Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέματα του υπουργείου Απασχόλησης
  • [02] Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

  • [01] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέματα του υπουργείου Απασχόλησης

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης που ρυθμίζει θέματα ασφαλιστικών ταμείων, το λεγόμενο "μίνι ασφαλιστικό", συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης τόνισε, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ότι με το νομοσχέδιο εφαρμόζεται η νομοθεσία και αίρονται αδικίες δεκαετιών.

    Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπει διατάξεις, μεταξύ των οποίων:

    - Θα εκπίπτουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι αποδεικνύονται μη συνεπείς, με την υποχρέωση να καταρτίζουν αναλογιστικές μελέτες, ισολογισμούς και επιχειρησιακά σχέδια.

    - Αναδιαρθρώνονται οι λογαριασμοί του ΤΣΜΕΔΕ και ενοποιούνται με τη λειτουργία συγκεκριμένων κλάδων. Καταργείται ο Ειδικός Λογαριασμός Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) και η σύνταξη που παρείχε, θα καταβάλλεται ως ειδική προσαύξηση της κύριας σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό η κύρια σύνταξη για μονοσυνταξιούχους μηχανικούς με 35 χρόνια ασφάλισης, διαμορφώνεται στα 1.901 ευρώ έναντι των 1.416 ευρώ που έπαιρναν σήμερα. Η σύνταξη αυτή θα χορηγηθεί και στους ήδη μονοσυνταξιούχους του ταμείου, ενώ το όφελος που προκύπτει, θα δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι απο την 1/1/93 και μετά.

    - Ορίζεται νέα ρύθμιση οφειλόμενων χρεών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους επικουρικούς φορείς. Χρέη επιχειρήσεων μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ με έκπτωση έως 80% επί των προσθέτων τελών ή τμηματικά μέχρι και με 96 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσθέτων τελών. Ειδικά για τους μεγαλοφειλέτες με ποσό οφειλής άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν το χρέος με τον προηγούμενο τρόπο και να έχουν αναστολή επί 18μηνο της υποχρέωσης οποιασδήποτε καταβολής, με την προϋπόθεση της καταβολής του 8% του υπερβάλοντος το ένα εκατομμύριο ευρώ ποσού οφειλής. Κατά τη διάρκεια της 18μηνης αναστολής θα χορηγείται στην επιχείρηση ασφαλιστική ενημερότητα.

    - Παρατείνεται μέχρι 12/2/2009 η δυνατότητα χορήγησης μειωμένης σύνταξης στους ανέργους, χωρίς την προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης κατά έτος την προηγούμενη της συνταξιοδότησης πενταετία.

    - Επεκτείνεται στους ασφαλισμένους των ταμείων Τύπου η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια πραγματικής ασφάλισης ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Προβλέπεται η καταβολή μειωμένων εργοδοτικών εισφορών στο ΤΣΠΕΑΘ για τους εκδότες των Ημερησίων-Επαρχιακών Εφημερίδων.

    - Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον είναι 65 ετών, να εξαγοράσουν μέχρι 150 ημέρες ή 6 μήνες, προκειμένου να συμπληρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

    - Ασφαλίζονται πλέον στον ΟΓΑ και οι ευκαιριακά απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία.

    - Αυξάνεται το ύψος του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στους δικαιούχους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, φθάνοντας στο 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης, από το 50% της αρχικής σύνταξης, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

    Επικρίσεις Μ. Δαμανάκη

    «Η κυβέρνηση μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξήγγειλε για πολλοστή φορά μικροδιευθετήσεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν λύνουν τα τεράστια ασφαλιστικά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα δυόμιση χρόνια που κυβερνά η ΝΔ», δήλωσε η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

    Η κα Δαμανάκη είπε ότι «τα δυόμιση αυτά χρόνια τα χρέη του Δημοσίου προς τα ταμεία έχουν διπλασιαστεί και η εισφοροδιαφυγή έχει αυξηθεί πάνω από 30%, ενώ με τις ρυθμίσεις που δίνονται σήμερα στην δημοσιότητα , η εισφοροδιαφυγή ενισχύεται».

    «Αλλωστε οι «ρυθμίσεις» των χρεών των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αναγγελθεί εδώ και ένα χρόνο, ώστε οι επιχειρήσεις να τις πάρουν υπόψη και να μην πληρώνουν ούτε τα ελάχιστα. Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εισφοροδιαφυγή και για το επόμενο 18μηνο και απολαμβάνουν ασυλία όχι μόνο για αυτά που έχουν πράξει ως τώρα αλλά και γιβ αυτά που πρόκειται να πράξουν»,ανέφερε η κ. Δαμανάκη.

    «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη όχι μόνο να λύσει τα προβληματα του ασφαλιστικού συστήματος, είναι ανίκανη να εφαρμόσει ακόμα και τον νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, είναι ανίκανη να κρατήσει το ασφαλιστικό σύστημα σε ένα επίπεδο βιωσιμότητας»,πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη.

    «Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει με το ασφαλιστικό. Καταθέτει σήμερα ένα μίνι νομοσχέδιο το οποίο έχει εξαγγείλει πολλές φορές και ταυτόχρονα μας έχει μιλήσει για μάξι διάλογο χωρίς να πεί ποτέ ποιές είναι ακριβώς οι θέσεις της για τα μεγάλα προβλήματα του ασφαλιστικού», δήλωσε, εξ άλλου, η συντονίστρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Η κα Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "η ΝΔ έταξε πως θα μειωθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων και αυτό δεν έγινε" και πρόσθεσε ότι "ενώ οι υπουργοί της ΝΔ είπαν για προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, πράττουν τα αντίθετα, μεγαλώνουν τα χρέη, ενώ οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού των τραπεζών και του ΟΤΕ, επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Η κα Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη, αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική καθώς και για έλλειψη προτάσεων, απόψεων και πράξεων.

    «Σήμερα η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν συμφωνήσει ούτε μεταξύ τους, τι θέλουν για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για την τριμερή χρηματοδότηση, για την απονομή των συντάξεων και τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των ταμείων. Ακόμα περιμένουμε μια σοβαρή πρόταση απο την πλευρά της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό»,κατέληξε η κα Χριστοφιλοπούλου.

    ΣΥΝ

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το «μίνι-ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, προωθεί νέες χαριστικές ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις για τις οφειλές τους, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία", δήλωσε ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, και τόνισε ότι "με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύει όσους εργοδότες επιδίδονται σε συστηματική εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή και εισφοροαποφυγή, ενώ ουσιαστικά προτρέπει να παρανομήσουν και όσους εργοδότες είναι μέχρι σήμερα συνεπείς με τις θεσμοθετημένες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις".

    "Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, ουσιαστικά τη νομιμοποιεί και την επεκτείνει με τις προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις που αποφάσισε σήμερα για τις παρανομούσες επιχειρήσεις, συνεχίζοντας το δρόμο που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ζήτημα», αναφέρει ο κ.Στρατούλης.

    [02] Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

    Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου που πήραν μέρος στη συνάντηση των Αθηνών το περασμένο σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα επιδιώξουν τη δημιουργία «ενός ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στην περιοχή ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» και τον δήθεν εκδημοκρατισμό της, με ευρύτερη διεθνή στήριξη από κόμματα, κινήματα και οργανώσεις», ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα έκανε έναν σαφή διαχωρισμό της πολιτικής των ΗΠΑ για τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης περιοχής από τα εσωτερικά προβλήματα δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές, καθώς, όπως υπογράμμισε, τα σχέδια των ΗΠΑ είναι ιμπεριαλιστικά , ενώ τα κόμματα που πήραν μέρος στη συνάντηση τόνισαν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία «ενός μετώπου κατά των αντιδραστικών εγχώριων καθεστώτων για δημοκρατία, πρόοδο και σοσιαλισμό».

    Κατά τη συνάντηση τα κόμματα που συμμετείχαν κατήγγειλαν την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ όχι μόνο για τον πόλεμο στον Λίβανο , αλλά και για το παλαιστινιακό και αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους και τις πρωτοβουλίες τους το επόμενο διάστημα.

    Ειδικότερα αποφάσισαν:

    Κοινές αποστολές σε Λίβανο, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

    Συντονισμό των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο.

    Πίεση σε κάθε κυβέρνηση που δεν καταδικάζει την ισραηλινή εισβολή.

    Διεκδίκηση καταβολής αποζημιώσεων από το Ισραήλ και καταδίκη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου με οποιεσδήποτε πρόσφορες νομικές μορφές.

    Προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης κατά τη νέα συνάντηση που θα φιλοξενήσει το Πορτογαλικό ΚΚ τον Νοέμβριο.

    Υποστήριξη των προσπαθειών συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με Λιβανικό ΚΚ.

    Στη συνάντηση, εκτός του ΚΚΕ πήραν μέρος: Λιβανέζικο ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΚ Ισραήλ, Ιορδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, Σουδανέζικο ΚΚ, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, Δημοκρατικό Βήμα Μπαχρέιν και ΑΚΕΛ.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 August 2006 - 14:30:21 UTC