Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκαήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου
  • [02] Η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ

  • [01] Δεκαήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου

    Άρχισε απόψε στο Ζάππειο το 10ημερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θάνατό του.

    Στην αποψινή εκδήλωση με την οποία εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή και την πολιτική δράση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χαιρετισμό ο γιος του και πρόεδρος σήμερα του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στον ιδρυτή του Κινήματος, ο Πρόεδρος σήμερα του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου έναν άνθρωπο που με την πολιτική του δράση σφράγισε μια ολόκληρη εποχή δημοκρατικών αγώνων, έναν άνθρωπο που με την τόλμη του άλλαξε τον ρου της εξωτερικής πολιτικής και τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και σ΄ολο τον κόσμο.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόσθεσε, ήταν αυτός που απελευθέρωσε την ξεχασμένη Ελλάδα και την τεράστια δύναμη που έκλεινε μέσα της, διαμόρφωσε μια νέα ενότητα βασισμένη στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στο κράτος δικαίου, στην αλληλεγγύη και στην δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος με το "Α" κεφαλαίο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική δράση του ιδρυτή του κινήματος, τους αγώνες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σ΄αυτήν με το κέρδος των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, των Ταμείων Συνοχής και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

    Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου την περίoδο 1989-1993, μια δοκιμασία στην οποία άντεξε, κι έδωσε τη μάχη για τη ζωή και την αλήθεια.

    Τιμώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τιμούμε τον άνθρωπο και μαζί τις παραδόσεις μας, τις ρίζες μας, τις αξίες μας και τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε. Κι αυτή η παρακαταθήκη τόνισε, ήταν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν πάντα μπροστά από την εποχή του.

    Αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και τον παρ ολίγο πόλεμο το 1997 ταυτόχρονα με το άνοιγμα του δρόμου για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τόνισε επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμψύχωσε έναν ολόκληρο λαό, ενέπνευσε ένα μεγάλο όραμα και παρέδωσε μια πραγματικά άλλη και καλύτερη Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κορυφαία, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολική πράξη εθνικής συμφιλίωσης, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η οποία όπως ανέφερε έγινε παρά τις αντιδράσεις τότε της ΝΔ και την αποχώρηση της από την ψηφοφορία.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν, τόνισε, ο ηγέτης των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που έβαλε τα θεμέλια για το εθνικό σύστημα υγείας εδραίωσε το κοινωνικό κράτος, έδωσε νόημα στις λέξεις κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, είχε μόνιμο μέλημα του την Παιδεία, έδωσε άλλη έννοια στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ειρηνευτική πρωτοβουλία των έξι και το σημαντικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτήν.

    Μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τους σημαντικότερους σταθμούς της πολιτικής πορείας του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου και η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιανακοπουλου ξενάγησαν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και άλλους καλεσμένους, όπως η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρουδα-Μπενάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σε δήλωση του, μετά την ξενάγηση και λίγο πριν αποχωρήσει από την εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια ισχυρή και ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Κι ένας ηγέτης που εξέφρασε ένα μεγάλο τμήμα το ελληνικού λαού κι επηρέασε έντονα την πορεία της χώρας.

    Ο κ. Καρμανλής ανάφερε ότι το κόμμα του είχε διαφωνήσει με πολλές από τις επιλογές του Ανδέα Παπανδρέου αλλά τόνισε ότι επιτέλους οι διχασμοί οι ακρότητες και ο τυφλός φανατισμός ανήκουν στο χθες και εκεί πρέπει να μείνουν γιατί ζημίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Ο νέος πολιτικός πολιτισμός, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, επιβάλει να σεβόμαστε τους αντιπάλους και πρόσθεσε ότι πρέπει να παραδεχθούμε μια αλήθεια. Ότι άσχετα και ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση έχουμε και υπηρετούμε ένα κοινό στόχο το καλό της πατρίδας και του Έλληνα.

  • ** Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου με μεγάλη λαϊκή συναυλία στο γήπεδο του μπέιζ-μπόλ στο Ελληνικό όπου θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Πιλάβιου με τίτλοι η "Επιστροφή του Ανδρέα 1953-1967".

    Επίσης τη Δευτέρα 19 του μηνός στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ανδρέας Παπανδρέου ο ηγέτης της Αλλαγής".

    Την Τρίτη την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ανδρέας Παπανδρέου ΠΑΚ και αντιδιδακτορικός αγώνας".

    Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας.

    Την Παρασκευή 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Α Νεκροταφείου το ετήσιο μνημόσυνο, ενω το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Καλέντζι, τον τόπο της καταγωγής του θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού.

    [02] Η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ

    Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και το τμήμα τους που αφορά την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα συμπεράσματα έχουν δύο σημαντικά στοιχεία.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Καραμανλής, καλεί την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων που της έχουν τεθεί από την Ευρωπαίκή Ενωση, μεταξύ των οποίων τονίζεται σαφώς ότι περιλαμβάνεται η δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

    Ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής επισημαίνεται ακόμη πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα επηρεάζει αρνητικά τη δικαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπενθυμίζονται όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για την Αγκυρα από τη δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005 σε σχέση με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

    Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το πρωτόκολλο και τις διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας του στην ΕΕ,τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει και ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρσθέτοντας πως η σύμβαση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας είναι πολύ σαφής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν εδώ ασάφειες και παρακάμψεις.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε - απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα - ότι είναι σαφές και δεσμευτικό το πλαίσιο για την Τουρκία, ενώ άφησε να εννοηθεί, σε σχέση "με την ρήτρα απορροφητικότητας", πως δεν συμφωνεί.

    Είναι εύλογο, είπε, ότι σε ένα βαθμό η διευρύνση σχετίζεται με το ρυθμό, τον αριθμό, τις δυνατότητες και τη διάθεση που υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να σταλθεί λανθασμένο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Σημείωσε μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πως υπάρχει ένα ζήτημα πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο λιγότερο σαφές είναι το τέλος,τόσο περιορίζεται το κίνητρο, είπε.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί βάσει αρχών,πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις μεταξύ των εταίρων.

    Ο Κώστας Καραμανλής αποσύνδεσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου από το θέμα των κανονισμών του εμπορίου στους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Αναγνώρισε, όμως, ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τους κανονισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια για δήθεν ψυχρότητα στις σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι "αυτά τα ακούω σε επαναληπτική περιοδικότητα" και τονίζοντας ότι υπάρχει διαρκής και στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, καλή προσωπική επικοινωνία του ιδίου με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και στενή επαφή.

    Στηρίξαμε, είπε ο πρωθυπουργος, τις βασικές ανησυχίες της Κύπρου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Τα πράγματα είναι έτσι, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν επιδέχονται διπλών αναγνώσεων ή εύκολων παρεξηγήσεων.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις που ο Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσε για την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, είπε πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική η οποία εφαρμόζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη και πηγαίνει καλά.

    Ανέφερε, πάντως, ότι παγίως επιδιώκει το μέγιστο βαθμό συναίνεσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πως με χαρά δέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αποφεύγει να απαντήσει στο ίδιο ύφος, όταν τα πράγματα, σε επίπεδο κριτικής, ξεφεύγουν φραστικά.

    Για το Ευρωσύνταγμα και τη Διεύρυνση

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος συνολικά στη Σύνοδο, δήλωσε πως τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η μελλοντική πορεία της ΕΕ, αλλά και μία σειρά από πρακτικά ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των άμεσων και σύγχρονων προκλήσεων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ειδικότερα ότι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν ήταν η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης.

    Σε ό,τι αφορά το θεσμικό ζήτημα, δηλαδή το τί μέλει γενέσθαι με το Σύνταγμα της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι οι "25" αποφάσισαν να παρατείνουν την "περίοδο περισυλλογής" και ζήτησαν από τις επερχόμενες προεδρίες (δηλαδή της Φινλανδίας και της Γερμανίας) να υποβάλλουν προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι "25" υιοθέτησαν μία διττή προσέγγιση:

    Από τη μία πλευρά θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχουν οι ισχύουσες κοινοτικές συνθήκες, ούτως ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα τα οποία να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Γερμανική προεδρία θα υποβάλλει το πρώτο εξάμηνο του 2007 έκθεση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την οποία θα αξιολογείται η πορεία των συζητήσεων που θα έγουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ και θα διερευνώνται οι μελλοντικές εξελίξεις.

    Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα αποτελέσουν βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα εντός του 2008.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης των "25" που ανέθεσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους υποβάλλει το φθινόπωρο έκθεση για την πορεία των μελλοντικών διευρύνσεων της Ενωμένης Ευρώπης.

    Η έκθεση αυτή θα διευκολύνει την σε βάθος εξέταση του ζητήματος της διεύρυνσης, κυρίως δε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει νέα μέλη.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η ΕΕ θα πρέπει να διαφυλάξει στο μέλλον τη συνοχή της, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί πολιτικά, δημοσιονομικά και θεσμικά.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής ήταν και η σχέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η πορεία αυτή θα εξαρτάται στο εξής και από τη δυνατότητα των χωρών αυτών να συνάπτουν και να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός και για τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα η ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

    Όπως σημείωσε ο Κ. Καραμανλής, μεταξύ των δράσεων που προβλέπεται να αναλάβει η ΕΕ είναι η ανάπτυξη επαρκών υποδομών επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ και η δημιουργία Συνοριακών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού αυτή έθεσε πριν από δύο χρόνια την πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν επίσης τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής ήταν και αυτό του τρόπου αντίδρασης της ΕΕ σε καταστάσεις κρίσεων και έκτακτης ανάγκης.

    Όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, ήδη από το 1999 και με αφορμή το σεισμό που είχε γίνει τότε στην Ελλάδα, είχε προτείνει στο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι ο Ρομάνο Πρόντι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Προειδοποιήσεις ΕΕ προς την Τουρκία

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως η Τουρκία συμφώνησε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

    «Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα εκπληρώσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιούσελ και πρόσθεσε ότι η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών θα εξετάσουν το ζήτημα.

    Ωστόσο,ο κ. Σιούσελ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, πριν γίνει κάποιο βήμα από τη μεριά της Τουρκίας και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα όταν φτάσει η στιγμή.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε, μετά τη λήξη της Συνόδου, ότι η ίδια η Τουρκία διακυβεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και δεν ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

    Εξάλλου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σιράκ επανέλαβε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σαφή αντίληψη ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί.

    «Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό θα το καταλάβει και η Τουρκία. Αν όχι, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθούν με το πρόβλημα. Όμως, δεν θέλω να προεξοφλώ από τώρα το τί θα συμβεί, γιατί θα περιπλέξουμε περισσότερο τα πράγματα".

    "Παρ' όλα αυτά, αν η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν αποδειχθεί αληθής, είναι ένα πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Σιούσελ.

    Τέλος, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2006, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις και θα πρέπει να τις εκπληρώσει.

    Και προέβλεψε ότι η συζήτηση που θα γίνει για το θέμα αυτό επί Φινλανδικής Προεδρίας θα είναι θερμή.

    ΠΑΣΟΚ: Υπενθύμιση στην Τουρκία των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σε δηλώσεις του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκτίμησε ότι αυτή επιβεβαίωσε τη θεσμική και πολιτική κρίση που διέρχεται η Ένωση, αναβάλλοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και μάλιστα, συνδέοντας αυτές τις αποφάσεις με τη συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών μέχρι το 2008.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως στην πραγματικότητα, η Ευρώπη, από σήμερα, εισέρχεται σε μια περίοδο συζητήσεων εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της ΕΈ και εκ των πραγμάτων, τίθεται ξανά το θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, της περιφερειακής συνεργασίας, της συνοχής, της σύγκλισης. Πάνω απβ όλα, όμως, τίθεται το θέμα της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και τις προκλήσεις του μέλλοντος. "Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπωσδήποτε αποτελεί μια μεγάλη πολιτική επιλογή. Αποτελεί μια στρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την κοινή ευημερία των λαών της Ευρώπης", είπε.

    Εκτίμησε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναδείχθηκε η ανάγκη μιας ουσιαστικής αξιολόγησης της θεσμικής, πολιτικής και δημοσιονομικής δυνατότητας της μελλοντικής διευρυμένης Ευρώπης. Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια νέα και σύγχρονη θεώρηση των πολιτικών της Ένωσης, με ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που θα εγγυάται τον οικονομικό δυναμισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο. Στην πραγματικότητα, ανέφερε, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική διακήρυξη για το μέλλον, για το κοινό μας όραμα, που να εμπνέει τις νέες γενιές των ευρωπαίων πολιτών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αυτήν την περίοδο, οι επιδιώξεις και οι εθνικοί στόχοι των κρατών -μελών επαναπροσδιορίζονται και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αναδεικνύει την αξία της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εξωτερική πολιτική, για τη νέα εθνική στρατηγική και γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος για την Ευρώπη που θέλουμε, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, και απαιτείται εξορθολογισμός και επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις νέες προοπτικές.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως "όσοι αρνούνται τη νέα εθνική στρατηγική, είναι αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα αδυνατούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις, είναι αυτοί που αρνούνται, που δεν θέλουν να παρέμβουν, που αισθάνονται αδύναμοι να παρέμβουν στις ευρωπαϊκές εξελίξεις".

    Επίσης, τόνισε πως οι αναφορές στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία στην πραγματικότητα αποτελούν υπενθύμιση των βασικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και είναι οπωσδήποτε ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

    Και πρόσθεσε: "Το μήνυμα είναι καθαρό. Υπάρχει καλή θέληση αλλά τα περιθώρια στενεύουν για την Τουρκία. Οι εξελίξεις, όμως, αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, όταν εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα των αποφάσεων του Ελσίνκι για τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης, όταν εγκατέλειψε το μηχανισμό επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε, εξάλλου, απαράδεκτες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν και τόνισε πως είναι δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου, όταν επιχειρεί να συνδέσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο. Κάποιος, είπε, πρέπει να υπενθυμίσει, επιτέλους, στον κ. Ερντογάν και στην Τουρκία, ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται ακριβώς στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας ανεξάρτητης, μέλους του ΟΗΕ και ταυτόχρονα κράτους - μέλους της ΕΕ.

    Τόνισε πως η Τουρκία σήμερα, εφόσον θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, έχει την υποχρέωση να σέβεται τις Συνθήκες, τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή δέσμευση για καλή γειτονία. Μια σχέση, μια υποχρέωση καλής γειτονίας, στην οποία, προφανώς, δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, οι απειλές πολέμου και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, είπε και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένοντας σε αυτή την πολιτική, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν, στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη και απορία οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, κ. Ανάν, για το Κυπριακό και τόνισε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα των προσπαθειών του κυπριακού λαού αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ένα νέο θετικό δεδομένο και μια νέα προοπτική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, σημείωσε.

    Σχολιάζοντας, τέλος, τις αναφορές εκ μέρους αξιωματούχων της γείτονος σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο κ. Παπουτσής είπε ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες, όσοι επιχειρούν συστηματικά να αλλοιώσουν το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης της Λωζάννης που αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή.

    ΚΚΕ: Συμβούλιο αντιθέσεων

    "Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ήταν ένα ακόμη Συμβούλιο υποκρισίας και κοροϊδίας των λαών και προώθησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, αλλά και ένα ακόμα Συμβούλιο αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη της".

    Την εκτίμηση αυτή κάνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και προσθέτει ότι "δεν έχουν καμιά βάση οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της Συνόδου και ειδικά για το θέμα της Τουρκίας, αφού με τη συναίνεση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκε παράταση χρόνου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αν και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο και να προκαλεί με διεκδικήσεις και επεισόδια στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "αυτό που πέτυχαν οι 25 αρχηγοί ήταν να χαιρετήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να καλέσουν την Τουρκία «ευγενικά» να εφαρμόσει και να εντείνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, καθώς και να δεσμευτεί για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών!".

    Το ΚΚΕ σημειώνει πως στη Σύνοδο "δόθηκε παράταση της περιόδου προβληματισμού προκειμένου να πειστούν οι λαοί να αποδεχτούν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» και να ενοχοποιήσουν τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας επειδή το καταψήφισαν! Οι 25 επιβεβαίωσαν την υλοποίηση της πολιτικής του «ευρωσυντάγματος», αν και αυτό δεν έχει εγκριθεί, ενισχύοντας την καταστολή και το κυνηγητό των μεταναστών, την αστυνομική συνεργασία, με μέτρα ενίσχυσης του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος".

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει: "Καμία αυταπάτη και εμπιστοσύνη ότι η ΕΕ διέπεται από πνεύμα δικαιοσύνης και ισοτιμίας. Επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστία της και στα υπόλοιπα θέματα των αποφάσεων αυτού του Συμβουλίου. Οι λαοί -και ο ελληνικός- έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν εναντίον των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ, για ριζοσπαστικές αλλαγές στο εσωτερικό των χωρών, με τελικό στόχο την ανατροπή της".

    ΣΥΝ: Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή

    Εξάλλου, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκτίμησε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες και αυτή είναι η συνέπεια των ασκούμενων για χρόνια πολιτικών.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή, προς όφελος των πολιτών της, στις ασκούμενες πολιτικές. Η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και η είσοδος των λαών στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, που φάνηκε στα δημοψηφίσματα και στις κινητοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, είναι η προϋπόθεση για να βγει η Ε.Ε. από την κρίση, είπε.

    Ο κ. Σαμπατακάκης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό γεγονός και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της Ελλάδας. Είναι, όμως, βεβαίως προφανές ότι και η Τουρκία είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 June 2006 - 20:30:18 UTC