Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006
  • [02] Και επίγειες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
  • [03] Εγκύκλιος για τις Νομαρχιακές εκλογές
  • [04] Αλαβάνος για άτομα με ειδικές ανάγκες

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006

    Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης,μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου,που ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

    "Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες", δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο είπε ότι προς το παρόν οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν αλλαγή στα σχέδια μας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία.

    Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνίσταται στην προσπάθεια για συνεχή μείωση της φορολογίας των καυσίμων.

    Ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 και για τις προοπτικές της το επόμενο εξάμηνο, καθώς και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

    Σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 83% του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι κρίσιμο σημείο είναι τώρα η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    Υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο ήταν καλή, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται για να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της στην ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην εξαγορά της εταιρίας "Γερμανός" από την Cosmote και απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει βάλει θέματα για την επιχειρηματική συμφωνία του ΟΤΕ, που είναι μια καλή συμφωνία, που, όμως, δεν αρέσει στους ανταγωνιστές του Οργανισμού, αλλά, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση δεν πρέπει να παίζει το ρόλο του συνήγορου στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ.

    Σε ερώτηση σχετική με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι υπάρχει πρόγραμμα εξοπλισμών και υπάρχει οροφή στις εξοπλιστικές δαπάνες.

    Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε και για τις προσλήψεις και απάντησε ότι οι προσλήψεις στον τομεά της υγείας προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και γι'αυτό θα γίνουν. Καταλήγοντας δε σημείωσε ότι θα γίνουν δαπάνες που βρίσκονται μέσα στον προϋπολογισμό.

    [02] Και επίγειες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο

    Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, που ήδη μετρά περισσότερους από διακόσιους νεκρούς.

    Περιορισμένες και εξαιρετικής ακρίβειας επιθέσεις πραγματοποιούν από τα ξημερώματα ισραηλινές επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια του Λιβάνου. Εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού δήλωσε πως στόχος είναι φυλάκια της Χεζμπολά.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει "τη μάχη κατά της Χεζμπολά" μέχρι την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων στρατιωτών του και τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα κάλεσε τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στην άμεση επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει "να φέρει το Λίβανο πενήντα χρόνια πίσω". Στόχος της επιχείρησης του Ισραήλ είναι να λιμοκτονήσουν οι Λιβανέζοι, υποστηρίζει η Λιβανέζα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Επιχειρήσεις επαναπατρισμού

    Στις μία τα ξημερώματα η φρεγάτα « Ψαρά» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας από τη Βηρυτό στο πλαίσιο της αποστολής της Ελλάδος για ασφαλή απομάκρυνση από το Λίβανο Ελλήνων και άλλων υπηκόων.

    Η φρεγάτα μετέφερε 190 Έλληνες, που θα αναχωρήσουν αργότερα αεροπορικώς για την Αθήνα, 68 Κύπριους, 4 Αμερικανούς, 1 Καναδό και 2 Αυστριακούς. Μεταξύ των Κυπρίων είναι και τα τρία ανήλικα αδέλφια , που βρίσκονταν, χωρίς τους γονείς τους, στη γιαγιά τους στην πόλη Ναμπατίγια.

    Γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα αναμένεται να καταπλεύσει στη Λάρνακα το επιβατηγό πλοίο «Χιούαλ Τρασπόρτερ», το οποίο έχει ναυλώσει η νορβηγική κυβέρνηση για απομάκρυνση από το Λίβανο Νορβηγών, Σουηδών και Αμερικανών υπηκόων.

    Εξάλλου, το πρωί θα αποπλεύσει και πάλι από τη Λάρνακα για τη Βηρυτό το ελληνικό πλοίο «Ιεράπετρα», το οποίο θα μεταφέρει ιατρική βοήθεια και θα απομακρύνει ξένους υπηκόους

    Επίσης απέπλευσε από τη Λάρνακα της Κύπρου το πλοίο που ναυλώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για να μεταφέρει τους Γάλλους υπηκόους, οι οποίοι επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η ελληνική φρεγάτα ενδέχεται να πραγματοποιήσει και τρίτο δρομολόγιο την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία. Με το πρώτο δρομολόγιο την Κυριακή, μεταφέρθηκαν περίπου 800 άτομα-600 Γάλλοι και 200 άλλων εθνικοτήτων- από τη Βηρυτό.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως από τους 17.000 Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στον Λίβανο, οι 8.000 έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Στην Κύπρο βρίσκονται επίσης η φρεγάτα "Θεμιστοκλής" και τα αρματαγωγά "Ικαρία" και "Ρόδος" και αναμένουν οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους. Αποστολές για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους προγραμματίζουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

    Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δήλωσεπως ετοιμάζεται να αναχωρήσει και πάλι για τη Μέση Ανατολή. "Ήμουν εκεί αυτές τις τελευταίες ημέρες και μπορεί να συνεχίσω το ταξίδι μου μέσα στις επόμενες ώρες", δήλωσε ο Σολάνα σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν στις Βρυξέλλες.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η δύναμη σταθεροποίησης που είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο Λίβανο θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση του Λιβάνου να οργανωθεί, ώστε εν καιρώ να επεκτείνει την εξουσία της στο νότο.

    Ο Αναν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Σολάνα, εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει στη δύναμη αυτή μία εντολή η οποία "θα της επιτρέψει να επιχειρεί στο νότο και να σταθεροποιήσει την κατάσταση".

    Αυτό, είπε, "θα έδινε στη λιβανική κυβέρνηση τον χρόνο να οργανωθεί, να προετοιμαστεί", ώστε "εν καιρώ να μπορέσει να επεκτείνει την εξουσία της σε ολόκληρη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του νότου" και να "αντιμετωπίσει το ζήτημα του αφοπλισμού των ενόπλων οργανώσεων".

    Νωρίτερα ο Κόφι Αναν είχε δηλώσει ότι η διεθνής δύναμη σταθεροποίησης που είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο Λίβανο πρέπει να είναι "πολύ πιο σημαντική" από τη Finul, η οποία αριθμεί 2.000 άνδρες.

    Υπερ της ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο Λίβανο, τάσσεται και η Βρετανία. "Πιστεύουμε πως η παρουσία μιας διεθνούς δύναμης θα συνεισφέρει" στη διατήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας εκεχειρίας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ στο BBC.

    Στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον κροάτη ομόλογό του Ιβο Σαναντέρ στην Ντάουνινγκ Στριτ, χαρακτήρισε ακόμα την κατάσταση στην περιοχή "φοβερή" και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών. "Πρόκειται για μία κατάσταση φοβερή, μία κατάσταση επικίνδυνη για όλη την περιοχή και για τον κόσμο", είπε. "Ολος ο κόσμος θέλει να σταματήσει αυτό τώρα", πρόσθεσε.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει στη Μέση Ανατολή τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης και τον τερματισμό της βίας στο Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Σαλτάνοφ θα προσπαθήσει να προωθήσει την ιδέα ανάπτυξης στο νότιο Λίβανο της προτεινόμενης δύναμης του ΟΗΕ.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε ως «τραγικό» γεγονός τον θάνατο αμάχων στη σύρραξη στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να συμψηφίσει στην ίδια ηθική καταδίκη τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απώλειες που οφείλονται σε ενέργειες στα πλαίσια της ισραηλινής «αυτοάμυνας»και επανέλαβε πως εάν η Χεζμπολάχ απελευθέρωνε τους ισραηλινούς στρατιώτες, που απήγαγε, «αυτό θα ήταν ο καλλίτερος τρόπος για να φθάσουμε γρήγορα σε μία ειρηνική διευθέτηση».

    Οι ΗΠΑ ανθίσταται στην γενική αξίωση για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας μακροπρόθεσμης λύσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών «εκείνο που χρειάζεται είναι μία μακρόπνοη κατάπαυση της βίας και μία πραγματική αλλαγή εν σχέση προς το status quo ante».

    Σχετικώς ικανοποιημένη από την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των «25». Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε «πιο καθαρές κουβέντες». Σήμερα, η κα Μπακογιάννη, εξερχόμενη του του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε την κυβερνητική Επιτροπή για την κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την πολιτική που ασκεί η χώρα μας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

    Την έντονη ανησυχία του για "τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στο Λίβανο, που δημιουργούν τις συνθήκες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής" εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΕιδικό τηλεφωνικό κέντρο στο ΥΠΕΞ

    Εχει τεθεί σε λειτουργία το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    [03] Εγκύκλιος για τις Νομαρχιακές εκλογές

    Την εκλογική εγκύκλιο για τη διενέργεια των Νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Προηγήθηκε η εκλογική εγκύκλιος για την ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η εγκύκλιος με τις οδηγίες προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Πρωτοδικεία, Νομαρχίες κ.λ.π.) και προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους για την άρτια διοργάνωση και διενέργεια των εκλογών. Με την τρίτη αυτή εγκύκλιο ολοκληρώνεται το πλαίσιο των οδηγιών που είναι αναγκαίες για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών, κοινοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Σημειώνεται ότι οι εγκύκλιοι αυτές θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα σε ειδικές εκδόσεις του Εθνικού Τυπογραφείου, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούνται ευχερέστερα τόσο από τους αιρετούς, όσο και από τους πολίτες.

    Για τις νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 επισημαίνονται ειδικότερα και τα εξής:

    Εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, ο ν. 3202/2003 για τις εκλογικές δαπάνες. Επιτυχών συνδυασμός αναδεικνύεται από την πρώτη Κυριακή αυτός που θα συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 42% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Με το άρθρο 4 παρ. 6 του ν. 3345/2005 έχει καταργηθεί το κώλυμα επανεκλογής του Νομάρχη που έχει εκλεγεί ήδη δύο φορές, ενώ επισημαίνεται ότι για την ανάδειξη των νομαρχιακών αρχών δεν ψηφίζουν οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εγκύκλιος για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

    Εγκύκλιο για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της χορήγησης αδειών στους υπαλλήλους, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις που οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι άδειες δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν σε λειτουργία καθ΄όλη τη διάρκεια του θέρους προκειμένου να δέχονται τις αιτήσεις των πολιτών και να διεκπεραιώνουν εμπρόθεσμα όλες τις υποθέσεις τους.

    Με βάση τα παραπάνω, οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων οφείλουν, προστίθεται στην εγκύκλιο, να μεριμνήσουν να υπάρχει πάντοτε ικανός αριθμός υπαλλήλων για να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συναλλαγή με το κοινό, αφού σταθερή επιδίωξη της Πολιτείας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με τη διευκόλυνσή τους κατά τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Εγκύκλιος για τη συνέχιση των εργασιών στις Πολεοδομίες όλο το καλοκαίρι.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης βάζει τέρμα στην "κατά παράδοση" και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική διάταξη νόμου διακοπή εργασιών στα Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας, από τα τέλη Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.

    Οπως αναφέρει στην εγκύκλιό του ο κ. Παυλόπουλος, "έχει διαπιστωθεί, από ελέγχους που διενεργούν σε τακτική βάση όργανα εσωτερικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και από καταγγελίες πολιτών, ότι τα Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας «κατά παράδοση» και χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική διάταξη νόμου, κλείνουν ολοσχερώς σχεδόν επί ένα μήνα, συνήθως μετά την 20η Ιουλίου, ενόψει των θερινών διακοπών. Η χορήγηση κανονικής άδειας κατά την περίοδο του θέρους είναι δικαίωμα των υπαλλήλων. Τούτο όμως, σε καμία, απολύτως, περίπτωση δεν σημαίνει την παύση λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών". Τονίζεται δε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση συνεχώς και αναξάρτητα από τις άδειες του προσωπικού.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει στην εγκύκλιο ότι οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία, να δέχονται τις αιτήσεις των πολιτών, να διεκπεραιώνουν εμπρόθεσμα όλες τις υποθέσεις τους και γενικώς να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, ίδως, σε ότι αφορά τη συναλλαγή με το κοινό.

    [04] Αλαβάνος για άτομα με ειδικές ανάγκες

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,ενώ αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί,στη Βουλή, με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Χθές, την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την παύση, όπως είπε, της στήριξης που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, "αν όντως είναι αντιπολίτευση",προς τη κυβέρνηση, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο ως «ακραία εκδήλωση των πολιτικών στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, με την έννοια ότι πάνε να ρίξουν τον φράχτη, που εμπόδιζε τη διήθησή τους και στο χώρο των Πανεπιστημίων».

    Επεσήμανε ακόμη, με αφορμή ερώτηση για τη πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα,ότι ο ΣΥΝ «καλωσορίζει κάθε δημόσια τοποθέτηση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά του άρθρου 16», με την επισήμανση ότι αυτή θα γίνει «και κατά την Αβ και στη Ββ φάση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος».

    Αναφερόμενος στο θέμα του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων - το οποίο νωρίτερα επισκέφθηκε - ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έκανε μια στροφή από τα όσα λένε και προωθούν οι εντολοδόχοι της, προς τις διοικήσεις των Τραπεζών», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν αρκούν οι δεσμεύσεις του Υπουργού Απασχόλησης, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από υποδείξεις ορθολογισμού, που συνήθως υποκρύπτουν απολύσεις και μια προσωρινή παράταση λειτουργίας μιας επιχείρησης».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος «χρειάζεται μια ισχυρή βιομηχανία λιπασμάτων».

    Δηλώσεις για την πυρκαγιά στους Ταγαράδες και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

    Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε ακόμη «Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης, που ωθεί τη Θεσσαλονίκη σε ακραίες καταστάσεις» τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη, καταγγέλλοντάς τους, για τον χειρισμό της πυρκαγιάς στη χωματερή των Ταγαράδων, για την οποία είπε ότι είναι «υπερτοπικό θέμα, εθνικής διάστασης».

    «Έχει Νομάρχη, η Θεσσαλονίκη;», διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος. «Εάν κρίνει κανείς από τα τηλεοπτικά παράθυρα έχει, εάν δει τα οικολογικά ζητήματα της πόλης, όχι δεν έχει Νομάρχη. Με τον ίδιο τρόπο ρωτάμε, εάν έχει δήμαρχο η Θεσσαλονίκη. Όχι και πρέπει να αποκτήσει», είπε ο κ. Αλαβάνος, παρουσιάζοντας τους επικεφαλής των συνδυασμών, που στηρίζει ο ΣΥΝ για το Δήμο και τη Νομαρχία Τάσο Κουράκη και Στρατή Πλωμαρίτη.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε επίσης τον κ. Γιάννη Μπουτάρη «να παραιτηθεί και να στηρίξει όποιον συνδυασμό της αντιπολίτευσης επιθυμεί» γιατί με την υποψηφιότητά του, "την οποία πρωτίστως δεν στήριξε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, προκαλεί πολυκερματισμό των παρατάξεων, απέναντι στον δήμαρχο της ΝΔ», δηλαδή «ακριβώς το αντίστροφο, από αυτό το οποίο αρχικώς, επιδίωκε».

    Ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξουν στελέχη που θα στηρίξουν άλλους συνδυασμούς, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά, ενώ σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν για συνεργασία με την ΑΚΟΑ, σχολίασε ότι «δεν αναζητούμε νέες οργανωτικές μορφές στο χώρο της Αριστεράς, αλλά συνεργαζόμαστε και ακούμε όλες τις απόψεις».

    Ο κ. Αλαβάνος σχολίασε και την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, τονίζοντας ότι «κάνουν ουρά 4000 σε όλη την Ελλάδα, 400 στο χώρο της Θεσσαλονίκης, που περιμένουν έξω από τα Κέντρα» και αναφερόμενος σε αντιδράσεις, που σημειώθηκαν σε Σταυρούπολη και Εύοσμο για την εγκατάσταση ξενώνων, τόνισε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε σε δυνάμεις τη δυνατότητα να δημαγωγήσουν, διαμορφώνοντας συνθήκες ρατσισμού».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνέντευξη τύπου επισκέφθηκε και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με τους υπευθύνους του Νοσοκομείου για θέματα της αρμοδιότητάς τους και προσλήψεων προσωπικού.

    Δήλωση για την κρίση στη Μ. Ανατολή

    Μιλώντας για την κατάσταση στη Μ.Ανατολή, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει τον επαμφοτερισμό και τη σιωπή, να σκεφτεί τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και τη σημασία της υποστήριξης, που επιδιώκουμε από Αραβικές - Μουσουλμανικές χώρες και να πιέσει -και μέσω της Ε.Ε.- να σταματήσει αυτή η ανάφλεξη», τονίζοντας ότι «οι σφαγές της Σάμπρα και της Σατίλα, με πρωτεργάτη τον πρώην πρωθυπουργό Σαρόν, δεν πρέπει να επαναληφθούν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 July 2006 - 6:30:22 UTC