Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται από το πρωί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προερχόμενος από την Τεχεράνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία προωθεί ειρηνευτικές πρωτοβουλίες τόσο αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όσο και με το Παλαιστινιακό.

    Το μεσημέρι συναντήθηκε με την υπουργό των Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη, υπό το πρίσμα της απαγωγής ισραηλινού στρατιώτη απο ένοπλους της Χαμάς.

    Η υπουργός των Εξωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τα επόμενα βήματα των ισραηλινών εφόσον οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι δεν προβούν άμεσα στην απελευθέρωση του ομήρου, ενώ τον ενημέρωσε επίσης και για τα νέα δεδομένα που οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την απώλεια ελέγχου της κατάστασης στα παλαιστιναικά εδάφη απο τις δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κ. Λίβνι τη διενέργεια μιας περιφερειακής συνδιάσκεψης για την προώθηση του διαλόγου και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εκ νέου μεταξύ των δύο πλευρών από τη στιγμή βεβαίως που θα ξεπεραστεί η κρίση στην παρούσα φάση και θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος στην υπόθεση της ομηρίας του ισραηλινού στρατιώτη.

    Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον προκαθήμενο του Ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκεται εδώ σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τη Μέση Ανατολή και πάντα μέσα στο πλαίσιο των επαφών με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς "μέριμνά μας είναι να μπορούμε να συμπαρασταθούμε στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό και να στηρίξουμε το έργο του Πατριαρχείου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ρόλος σας είναι πολύ πιο σημαντικός στην παρούσα φάση, αφού υπάρχει αναζήτηση οικουμενικών αξιών και πιστεύω ότι ο ελληνισμός και η ορθοδοξία έχουν ως αποστολή να αναδείξουν απο την ανθρωπότητα αυτές τις αξίες. Απο την πλευρά της Ελλάδας, πιστεύω, ότι στη νέα παγκόσμια κοινωνία αυτή η διάσταση των αξιών των παραδόσεων, του πολιτισμού που έχουν αυτή την οικουμενική διάσταση είναι αυτό που θα μας δώσει και εμάς το νέο ρόλο που αρμόζει και πρέπει να διαδραματίσουμε στην ανθρωπότητα".

    Χαιρετίζοντας τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας σημείωσε ότι η αποστολή του Πατριαρχείου είναι δύσκολη, δεν είναι μόνο πνευματική αλλά και οικουμενική και φέρει μέσα του το μεγάλο μέγεθος του ελληνισμού που κρύβει την οικουμενικότητα και την παγκοσμιότητα. Το Πατριαρχείο έχει και διατηρεί αυτόν τον χαρακτήρα και γι' αυτό το λόγο η ύπαρξή του είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόνισε κλείνοντας ο κ. Θεόφιλος.

    Στις επόμενες ώρες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Περέτζ, ενώ αργά το απόγευμα πιθανότατα θα επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αργά χθες (μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη με συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν συζήτησαν για την τρέχουσα συγκυρία και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας καθώς και για την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης και να αναδείξει τις δυνατότητες συνεργασίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε στον Ιρανό πρόεδρο ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Ιράν στο μέλλον. Επίσης ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές του και τις πρωτοβουλίες του σε διεθνές επίπεδο και με άλλους ηγέτες που έχουν λόγο και ρόλο στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι τόσο η Σοσιαλιστική Διεθνής όσο και η δική του ελληνική καταγωγή παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορεί η Σοσιαλιστική Διεθνής με κατανόηση και θετική επιρροή προς κάθε πλευρά να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, διαπίστωσε ότι από την πλευρά των Ιρανών υπάρχει διάθεση να συμβάλουν ώστε να βρεθεί αυτή η λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 June 2006 - 12:30:15 UTC