Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό
  • [02] Κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ

  • [01] Συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό

    Συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό μετά από απόφαση των υπουργών Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη και Απασχόλησης κ.Σ.Τσιτουρίδη.

    Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου την πρώτη ουσιαστική συζήτησή της και θα παραδώσει την έκθεσή της για το ασφαλιστικό περίπου σε ένα χρόνο.

    Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ.Νικόλαος Αναλυτής.

    Ως μέλη ορίστηκαν: Πλούταρχος Σακελάρης, πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Ευάγγελος Δημητρακάκης, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και Γεώργιος Οικονόμου, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης ως μέλη ορίστηκαν και οι Ιωάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης, Σωτήρης Ρεβύθης γενικός διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομίας, Αικατερίνη Γραμματίκα γενική διευθύντρια κοινωνικών ασφαλίσεων, Ανδρέας Καλογερόπουλος νομικός, Χάρης Κυριαζής, εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Χαράλαμπος Κεφαλάς εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, και Γεώργιος Ρωμανιάς εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Εργο της επιτροπής θα είναι η τεχνική αποτίμηση της κατάστασης του ασφαλιστικού και των μελλοντικών του προοπτικών. Η σύνθεσή της μπορεί να διευρυνθεί από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είναι βέβαιο ότι αν δεν αρχίσει ο διάλογος και δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού ενδέχεται να επηρεαστεί η οικονομία.

    Σε ορισμένα σημεία έχουν ήδη συμφωνήσει και τα μέλη της επιτροπής και η κυβέρνηση. Τα σημεία αυτά είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, και ο εξορθολογισμός του συστήματος.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης κ.Τσιτουρίδης είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι δαιδαλώδες, κοινωνικά άδικο και δημιουργεί αδικίες μεταξύ των γενεών.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής για το ασφαλιστικό κ.Νικόλαος Αναλυτής είπε ότι το έργο της επιτροπής είναι πολύπλοκο και ότι στη χώρα μας έχουμε καθυστερήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που έχει αναστατώσει πολλές χώρες της ΕΕ. Επίσης εξέφρασε τη λύπη του διότι δεν συμμετέχουν στο διάλογο ορισμένες οργανώσεις, και είπε ότι ο κατάλογος είναι ανοιχτός.

    Σε ερώτηση που τέθηκε για τα όρια ηλικίας ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε μετά τις εκλογές. Αυτό το ζήτημα δεν συζητείται ούτε και θέμα μείωσης συντάξεων έχει τεθεί, ούτε θα τεθεί.

    Από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "αν χρειαστούν πρόσθετοι πόροι για το ασφαλιστικό, το θέμα θα εξεταστεί, αλλά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με νέο δανεισμό".

    Επίθεση στην αντιπολίτευση για την Εμπορική

    Σε παρακρατικές τακτικές και μεθόδους που ακολουθεί μέρος της αντιπολίτευσης για να μην συμμετάσχουν τα Ταμεία στην υπόθεση της Εμπορικής αναφέρθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης κ.κ.Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις και απειλές σε μέλη διοικητικού συμβουλίου ταμείου για να μην προχωρήσουν στην υπόθεση της Εμπορικής και πρόσθεσε ότι'' άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν'' και πρόσθεσε ότι ''είχαμε καταγγελίες από μέλη διοικητικού συμβουλίου ταμείου ότι δέχθηκαν πιέσεις για να μην προχωρήσουν στο θέμα της Εμπορικής.''

    Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει δοθεί καμιά εντολή πέραν του ότι τα ταμεία πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τους ασφαλισμένους.

    Τα ταμεία θα αποφασίσουν ανεπηρέαστα και πρόσθεσε ότι'' στο παρελθόν είχαν δοθεί στα ταμεία εντολές για αγορές μετοχών''.

    Μέρος της αντιπολίτευσης δήλωσε ο υπουργός, φωνασκεί και μας γυρίζει σε εποχή ξενοφοβίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλης κ.Σ.Τσιτουρίδης είπε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν πιέζει τα Δ.Σ. των ταμείων και ότι η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει όπως κι έκανε όλα τα ταμεία να πάρουν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης πρόσθεσε ότι καταγγέλει τη δημόσια και όχι μόνο απόπειρα εκφοβισμού μελών των ταμείων να μην συμμετάσχουν στο θέμα της Εμπορικής και ότι οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν σε άλλες εποχές που βρίσκονται σε αναντιστοιχία εκείνου που θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και κατέληξε ,"περισσότερα από τη Δευτέρα".

    [02] Κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ

    Το Ισραήλ επανέλαβε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού έπειτα από διακοπή λίγων ημερών, ενώ οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, τη στιγμή που καταγράφεται κάποια πρόοδος στις προσπάθειες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

    Σήμερα, 23η ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο την εξουδετέρωση της οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ ενισχύονται οι διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας.

    Στη Μαλαισία, ο οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στον Λίβανο και ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στη μεροληπτική στάση της διεθνούς κοινότητας ως προς την ισραηλινή επίθεση.

    Επειτα από ανάπαυλα λίγων ημερών η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τα ξημερώματα τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, ορμητήριο της Χεζμπολάχ . Στον βόρειο Λίβανο η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στόχους στην περιοχή του Ακαρ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, έπειτα από τις χθεσινές επιδρομές στο Μπααλμπέκ.

    Στο νότο, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ με στόχο τη διασφάλιση των ελέγχου της συνοριακής περιοχής από όπου οι αντάρτες της Χεζμπολάχ εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Δέκα χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη ζώνη του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Στόχος τους η δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" βάθους 6-8 χιλιομέτρων μέχρι την περιοχή του ποταμού Λιτάνι, ώστε να διασφαλισθεί η εκκένωσή της από εκτοξευτήρες ρουκετών.

    Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες της Χεζμπολάχ έχουν σημαντικά μειωθεί, 19 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, έπειτα από τον χθεσινό καταιγισμό των 231 ρουκετών.

    Συνολικά 19 ισραηλινοί πολίτες και 37 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την άλλη πλευρά των συνόρων 835 (άμαχοι και μαχητές) έχουν σκοτωθεί και 3.210 έχουν τραυματισθεί.

    Το Ισραήλ επιδιώκει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην πιέζουν για άμεση κατάπαυση του πυρός, έχουν αρχίσουν να δείχνουν σημάδια ανυπομονησίας απέναντι στο Ισραήλ μετά την καταστροφή του Λιβάνου και την ανθρωπιστική κρίση που αυτή έχει προκαλέσει.

    Η ισραηλινή ηγεσία δηλώνει ότι απαιτούνται ακόμη πολλές ημέρες για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων της επιχείρησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαΐμ Ραμόν ανέφερε την ημερομηνία της 12ης Αυγούστου για τον τερματισμό της επίθεσης.

    Ωστόσο ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα διεξαγάγει τις επιχειρήσεις ακολουθώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης , αλλά σύμφωνα με τους στόχους του, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι η επίθεση μπορεί να σταματήσει από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβει απόφαση για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στον νότιο Λίβανο.

    Παράλληλα, το Ισραήλ που έχει ως στόχο τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους και την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που έχει απαχθεί από παλαιστινιακές οργανώσεις, συνεχίζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα. Τουλάχιστον 159 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο Λίβανο, στη διάρκεια των εχθροπραξιών της σιιτικής οργάνωσης με το Ισραήλ σκοτώθηκαν περίπου 80 αντάρτες της Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η ισραηλινή πλευρά έχει ανακοινώσει ότι σκότωσε περίπου 300 μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ η ίδια η οργάνωση έχει παραδεχθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί γύρω στα 45 μέλη της.

    Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσαν κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης εξομαλύνοντας τις διαφορές στις θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Νέες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν εντός της ημέρας.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε από τη Γαλλία και το οποίο ζητεί "τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" με την προοπτική της τοποθέτησης των βάσεων μιας πολιτικής συμφωνίας με στόχο τη διαρκή διευθέτηση της κρίσης.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πραγματική πρόοδος έχει καταγραφεί στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών ώστε να είναι πιθανή η υιοθέτηση απόφασης για την κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς ημέρες.

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε την εφαρμογή "άμεσης και πλήρους κατάπαυσης του πυρός" υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, σύμφωνα με το σχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος της έκτακτης συνεδρίασης του οργανισμού που διεξάγεται στη Μαλαισία.

    "Απαιτούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης χωρίς καθυστέρηση αποφασίζοντας και θέτοντας σε εφαρμογή άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός", σύμφωνα με το σχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος.

    Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης "την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Πρέπει να καταλογισθεί στο Ισραήλ η ευθύνη για όλες αυτές τις πράξεις", αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο καταδικάζεται η ισραηλινή επίθεση, ενώ ζητείται η απελευθέρωση του συνόλου των κρατουμένων των δύο πλευρών.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος δήλωσε σήμερα στη Δαμασκό ότι σύροι αξιωματούχοι "υποσχέθηκαν να ασκήσουν όλη τους την επιρροή επί της Χεζμπολάχ" με στόχο την αποκλιμάκωση στον Λίβανο.

    Οι σύροι αξιωματούχοι "επεσήμαναν ωστόσο ότι επιθυμούν τη μεταβολή των συνθηκών και των σημερινών πολιτικο-στρατιωτικών δεδομένων στον Λίβανο", πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναχώρησε από τη Συρία αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάρα και τον ομόλογό του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

    "Η Συρία θέλει να συμμετάσχει στην επίλυση, η Συρία δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος του προβλήματος", πρόσθεσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος διευκρινίζοντας ότι έλαβε θετική απάντηση από τις συριακές αρχές στο αίτημά του η Δαμασκός "να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην ευαίσθητη αυτή κατάσταση" και πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τη συριακή ηγεσία ως προς μια κοινή θέση που αφορά το γαλλικό σχέδιο απόφασης που ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός πριν από την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 August 2006 - 12:30:21 UTC