Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Γιαννάκου: Καλή, δημόσια εκπαίδευση
  • [02] Φόρος τιμής στους ήρωες πιλότους

  • [01] Μ. Γιαννάκου: Καλή, δημόσια εκπαίδευση

    «Το μόνο σενάριο που ισχύει για την Ελλάδα είναι η καλή, δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί νομίζω ότι έχουμε λίγο βγει έξω από τα όρια στη χώρα μας με τα σενάρια, τις διαρροές και όλα τα υπόλοιπα». Αυτό επισήμανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο της συνόδου υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ.

    «Να επαναλάβω», πρόσθεσε η υπουργός, «ότι δεν αποφασίζουμε εδώ τι θα κάνει η κάθε χώρα. Στα κείμενα όλων των διεθνών οργανισμών, θα βρείτε και σενάρια και ερωτήσεις όχι για να τοποθετηθεί η κάθε χώρα για να αποφασίσει η Σύνοδος, αλλά γιατί γίνεται συζήτηση για το ποια είναι η διεθνής πραγματικότητα. Επομένως δεν υπάρχει ούτε θέμα σεναρίου, ούτε τίποτα. Οι δημόσιες δηλώσεις έχουν σημασία. Ολα τα κείμενα των διεθνών οργανισμών θέτουν ερωτήματα, προβληματίζουν. Αυτά ισχύουν για τους ανθρώπους που προβληματίζονται. Από κει και πέρα η κάθε χώρα έχει ένα δεδομένο σύστημα. Αλλες χώρες θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, άλλες δεν θέλουν. Ενα είναι σίγουρο. Εκεί που έχουμε κοινές απόψεις συνεργαζόμαστε. Είναι πάρα πολύ απλό και δεν νομίζω πως ισχύει κάτι άλλο. Δεν έγινε συζήτηση για να αποφασίσουμε από κοινού για κάποιο θέμα. Η ελληνική πλευρά έχει άποψη. Την έχει διατυπώσει παντού, είτε μέσω των εκπροσώπων της, είτε μέσω της αναφοράς για το τι ισχύει στην Ελλάδα. Και υπάρχει εν περιλήψει κείμενο που λέει τι ισχύει στην κάθε χώρα και τι κάνει κάθε χώρα. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να προβληματιζόμαστε και να συζητάμε μέσω των Διεθνών Οργανισμών, επειδή φοβόμαστε ότι κάποιοι μπορεί να διαστρεβλώσουν τις απόψεις μας».

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ, τα κοινά διδακτορικά, τα κοινά μάστερ.

    «Σε γενικές γραμμές», τόνισε η υπουργός, «συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα όλοι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα. Οτι η ανώτατη εκπαίδευση, χρειάζεται πάρα πολλές αλλαγές. Οι αλλαγές στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι δύσκολες, υπό την έννοια ότι χρειάζεται μεθοδικότητα, συνεχής εργασία και συμβολή πάρα πολλών παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών των ίδιων, της κοινωνίας γενικότερα, στο βαθμό που το Πανεπιστήμιο, η ανώτατη εκπαίδευση, αποτελεί και πόλο ευρύτερης ανάπτυξης».

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα είναι, μιλάμε μόνο για τα Πανεπιστήμια; Οχι, μιλάμε για την επαγγελματική κατάρτιση και βεβαίως και μιλάμε γι΄αυτή την έννοια της δια βίου μάθησης και κυρίως μιλάμε για ανθρώπους, τα άτομα τα οποία απασχολούνται, όμως θα πρέπει να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη γνώση τους, προκειμένου να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά τους, να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον και να προετοιμαστούν για ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Υπάρχει επίσης θέμα των διαφόρων πολιτικών και το γεγονός ότι η παιδεία έχει γίνει ένα διεθνές εμπορευματικό αγαθό. Παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό, υπήρχε εκπαίδευση σε κάθε χώρα, αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο μπορεί να εξαχθεί, να μεταφερθεί».

    Το υπουργείο Παιδείας, με αποψινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το «φόρουμ» και η διάσκεψη των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ «με αντικείμενο την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν ούτως ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο στόχος της εξασφάλισης της ποιοτικής αναβάθμισης των ιδρυμάτων, καθώς και η κοινωνική ευρύτερα οικονομική συνεισφορά τους στην κοινωνία των πολιτών και την υπόθεση της κοινωνικής συνοχής».

    Τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής :

    -Η επένδυση πόρων και η σωστή αξιοποίησή τους για την ανώτατη εκπαίδευση και ο έλεγχος της αποτελεσματικής χρήσης τους μέσω της καθιέρωσης συστήματος αξιολόγησης.

    -Διευκόλυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όλων των ενδιαφερομένων, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης.

    -Προσανατολισμός των Ιδρυμάτων και σε μη παραδοσιακούς φοιτητές, μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος δια βίου μάθησης και της αναγνώρισης της προαποκτηθείσας γνώσης.

    -Σύνδεση της δράσης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μεταξύ τους, καθώς και συνολικά της εκπαίδευσης με την επιστημονική εξειδίκευση και την επαγγελματική προοπτική.

    -Ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης και δυνατότητα πρόσθετης ιδιωτικής χρηματοδότησης. Ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και προσαρμογή τους στις ανάγκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

    -Μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    -Προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις κοινωνικές ανάγκες για καλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων, καταπολέμηση της ανεργίας, κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η ελληνική προεδρία, επεδίωξε τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και προβληματισμών με στόχο την επίτευξη ενός συντονισμού που θα εγγυηθεί σε βάθος χρόνου, τον επιθυμητό συνδυασμό της ποιότητας, της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και της ισότιμης πρόσβασης στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση».

    [02] Φόρος τιμής στους ήρωες πιλότους

    Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Και σε αυτό ας μην υπάρχει καμία παρανόηση, από κανέναν». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής προς απόδοση τιμής στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

    Με αφορμή τη θυσία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το δυστύχημα της Καρπάθου οφείλει να προβληματίσει σοβαρά την Αγκυρα, «ότι οι πρακτικές αυτές δεν μπορεί να συνεχίζονται. Οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της. Να εγκαταλείψει οριστικά τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας. Να αποδείξει έμπρακτα ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι συστάσεις της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνιστούν ένα δεσμευτικό πλαίσιο συμπεριφοράς προς τη Αγκυρα [..] Καλείται να εγκαταλείψει οριστικά κάθε ενέργεια που δεν συμβάλλει στην ειρήνη».

    Όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προσαρμογή της γείτονος, «η πορεία της, ωστόσο, εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια. Για να προχωρήσει πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και σε αυτό ας μην υπάρχει καμία παρανόηση, από κανέναν».

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετικό βήμα την πρόσφατη υιοθέτηση νέων, πρόσθετων, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η επέκταση του «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, πρόσθεσε όμως ότι η πλήρης ανταπόκριση της Αγκυρας προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις «δεν φαίνεται, ούτε εύκολη, ούτε άμεση. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος που μας υποχρεώνει να ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας».

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής τίμησε την τεράστια κοινωνική προσφορά της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις αποστολές έρευνας και διάσωσης, «με τις οποίες, στους τελευταίους 18 μήνες, διασώθηκαν πάνω από 500 άνθρωποι», στη μεταφορά ασθενών και ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ

    Για τη θυσία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του σεβασμού στη μνήμη τους από τη δέσμευσή μας να υπηρετούμε, με ευθύνη, τα δίκαια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας. Να υπηρετούμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη. Να εργαζόμαστε για να καταστήσουμε την περιοχή μας όαση ασφάλειας και συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Τότε ακριβώς θα είναι και η μεγάλη δικαίωση της θυσίας τους».

    Ο Γ. Παπανδρέου Πρόσκληση στην Τουρκία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην διεθνή κοινότητα και στην ΕΕ, απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου ενώ αναφέρθηκε και στη «δική μας ευθύνη» να αξιοποιήσουμε τη διπλωματία για να αποκλειστούν λύσεις μέσα από τον πόλεμο, και λύσεις που δεν εμπεδώνουν και δεν προστατεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Ο κ. Παπανδρέου απέτισε φόρο τιμής στους πιλότους που χάθηκαν ενώ μετέφερε συνομιλίες που είχε με ιπταμένους, «κανείς εκ των οποίων δεν είχε αυτοσκοπό να γίνει πιλότος για να γίνει μετά θάνατο ήρωας». Εκπληρώνουν το χρέος τους στο ακέραιο, ενώ αυτό που ζητούν είναι η «αναγνώριση των προσπαθειών τους με σωστή και έντιμη αξιολόγηση. Θέλουν ηρεμία και αξιοκρατία, με επιλογή άξιας ηγεσίας στον κλάδο τους. Εάν κάτι κλωνίζει το ηθικό τους, είναι ο κομματισμός, η αναξιοκρατία και οι παρεμβάσεις στη επετηρίδα» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «πρέπει να τελειώνουμε με αυτά».

    Αναφερόμενος στην ανταπόκριση της Πολιτείας και της Βουλής στην οικογένεια του σμηναγού Ηλιάκη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε το πρέπον και το ελάχιστο, πρέπει όμως η πολιτική ηγεσία της χώρας να ανταποκριθεί και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της και προς τις άλλες οικογένειες των πιλότων που χάθηκαν, και για μια νέα στρατηγική ειρήνης, ασφάλειας και για μια κοινωνία αξιών και ανθρωπιάς.

    Η Αλέκα Παπαρήγα Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι είναι ανεπίτρεπτη κατάσταση η απώλεια τόσων ανθρώπων και αεροσκαφών της ΠΑ σε καιρό ειρήνης. Εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της, ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Αιγαίο, εξαιτίας των διεκδικήσεων και των απειλών της Τουρκίας, την ουσιαστική στήριξη της τελευταίας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τις παραχωρήσεις και τις υποχωρήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως η δήλωση της Μαδρίτης, το Ελσίνκι, η συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, καθώς και οι σκέψεις για προσφυγή εφβ όλης της ύλης στη Χάγη.

    Τόνισε τέλος, ότι η αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που διασφαλίζεται έξω από τα ΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά πλαίσια, θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του σμηναγού Κ. Ηλιάκη και των άλλων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, και γιβ αυτό που έκανε αλλά και επειδή είναι ο 115ος αεροπόρος που χάθηκε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ Αλέκος Αλαβάνος. Ήρθε η στιγμή, πρόσθεσε, η Πολιτεία όχι μόνο να εύχεται να μη δώσει άλλος τη ζωή του σε εποχή ειρήνης αλλά να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα ώστε να μη χαθεί άλλος αεροπόρος: Να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει βάση για επίλυση διαφορών με όλες τις δυνατότητες που έχουμε, πρώτα με το κοινοτικό κεκτημένο που εμπεριέχει το δίκαιο της θάλασσας, και με το οποίο, κανείς δεν μπορεί, όπως μια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ, να κάνει λόγο για "κάζους μπέλι".-

    Η Πρόεδρος της Βουλής Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα είπε ότι η θυσία του Κώστα Ηλιάκη διατρανώνει την αφοσίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο καθήκον και τη διάθεση θυσίας ακόμα και της ίδιας της ζωής τους «για να εκτελεστεί η αναληφθείσα αποστολή». Φορείς αυτών των αρετών είναι και οι οικογένειες των πεσόντων, που και αυτές επέλεξαν να στηρίξουν το δρόμο του καθήκοντος και ενδεχομένως της θυσίας παρατήρησε η κ. Μπενάκη προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός συμπαρίσταται και εύχεται να εκλείψουν γρήγορα οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοιες τραγικές καταλήξεις.

    Η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την Ολομέλεια να εγκρίνει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για ανάληψη από 1/1/2006 ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης των ανήλικων τέκνων του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, Μαριαλένας και Ιωάννη, έως την ενηλικίωσή τους και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η Βουλή ενέκρινε την απόφαση με ζωηρά χειροκροτήματα, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 16:30:20 UTC