Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αναβάθμιση της δικαιοσύνης βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
  • [02] Επέκταση των επιχειρήσεων στο Λίβανο
  • [03] «Οικολογική καταστροφή απειλεί την Αν.Μεσόγειο»

  • [01] Η αναβάθμιση της δικαιοσύνης βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

    Συνάντηση με τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης παρουσία του αρμόδιου υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι η εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της δικαιοσύνης αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αυτή την πολιτική ακολουθεί η διακυβέρνηση της ΝΔ περισσότερα από δύο χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ.Παπαληγούρας συναντήθηκε με τη νέα δικαστική ηγεσία για να τη συγχαρεί και να της ευχηθεί κάθε επιτυχία στο έργο της και σημείωσε πως η πολιτική και η δικαστική εξουσία έχουν ως κοινό στόχο την αναβάθμιση της δικαιοσύνης ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και στις απαιτήσεις των πολιτών.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Κούρτης, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Σχινιωτάκης, και ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

    Συνάντηση Καραμανλή με ΕΝΑΕ

    Συνάντηση με την ΕΝΑΕ είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου και του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Νάκου.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία όπως σημείωσε, θα γίνει σε βάθος.

    Υπογράμμισε όμως, ότι για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να στηριχθούν οι υφιστάμενοι θεσμοί και αυτό, όπως είπε, κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εγκαταλείφθηκε τα τελευταία 10 χρόνια και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλυσε οικονομικά ζητήματα και πως οι πόροι που δόθηκαν είναι τριπλάσιοι έναντι του 2004.

    Λύθηκε και το άγχος που υπήρχε για τα προνοιακά επιδόματα, είπε ο κ.Παυλόπουλος, ενώ σημείωσε ότι η οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στελεχώνονται και με προσωπικό καθώς έχουν προκηρυχθεί 1.500 μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα παίξει ρόλο στο Δ'ΚΠΣ και πως παρά το γεγονός ότι είναι λιγότεροι οι πόροι από το Γ'ΚΠΣ η περιφέρεια δεν πρόκειται να χάσει καθόλου χρήματα.

    Ο κ.Παυλόπουλος ερωτηθείς για το αίτημα που υπέβαλε ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης στον πρωθυπουργό να χορηγηθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είπε ότι είναι θέμα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και θα αποφασιστεί τί θα γίνει από τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και την κυβερνητική επιτροπή.

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γενημματά χαρακτήρισε επικοδομητικό το διάλογο με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι προωθείται ο κώδικας για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που θα έχει ψηφιστεί ως τα τέλη του χρόνου και πως έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι ο ρόλος των νομαρχιών θα είναι αναβαθμισμένος για το Δ΄ΚΠΣ.

    Η κ.Γενημματά πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και θέματα που αφορούν τα προνοιακά επιδόματα τα οποία όπως είπε, είναι χαμηλά κυρίως για τις γυναίκες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα γηροκομείων, παιδικών σταθμών, σχολικής στέγης και μετακίνησης των μαθητών εκφράζοντας φόβους ότι για τις μετακινήσεις μπορεί να υπάρξουν προβλήματα το Σεπτέμβριο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που της γίνεται ότι δεν έχει να επιδείξει έργο, στην τετραετία που πέρασε, η κ.Γενημματά είπε "ίσως να βλέπετε επιλεκτικά το θέμα, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, μας ευχαρίστησαν για τη συνεργασία που είχαμε αλλά και για τις λύσεις που δώσαμε σε προβλήματα".

    Ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστας Τάτσης, σημείωσε ότι έγινε πολύ καλή συζήτηση και ανεδείχθησαν οι θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ανέστρεψαν το ρου στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι με τη συζήτηση αυτή μπαίνουν τα θεμέλια για τη βελτίωση και την εξέλιξη του θεσμού.

    [02] Επέκταση των επιχειρήσεων στο Λίβανο

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τα ξημερώματα νέα χερσαία επίθεση ενώ η αεροπορία βομβάρδισε στόχους στο Λίβανο. Τουλάχιστον 15 Λιβανέζοι άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ του Ανατολικού Λιβάνου, ενώ ισραηλινοί κομάντος συνέλαβαν πέντε μέλη της Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στην Ιερουσαλήμ, περίπου 7.000 ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν στις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για μονάδες συντάγματος πεζικού, για ένα σύνταγμα αλεξιπτωτιστών, για συστοιχίες τεθωρακισμένων και μονάδες εφέδρων.

    Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απάντησε με περίπου 50 ρουκέτες, που εκτοξεύθηκαν σήμερα από το νότιο Λίβανοσε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα. Οι ρουκέτες έπεσαν κυρίως στις περιοχές Σαφέντ, Μααλότ, Τιβεριάδα, Καρμιέλ, Κιριάτ Σμόνα, Ναχαρίγια, Ρος Πίνα και Μπέιτ Σιν,, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, καθώς και πυρκαγιές.

    Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων στις υποδομές του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Εργων Μοχάμεντ αλ Σαφάντι.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον των ανταρτών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μέχρις ότου αναπτυχθεί εκεί μια ισχυρή διεθνής δύναμη.

    Ο Ολμερτ τόνισε ότι επιθυμεί η δύναμη αυτή να αναλάβει και την εφαρμογή απόφασης του ΟΗΕ που ζητεί τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και πρόσθεσε ότι η ισραηλινές επιθέσεις έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ικανότητας της οργάνωσης αυτής. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επικαλέσθηκε την μείωση του αριθμού των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ως απόδειξη της ζημιάς που έχει υποστεί η Χεζμπολάχ.

    Στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Λουί Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δεν του δίνει και το δικαίωμα να "εξαλείψει τη Βηρυτό από το χάρτη".

    Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν εξέφρασε σήμερα δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από διάφορες πλευρές ώστε να πιεσθεί το Ισραήλ να μεταβάλει τη στάση του στο Λίβανο.

    Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θεωρεί "πρόωρη" τη σύσκεψη των χωρών που θα ήσαν διατεθειμένες να μετάσχουν σε μία διεθνή δύναμη στο Λίβανο και που προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη. Η σύσκεψη είχε ορισθεί αρχικά για προχθές Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, επανέλαβε σήμερα από τη Βηρυτό ότι είναι αναγκαίο τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ να αποδεχτούν την κατάπαυση του πυρός μόλις υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μορατίνος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, για την έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο στρατός του Λιβάνου θα είναι η μοναδική δύναμη που θα φέρει όπλα στη χώρα.

    Ο Μορατίνος έφτασε σήμερα το πρωί στη Βηρυτό με αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ισπανία. Μετά τη συνάντησή του με τον Σινιόρα θα επισκεφθεί τη Δαμασκό όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ.

    Στη Ρώμη ο Πάπας Βενέδικτος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για τερματισμό των εχθροπραξιών και ζήτησε μία "οριστική πολιτική λύση, ικανή να εγγυηθεί ένα μέλλον πιο ήρεμο και πιο σίγουρο για τις επερχόμενες γενεές".

    Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ Νάτζι Οτρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον λιβανέζο ομόλογό του Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θέτει όλες τις δυνάμεις της στη διάθεση του Λιβάνου.

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε λόγο για καταστροφικό πλήγμα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ από τους μουσουλμάνους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τη Βηρυτό σε ένδειξη αλληλεγγύης, προς την κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Τέλος στο λιμάνι της Λεμεσού, κατέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Ιβοζίμα" με βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πλήρωμα 3.000 ανδρών.

    Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση για την κρίση στο Λίβανο ζητώντας άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που θα ακολουθηθεί από μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποιήσή της για τη συμφωνία αυτή που βρίσκεται όπως είπε στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση των πέντε σημείων την οποία έχει καταθέσει η Αθήνα.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, δήλωσε χθες βράδυ ότι μπορεί εντός των ημερών να επιτευχθεί εκεχειρία στο Λίβανο.

    Πριν από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι, τόνισε η Ράις και υπογράμμισε ειδικότερα την ενίσχυση του λιβανικού ελέγχου στο νότιο μέρος της χώρας για να αποτραπούν περισσότερες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

    [03] «Οικολογική καταστροφή απειλεί την Αν.Μεσόγειο»

    Τα Γραφεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) στην Αθήνα επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη και το μέλος της ΠΓ Πάνο Τριγάζη.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου Πωλ Μισούντ για να ενημερωθεί και να συζητήσει τρόπους άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα του Λιβάνου, που έχει δημιουργηθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διϋλιστήρια.

    «Εκτός από τη φρίκη του πολέμου και την οδύνη της προσφυγιάς, ο Λίβανος αντιμετωπίζει ακόμη μια οικολογική καταστροφή που απειλεί όλη την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο κ.Παπαδημούλης, μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου έχουν ρυπάνει πάνω από 100 μίλια ακτών του Λιβάνου και της Συρίας, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους και για τις ακτές γειτονικών χωρών όπως της Τουρκίας και της Κύπρου, καθώς -λόγω των καιρικών συνθηκών- η κηλίδα μεγαλώνει και μετακινείται.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη άμεσης και συντονισμένης κινητοποίησης «για την εξουδετέρωση αυτής της μεγάλης οικολογικής βόμβας», επισημαίνοντας πως πρέπει «να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, ή τουλάχιστον, να υπάρξει μια άμεση εκεχειρία σημαντικής διάρκειας, γιατί χωρίς το "παύσατε πυρ" είναι αδύνατον να δράσουν οι δυνάμεις που απαιτούνται για την εξουδετέρωση αυτής της μεγάλης οικολογικής καταστροφής».

    Οπως δήλωσε ο Πάνος Τριγάζης, ο ΣΥΝ βρίσκεται σε επαφή με αριστερές δυνάμεις και οικολογικές κινήσεις στο Μεσογειακό και ευρωπαϊκό χώρο για να καταγγείλουμε συντονισμένα το μεγάλο αυτό οικολογικό έγκλημα και να απαιτήσουμε μέτρα για την εξουδετέρωσή του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιθσούντ τόνισε ότι «υπάρχει κινητοποίηση και ανταπόκριση πολλών χωρών, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σχέδιο δράσης όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, γιατί θα χρειαστούν και εθελοντές για να συνδράμουν σβ αυτό το σχέδιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 August 2006 - 12:30:38 UTC