Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόκολλο για τη διασυνοριακή συνεργασία

  • [01] Πρωτόκολλο για τη διασυνοριακή συνεργασία

    Σειρά μέτρων με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα-Χ έλαβαν οι υπουργοί μεταφορών των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο άξονα, στη διάρκεια της συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα, υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη.

    Ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος-Χ αποτελεί το βασικό συνδετικό άξονα της Ελλάδας με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται μόνο από το αναβαθμισμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και από την όσο το δυνατό μικρότερη αναμονή στις συνοριακές διελεύσεις και την ικανοποιητική εξυπηρέτηση επιβατών και εμπορευματικού φόρτου.

    Στη διάρκεια της συνόδου υπογράφηκε, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία για τρία χρόνια θα έχει την Προεδρία της Ομάδας Εργασίας για τις Διασυνοριακές Διελεύσεις, Πρωτόκολλο για τη Διασυνοριακή Συνεργασία με το οποίο μεταξύ άλλων επιδιώκεται:

    - Ο αποτελεσματικός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκομένων Υπουργείων των κρατών-μελών του Αξονα-Χ,

    - Η απλούστευση των διαδικασιών κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών ελέγχων, με την υιοθέτηση ενιαίας στρατηγικής / πολιτικής για τις διάφορες μορφές συνοριακών ελέγχων,

    - Η μείωση του χρόνου αναμονής και κατά συνέπεια του χρόνου ταξιδίου, κατά μήκος του Αξονα-Χ,

    - Η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παράνομης διακίνησης ατόμων και εμπορευμάτων,

    - Η προσέλκυση μεγαλύτερης επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, τόσο στο οδικό, όσο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Στον Πανευρωπαϊκό Αξονα-Χ συμμετέχουν η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε. και άλλων οργανισμών. Από ελληνικής πλευράς, το Πρωτόκολλο υπογράφηκε από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλη Λιάπη και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Aντ. Μπέζα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Διασυνοριακής Συνεργασίας, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος άξονας σύντομα θα καταστεί λειτουργικός και αποδοτικός και θα αυξηθούν η επιβατική και εμπορευματική κίνηση τόσο στις οδικές όσο και στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Ομιλία υφυπουργού Οικονομίας Αντώνη Μπέζα

    Η ασφάλεια και η καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, καθώς και η ανάγκη για μεταφορά αγαθών και επιβατών με όρους ταχύτητας, άνεσης και λογικού κόστους διασφαλίζονται από το Πρωτόκολλο που υπεγράφη σήμερα στην Κέρκυρα από τους υπουργούς των εμπλεκόμενων χωρών του "Πανευρωπαϊκού Αξονα Χ".

    Σε πρώτη φάση, το Πρωτόκολλο θα υλοποιήσουν οι τελωνειακές Αρχές των εμπλεκομένων χωρών. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας, "απομένει να πραγματοποιηθούν κι άλλα βήματα στους τομείς της απλοποίησης και της εναρμόνισης των διαδικασιών, της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας, της ανταλλαγής πληροφοριών, της εφαρμογής κοινών προτύπων και της διενέργειας εναρμονισμένων ή ακόμη και κοινών ελέγχων στα σημεία διέλευσης".

    "Είναι όμως σημαντικό" υπογράμμισε ο κ.Μπέζας "ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει σε μόνιμη βάση μια κοινή Ομάδα Εργασίας που θα συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών".

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους υπουργούς των εμπλεκομένων χωρών (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ελλάδα) ο κ.Μπέζας, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο Αξονας Χ είναι ο παραδοσιακός δρόμος σύνδεσης της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, ένας δρόμος που εξυπηρέτησε με επάρκεια τις μεταφορές για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες μετά από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο".

    Είναι μάλιστα ένας οδικός ¶ξονας, που φτάνει μέχρι την περιοχή που σήμερα βρισκόμαστε, αφού ο τέταρτος κλάδος του προεκτείνεται μέσω της Εγνατίας Οδού εως την Ηγουμενίτσα, το λιμάνι δηλαδή ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα, το οποίο και αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

    Η επιτυχής ανάπτυξη μεταφορικών δικτύων, όπως ο Αξονας Χ, δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο των υποδομών, οι οποίες για το συγκεκριμένο Αξονα βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης σε αρκετές χώρες. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών στις συνοριακές διελεύσεις, από την εξάλειψη δηλαδή των διασυνοριακών εμποδίων και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων και του κόστους διέλευσης επιβατών και εμπορευμάτων από τα σύνορα.

    Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη συγκοινωνιακή αλλά και τη γεωπολιτική σημασία του Αξονα Χ για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ανέλαβε πρωτοβουλίες μέσω του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και της Τελωνειακής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 12:30:19 UTC