Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ι. Γκαμπάρι
  • [02] «Γνώμονας οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών»

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ι. Γκαμπάρι

    Συγκρατημένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως είπε, διερευνούμε το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γκαμπάρι, εκτός του Κυπριακού, στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον κ. Παπανδρέου βρέθηκαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και του Ιράκ, και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην περιοχή, καθώς και θέματα σχέσεων Αφρικής και Ευρώπης.

    "Είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την υποστήριξή μας σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να αναπτυχθεί και φέρνει πιο κοντά στην επίλυση του Κυπριακού υπό μία προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει σαφές πλαίσιο και ουσιαστική, καθαρή πολιτική βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    "Το πλαίσιο πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς καμία παρερμηνεία και πρέπει να είναι ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τον ΟΗΕ και βεβαίως οι ευρωπαϊκές συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο, διότι βρισκόμαστε σε μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και αυτό επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις", υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

    [02] «Γνώμονας οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών»

    Με γνώμονα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, χωρίς "χρώμα" και τεχνική πόλωση, θα διεξαγάγει τον προεκλογικό της αγώνα η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισαν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης σε ημερίδα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Σκοπός της ημερίδας, που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ήταν, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, ο γόνιμος διάλογος για τις βασικές κατευθύνσεις της εκλογικής στρατηγικής του κόμματος και η μεθοδική οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας.

    "Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ -είπε ο κ. Ζαγορίτης-, καθιέρωσε νέο πολιτικό ήθος. Το νέο πολιτικό πολιτισμό που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή. Στη Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε το πλαίσιο των αρχών και έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα για τις δημοτικές εκλογές. Προέχουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, που για μας δεν έχουν χρώμα. Δεν θυσιάζουμε το όφελος των κοινωνιών στο βωμό της τεχνητής πόλωσης".

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι "αντιστεκόμαστε στην πόλωση που πολλές φορές επιδιώκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη δημιουργία τεχνητής οξύτητας. Αυτή είναι τακτική ήττας και ερμηνεύεται από την ανάγκη του να περιορίσει την εσωστρέφειά του. Δικός μας στόχος είναι η δημιουργική πολιτική".

    Ο κ. Ζαγορίτης, επικρίνοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που αποδυνάμωσε, όπως είπε, την Αυτοδιοίκηση στερώντας τους πόρους και τα μέσα που της αναλογούσαν, τόνισε ότι η ΝΔ ως παράταξη και ως κυβέρνηση στάθηκε συνεπής σε όσα δεσμεύθηκε, μιλούσε πάντα με όρους ααλήθειας, έκανε τον εκσυγχρονισμό πράξη, απέδωσε στους ΟΤΑ όλους τους θεσμοθετημένους πόρους, ρύθμισε τα χρέη και δρομολόγησε τη σταδιακή επιστροφή των φόρων που παρακρατούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Στο τι έγινε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και τι πρόκειταιι να γίνει στο μέλλον εστίασε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία και να μηδενίζει το έργο των άλλων". Υπογράμμισε ότι το κράτος δεν είναι εδώ για να πατρονάρει, αλλά είναι "βοηθός εκπλήρωσης του έργου των ΟΤΑ". Επισήμανε ότι "η Περιφέρεια βρίσκεται σε πρώτο πλάνο" και χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές κρίσιμες θεσμικά και πολιτικά.

    Επισήμανε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή "στην πιο ολοκληρωμένη διάταξη του Συντάγματος του 1975 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ επειδή σκοπεύει, όπως είπε, να καταθέσει πρόταση νόμου για να είναι πιο διαφανής ο "Θησέας", το νέο 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    "Αυτοί που υπεξαιρούσαν -είπε- επί 7 χρόνια, ζητάνε τώρα το λόγο γιατί δεν επιστρέφουμε αμέσως αυτά που εκείνοι υπεξαίρεσαν. Πρόκειται για υποκρισία".

    Η ΝΔ, τόνισε ο κ Παυλόπουλος, αντιμετώπισε ανέκαθεν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό γι' αυτό και σήμερα στηρίζει ανθρώπους και όχι "χρώμα". Απευθυνόμενος δε στους υποψήφιους σημείωσε ότι "η ιστορία της παράταξης αποτελεί εφόδιο στον αγώνα τους, παρακαταθήκη και εγγύηση για το έργο τους".

    Για την πολιτική επικοινωνία και την αξιοποίηση των τεχνικών της, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόγλου, απευθυνόμενους στος υποψήφιους. Ο κ. Ελευθερόγλου ανέφερε ότι "όταν η προσωπική επαφή και τα ΜΜΕ συνδυάζονται τότε η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας έχει πετύχει το στόχο της" και κατέληξε λέγοντας ότι "στην πολιτική αναμέτρηση υπάρχει ένας βασικός κανόνας που λέει να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 July 2006 - 14:30:20 UTC