Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στον Λίβανο
  • [02] Διεθνής Διάσκεψη για την κρίση στο Λίβανο

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στον Λίβανο

    Στη Βηρυτό βρίσκεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πραγματοποιώντας επαφές με κοινοβουλευτικά στελέχη του Λιβάνου, αλλά και με Ελληνες οι οποίοι έχουν παραμείνει στην περιοχή.

    Στις 2 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, από τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε για τα δεδομένα στη χώρα και τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα.

    Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Μπέρι για τη χθεσινή συνάντησή του στη Ρώμη με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και του εξέφρασε την κοινή θέση τους ότι "από την κρίση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα σε επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσης κατάπαυσης πυρός δίχως όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και να υπάρξει ένας κώδικας συμπεριφοράς από τις δυο πλευρές, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη μια εκεχειρία".

    Τον ενημέρωσε επίσης ότι σε μια δεύτερη φάση και εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών (Ισραήλ - Λιβάνου), την οποία (συμφωνία) θα πρέπει να αποδεχθεί και η Χεζμπολάχ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη, στη συνέχεια, προσφυγικούς καταυλισμούς στο κέντρο της Βηρυτού και ακολούθως στο "Χαρίρι, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης στο οποίο επισκέφθηκε το τμήμα με τα παιδιά, τραυματίες του πολέμου.

    Εξάλλου, στην περιοχή βρίσκονται ήδη από χθες, οι βουλευτές του ΣΥΝ Αθανάσιος Λεβέντης, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Πανος Τριγάζης και από το κυπριακό ΑΚΕΛ ο Ν.Χατζηνικόλα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που βρίσκεται στο Λίβανο.

    Αργά χθες βράδυ συναντήθηκαν με τον ευρωπαίο επίτροπο Πατρίκ Ρενό και σήμερα είχαν επαφές με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Χεζμπολάχ. Τόνισαν σε δηλώσεις τους την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και ανάπτυξη δυνάμεων στο νότιο Λίβανο για την επιτήρηση της εκεχειρίας, δυνάμεων που θα τελούν, όπως είπε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ.

    Στις 3 το μεσημέρι αφίχθη στη Βηρυτό και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών για την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο και θα εκφράσει την αλληλεγγύης του κόμματός της προς το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

    [02] Διεθνής Διάσκεψη για την κρίση στο Λίβανο

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν επανέλαβε σήμερα στη Ρώμη την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, τους αποκλεισμούς περιοχών και τις χερσαίες επιχειρήσεις και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να πλήττει ισραηλινές πόλεις.

    Ο Κόφι Αναν τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ρώμης θα πρέπει να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, αφού ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, παρουσίασε στη διάσκεψη της Ρώμης ένα σχέδιο τερματισμού της λιβανικής κρίσης, το οποίο επικεντρώνεται σε μία "πολιτική συμφωνία" μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

    Αυτή η πολιτική συμφωνία, εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, θα μπορούσε να προηγηθεί της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο.

    Η διάσκεψη της Ρώμης, που συνεκλήθη εκτάκτως για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στο Λίβανο, δεν αναμένεται πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές να καταλήξει σε άμεση εξεύρεση λύσης.

    Η λιβανική κυβέρνηση και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης συζητούν τρόπους τερματισμού των εχθροπραξιών που διαρκούν ήδη 15 ημέρες και έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 418 ανθρώπων στο Λίβανο και 42 Ισραηλινών.

    Στη διάσκεψη δεν έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, ούτε η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της Συρία και Ιράν.

    Οι άραβες ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την επείγουσα σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η Ουάσινγκτον και ορισμένες χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για μία βιώσιμη εκεχειρία.

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και η Ιταλία προεδρεύουν από κοινού στη διάσκεψη που πραγματοποιείται με φόντο τα δραματικά γεγονότα στο Λίβανο.

    Την Ελλάδα εκπροσωπεί η υπουργός Εκωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Χθες, η κα Μπακογιάννη συζήτησε με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, κ.Μοτακί, για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα η κρίση στο Λίβανο. Επίσης, η υπουργός Εξωτερκών είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της κ.Σ.Λαβρόφ, ο οποίος την ευχαρίστησε επισήμως για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση αποχώρησης Ρώσων πολιτών από το Λίβανο.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια διεθνή δύναμη στο Λίβανο υπό οριμένες συνθήκες. Οπως είπε, η δύναμη αυτή δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να αφοπλίσει τους αντάρτες της Χεζμπολάχ που επιτίθενται κατά του Ισραήλ.

    Τέσσερις παρατηρητές του ΟΗΕ νεκροί απο ισραηλινό βομβαρδισμό

    Τουλάχιστον τέσσερις παρατηρητές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάση τους στο νότιο Λίβανο.

    Σύμφωνα με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας οι παρατηρητές ένας Αυστριακός, ένας Καναδός, ένας Φινλανδός και ένας Κινέζος, βρίσκονταν σε ένα διώροφο κτίριο με καταφύγιο.

    Για "σκόπιμο βομβαρδισμό" απο τους Ισραηλινούς έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν αναφερόμενος στο θάνατο τεσσάρων παρατηρητών του οργανισμού. Κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να διεξάγει εντατικές έρευνες για το θέμα αυτό και απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον βάσεων και εργαζόμενων στον ΟΗΕ.

    Συγκλονισμένη είναι η ΕΕ από το θάνατο τεσσάρων παρατηρητών του ΟΗΕ, αναφέρει η φινλανδική προεδρία της ΕΕ σε ανακοίνωσή της, στην οποία ζητεί την άμεση διεξαγωγή πλήρους έρευνας για το περιστατικό.

    "Οι επιθέσεις κατά του προσωπικού του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες", σημειώνει η φινλανδική προεδρία σε ανακοίνωσή της, στην οποία ζητεί από "όλες τις πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη μεγαλύτερου αριθμού μεταξύ των αμάχων".

    Τη "βαρβαρική και προμελετημένη επίθεση του Ισραήλ" που προκάλεσε το θάνατο των τεσσάρων παρατηρητών -ενός Κινέζου, ενός Αυστριακού, ενός Καναδού και ενός Φινλανδού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του Λιβάνου- καταδίκασε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Φάουζι Σαλούχ.

    Την "αγανάκτησή" της εξέφρασε εξ ονόματος της χώρας της η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, χαρακτηρίζοντας "εντελώς απαράδεκτο και αδικαιολόγητο" το βομβαρδισμό θέσης του ΟΗΕ στο Λίβανο. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεξάγονται "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", υπενθύμισε.

    Εξάλλου ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αυστρία εκλήθη από την Πλάσνικ να δώσει άμεσα διευκρινίσεις για την επίθεση αυτή που έγινε χθες, Τρίτη, το βράδυ.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι εξέφρασε στην Πλάσνικ τη βαθύτατη λύπη της και τη διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για "μια επίθεση που είχε στο στόχαστρο τη θέση των παρατηρητών του ΟΗΕ".

    Η Αυστρία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι ένας Αυστριακός βρισκόταν μεταξύ των τεσσάρων παρατηρητών που σκοτώθηκαν, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα για τον παρατηρητή της.

    "Το δράμα που έζησε η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο καταδεικνύει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στην περιοχή", δήλωσε παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καταδικάζοντας το βομβαρδισμό από το Ισραήλ θέσης του ΟΗΕ.

    "Χτυπώντας τη δύναμη αυτή, όπου υπηρετούν και γάλλοι στρατιώτες, δέχεται επίθεση η ειρηνευτική δύναμη της διεθνούς κοινότητας. Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την ενέργεια αυτή που καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να σταματήσουν οι μάχες", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 July 2006 - 12:30:21 UTC