Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις στην Αγκυρα
  • [02] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

  • [01] Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις στην Αγκυρα

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να αναστείλει τελείως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να προχωρήσει στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    "Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Ελπίζω ότι δεν θα χρειασθεί να προσφύγουμε σ΄αυτό, αλλά δεν έχουμε κανέναν λόγο για μην το χρησιμοποιήσουμε, εάν υπάρχει λόγος γι΄αυτό", δήλωσε ο Ολι Ρεν στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT, όταν ερωτήθηκε εάν η ΕΕ σκοπεύει να διακόψει τις συνομιλίες με την Αγκυρα.

    "Είμαι ρεαλιστής και για τον λόγο αυτόν προσπάθησα να προειδοποιήσω για πιθανή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, εκτός εάν η Τουρκία τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την Κύπρο και επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο STT.

    Χθες, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ αποφάσισε να μην αρχίσουν προς το παρόν οι επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις των «25» με την Τουρκία επί του θέματος της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων έκρινε ότι ενώ στην περίπτωση της υποψήφιας για ένταξη Κροατίας πληρούνται οι αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για το «άνοιγμα» αυτού του κεφαλαίου, στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό δεν συμβαίνει.

    Ο βασικός λόγος είναι ότι η Τουρκία, αρνούμενη να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ και στην Κύπρο, δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στην ΕΕ να ξεπεράσει το στάδιο της απλής επισκόπησης της κατάστασης της τουρκικής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή των επισήμων διαπραγματεύσεων.

    Έτσι για πρώτη φορά μετά από την ταυτόχρονη έναρξη, τον περασμένο Οκτώβριο, των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της ΕΕ με τις δύο χώρες, η Τουρκία «χάνει έδαφος» έναντι της Κροατίας.

    Αντίθετα, όπως έγινε γνωστό από την απερχόμενη αυστριακή προεδρία, η Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων έκρινε πως πληρούνται και για τις δύο χώρες οι προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επί του κεφαλαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

    [02] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα ζητώντας την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, που έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας 64 υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και άλλους αξιωματούχους της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε στρατιωτικός αξιωματούχος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νάσερ αλ Σάερ, ο υπουργός αρμόδιος για τις Θρησκευτικές υποθέσεις Νάσερ Ναγέφ Ρατζούμπ και ο υπουργός Εργασίας Μοχάμεντ Μπαργκούτι.

    "Το μέτρο αυτό ελήφθη γιατί αποδέιχθηκε πως η Χαμάς εμπλέκεται στην τρομοκρατία, ειδικά στην επίθεση της Κυριακής που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες μας και να πέσει θύμα απαγωγής άλλος ένας", τόνισε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Δεν είχαμε άλλη επιλογή για να προστατεύσουμε τον ισραηλινό πληθυσμό", πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Χαμάς ως "οργάνωση δολοφόνων". "Δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση, αλλά για μια οργάνωση δολοφόνων και ο αρχηγός της βρίσκεται στη Δαμασκό", τόνισε ο Μπεν Ελιέζερ αναφερόμενος στον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ που έχει τη βάση του στην Συρία. Σύμφωνα με τον υπουργό, αν η Χαμάς "έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα νέο όπλο προχωρώντας σε απαγωγές, θα της δείξουμε πως είμαστε επαγγελματίες στο τομέα αυτό".

    Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα "ανοικτό πόλεμο"εναντίον της παλαιστινιακής κυβέρνησης της Χαμάς με αντικειμενικό σκοπό τον "αφανισμό" της ύστερα από τη σύλληψη υπουργών και βουλευτών του ισλαμικού κινήματος στη Δυτική Οχθη, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αχμεντ Μπαχάρ. "Οι συλλήψεις αποτελούν ανοικτό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης,του λαού και της παλαιστινιακής νομιμότητας και στοχεύουν στον αφανισμό της κυβέρνησης", τόνισε ο Μπαχάρ που ανήκει στη Χαμάς.

    "Καταδικάζουμε τις συλλήψεις αυτές και καθιστούμε την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης επιθετικότητας", πρόσθεσε και έκανε έκκληση "στον κόσμο, τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" να επέμβουν.

    Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη σύλληψη των υπουργών και βουλευτών της Χαμάς και κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως. "Ο πρόεδρος καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση, τις επιδρομές, την πολιορκία (της Λωρίδας της Γάζας) και τις συλλήψεις υπουργών και βουλευτών. Ο πρόεδρος ζητεί από τη διεθνή κοινότητα και το Κουαρτέτο να παρέμβουν επειγόντως για την αποκατάσταση της δημοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου ηγέτη Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερακάτ προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα "πλήρους κατάρρευσης" της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη εξαιτίας της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. "Είχα επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπουργοί και οι βουλευτές (της Χαμάς που συνελήφθησαν σήμερα από το Ισραήλ) δεν πρέπει να θεωρούνται όμηροι που θα χρησιμοποιηθούν για να απελευθερωθεί ο ισραηλινός στρατιώτης γιατί αυτό θα προκαλέσει την απόλυτη κατάρρευση" της κατάστασης, επισήμανε ο ίδιος.

    Στη Γάζα, οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, που είχαν αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του εβραίου εποίκου που στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τον δολοφόνησαν έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και απειλούν να σκοτώσουν τον ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος απήχθη την Κυριακή από παλαιστίνιους κομάντος, εάν συνεχισθεί η ισραηλινή επίθεση.

    Ο Εχούντ Ολμερτ (ο ισραηλινός πρωθυπουργός) και ο Αμίρ Περέτζ (ο υπουργός Αμυνας) θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζωή του στρατιώτη που έχει απαχθεί, εάν συνεχισθεί η επίθεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπού Αμπίρ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα φέρει επίσης την ευθύνη για τις απαγωγές και άλλων ισραηλινών στρατιωτών που θα ακολουθήσουν.

    Ο Αμπού Αμπίρ διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων αποφάσισε να συγκροτήσει "ειδική μονάδα" που θα έχει ως αποστολή την απαγωγή ισραηλινών στρατιωτών. "Συγκροτήσαμε μια ειδική μονάδα από μέλη όλων των ένοπλων τμημάτων των οργανώσεων, ειδικότερα, των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κασάμ, των Ταξιαρχιών αλ Κουντς και του Νάσερ Σάλαχ ελ Ντιν που θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις απαγωγής ισραηλινών στρατιωτών, εάν το Ισραήλ συνεχίσει την εισβολή", προειδοποίησε ο Αμπού Αμπίρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 10:30:37 UTC