Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Αλογκοσούφη για εξαγορά Εμπορικής

  • [01] Ικανοποίηση Αλογκοσούφη για εξαγορά Εμπορικής

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η επένδυση της γαλλικής τράπεζας είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ στην ελληνική οικονομία και ότι αποτελεί σαφή ένδειξη πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση και με την επίτευξη του στόχου αυτού ενισχύεται ο ανταγωνισμός, διασφαλίζεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προωθείται το δημόσιο συμφέρον.

    Με την αποκρατικοποίηση αυτή ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2006, το οποίο απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο 1,74 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1,65 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τηρήθηκε διαφανής διαδικασία, προστατεύτηκε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων και αποκρατικοποιήθηκε το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική Τράπεζα.

    Εξάλλου ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι από τους 47 ασφαλιστικούς οργανισμούς και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Απασχόλησης, που κατείχαν μετοχές της Εμπορικής, συνεδρίασαν 42 διοικητικά συμβούλια. Απόφαση πήραν οι 31 υπέρ της πώλησης των μετοχών τους, ενώ 11 αποφάσισαν να μην πουλήσουν.

    Ο ρόλος του υπουργείου Απασχόλησης, πρόσθεσε ο υπουργός, ήταν να ενημερώσει για τις διαδικασίες πώλησης και να μεριμνήσει για την τήρηση των διαδικασιών. Ο κ. Τσιτουρίδης ευχαρίστησε τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών και των φορέων, είτε αποφάσισαν να πουλήσουν, είτε να μην πουλήσουν, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων.

    Στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση ως πολύ μεγάλη επιτυχία και πρόσθεσε ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ θετική. Επίσης επεσήμανε ότι "πριν τις εκλογές του 2004 η ΔΕΚΑ αγόρασε 1,7 εκατ. μετοχές προς 65 ευρώ και μας τις παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στα 15 ευρώ. Εμείς πήραμε στα 16 και την πουλήσαμε στα 25 ευρώ", συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Credit Agricole μπορεί να κατέχει τώρα ως το 70% του συνόλου του κεφαλαίου της Εμπορικής. Είπε επίσης ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση της Εμπορικής. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη αποκρατικοποίηση το 2006, αφήνοντας ωστόσο κάποιο περιθώριο, αφού ταυτόχρονα είπε ότι αν, παρ΄ελπίδα, κρίνει η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πως πρέπει να γίνει και άλλη αποκρατικοποίηση, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

    Τέλος, είπε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και δεν προβλέπονται νέα μέτρα, ενώ σε ερώτηση για το ύψος της αμοιβής του συμβούλου του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν δημοσιοποιούνται και συμπλήρωσε ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των αμοιβών των προηγουμένων χρόνων για παρόμοιες περιπτώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 August 2006 - 12:30:15 UTC