Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Χωρίς παρεκτροπές εφαρμόζεται η εκεχειρία
  • [03] Συμπόσιο για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας"
  • [04] Πανέτοιμη η Εθνική για το Μουντομπάσκετ

  • [01] Διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Διάρρηξη έγινε, τις προηγούμενες μέρες, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βαλτετσίου και Χαρ. Τρικούπη, όπου στεγάζονται οι τομείς Κινητοποιήσεων και Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το Κίνημα.

    Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή σήμερα το απόγευμα και διαπιστώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί τρεις υπολογιστές, στους σκληρούς δίσκους των οποίων υπήρχαν αποθηκευμένα όλα τα σχέδια κινητοποίησης του Κινήματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επίσης υπήρχαν δεδομένα σχετικά με ορισμένες βασικές επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Εντύπωση έχει προκαλέσει η μέθοδος της διάρρηξης, η οποία, όπως αναφέρεται, δεν χρησιμοποιείται από το κοινό έγκλημα και μοιάζει περισσότερο με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι κλειδαράδες, ώστε να μην αφήνουν ίχνη.

    [02] Χωρίς παρεκτροπές εφαρμόζεται η εκεχειρία

    Σε ισχύ τέθηκε από τις 08.00 το πρωί της Δευτέρας η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αν και ακόμη και λίγα λεπτά πριν οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν με επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας και επιθέσεις με πυραύλους Κατιούσα στο βόρειο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ.

    Περίπου 45 λεπτά πριν αρχίσει να ισχύει η εκεχειρία, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στον ανατολικό Λίβανο και κοντά στην Σιδώνα. Τουλάχιστον εννιά άμαχοι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τις αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Μπριτάλ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε επίσης στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

    Ευχαριστήρια επιστολή της Κ.Ράις στην υπουργό Εξωτερικών

    Ευχαριστήρια επιστολή, για τη βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας σε Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το Λίβανο, απέστειλε στην υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η Αμερικανίδα ομόλογός της κα Κοντολίζα Ράις. Η επιστολή της Αμερικανίδας υπουργού, που έχει ημερομηνία 9 Αυγούστου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Αγαπητή Ντόρα, σε ευχαριστώ για τη βοήθεια που παρέσχε η Ελλάδα σε Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το Λίβανο.

    Παρακαλώ να μεταβιβάσεις την εκτίμησή μου στους Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα, στη Λευκωσία, στη Βηρυτό και στην Ουάσιγκτον, καθώς και στους κυβερνήτες και τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων, οι προσπάθειες των οποίων είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία και ασφαλή μεταφορά Αμερικανών πολιτών από το Λίβανο".

    Κλείνοντας την ευχαριστήρια επιστολή της, η κα Ράις εκφράζει ιδιαίτερα την εκτίμησή της για "την αλληλεγγύη που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση σε Αμερικανούς πολίτες με τις αποφασιστικές και έγκαιρες ενέργειές της".

    Μέχρι στιγμής τηρείται η διακοπή των εχθροπραξιών, δηλώνει ο Κόφι Άναν

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η διακοπη των εχθροπραξιών στο Λίβανο τηρείται και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία αποστολής στρατιωτικών τους δυνάμεων που θα ενταχθούν στη δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    "Είμαστε θέση να ανακοινώσω ότι η διακοπή των εχθροπραξιών, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, φαίνεται ότι γενικώς τηρείται" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Αναν.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ "καλεί τις ενεχόμενες πλευρές να μην απειλήσουν καμία προσπάθεια, που θα γίνει προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών ώστε να διατηρηθεί και να εδραιωθεί" η παρούσα κατάσταση της εκεχειρίας.

    "Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ειρήνευση στην πιστή εφαρμογή της απόφασης" του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Καμία πλευρά δεν θα πρέπει να απογοητεύσει αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων και εάν γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην κοινή γνώμη", προστίθεται στην ανακοίνωση του Κόφι Αναν.

    Από τη Μαδρίτη ο εδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Αλβάρο ντε Σότο εκτίμησε σήμερα είναι "εξαιρετικά σημαντικό" να αναπτυχθεί ταχύτατα η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο για να αποφευχθούν "ατυχήματα και λάθος υπολογισμοί".

    "Οσο γρηγορότερα αναπτυχθεί η διεθνής δύναμη, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για να γίνουν λανθασμένοι υπολογισμοί και ατυχήματα, με δεδομένο ότι τώρα διανύουμε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο", τόνισε συγκεκριμένα ο κ. ντε Σότο.

    Το Ισραήλ συνεχίζει τον ψυχολογικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ

    Μετά και την κατάπαυση των εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο τον ψυχολογικό του πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ρίχνοντας από αεροπλάνα πάνω από τη χώρα χιλιάδες αποσμητικά αυτοκινήτου με το πρόσωπο του ηγέτη της σιιτικής οργάνωση Χασάν Νασράλα και προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον του, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Γεντιότ Αχαρόνοτ.

    Πάνω στα αποσμητικά, στο σχήμα κέδρου του Λιβάνου, βρίσκεται τυπωμένο το πρόσωπο του Νασράλα κι η επιγραφή στα αραβικά : «εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ξαναβρείτε το άρωμα του κέδρου, απαλλασσόμενοι από αυτόν που κατέστρεψε τον Λίβανο», τονίζει η εφημερίδα, δημοσιεύουσα και φωτογραφία του αποσμητικού.

    Ο ισραηλινός στρατός έριξε 25.000 αποσμητικά με την επιγραφή αυτή.

    Τουλάχιστον τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ νεκροί στον νότιο Λίβανο

    Τουλάχιστον τρεις μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους στον νότιο Λίβανο από τα όπλα ισραηλινών στρατιωτών, μία ημέρα μετά την τυπική εφαρμογή της εκεχειρίας ,ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές.

    Στον τομέα της Ράζμιν, οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τεσσάρων ενόπλων.

    «Τέσσερις ένοπλοι προσέγγισαν τις δυνάμεις μας. Αποτελούσαν απειλή. Σε κατάσταση νομίμου αυτοάμυνας οι στρατιώτες μας άνοιξαν πυρ και τουλάχιστον τρεις εξ αυτών βρήκαν τον θάνατο», τόνισε εκπρόσωπος του στρατού.

    «Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να τηρεί την απόφαση 1701 του ΟΗΕ», που επιτάσσει την κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο ίδιος.

    Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει νίκη έναντι του Ισραήλ

    Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ διακηρύσσουν ότι νίκησαν το Ισραήλ σε φυλάδια που μοιράζουν στα κατεστραμμένα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περίχωρα της Βηρυτού και σε άλλες σιιτικές περιοχές του Λιβάνου, όπου κυματίζει η κίτρινη σημαία της σιιτικής οργάνωσης.

    Ο βουλευτής του Λιβάνου και μέλος της Χεζμπολάχ Χάσαν Φαντλάλα, ο οποίος παραβρέθηκε σε πανηγυρική συγκέντρωση μαχητών της οργάνωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πρόσφυγες επιστρέφουν στις εστίες τους "με το κεφάλι ψηλά, διότι η αντίσταση τους έδωσε μία περιφανή νίκη".

    Οπως μεταδίδει ένας άλλος δημοσιογράφος, στην Μπάαλμπεκ, τη σιιτική πόλη της κοιλάδας Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, τα αυτοκίνητα της Χεζμπολάχ κυκλοφορούν στους δρόμους μεταδίδοντας πατριωτικά άσματα, ενώ οι πολίτες πανηγυρίζουν τη νίκη.

    Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονται και στο χωριό Χαρούφ, κοντά στη Ναμπατίγιε του νοτίου Λιβάνου. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αυτοκίνητα προερχόμενα από τη Συρία, άρχισαν να διασχίζουν τα σύνορα και περνούν στο Λίβανο, αμέσως μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

    Τα οχήματα αυτά, γεμάτα Λιβανέζους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς, διασχίζουν το δρόμο παρακάμπτοντας τους τεράστιους κρατήρες που έχουν ανοίξει οι βόμβες στο ύψος του φυλακίου της Μάσνα, στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Βηρυτού.

    Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες διασχίζουν το δρόμο πεζή, κουβαλώντας αποσκευές με τα λιγοστά προσωπικά είδη που είχαν προλάβει να πάρουν μαζί τους.

    Το μεθοριακό φυλάκιο της Μάσνα, όπως και όλα τα άλλα περάσματα των λιβανο-συριακών συνόρων, αποτέλεσε στόχο των ισραηλινών βομβαρδιστικών από την αρχή των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, στις 12 Ιουλίου.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πάντως ότι εξακολουθεί να ισχύει σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων που είχαν επιβάλει οι Ισραηλινοί στη διάρκεια των εχθροπραξιών, παρά την έναρξη της εκεχειρίας, από σήμερα το πρωί στις 8.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η διατήρηση του μέτρου αυτού, που ισχύει από τις 7 Αυγούστου, αποσκοπεί στο να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός με όπλα της Χεζμπολάχ, αλλά και στον "περιορισμό των κινήσεων της οργάνωσης".

    Το μέτρο αυτό εμποδίζει όμως παράλληλα και χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Στο Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πραγματοποιεί έως την Τετάρτη επισκέψεις στην Ιορδανία, τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είχε δώσει εντολή στον στρατό να σταματήσει κάθε επιχείρηση από τις 02.00(ώρα Ελλάδος).

    Ο απολογισμός των εχθροπραξιών που κράτησαν έναν μήνα είναι τραγικός: Τουλάχιστον 1100 λιβανέζοι και 154 Ισραηλινοί νεκροί-ανάμεσά τους και 114 στρατιώτες.

    Το ΚΚΕ για την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με την κρίση στο Λίβανο

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στο Λίβανο αποτελεί "συμβιβασμό υπέρ του επιδρομέα Ισραήλ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι απόφαση του ΟΗΕ για το Λίβανο περιέχει πολλές ασάφειες και σκοτεινά σημεία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του και βρίσκεται μακριά από τις θέσεις που ομόφωνα εκφράστηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου.

    Επίσης, κατά το ΚΚΕ, η απόφαση "δεν καταδικάζει το Ισραήλ και τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του λαού του Λιβάνου", "δεν προβλέπει την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή του από τα εδάφη που έχει εισβάλει και αυτά που κατέχει", αλλά αντίθετα "στρέφει τα πυρά του κατά της λιβανικής αντίστασης", ενώ σε αρκετά σημεία "υπονομεύει και ναρκοθετεί την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου".

    Στην ουσία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το ψήφισμα "δίνει ανάσα στο Ισραήλ, μετά τα σημαντικά χτυπήματα που δέχτηκε από την λιβανέζικη αντίσταση, ενώ αφήνει ανοιχτή την πόρτα για νέες επιθέσεις από μεριάς του".

    Το ΚΚΕ θεωρεί επίσης ότι το ψήφισμα "έχει σαν στόχο να ανοίξει το δρόμο και μέσω της διπλωματίας για νέο γύρο επεμβάσεων και στα εσωτερικά του Λιβάνου, έτσι ώστε να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη ``νέα Μέση Ανατολή``".

    Το ΚΚΕ τάσσεται κατά της ελληνικής συμμετοχής "στη λεγόμενη ``ειρηνευτική`` δύναμη κατοχής που θα σταλεί στο Λίβανο" και καλεί τον ελληνικό λαό "να συνεχίσει και να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη" και να εκφράσει "πιο μαζικά την αλληλεγγύη του στην αντίσταση του λιβανικού και παλαιστινιακού λαού καθώς και στην πάλη των φιλειρηνικών δυνάμεων μέσα στο Ισραήλ".

    Συνάντηση Π. Τριγάζη με τον πρέσβη του Λιβάνου

    Με τον πρεσβευτή του Λιβάνου Γουίλιαμ Χαμπίμπ συναντήθηκε ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση, ενώ όπως τόνισε "το κύριο είναι να τηρηθεί η ανακωχή, να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει η καταστροφή του Λιβάνου".

    Ο κ. Τριγάζης σημείωσε πως "έχουμε, ωστόσο, επίγνωση ότι η ανακωχή είναι εύθραυστη και ότι ο δρόμος για την ειρήνη θα είναι δύσκολος και μακρύς".Για να ανοίξει πραγματικά,πρέπει να αποχωρήσει το Ισραήλ αμέσως από τον Λίβανο και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Λιβάνου, είπε.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ ανέφερε ότι "είναι η ώρα για γενναία ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Λιβάνου αλλά και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου. Οφείλει η διεθνής κοινότητα να ζητήσει από το Ισραήλ αποζημιώσεις για τις καταστροφές του προκάλεσε. Επίσης,μετά την ανακωχή, είναι δυνατή η συντονισμένη επέμβαση των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της ΕΕ για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα».

    Καταλήγοντας ο κ. Τριγάζης τόνισε:

    Τώρα είναι η ώρα για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Μεσανατολικού. Στο προσκήνιο πρέπει να έρθει το Παλαιστινιακό, που αποτελεί το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή. Ένα πρώτο κι άμεσο βήμα που απαιτείται είναι η άρση του αποκλεισμού και η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Επίσης αποτελεί άμεση ανάγκη η άρση του παγώματος του χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. προς την Παλαιστινιακή αρχή, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση. Την σχετική πρωτοβουλία να πάρει η ελληνική κυβέρνηση".

    Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΟΗΕ

    Τα βασικά σημεία της απόφασης που ελήφθη ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τα εξής:

  • "Πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών": Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και το Ισραήλ τις "επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".

  • Ανάπτυξη έως 15.000 ξένων στρατιωτών που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ, γνωστή ως UNIFIL, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εκεχειρία έχοντας σαφή εντολή "να λάβουν κάθε αναγκαία δράση" για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.

  • Η UNIFIL μπορεί "να αναλάβει κάθε αναγκαία δράση στην περιοχή ανάπτυξης των δυνάμεών της και να διασφαλίσει ότι ο τομέας επιχειρησιακής δράσης της δεν θα χρησιμοποιείται γιά κάθε είδους εχθρικές ενέργειες".

  • Η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αναπτύξει στρατεύματα στο νότο, που τώρα ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, και θα εμποδίσει κάθε μεταφορά όπλων προς τους αντάρτες.

  • Το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις, παράλληλα με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Λιβάνου και του ΟΗΕ.

  • Τα κράτη πρέπει να απαγορεύσουν την μεταφορά όπλων ή στρατιωτικού υλικού "σε κάθε δύναμη ή μεμονωμένο πρόσωπο" στο Λίβανο,με εξαίρεση τις δυνάμεις του Λιβάνου και του ΟΗΕ.

  • Θα πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων οι ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από την Χεζμπολάχ και ενθαρρύνεται η η επίλυση του θέματος των λιβανέζων κρατουμένων στο Ισραήλ.

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα διατυπώσει εντός 30 ημερών προτάσεις για τον αφοπλισμό της πολιτοφυλακής και την επαναχάραξη των συνόρων,περιλαμβανομένης και της διαφιλονικούμενης περιοχής των αγροκυημάτων Σεμπάα,στην ισραηλινο-συρο-λιβανική μεθόριο.

    [03] Συμπόσιο για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας"

    Την τιμητική διάκριση "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνα" θα παραδώσουν από κοινού ο Δήμαρχος Δελφών κ.Π.Καλτσής, και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ.Θ.Σπυρόπουλος στον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Συμποσίου για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας" που πραγματοποιείται από 17 με 20 Αυγούστου 2006 στους Δελφούς.

    Ο διεθνής δημιουργός τιμάται με την ύψιστη αυτή διάκριση για την προσφορά του, μέσα από το έργο και τη δημόσια έκφρασή του, στην ανάδειξη και προώθηση των Οικουμενικών Παγκόσμιων Αξιών.

    Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Δελφών και από τον πρόεδρο του τριτοβάθμιου Ελληνο-Αμερικανικού Οργανισμού "Hellenic American National Council" (H.A.N.C.) με σκοπό τη θεσμοθέτηση διεθνούς ετήσιας συνάντησης διανοουμένων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο των Απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων στους Δελφούς.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές Ελληνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καθηγητές διεθνούς κύρους καθώς και εκπρόσωποι Ομογενειακών Οργανώσεων και διακεκριμένες προσωπικότητες.

    "Οι Δελφοί έχουν συνδεθεί με τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας" λέει ο πρόεδρος του H.A.N.C. κ.Θ.Σπυρόπουλος.

    "Με τον θεσμό των Αμφικτυονιών έδωσαν το σύνθημα για φιλία, αδελφοσύνη και ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ως θεμελιώδη επιδίωξη της Δελφικής ιδέας.

    Είναι λοιπόν ο καταλληλότερος τόπος για τη συνάντηση Φιλελλήνων και Απανταχού Ελλήνων για να συζητηθούν τα θέματα αυτά".Σχετικά με την τιμητική διάκριση του Βαγγέλη Παπαθανασίου ο κ.Σπυρόπουλος επισημαίνει: "Ο κ.Παπαθανασίου στο έργο του αλλά και στη δημόσια ζωή του συμπυκνώνει τις αρχές του Ελληνισμού ως ιδεολογία".

    "Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με την αποστολή του, εργάζεται την υλοποίηση του οράματος του Αγγέλου και Εύας Σικελιανού και του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την προώθηση του Απολλώνιου Δελφικού Ανθρωπιστικού Ιδεώδους μέσα από την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας", λέει ο Δήμαρχος Δελφών κ.Παναγιώτης Ιωάννου Καλτσής.

    "Το αίτημα αυτό δεχόμαστε καθημερινά από διανοητές και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η ιδέα ωρίμασε και μαζί με το H.A.N.C. προχωρούμε στην υλοποίησή της με πίστη στην ενεργοποίηση των αξιών του πολιτισμού".

    Ο κ.Π.Καλτσής είχε οραματιστεί από τριακονταετίας την θέσπιση της τιμητικής διακρίσεως "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνα" , η οποία θεσμοθετήθηκε προ τετραετίας από τον Δήμο Δελφών: "Η απονομή της "Χρυσής Λύρας του Απόλλωνα" είναι η επιβράβευση - ενεργοποίηση των Παναθρώπινων ιδεδωδών".

    Στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και το 17ο ετήσιο συνέδριο του H.A.N.C. στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του Ελληνοαμερικανικού λόμπι, της ελληνόγλωσσης παιδείας στις ΗΠΑ και της προσέλκυσης των νεοτέρων γενεών στην Ελληνο-αμερικανική κοινότητα.

    Στο τέλος των εργασιών του Συμποσίου θα υπογραφεί η "Διακήρυξη των Δελφών" η οποία θα περιλαμβάνει το συμπέρασμα του 1ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας.

    [04] Πανέτοιμη η Εθνική για το Μουντομπάσκετ

    Η Εθνική μπάσκετ των ανδρών κατέκτησε την πρώτη θέση στο 2ο διεθνές τουρνουά «Stankovic Continental Champion Cup», που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κίνα και το οποίο αποτέλεσε την «πρόβα τζενεράλε» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος δέχθηκε το καλύτερο δώρο την ημέρα της ονομαστικής εορτής του, συνέτριψε στον αγώνα για τις θέσεις 1-2 τη Γερμανία με 84-47 και κατέκτησε με άνεση το τρόπαιο, σε μια αναμέτρηση-επανάληψη του τελικού του περσινού Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι.

    Με τις γνωστές... παγίδες που έστηναν στην άμυνα οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, την πίεση σε όλο το γήπεδο και τον επιθετικό πλουραλισμό των διεθνών μας, η Εθνική «καθάρισε» το παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν έδειξαν σημάδια χαλάρωσης ούτε για ένα δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα η Γερμανία να μετατραπεί σε εύκολη «λεία», ενώ οι διεθνείς μας περιόρισαν τα «πάντσερ» σε συγκομιδή μόλις 47 πόντων, έναντι 84 των παικτών του Παναγιώτη Γιαννάκη. Η άμυνα, πάντως, είχε την τιμητική της. Η Εθνική μας δέχθηκε 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, 15 στο δεύτερο και από 11 στο τρίτο και το τέταρτο, ενώ η διαφορά των 37 πόντων από το τελικό 84-47 ήταν και η μεγαλύτερη του αγώνα.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το μόνο που άλλαξε από τον τελικό της 26ης Σεπτεμβρίου 2005 στην «Μπεογκράτσκα Αρένα» ήταν ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Γερμανίας, Ντιρκ Μπάουερμαν, έριξε... λευκή πετσέτα και απέσυρε από τον αγώνα τον ΝΒΑερ Νιτρκ Νοβίτσκι 13 λεπτά πριν τη λήξη και όχι 3.22", όπως είχε συμβεί στο Βελιγράδι.

    Τα δεκάλεπτα: 18-10, 41-25, 63-36, 84-47

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Παπαλουκάς 4, Ζήσης 4, Σπανούλης 12 (3), Βασιλόπουλος 3, Φώτσης 10, Χατζηβρέττας 4, Ντικούδης 9, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 5, Παπαδόπουλος 11, Σχορτσιανίτης 7, Κακιούζης 8.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΝΤΙΡΚ ΜΠΑΟΥΕΡΜΑΝ): Ντεμιρέλ, Οκουλάγια 6, Σουλτς, Γκάρετ 5, Χάμαν, Γκριν 3, Ρόλερ, Φέμερλινγκ 5, Νοβίτσκι 9, Γιάγκλα 5, Γκρανχάιντ 4, Χέρμπερ 10


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 August 2006 - 18:30:25 UTC