Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των αγροτών
  • [02] Αναβάθμιση Ελαιώνα-Βοτανικού και Αμπελοκήπων

  • [01] Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των αγροτών

    Η μηνιαία προνοιακή σύνταξη στο ζευγάρι των αγροτών να φτάσει ως τα 800 ευρώ, η ενίσχυση της αγρότισσας και ιδιαίτερα της μητέρας αγρότισσας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, η ένταξη στην ασφάλιση του ΟΓΑ των αγροτών που ζουν σε οικισμούς έως και 2000 κατοίκων έστω και αν ασκούν άλλο επάγγελμα και η μείωση του κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας για την πρώτη κατοικία κατά 50%, σε όσους μένουν ή θέλουν να εγκατασταθούν σε οικισμούς έως και 2000 κατοίκων, είναι τέσσερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για επιφανειακές και αντιλαϊκές προτάσεις χωρίς συζήτηση και χωρίς αντιμετώπιση ουσιαστικών ζητημάτων καθώς και για εκμετάλλευση του πόνου του αγρότη προεκλογικά και εξαπάτησή του και εγκατάλειψη των υποσχέσεων, μετεκλογικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλεπάλληλες ήττες στις Βρυξέλλες για μια σειρά αγροτικά προϊόντα, και υπογράμμισε ότι η πλέον οδυνηρή ήττα σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, παρόντος στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού, όπου η Ελλάδα έχασε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, 65 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος από τις αγροτικές επιδοτήσεις και το 47% των πόρων για την αγροτική ανάπτυξη. Επίσης ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό διότι αποδέχθηκε την πρόταση για την εφ' όλης συζήτηση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής γεωργίας, το 2008-2009 και εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πρόταση της ΕΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν δεχόμαστε καμμία πρόταση ανατροπής όσων συμφωνήθηκαν με χρονικό ορίζοντα το 2013 καθώς και καμμία μείωση των ενισχύσεων".

    Ο πρόεδροςτου ΠΑΣΟΚ επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για αδιαφανή διαχείριση των δικαιωμάτων των αγροτών στις επιδοτήσεις και για ουσιαστική διάλυση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική εντάσσεται μέσα στο συνολικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους και της αποκέντρωσης της εξουσίας, της διαμόρφωσης συστήματος πρόνοιας, ασφάλειας και σιγουριάς του Έλληνα πολίτη και απελευθέρωσης και υποστήριξης των παραγωγικών δυνάμεων, ιδιαίτερα μέσα από την παιδεία.

    Ο στόχος μας είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτικής ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει την άνετη και ουσιαστική διαβίωση της αγροτικής οικογένειας, μέσα σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, σε μια ανεπτυγμένη ύπαιθρο με κοινωνική συνοχή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στους συνεταιρισμούς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι χρειάζονται κλαδικοί συνεταιρισμοί επιχειρηματικής μορφής που θα στηρίξουν τον αγρότη σε θέματα μάρκετινγκ, υποδομών, έρευνας και εκπαίδευσης. Επίσης πρότεινε "να πάμε σε ακομμάτιστους, ανεξάρτητους συνεταιρισμούς με υγιή κεφαλαιακή βάση και εξειδίκευση" λέγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προωθεί την ανάπτυξη της συνεργασίας.

    Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αποδεχόμαστε τις αναγκαίες προσαρμογές που απορρέουν από αυτήν αλλά τις ενσωματώνουμε στο δικό μας προγραμματισμό και σχεδιασμό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εκπαίδευση των αγροτών και πρότεινε τη δημιουργία αγροτικών σχολών γυμνασιακού και λυκειακού επιπέδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο με έμφαση οτι κάτι τέτοιο δεν αποκλείει καθόλου τη συνέχιση των σπουδών σε άλλα ΑΕΙ ή τομείς. Επίσης πρότεινε να στηριχθεί, σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η δημιουργία ενός μη κρατικού τριτοβάθμιου ιδρύματος αγροτικών σπουδών, ιδιοκτήτης του οποίου, θα είναι το Συνεταιριστικό κίνημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης τη σύνδεση των αγροτικών σχολών με τον αναπτυξιακό νόμο και τα επιχειρησιακά προγράμματα του Δ' ΚΠΣ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ώς αυριανή κυβέρνηση να προωθήσει το 80% των κονδυλίων του Δ' ΚΠΣ στην ανάπτυξη της περιφέρειας και το 50% αυτών στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί ότι δεν επιλέγεται από τα κοινοτικά προγράμματα.

    Αναφερόμενος στη χρήση γης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία τράπεζας γης, δηλαδή ενός οργανισμού διαχείρισης αγροτικής γης, ανά περιφέρεια, με εθελοντική συμμετοχή αλλά και με φοροαπαλλακτικά κίνητρα για τη συμμετοχή αυτή, έτσι ώστε γρήγορα και ευέλικτα να αποδοθεί γη σε αυτούς που τη χρειάζονται και είναι πιο ικανοί να την αξιοποιήσουν καλύτερα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς δημόσιες επενδύσεις ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση και ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα και την αγροτική οικονομία.

    Ως αυριανή κυβέρνηση εγγυόμαστε την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, μέσω της δικαιότερης κατανομής του εθνικού πλούτου, της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου και της απόδοσης κινήτρων για επενδύσεις στην αγροτική οικονομία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ανακατανομή πραγματοποιεί και η Νέα Δημοκρατία μόνο που είναι υπέρ των πλουσίων και πρόσθεσε ότι "μιλώντας στον ΣΕΒ τους είπα πως θα φορολογήσουμε δίκαια τον πλούσιο για να υπάρξει δίκαιη κατανομή πόρων στον Έλληνα με το μέσο και χαμηλό εισόδημα".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μεταρρυθμιστική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας είναι το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς λόγω της δημοκρατικής διαβούλευσής του με την κοινωνία και επισήμανε ότι η εισήγηση για την αγροτική οικονομία δεν είναι μια προσωπική εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά η δέσμευση ενός ολόκληρου κινήματος και το συμβόλαιο τιμής που υπογράφει αυτό το κίνημα με τους χιλιάδες πολίτες, με τους οποίους συναντήθηκε και συζήτησε σε όλη την Ελλάδα.

    Απάντηση Μπασιάκου

    «Αντί ο κ. Παπανδρέου να παραδεχθεί τα λάθη των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιμένει να στηρίζει τις ίδιες επιλογές, που αποτελούν για μας παράδειγμα προς αποφυγή», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Εμείς, εφαρμόζουμε αταλάντευτα, με κοινωνική ευαισθησία, μαζί με τους αγρότες, το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα κοινοτικής στήριξης. Για αυτό οι αγρότες αναγνωρίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας».

    [02] Αναβάθμιση Ελαιώνα-Βοτανικού και Αμπελοκήπων

    Τη χρηματοδότηση του έργου για τη διπλή ανάπλαση και την ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών του Ελαιώνα - Βοτανικού και Αμπελοκήπων (περιοχή λεωφόρου Αλεξάνδρας - δημοτικού γηπέδου) του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

    Η δαπάνη για την εκτέλεση και συντήρηση των έργων υποδομής (κυκλοφοριακά έργα, αναπλάσεις και έργα πρασίνου, δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, διευθέτηση συλλεκτηρίου αγωγού Πρ. Δανιήλ) και την αναβάθμιση των δικτύων κοινής ωφέλειας, εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 127,6 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής).

    Το έργο της διπλής ανάπλασης των περιοχών Ελαιώνα - Βοτανικού και λεωφ. Αλεξάνδρας είναι η μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή ανάπλαση που γίνεται στην Αθήνα και υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των όμορων Δήμων του, όπως του Περιστερίου και του Αιγάλεω, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 July 2006 - 12:30:20 UTC