Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Εθνική υπόθεση η Παιδεία"
  • [02] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση
  • [03] Επίσημη επίσκεψη Παπούλια στην Ισλανδία
  • [04] Στο Παρίσι ο Αλέκος Αλαβάνος

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Εθνική υπόθεση η Παιδεία"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη με τον κ. Σέφερ.

    Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί πολιτική χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, διεμήνυσε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής, στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για την επιβράβευση των αριστούχων μαθητών Γυμνασίου.

    Η παιδεία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, απαιτεί σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια, κοινωνική συνεννόηση. "Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να έχουν όλες οι νέες και οι νέοι ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα εφάμιλλο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή συστήματα", είπε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε, επίσης, ότι η παιδεία είναι η βάση κάθε σχεδιασμού για το μέλλον, είναι η γέφυρα, το εφαλτήριο που οδηγεί στο αύριο και έχει ως κυρίαρχο σκοπό τη διάπλαση ελεύθερων, υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους μαθητές του Γυμνασίου που αρίστευσαν και γι' αυτό το λόγο επιβραβεύτηκαν με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Κάποτε, είπε ο πρωθυπουργός, η πολιτεία έδινε έναν έπαινο. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπάνω και δίνει ένα έπαθλο αριστείας, που έχει ειδική σημασία, καθώς ζούμε σε μία εποχή που γίνονται άλματα στη γνώση, στην επιστήμη, στις τεχνολογίες. Μέχρι σήμερα, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, έχουν χορηγηθεί περίπου 5.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιβράβευση όλων των αριστούχων που είναι περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες. Ανέφερε, ακόμη, ότι το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να δώσει δωρεάν περίπου 3.000 υπολογιστές σε μαθητές ειδικής αγωγής, αναβαθμίζει το δίκτυο 5.000 σχολείων και ενισχύει με υπολογιστές τα εργαστήρια πληροφορικής στα σχολεία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζεται η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων για να επιτευχθούν μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας, ενώ με το πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ περισσότεροι από 600.000 φοιτητές θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με κόστος μειωμένο στο μισό, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

    Ομιλία πρωθυπουργού στο Συνέδριο των Ποντίων

    Η χώρα μας "υποστηρίζει την προσαρμογή των γειτόνων, στις αρχές και στις αξίες της Ευρώπης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την υποχρέωση όλων στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων", τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού.

    «Αναπτύσσουμε σχέσεις διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε λέγοντας: «Θέλουμε η ευρύτερη περιοχή μας να μη γνωρίσει ποτέ ξανά τις τραγωδίες του παρελθόντος. Θέλουμε να είναι η γειτονιά μας πρότυπο ειρήνης, ασφάλειας, Δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στη συνεισφορά των Ποντίων στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας και σημείωσε ότι η ελληνική πολιτεία και οι Ελληνες "οφείλουμε στους αδελφούς μας του Πόντου αναγνώριση, συμπαράσταση, αλληλεγγύη, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους μας".

    Κάνοντας ιστορική αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, είπε ότι «έχει γνωρίσει λαμπρές, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες περιόδους, με πιο τραγική την περίοδο της γενοκτονίας από το 1916-1922. Έγινε, τότε, συνώνυμος του ξεριζωμού και της προσφυγιάς».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχει κάνει η Πολιτεία από το 2004 έως σήμερα για να ενισχύσει τους Ποντίους που ήρθαν στη χώρα λέγοντας ότι έχουν διατεθεί περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και την κατασκευή κατοικιών, έχουν παραχωρηθεί περισσότερα από 2.000 οικόπεδα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συνεχίζεται η επιδότηση ενοικίου σε όσους δεν έχουν ακόμη στέγη, εκπονείται νέο πρόγραμμα για τη στεγαστική αποκατάσταση όσων έχουν ανάγκη, προωθείται άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη εκκρεμοτήτων που αφορούν στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και ικανοποιείται το αίτημα για επιχορήγηση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού που δημιουργήθηκε από τα ποντιακά σωματεία της Αττικής.

    [02] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση

    Στην εκδήλωση με θέμα «Νεολαία και Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγραμματισμού του ΠΑΣΟΚ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, στο Ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, θα μιλήσει το πρωί ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι υπεύθυνοι των Τομέων Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Πολιτικών Νεολαίας του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Βαγγέλης Παπαχρήστος, αντιστοίχως και υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες.

    Στις 4.00 μμ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γιαπ Ντε Χοοπ Σέφερ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την αδιαφορία της σε ότι αφορά την επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων του Αιγαίου και κυρίως των μικρών νησιών, εξαπέλυσε χθες από την Τήλο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευρισκόμενος στη Ρόδο, μίλησε στο διεθνές συνέδριο τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το University College of the Fraser Valley.

    Στο μεταξύ, την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δεκαοκτώ στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ανακοίνωσε το Κίνημα.

    [03] Επίσημη επίσκεψη Παπούλια στην Ισλανδία

    Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Ισλανδίας, κυρίως στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες στο Ρέικιαβικ οι πρόεδροι των δύο χωρών Κάρολος Παπούλιας και ΄Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Ο κ.Παπούλιας πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ισλανδία, την πρώτη έλληνα αρχηγού κράτους στο δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό νησί.

    Καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα αν δεν είναι ανθρωποκεντρική, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αντιφώνησή του χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Ισλανδίας ΄Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

    Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν θα έχει αποτέλεσμα αν επίσης δεν ξεκινά από την αρχή της προστασίας των αδυνάτων και δεν προσλαμβάνει τη διεθνή πραγματικότητα σαν χώρο, όπου η λειτουργία της αγοράς δεν θα είναι ο μοναδικός ρυθμιστικός παράγοντας, εάν δεν επενδύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας, την έρευνα και τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η περίοδος περισυλλογής, μετά τα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα οφείλει να είναι κυρίως μία διαδικασία συλλογικής αυτογνωσίας, ένας δρόμος που αν τον ακολουθήσουμε με συνέπεια και ειλικρίνεια θα οδηγηθούμε στο βαθύτερο προορισμό και την ουσία της ίδιας της ΕΕ. Το όραμά μας για την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι άλλο από μια Ευρώπη με κέντρο τον άνθρωπο, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ καλείται και οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα πληρούν απαρέγκλιτα τα κριτήρια και τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης του Κυπριακού, "ενός προβλήματος η παράταση του οποίου τραυματίζει τις ουσιαστικότερες αξίες της Ένωσης".

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία Ελλάδας και Ισλανδίας σε πολυμερές και διμερές επίπεδο και σημείωσε ιδιαίτερα την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που, όπως είπε, θα διευκολύνει και θα διευρύνει τις οικονομικές σχέσεις και θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί μουσείο παραδοσιακής αλιείας και σταθμό γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και τις θερμές πηγές Blue Lagoon.

    Ο κ. Παπούλιας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου σημείωσε ότι η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στο κρίσιμο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές και τοπικό επίπεδο.

    Η Ισλανδία είναι πρωτοπόρος στη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται από τη ραδιενεργό αποσύνθεση των πετρωμάτων της γης. Είναι εκμεταλλεύσιμη εκεί όπου η θερμότητα αυτή ανεβαίνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια - στους θερμοπίδακες ή στις πηγές ζεστού νερού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θερμικές εφαρμογές, είτε για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Ισλανδία καλύπτει έτσι το 80 με 90% των ενεργειακών της αναγκών, ενώ η ενέργεια αυτή δεν αφήνει κατάλοιπα και απόβλητα.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Γκέιρ Χάρντε.

    [04] Στο Παρίσι ο Αλέκος Αλαβάνος

    Για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Σ.Παππά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος "Ευρωπαϊκή Αριστερα".

    Θα λάβουν μέρος στις Συνόδους του Συμβουλίου των Προέδρων και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 Ιουλίου.

    Βασικά θέματα που θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το κίνημα της νεολαίας και το φοιτητικό κίνημα στην Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Γερμανία καθώς και οι κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης.

    Θα συζητηθούν, επίσης, ο αγώνας ενάντια στην Οδηγία Μπολκεστάϊν, οι εκτιμήσεις από την Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωσύνταγμα, η πολιτική ειρήνης και συνεργασίας στον κόσμο, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά

    Ας σημειωθεί ότι στις 8/7/2006 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση του δικτύου γυναικών του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», στην οποία, εκ μέρους του ΣΥΝ, θα συμμετέχει η Λίτσα Δουδούμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 July 2006 - 4:30:22 UTC