν γεγονότα, όπως είναι και ευπρόσδεκτη η συμβολή του Τύπου στην αποκάλυψη τέτοιων φαινομένων.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν την καλή προετοιμασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τη συμμετοχή τους, αλλά και για διαδικαστικά θέματα που αφορούν τη διενέργεια των εκλογών.

    Οι εκλογές, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι πολύ σημαντικό γεγονός και θα πρέπει να γίνουν με τον πιο άψογο τρόπο.

    «Όποιος υποπίπτει σε παρανομίες θα έχει ως απάντηση τον νόμο»

    «Πολιτική ευθύνη υπάρχει στη συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το «αν υπάρχει πολιτική ευθύνη» για τον διορισμό του Π.Αδαμόπουλου.

    Και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που, εν προκειμένω, είναι δεδομένη, σαφής και ξεκάθαρη. Όποιος υποπίπτει σε παρόμοιες παρανομίες θα έχει ως απάντηση τον νόμο».

    «Η αστυνομία ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία»,δήλωσε ο Θ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση στην οποία γινόταν λόγος για «δημόσια διαπόμπευση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με την εμφάνισή τους με χειροπέδες».

    Σε ερώτημα αν ο πρωθυπουργός γνώριζε προσωπικά τον Π. Αναγνωστόπουλο, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός, ως βουλευτής, είχε σχέση με όλα τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, δηλαδή όποια σχέση έχουν οι βουλευτές».

    Αναφορικά με τις καταγγελίες του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Δ.Λιντζέρη για «μεγάλες παρατυπίες στη σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει τις προσφορές των τριών εταιρειών για τον μεγάλο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις προβλεπόμενες Κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που αποδίδουν στην κυβέρνηση την πρόθεση να προχωρήσει «αναδρομικά στην αποκάλυψη σκανδάλων»,ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν πρέπει να

    συγχέεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που είναι η ίδια από τότε που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι "πρέπει να εργάζονται αποτελεσματικά στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη, στην κατεύθυνση εμπέδωσης της διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

    Ο κ.Θ.Ρουσόπουλος διευκρινίζοντας περαιτέρω το θέμα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει - «ξεκάθαρα όχι» απάντησε χαρακτηριστικά - θέμα συμψηφισμού των σκανδάλων.

    Σε ερώτημα περί του αν υπάρχει σκέψη επαναφοράς του βουλευτή κ. Πολύζου στην Κ.Ο.της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεώτερο επί του θέματος».

    Εξ άλλου σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Π.Ψωμιάδη σημείωσε ότι «ελεύθερος πολίτης και εκλεγμένος από τον λαό είναι ο κ.Ψωμιάδης,επικοινωνεί δε με τον λαό σε καθημερινή διαρκή επαφή».Σε άλλο ερώτημα περί του αν ο κ.Ψωμιάδης ακολουθεί ορισμένες οδηγίες του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι το ερώτημα βασίζεται σε μια υπόθεση εργασίας που δεν είναι ορθή. Σε συναφές ερώτημα περί του αν ένα κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του, ο κ.Θ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «πάντα ένα κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του».

    Αναφορικά τέλος με το πρόβλημα των «πολυθεσιτών σε Δ.Σ οργανισμών», ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι υπάρχει επί του θέματος «πάγια εντολή» του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να αποφεύγεται αυτή η πρακτική.

    [02] Συνέρχονται οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζουν στις 11:00 π.μ., στη Βουλή, οι Συντονιστές της ΚΟ του κινήματος.

    Στη Χίο μετέβη χθες η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.Στο κλιμάκιο συμμετείχε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου παρέστη στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, στα γραφεία της ΝΕ, ενώ το χθες το βράδυ σε Πολιτική Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

    [03] Επαφές Κ.Παπούλια στη Γερμανία

    Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο του Βερολίνου και θα παρακολουθήσει Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, στο έργο «Τα Τραγούδια της Πατρίδας μου», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με την συμμετοχή της μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα. Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Ντίσελντορφ, την Βόννη και την Κολωνία προκειμένου να έχει επαφές με τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και τους ομογενείς.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προοπτική ολοκλήρωσής της, η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο και οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Ένωση ήταν το κύριο θέμα της αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του ο Γερμανός ομόλογός του Χορστ Κέλερ στο Προεδρικό Μέγαρο του Βερολίνου.

    Σχετικώς με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει την στρατηγική των περαιτέρω διευρύνσεων χωρίς να τη θεωρεί όμως μια μηχανιστική διαδικασία ή μια διαδικασία που μπορεί να υπακούει σε γεωστρατηγικές ή άλλες λογικές και όχι στις απαρέγκλιτες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οικοδομήσαμε μέσα από εξαιρετικά επώδυνες ιστορικές διαδικασίες».

    Ο κ. Παπούλιας, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ούτε απούσα ούτε σιωπηλή, όταν ανακύπτουν κρίσεις όπως αυτή του Λιβάνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν ακολουθεί τα γεγονότα αλλά τα διαμορφώνει ή τουλάχιστον τα συνδιαμορφώνει με συγκεκριμένο στόχο την προώθηση των αξιών της», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας και ανέδειξε ως χρέος των ευρωπαίων ηγετών «να εμπνεύσουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όραμα, εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τυχαία, κατατείνει σε έναν συγκεκριμένο προορισμό, ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία μιας Ένωσης με ενιαία και δυνατή φωνή στην εξωτερική πολιτική, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, με ανθρωποκεντρική οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά ειδικά την προοπτική ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η ενσωμάτωσή τους στην Ένωση θα ενδυναμώσει την σταθερότητα στα Βαλκάνια και συνολικότερα στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα θα έχει και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όταν πληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες». Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κατά το 1ο εξάμηνο του 2007) «θα συμβάλει στην αναβάθμιση του πανευρωπαϊκού διαλόγου και θα εργαστεί για μία Ευρώπη με παγκόσμια αποστολή και ανθρώπινο πρόσωπο, για μια Ευρώπη πρότυπο κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης, για μια Ευρώπη υπερδύναμη ανθρωπισμού και ευαισθησίας».

    Τον κ. Παπούλια συνοδεύουν η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    [04] ΣΥΝ:Λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης

    Η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου προς την υπουργό Παιδείας, σχετικά με τις απεργίες στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, συζητείται σήμερα στη Βουλή.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του κόμματος, η κυβέρνηση καλείται "να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και στα αιτήματα των εκπαιδευτικών πριν οι δυσάρεστες συνέπειες από την απεργία γίνουν ανεπανόρθωτες για τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά αλλά και πριν οδηγήσει τους ήδη κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς σε περαιτέρω οικονομική εξάντληση με τη συμμετοχή τους σε μια απεργία που προτάσσει τα αιτήματα, να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης" .

    [05] Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

    Νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας.

    Αυτό ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά την συνάντηση τους στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, η κ.Μπακογιάννη παρότρυνε το συνομιλητή της όπως η Τουρκία προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλώντας τη γειτονική χώρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: "Στο περιθώριο των εργασιών της 61ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συζητήσαμε με τον κ. Γκιουλ την πορεία των διμερών θεμάτων. Διαπιστώσαμε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία υπογράψαμε το Μάιο στην Κωνσταντινούπολη ήταν αποτελεσματικά και εφαρμόστηκαν σωστά. Εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. Γκιουλ στην Αθήνα, μέσα στον Οκτώβριο, θα ετοιμάσουμε νέα ΜΟΕ. Από κει και πέρα κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και για την πορεία της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για τη Δ. Θράκη, η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι "ήταν μια πολύ καλή συνάντηση", τονίζοντας ότι όταν επισκεφθεί την Αθήνα θα συζητήσουν νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Γκιουλ στην Αθήνα δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Σήμερα, η κ.Ντ.Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.Στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιο» που θα τελεσθούν στην έδρα του ΟΗΕ, ενώ θα παραστεί στις δεξιώσεις που παραθέτουν ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, για τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών.

    Την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη θα προεδρεύσει στη θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με Περιφερειακούς Οργανισμούς που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας. Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την Πέμπτη, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα». Επίσης, θα συμμετάσχει στο δείπνο που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.

    Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 September 2006 - 4:30:24 UTC