Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη
  • [02] Επικρίσεις Αθανασάκη για την εξωτερική πολιτική
  • [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο νότιο Λίβανο
  • [04] Στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [05] Διϋπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη

    Για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, είχε χθες ο κ.Κ.Καραμανλής και συζήτησαν για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και το ενδιαφέρον ξένων εταιριών για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ναυτιλίας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι μεγάλες επενδύσεις ξεκινούν από τα ελληνικά λιμάνια και το εγγυάται αυτό το αμέριστο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ και το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιριών για την ανάπτυξη των εθνικών λιμανιών της χώρας.

    Στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    [02] Επικρίσεις Αθανασάκη για την εξωτερική πολιτική

    Νέες επικρίσεις κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διακρίνεται από «ακινησία, απραξία, έλλειψη κινητικότητας και έλλειψη πρωτοβουλιών» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν συνιστούν εξωτερική πολιτική και οδηγούν «στην οπισθοχώρηση των θέσεων της Ελλάδας».

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι χειρίζεται επικοινωνιακά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και νομίζει ότι όλα πάνε καλά.

    Αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση στην Κάνα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις «προκαλούν την αγανάκτηση, τον αποτροπιασμό και την καταδίκη όλων των πολιτών του κόσμου».

    Τόνισε επίσης ότι οι επιθέσεις κατά των αμάχων και των παιδιών δεν δικαιολογούνται και δεν μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε πλαίσιο αυτοάμυνας.

    Τέλος ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να θέσουν τώρα, τέρμα σε αυτό τον πόλεμο».

    Σήμερα, κλιμάκιο του Τομέα Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με τους Χρήστο Πρωτόπαπα, συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο., Δημήτρη Πιπεργιά, εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης της Κ.Ο. και την Τόνια Αντωνίου, Γραμματέα του Τομέα Καταναλωτών, θα επισκεφτεί σήμερα, την Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στα γραφεία της (Λεωφόρος Κηφισίας 81 - 83, Μαρούσι), στις 11:00, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    Το ΠΑΣΟΚ, μετά την Διοίκηση της Εταιρίας, θα συναντηθεί και με το σωματείο των εργαζομένων και με άλλους φορείς, προκειμένου να διερευνηθεί απόλυτα αυτή η υπόθεση.

    [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο νότιο Λίβανο

    Την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενέκρινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα εντείνονται οι βομβαρδισμοί σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

    Ο ΟΗΕ προέτρεψε το Τέλ Αβίβ, να διακόψει για 48 ωρες τους βομβαρδισμούς, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της εμπόλεμης ζώνης εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

    Δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός τις επόμενες ημέρες, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη μάχη του εναντίον της Χεζμπολάχ από αέρος, θαλάσσης, αλλά και με χερσαίες επιχειρήσεις.

    Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες του Λιβάνου για τον πόνο που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις, ωστόσο είπε ότι δεν θα απολογηθεί για τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ. «Πολίτες του Λιβάνου, λυπούμαστε για τον πόνο σας και για το γεγονός ότι έπρεπε να φύγετε από τα σπίτια σας. Όμως, δεν θα απολογηθούμε σε εκείνους που βάζουν ερωτηματικό στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ» συνέχισε.

    «Το Ισραήλ συνεχίζει να μάχεται μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή της Χεζμπολάχ και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση να γίνει πιο ισχυρή στα σύνορά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε» συμπλήρωσε ο Ολμέρτ. Όσο για την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών επιθέσεων, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και ότι ίσως δεν θα συνέλθει ποτέ ξανά.

    Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της έπληξαν ισραηλινό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά του λιμανιού της Τύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, το χτύπημα αυτό είναι η αρχή της εκδίκησης για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Κανά. Πάντως, το Ισραήλ διέψευσε ότι έχει χτυπηθεί σκάφος του.

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα τα ξημερώματα το δρόμο που συνδέει το βορειοανατολικό Λίβανο με τη Συρία, όπως ανέφεραν πηγές της λιβανικής αστυνομίας.

    Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατ' επανάληψη την πόλη Χερμέλ (βορειοανατολικά της Βηρυτού) που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Ο κύριος στόχος ήταν ο δρόμος που συνδέει τη Χερμέλ με τη συριακή πόλη Χομς.

    Βομβαρδίστηκε επίσης ο δρόμος που οδηγεί στη Συρία, στο ύψος του χωριού Κάα, στα νοτιοανατολικά της Χερμέλ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

    [04] Στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Χθες, μετά τη συνεργασία που είχει με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Ελλάδα για μια ακόμα φορά ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι εικόνες που είδε όλος ο κόσμος "δεν αντέχονται" και σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα σημαντικό βήμα αν δεν σταματήσουν να σκοτώνονται άμαχοι.

    Στην σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε η υπουργός Εξωτερικών, θα συζητηθούν όλα τα θέματα και κυρίως αυτό της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

    Η κα Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους πολίτες να συμβάλουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκινάει το Υπουργείο των Εξωτερικών και να επικοινωνούν με το Υπουργείο ώστε να ενημερωθούν για τις ανάγκες που υπάρχουν και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες του Λιβάνου.

    [05] Διϋπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων

    Συνεδριάζει το απόγευμα, υπό την προεδρία του κ. Γ.Αλογοσκούφη, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδη. Αντικείμενο της συνεδρίασης η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.

    "Το ΔΣ της Εμπορικής κατβ εντολήν της κυβέρνησης διαφοροποίησε τη γνώμη του και προσπαθεί να δικαιολογήσει το ξεπούλημα της Εμπορικής. Η κυβέρνηση και το ΔΣ της Τράπεζας έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να εγγυώνται και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μετόχων και ιδιαίτερα των ασφαλιστικών ταμείων", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, μετά τη χθεσινή Γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας σχετικά με το προσφερόμενο τίμημα για την πώληση της τράπεζας.

    "Το πρώτο μεγάλο θύμα της επικείμενης πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας είναι η ελληνική Λιπασματοβιομηχανία και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Η Credit Agricole έθεσε ως όρο και προϋπόθεση για την αγορά της Εμπορικής τη συρρίκνωση και σταδιακή διάλυση των Βιομηχανιών Λιπασμάτων, που ελέγχονται από τον όμιλο της Εμπορικής", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της Εμπορικής που αντιδρούν στην πώληση της τράπεζας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 August 2006 - 4:30:25 UTC