Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δικαστική διεργασία κατά του Βαρθολομαίου

  • [01] Δικαστική διεργασία κατά του Βαρθολομαίου

    Προανάκριση για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Μαλακοπή Καππαδοκίας τον περασμένο Απρίλιο διεξάγει ο τοπικός Εισαγγελέας και ζητά από το Πατριαρχείο την «υποβολή το συντομότερο δυνατόν, εξάπαντως δε εντός προθεσμίας δέκα ημερών από της επιδόσεως του παρόντος», «τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητος και τις διευθύνσεις των κληρικών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας». Ο εισαγγελέας ζητά επίσης «επικυρωμένο αντίγραφο του άρθρου 4 του Κανονισμού του 1935 , που επιτρέπει στον Πατριάρχη «να εμφανίζεται δημοσίως εκτός των ναών και εκτός χρόνου τελέσεως ιερών ακολουθιών με εκκλησιαστική περιβολή».

    Οι νομικοί σύμβουλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημέρωσαν το Πατριαρχείο ότι ο εισαγγελέας της περιοχής της Μαλακοπής της Καππαδοκίας, με τον οποίο επικοινώνησαν, τους διαβεβαίωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε η εισαγγελία «οδηγείται στο αρχείο».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σήμερα είπε ότι «το θέμα έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που εξαιρεί τον Πατριάρχη από το νόμο που απαγορεύει τη θρησκευτική περιβολή εκτός των τόπων λατρείας.

    Απόφαση που υπογράφεται από τον τότε προεδρεύοντα Χουσαμετίν Τζιντορούκ και τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ως πρωθυπουργό περιλαμβάνει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των προσώπων που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του νόμου του 1934 για τη θρησκευτική περιβολή.

    «Επισημότερο από αυτό το έγγραφο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Αποστομωτικό των παράλογων αξιώσεων του κ. Κεριντσίζ», είπε ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον εκπρόσωπο της "Εθνικής Δύναμης", μετά από καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα.

    Νομικοί και παράγοντες της ομογένειας εκτιμούν ότι όντως δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια της υπόθεσης αυτής. Αναρωτιούνται, ωστόσο, αν είναι δικαιολογημένη και συγγνωστή η «αμάθεια» του εισαγγελέα. «Αν δεν ήξερε την ισχύουσα νομοθεσία γιατί δεν ρωτούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης», αναρωτιούνται.

    Η εισαγγελική έρευνα γίνεται μετά από καταγγελία του εκπροσώπου της "Πλατφόρμας της Εθνικής Δύναμης" Κεμάλ Κεριντσίζ . Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφύγει να αποδοκιμάσει τις ενέργειες της οργάνωσης αυτής, η οποία είναι δύσκολο να μην χαρακτηρισθεί ως παρενόχληση των χριστιανών μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε.. Αποφεύγει επίσης να εμπλακεί στις υποθέσεις της δικαιοσύνης, που είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα στηρίγματα των αντιευρωπαϊστών αντιπάλων της.

    Η ενέργεια του Τούρκου εισαγγελέα να κινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, φαίνεται να προέρχεται απο πρωτοβουλία συγκεκριμένης ακραίας πολιτικής οργάνωσης με ακραίες θέσεις εναντίον του Πατριάρχη, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

    Θέλουμε να πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν τυγχάνει ευρύτερης στήριξης. Τέτοια γεγονότα προκαλούν το ενδιαφέρον και παρακολουθούνται απο όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά και απο την Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

    Την 29η Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε αντιμέτωπος έξω από το ναό του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής με ομάδα περίπου 40 «γκρίζων λύκων» οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά: «Μέγας ο Θεός» με υψωμένα τα χέρια σχηματίζοντας το σχήμα του λύκου. Ο Πατριάρχης προχώρησε στο εσωτερικό του ναού και χοροστάτησε στον Εσπερινό.

    Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μετά τον εσπερινό είπε μεταξύ των άλλων: «Όταν φθάσαμε έξω από τον Άγιο Θεόδωρο είχαμε και μία δυσάρεστον έκπληξη: μία αποδοκιμασία από ομάδα συγκεντρωθέντων επιτοπίων αδελφών μας. Αυτό που είπαν στη γλώσσα τους ήταν αυτό που λένε και στην προσευχή τους οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας: «Είναι μέγας ο Θεός». Και εμείς τί λέμε; Ότι είναι μικρός ο Θεός;

    Και εμείς λέμε ότι είναι μέγιστος ο Θεός, ύψιστος ο Θεός. Για εμάς είναι ο Αναστάς εκ των νεκρών, για εμάς είναι ο Τριαδικός Θεός. Έχουμε κατανόηση, δεν μνησικακούμε εναντίον ουδενός, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο μέγιστος και ύψιστος Θεός, τον οποίον επικαλούνται και αυτοί, δεν αρέσκεται και δεν ευαρεστείται σε τέτοιου είδους μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.

    Έχουμε και εμείς, οι Ορθόδοξοι, αυτούς που διαπνέονται από ζήλον ου κατβεπίγνωσιν. Έχουν τον ίδιο περίπου φανατισμόν, θρησκευτικόν φανατισμόν, ο οποίος θρησκευτικός φανατισμός -όπως έλεγε ο μακαριστός προκάτοχός μου Πατριάρχης Δημήτριος- είναι το χειρότερον είδος φανατισμού, διότι η θρησκεία είναι εξ αντικειμένου ένας θεσμός, ένα κήρυγμα, μία διδασκαλία, που κηρύττει, ή πρέπει να κηρύττει, την αγάπη και μόνον την αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, όποιοι και αν είναι, όπου κι αν κατοικούν, ό,τι και αν πιστεύουν. Ακόμη και εάν δεν πιστεύουν τίποτε, εμείς οι πιστεύοντες οφείλουμε να έχουμε αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως.

    Και την ώρα που ανέβαινε το δικό μας θυμίαμα στον Αναστάντα Χριστόν, μερικοί αδελφοί μας στο βάθος εκάπνιζαν τα τσιγάρα τους. Και σβ αυτό έχουμε κατανόηση, δεν μνησικακούμε, δεν κατηγορούμε κανέναν. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, κατά την πίστιν των πατέρων μας.

    Και πάλιν ευγνωμονούμε τας Αρχάς που μας έδωσαν τη σχετική άδεια. Στέλνουμε από τον Άγιο Θεόδωρο της Μαλακοπής μήνυμα αγάπης, συναδελφώσεως, συμφιλιώσεως ανθρώπων και λαών. Δε θα παύσουμε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αυτό το πράγμα να κηρύττουμε, αυτό το μήνυμα να μεταδίδουμε εν Χριστώ αναστάντι, εις όλην την υφήλιον».

    «Στέλνω και πάλι την Πατριαρχική μου ευλογία, την αγάπη και την ευχή της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς όλον τον κόσμο, από την Αγιοτόκον Καππαδοκίαν» κατέληξε ο Πατριάρχης .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 14:30:16 UTC