Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις"

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις"

    Μονόδρομο χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην 71η ΔΕΘ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ελσίνκι, όπου θα πάρει μέρος στην Ευρωασιατική Σύνοδο κορυφής.

    "Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κανείς στην επιτυχία, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τακτικές, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ανάγκη να προχωρήσει προς τα εμπρός και έχει ανάγκη από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Η Ελλάδα υστερεί, είπε ο κ. Καραμανλής, σε παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι έννοιες αυτές δεν είναι όροι κενοί περιεχομένου, αλλά οδηγούν στην αύξηση του πλούτου, στην παραγωγή και γενικότερα στην βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.

    "Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, και επέμενε στη στρατηγική αυτή, σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος. "Τα περί πολιτικού κόστους δεν τα πιστεύω, αλλά και δεν με αφορούν", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι "με τη χθεσινή μου ομιλία διαπιστώσατε ότι έχουμε μια γεμάτη ατζέντα για το επόμενο χρονικό διάστημα και κάθε άλλη σκέψη (σ.σ. περί πρόωρων εκλογών) είναι εκτός του δικού μου μυαλού".

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι δεν θα υποθηκεύσει την οικονομία με προεκλογικές παροχές, σημειώνοντας "δεν έχω το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και ενώ τείνουμε να νοικοκυρέψουμε την οικονομία" και επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να φύγει από τον φαύλο κύκλο των προεκλογικών παροχών. "Αυτός ο αμαρτωλός φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει και πρέπει να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο με δυσκολίες και θυσίες, αλλά χωρίς παροχές που την επομένη των εκλογών οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα". Διευκρίνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση τηρεί και θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό θέμα οι παροχές και διαφορετικό η τήρηση των δεσμεύσεων.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα η χώρα τα έχει πληρώσει ακριβά και πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ώριμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην παιδεία, καθώς, όπως είπε, ο κυριότερος τρόπος για να παράξουμε πλούτο, είναι η αξιοποίηση της γνώσης.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το ζήτημα της παιδείας έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση και τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί αποχώρησαν κόμματα και παρατάξεις από το διάλογο και έκανε λόγο για "συνδικαλιστικά τερτίπια παλαιάς σχολής". Ο κ. Καραμανλής είπε ότι κατανοεί τη διαφορετική άποψη, αλλά η αποχώρηση από το διάλογο δεν δείχνει δημοκρατική ευαισθησία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου η κριτική που ακουγόταν ήταν πως η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις της. Στη συνέχεια, όταν παρουσιάστηκε το κυβερνητικό προσχέδιο, ζητήθηκε διάλογος από μηδενική βάση. Όλα αυτά, είναι οξύμωρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να επιβάλλει τις απόψεις της και πως επιδιώκει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αξιόπιστου διαλόγου και να βρεθεί κοινός τόπος.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

    Τη δυσαρέσκειά του, για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις σκληρές εκφράσεις περί Σικελών και διαρρηκτών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν αλλάζουν τα αισθήματά του για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο συμπαθεί ως πρόσωπο και σέβεται τον θεσμικό του ρόλο, αλλά πρόσθεσε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε οξεία πόλωση, σε υβριστικές εκφράσεις, κάτι που ζημιώνει τον τόπο και το δημόσιο βίο και που στο παρελθόν - στη χώρα μας - το έχουμε πληρώσει ακριβά.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την κατεύθυνση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η οξύτητα και η πόλωση και ο διχασμός θέλουν δύο για να αναπτυχθούν. Και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε γνώμη σχετικά με την ανάγκη αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής και την άποψη που είχε εκφράσει πέρσι, αλλά πρόσθεσε ότι εκτός από τη βαριά κληρονομιά της σπατάλης και της κακοδιοίκησης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλέγμα νομικών προβλημάτων, σημειώνοντας ότι γίνονται δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό το ζήτημα, που διαρκούν επί μακρόν, ενώ τόνισε ότι υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικές ή αντικειμενικές για την αστυνομία κατά τη διάρκεια των χθεσινών και προχθεσινών επεισοδίων, απάντησε ουσιαστικά αρνητικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αστυνομία προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα σύνθετο και διττό ρόλο που είναι να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά και να διασφαλίσει τους όρους των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι καταδικάζουμε τέτοια απαράδεκτα γεγονότα, αναφερόμενος στα επεισόδια.

    Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαπλοκής, ενώ τόνισε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν εξαλείφονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση, είπε, θωρακίζει τους μηχανισμούς για να μειωθούν οι ευκαιρίες διαφθοράς και ανέφερε χαρακτηριστικά την μετατροπή του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία, από πλημμέλημα σε κακούργημα, το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων και την ενίσχυση του θεσμού και του ρόλου του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης που πλέον θα ελέγχει το πόθεν έσχες προϊσταμένων σε πολεοδομίες και εφορίες.

    Ανέφερε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά τόνισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται και είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2005 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο απολύθηκαν 43 δημόσιοι λειτουργοί, ενώ 33 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006. Πρόσθεσε, πάντως, ο πρωθυπουργός, ότι όλη η κοινωνία καλείται να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομιμότητα και στη δικαιοσύνη.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναφέροντας τα εξής:

    Ο κ. πρωθυπουργός επέκρινε στη συνέντευξή του όσους δεν συμμετέχουν στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους». Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ επαναλαμβάνουμε: Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, και ούτε προτίθεται, σε «διαλόγους» προαποφασισμένου αποτελέσματος και που ως στόχο έχουν την αφαίρεση δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

    Δήλωση του Αλ. Αλαβάνου για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε τα εξής:

    «Θεωρούμε μεγάλο λάθος που η ΔΕΘ γίνεται αρχές Σεπτέμβρη. Έπρεπε να γίνεται αρχές Απρίλη, γιατί μόνο την Πρωταπριλιά μπορούσες να ακούσεις τόσα ψέματα που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό.

    Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μια εικόνα μιας ειδυλλιακής Ελλάδας και δεν μας είπε ότι στους 10 βασικούς δείκτες που έχουν σχέση με την κοινωνική προστασία, με την φτώχεια, με την εκπαίδευση, με την έρευνα, η Ελλάδα είναι τελευταία στους «15» της ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 September 2006 - 14:30:16 UTC