Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε η Ντ. Μπακογιάννη

  • [01] Τον Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε η Ντ. Μπακογιάννη

    "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου για το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή, για την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και για τις προοπτικές που διαγράφονται στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα συζητήσαμε και την προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τις συγκεκριμένες ελληνικές θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε και εμείς σε μια μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη Μέση Ανατολή", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συναινεί ο κ. Παπανδρέου σε ότι αφορά τη συμμετοχή μας στην ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο η υπουργός Εξωτερικών είπε "νομίζω πως ναι αλλά θα ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό".

    Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «εγώ θεωρώ πάντοτε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα στα οποία δεν προσπαθεί κανείς να ανακαλύψει κομματικές αντιπαλότητες αλλά αναζητά την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση και αυτή είναι και η πάγια θέση της κυβέρνησης και πιστεύω ότι με τον κ. Παπανδρέου πάντοτε και διαχρονικά έχουμε συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχουμε διαφορετικές σκέψεις ιδιαίτερα πάνω στην κεντρική μας θέση για τη Μέση Ανατολή».

    Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του ιδίου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ ως μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και τα συμπεράσματά του από την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράν καθώς και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου και τη διαμόρφωση όλων των όρων και προϋποθέσεων για την εκεχειρία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπουτσής, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις σαφείς εντολές που πρέπει να υπάρχουν στην ειρηνευτική δύναμη καθώς όπως είπε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ασάφειες.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε κάθε περίπτωση ότι χρειάζεται ενεργός ελληνική διπλωματία, ενεργός παρουσία στη Μέση Ανατολή, ουσιαστική προσπάθεια και πρωτοβουλία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να υπάρξουν σαφείς εντολές και κατευθύνσεις και τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι ρόλος ειρηνοποιού και μιας περιφερειακής δύναμης που έχει ρόλο, θέσεις, πρωτοβουλίες και την αναγνώριση όλων των λαών της περιοχής.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι η περίοδος είναι κρίσιμη και για τη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι «περιμένουμε πολλά πράγματα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, είναι κρίσιμη η περίοδος για τις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα καθώς ως τις 31 Αυγούστου υπάρχει το περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το Ιράν με κάθε τρόπο επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενώ και η Συρία έχει το δικό της ρόλο.

    "Αναμένουμε και από τη Διεθνή κοινότητα και από τη Συρία να συμβάλλουν σε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση στο Μεσανατολικό και γι' αυτό το λόγο ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει και έχει γίνει αποδεκτή από τη Σοσιαλιστική Διεθνή για περιφερειακή διάσκεψη για την επίλυση του Μεσανατολικού" είπε ο κ. Παπουτσής.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ για απουσία της κυβέρνησης από τις εξελίξεις ο κ. Παπουτσής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την κριτική που έχουμε ασκήσει σε ότι αφορά την καθυστέρηση για την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή καθώς και για το ότι στο ταξίδι της δεν επισκέφθηκε τη Δαμασκό και την Τεχεράνη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπουτσής είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε διαδικασία που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι μια χώρα που συμμετέχει ενεργά και πρέπει να συμμετέχει στα πλαίσια της ΕΕ ενώ όσον αφορά το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη στιγμή το θέμα των εγγυήσεων που έπρεπε να υπάρχουν και επισήμανε τις ασάφειες που υπάρχουν στην εντολή της ειρηνευτικής δύναμης.

    Σε άλλη ερώτηση αν η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ηπιότερη ο κ. Παπουτσής είπε ότι έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας και την κριτική μας στην κυβέρνηση υποδεικνύοντας προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική πάντοτε σε ένα κλίμα ευπρέπειας, ευγένειας, ουσιαστικής πολιτικής κριτικής και θέσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Παπανδρέου συναινεί με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Λιβάνου ο κ. Παπουτσής είπε ότι για μας η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης είναι σταθερή πολιτική επιλογή αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι περιορίζουμε το πεδίο της κριτικής μας και ότι συναινούμε για τη συναίνεση. Υπάρχει συναίνεση στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Εκφράσαμε τις θέσεις μας πως το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούσε σ' αυτήν την περίπτωση και την ανησυχία μας και την κριτική μας για τον τρόπο που η κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση ``αν φύγει η φρεγάτα και δεν έχουν διευκρινιστεί όλα αυτά τι θα κάνετε;`` ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της. Εκείνη κυβερνά και όχι το ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει καμία ιδιόμορφη συγκυβέρνηση στη χώρα.

  • Το μεσημέρι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τα προεδρεία του Συνδέσμου Aνωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Συνάντηση με προεδρείο ΓΣΕΒΕΕ

    Δεκαέξι ήταν οι σημαντικότερες προτάσεις που ανέπτυξε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. κ. Γιώργο Παπανδρέου, για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μικρών επιχειρήσεων.

    Οι προτάσεις που συζητήθηκαν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕ αφορούσαν μεταξύ άλλων την μελέτη των επιπτώσεων των νομοθετημάτων πριν ψηφισθούν, στις μικρές επιχειρήσεις, την παρακολούθηση και έλεγχο Νόμων και μέτρων στην περίοδο πρώτης εφαρμογής τους, την χαρτογράφηση των μικρών επιχειρήσεων (0-50 εργαζομένων), την χρηματοδότηση τους (Επαναπροκήρυξη Προγραμμάτων Γ΄ΚΠΣ ειδικά για μικρές επιχειρήσεις, προβλέψεις για ΕΣΠΑ - Επιδότηση επιτοκίου μέσω ΤΕΜΠΜΕ σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων - Αφορολόγητο Αποθεματικό για Μικρές Επιχειρήσεις). Επίσης θέματα που συνδέονται με την συρρίκνωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος προς κατανάλωση, τα φορολογικά, τον σχεδιασμό και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που καλούνται να μετεγκατασταθούν λόγω αλλαγής πολεοδομικών σχεδίων που στοχεύουν σε ανάπλαση περιοχών των Δήμων, την προώθηση και στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση κλπ

    Συνάντηση με προεδρείο ΕΣΕΕ

    Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις ήταν το θέμα που συζήτησε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτριο Αρμενάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από μέρους της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

    - Η επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών και η ανασυγκρότηση του κράτους προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας διαφανούς, σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης, η οποία θα διασφαλίσει την συνέχεια του κράτους αποδεσμευμένη από τον εκλογικό κύκλο.

    - Η απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της εσωτερικής Ευρωπαϊκής Αγοράς και η οριστική απαλλαγή της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τις συντεχνιακές νοοτροπίες.

    - Η αποτελεσματικότερη προώθηση των μεγάλων δημόσιων έργων, που θα βελτιώσουν τις υποδομές της χώρας και η χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης όπως ΣΔΙΤ κλπ (οδικοί άξονες- λιμάνια- σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ)

    - Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα το καταστήσει διαφανές και βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και ως ένα ισχυρό μέτρο προτείνεται η αναλογική συνυπευθυνότητα του εργαζομένου και του εργοδότη.

    - Η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ασφάλεια, η περαιτέρω ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και η ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση των οργανισμών κοινωνικού περιεχόμενου(ΟΑΕΔ- ΟΕΕ, ΟΕΚ κ.λ.π).

    - Η προώθηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, που θα καθιστά τους πολίτες, τους πιο μορφωμένους και τους πιο ανταγωνιστικούς στην ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι στην Ευρώπη.

    - Η ανάδειξη του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ 2007-2013, ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης της χώρας και ενίσχυσης της απασχόλησης.

    - Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και η απλούστευση του ΚΒΣ. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αξιοποίηση του φορολογικού συστήματος για την ενίσχυση των επενδύσεων.

    - Η προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Η αυστηρή επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες, ιδίως, τοπικούς άρχοντες οι οποίοι δεν εφαρμόζουν με προσήλωση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    - Η ενίσχυση των οργανώσεων των Μικρομεσαίων για τη δημιουργία δομών επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης του τοπικού και διεθνούς οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται πλέον να δραστηριοποιηθούν (Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου, Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών).

    - Η έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών ομάδων των φορέων εργοδοτών και εργαζομένων και των πολιτικών κομμάτων για την ορθολογικότερη διαχείριση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων και των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας, με διασφάλιση των Συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 August 2006 - 18:30:18 UTC