Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζει τις επαφές του ο πρωθυπουργός, ενόψει της ΔΕΘ
  • [02] Συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

  • [01] Συνεχίζει τις επαφές του ο πρωθυπουργός, ενόψει της ΔΕΘ

    Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές του με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ συναντήθηκε το πρωί με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Στη συνέχεια, δέχθηκε το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αμέσως μετά συναντήθηκε με την ΑΔΕΔΥ. Στις συναντήσεις παρίστανται οι υπουργοί Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ.Σιούφας και Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος.

    Μετά το τέλος της συνάντησης της ΓΣΕΒΕΕ με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού τις προτάσεις τους για ζητήματα χρηματοδότησης, επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταπολέμησης της ανεργίας.

    Στις δηλώσεις του ανέφερε, ότι η Συνομοσπονδία δεν είναι αντίθετη σε μεταρρυθμίσεις και σε αλλαγές αλλά μόνο σε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν οφέλη για λίγα συμφέροντα.

    Είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει γενικό στρατηγικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι ετέθη μόνο περιφερειακά το θέμα της διαφθοράς στο δημόσιο και εξήγησε, ότι είναι ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ συζήτηση στο παρελθόν, ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ασημακόπουλου, τους είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί.

    Ο κ. Ασημακόπουλος ρωτήθηκε για το ζήτημα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και απάντησε ότι δεν έθεσαν το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχει πλαίσιο και θύμισε παλαιότερη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είχε πει ας με αφήσουν να τους πιάσω και θα τους πιάσω, εννοώντας εκείνους που προκαλούν επεισόδια.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Ασημακόπουλος, είπε οτι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει συζήτηση, καθότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, η συζήτηση θα πρέπει να γίνει αργότερα με ψυχραιμία και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών.

    Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΒΕΑ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ζήτησε περισσότερους πόρους απο το Δ΄ ΚΠΣ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι επτά στις δέκα καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν απο τα κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει με τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, απο τα οποία η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν υποβαθμισμένη.

    Τέλος, είπε, ότι φεύγουν περισσότερο αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Ερωτηθείς για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι ζητά το αυτονόητο να υπάρξει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θ.Ρουσόπουλος: Εχει αντιμετωπιστεί θεσμικά το πρόβλημα της διαφθοράς

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος διέψευσε τα μεταδοθέντα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε χθες με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εφέρετο να είχε αναγνωρίσει δυσκολία του εγχειρήματος πάταξης της διαφθοράς.

    "Το ρεπορτάζ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι χθες έγινε συζήτηση για το φαινόμενο της διαφθοράς και της πάταξής της και ο κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως "έχει καταβληθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση, έχει θεσμικά αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς, υπάρχει μια σειρά νόμων". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους συνομιλητές του πως είναι αναγκαία η συνδρομή όλων των ενεργών ελλήνων πολιτών, οι οποίοι επιβάλλεται να καταγγέλλουν (όπου βρίσκουν) τα σχετικά φαινόμενα.

    Αυτή είναι η μόνη αληθής διάσταση της χθεσινής συζήτησης του πρωθυπουργού, η οποία παραφράστηκε, θέλω να πιστεύω, χωρίς σκοπιμότητα, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, στο οποίο προβλέπεται η υποβολή "Πόθεν Έσχες" από ομάδες εργαζομένων σε υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για φαινόμενα διαφθοράς.

    «Η διαρκής, λοιπόν, προσπάθεια της κυβέρνησης στον τομέα αυτό συνεχίζεται. Σ' αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε διαρκείς μάχες, διότι είναι ένας από τους λόγους που οι έλληνες πολίτες επέλεξαν τη ΝΔ για κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και υπενθύμισε ότι στο δικό του τομέα ευθύνης έχουν, ήδη, παραπεμφθεί δύο υπάλληλοι για παρόμοιους λόγους.

    Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος παρατήρησε επίσης ότι «η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος στην πράξη, είναι πάντα η ώρα που σε φέρει προ των ευθυνών λήψης αποφάσεων. Και αυτές οι αποφάσεις, εν πολλοίς, έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας».

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε, εξ άλλου, στο Νομοσχέδιο για τον επαρχιακό Τύπο, στο οποίο δούλεψε ο ίδιος και σε διάταξη του οποίου προβλέπεται ότι θα δημοσιεύεται στο site των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης η απόφαση που θα υπογράφεται από τον ίδιο, για τη διάθεση των διαφημιστικών κονδυλίων. «Τέτοια μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας βοηθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς» τόνισε.

    Υπογραμμίζοντας, επίσης την αναφορά του πρωθυπουργού στον ρόλο του «ενεργού πολίτη», ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε πως «έτσι, θα υπάρχει και ο κοινωνικός έλεγχος».

    Αναφορικά με το θέμα της γραφειοκρατίας που φέρεται να απασχόλησε τη χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο εκπρόσωπος - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - σημείωσε ότι οι συνομιλητές του κ. Κώστα Καραμανλή αναγνώρισαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα επί του θέματος.

    Και παρέπεμψε σε πρόσφατο παράδειγμα, δηλαδή στην ανακοίνωση του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ότι ολοκληρώθηκε ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο 205 έγγραφα του δημοσίου, που απαιτούνται από τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, θα παρέχονται πλέον από τα ΚΕΠ.

    «Έχει, σχεδόν, διπλασιαστεί ο αριθμός των παρεχομένων υπηρεσιών από τα ΚΕΠ, τα οποία αναβαθμίστηκαν, έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που υπήρχε στην έκδοση πιστοποιητικών», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [02] Συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

    Οι εξελίξεις στα θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλίων που είχε σήμερα η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχάμεντ Ναχαβαντιάν.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ακούσει αναλυτικά τις θέσεις της Τεχεράνης στο θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση με τον ιρανό αξιωματούχο, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν ουσιαστική και αφορούσε στην πρόταση της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου.

    Μετά τη συνάντηση ο Μ. Ναχαβαντιάν δηλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την πρόταση που παρέχει κίνητρα στο Ιράν προκειμένου να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και την βλέπει ως βάση για την έναρξη διαπραγμάτευσης και συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

    "Αντί να δείχνουμε τόσο μεγάλη ευαισθησία στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες, ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Από μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψουν πολύ καλές προοπτικές. Το Ιράν είναι έτοιμο για άμεση έναρξη μιας συναινετικής συνεργασίας οπουδήποτεββ, δήλωσε ο Μ. Ναχαβαντιαν,τονίζοντας ότι οι συζητήσεις μπορούν να συμπεριλάβουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Μ. Ναχαβαντιάν εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Ιράν και πρόσθεσε ότι στην συζήτηση με την κα Μπακογιάννη ανταλλάχθηκαν απόψεις και για περιφερειακά ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

    Η δράση της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο σεβασμός του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και η εμπιστοσύνη στην αρχή ότι η διπλωματία είναι το μέσον επίλυσης των διαφορών, θα προσδιορίσουν τη δράση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

    Στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα τεθούν στο Συμβούλιο μια σειρά ζητήματα μείζονος διεθνούς σημασίας όπως η κατάσταση στο Κόσοβο, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Λίβανο, ενώ θα οργανωθεί επίσης μια συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συνεργασία του ΟΗΕ με περιφερειακούς οργανισμούς για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Στο κτίριο του ΟΗΕ θα λειτουργήσει επίσης έκθεση "Ελαίας Εγκώμιο" την οποία θα εγκαινιάσει στις 19 Σεπτεμβρίου ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Βουλγαράκης.

    Την έκθεση έχει οργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου και θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στις 22.

    Θα επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου όπου και θα συναντηθεί με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χάρντλεϊ και τον υπουργό Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 August 2006 - 12:30:22 UTC