Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Στη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη

    Την ανάγκη αποτελεσματικής απάντησης στη μεγάλη απειλή που συνιστούν τα ναρκωτικά για τις κοινωνίες σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν 200 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις ηλικίες μεταξύ 15 και 64 ετών έχουν καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

    Την τοποθέτηση αυτή έκανε η υπουργός Εξωτερικών στην Υπουργική "Διάσκεψη για τις οδούς μεταφοράς ναρκωτικών από το Αφγανιστάν", η οποία πραγματοποιείται στη Μόσχα, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κ. Μπακογιάννη, που έφθασε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα, θα έχει επίσης σειρά επαφών με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, το δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ και τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιο, ενώ είχε σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της Διάσκεψης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν είναι τμήμα του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και τμήμα της απάντησης σ' αυτό. Η Αφγανική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να ελέγξει και να μειώσει την καλλιέργεια οπίου στη χώρα και επιδεικνύει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το πρόβλημα και την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, που αναγνώρισε όμως, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι επαρκείς.

    Επισήμανε ότι η διοχεύτευση χημικών ουσιών στο Αφγανιστάν για την παραγωγή ηρωίνης που με τη σειρά της θα φτάνει στη Ρωσία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνει με σαφήνεια την περιπλοκότητα του προβλήματος και το γεγονός ότι σε τελική ανάλυση η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοινωνιών που παράγουν και κοινωνιών που καταναλώνουν ναρκωτικά είναι στις μέρες μας πολύ λεπτή.

    Η Ελληνίδα υπουργός υπογράμμισε ότι μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη έναντι των χωρών παραγωγών ναρκωτικών και προσπαθούμε και θέλουμε να προσφέρουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες και στους λαούς τους.

    Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους συναδέλφους της να σκεφτούν εποικοδομητικούς τρόπους για την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων ζωής για τους παραγωγούς οπίου στο Αφγανιστάν και αλλού, με δεδομένο ότι υπολογίζεται ότι κάθε εκτάριο που αφιερώνεται στην καλλιέργεια αυτή δημιουργεί 5 έως 6 θέσεις εργασίας στην Αφγανική οικονομία.

    Πρέπει να βοηθήσουμε, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, τους αγρότες να πάνε σε άλλες καλλιέργειες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τόσο για τη νεολαία των "αναπτυγμένων" όσο και των "αναπτυσσόμενων" χωρών η κινητροδότηση και η αποκατάσταση για όλους είναι, όπως και η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ανάπτυξη και η πληροφορία είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Αντίθετα με την ηρωίνη, η χρήση ουσιών, όπως η "έκσταση" και οι αμφεταμίνες, δεν συνδέεται με την περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού, όσο με έναν ορισμένο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από εντατικούς ρυθμούς και αναζήτηση γρήγορου αποτελέσματος, επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επανεξέταση των σημερινών αξιών μας και αναζήτηση λύσεων για τα κοινωνικά μας προβλήματα.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στις ελληνικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, όπως και στην υποστήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 10:30:18 UTC