Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [02] ΔΕΠΑ - Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έως το 2010
  • [03] Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις τραπεζιτών - ΟΤΟΕ
  • [04] Στους «16» και ο Ισημερινός

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και αντήλλαξαν απόψεις για τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    Η Συνταγματική Συνθήκη, η Διεύρυνση και μια σειρά πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι "είναι ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απαιτούν τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών και διαρκή παρακολούθηση".

    Στις συνομιλίες με τον κ. Μπαρόζο κυριάρχησε το θέμα της Διεύρυνσης, κυρίως σε ότι αφορά στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Επίσης τονίστηκε η καλή πορεία της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός της, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γ' ΚΠΣ και στην απορροφητικότητά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την κυβέρνηση να αυξηθεί η απορροφητικότητα και να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό από το Γ' ΚΠΣ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το απόγευμα συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι, ενώ το μεσημέρι πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητά της να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, η πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    O Καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη, προ της Συνόδου Κορυφής, συνέντευξη τύπου, δήλωσε πως η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση της Ευρώπης θα επικεντρωθεί αφενός μεν στην ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, αφετέρου δε στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανικών χωρών.

    Σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης νέων κρατών - μελών οι "25" αναμένεται να αποφασίσουν ότι για τις επόμενες διευρύνσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα της ΕΕ να λειτουργήσει πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά.

    Το ευρωπαϊκό σύνταγμα και η διαδικασία επικύρωσής του είναι το δεύτερο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε ότι η περίοδος του διαλόγου και περισυλλογής πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο (η περίοδος αυτή) να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2008, επί Γαλλικής Προεδρίας.

    Τέλος, η αυστριακή προεδρία θέτει, για δεύτερη φορά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κυρίως τη συνεργασία, στον τομέα αυτό, με τη Ρωσία. Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, καθώς η ανάγκη πρόσβασης σε νέες πηγές ενέργειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή να θέσει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τη Μόσχα, το ταχύτερο δυνατό.

    Επίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να εκπληρώσει εντός του 2006 τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρεί η Αγκυρα σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες - μέλη.

    Ειδικότερα, οι «25» αναμένεται να υπογραμμίσουν, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, από την πλευρά της Τουρκίας, οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της με κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Οι «25» θα απευθύνουν ακόμη προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Με τις αποφάσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται τέλος να καλέσουν την Τουρκία να εντείνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλίσει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της.

    [02] ΔΕΠΑ - Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έως το 2010

    O τριπλασιασμός του αριθμού των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, από 300.000 σε 1.000.000, ο διπλασιασμός των βιομηχανιών από 250 σε 500 και η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της ΔEΠA ως το 2010, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Δ. Σιούφας.

    O κ.Σιούφας, ο υφυπουργός κ.Aν.Nεράντζης και ο γεν.γραμματέας του υπουργείου κ.N.Στεφάνου επισκέφθηκαν σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ.A.Παπαγεωργίου και τη διοίκηση της εταιρίας.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Aνάπτυξης, η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου οδηγεί σε απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Διευκρίνισε ότι οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνουν το κόστος των διεθνών διασυνδέσεων (με Tουρκία και Iταλία), αλλά τις δαπάνες της ΔEΠA για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, τις τρεις νέες Eταιρίες Παροχής Aερίου που θα δημιουργηθούν σε Aνατολική Mακεδονία - Θράκη, Kεντρική Mακεδονία και Στερεά Eλλάδα, καθώς και τις δαπάνες των νοικοκυριών για τη σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου.

    «Tα επόμενα χρόνια η ΔEΠA θα σκάβει όλη την Eλλάδα, από την Kόρινθο ως τον Έβρο και τη Θεσπρωτία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Aνάπτυξης, ενώ ανέφερε ότι ο τομέας του φυσικού αερίου δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων.

    Aπαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Aνάπτυξης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή της ΔEΠA στο Xρηματιστήριο, προηγείται ωστόσο ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρίες, με τη δημιουργία θυγατρικής για το σύστημα μεταφοράς, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Aνέφερε επίσης ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επιτάχυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Aττική.

    [03] Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις τραπεζιτών - ΟΤΟΕ

    Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με αντικείμενο την κλαδική σύμβαση στο χώρο των τραπεζών, συμφώνησαν οι τραπεζίτες και η ΟΤΟΕ σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η πλευρά των τραπεζών, στις προσεχείς ώρες ή ημέρες, θα ορίσει αντιπροσωπεία, η οποία θα συναντηθεί με την ΟΤΟΕ, παρουσία της ΓΣΕΕ, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

    Ο υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για καλή πίστη και αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη και υπογράμμισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα ορίσει και τα θέματα και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι για να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, είναι πολύ χρήσιμο και οι κοινωνικοί εταίροι και όλα τα κόμματα να εκπροσωπηθούν στην Επιτροπή που θα διαγνώσει τις διαστάσεις του προβλήματος.

    Ο κ.Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή, στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν όλα τα κόμματα, και υπογράμμισε και πάλι ότι αντικείμενο των συζητήσεων είναι η διάγνωση του προβλήματος και οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

    Συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ υπογράμμισαν ότι δεν θα διαπραγματευθούν με προαπαιτούμενα, ενώ ως προς το ενδεχόμενο να θέσει η πλευρά των τραπεζών ζήτημα ωραρίου λειτουργίας, απαντούσαν ότι το θέμα μπορεί να τεθεί προς συζήτηση, με την προϋπόθεση να συμφωνούν και οι τραπεζίτες μεταξύ τους.

    Η πρώτη συνάντηση, που αναμένεται σύντομα, θα έχει ως κρίσιμο θέμα τη διαμόρφωση της ατζέντας, αφού, εκτός από τα ζητήματα των αμοιβών, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αναμένεται να θέσουν το ζήτημα του ωραρίου, των αδειών των τραπεζοϋπαλλήλων και πιθανόν και άλλα θέματα.

    [04] Στους «16» και ο Ισημερινός

    Από την δεύτερη μόλις αγωνιστική των ομίλων έγιναν γνωστές οι πρώτες δύο ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υστερα από τη διοργανώτρια Γερμανία, λοιπόν, στη φάση των «16» θα συνεχίσει και ο Ισημερινός, που επίσης προκρίθηκε από τον 1ο όμιλο μετά τη νίκη του επί της Κόστα Ρίκα με 3-0 (8΄ Κ. Τενόριο, 54΄ Ντελγάδο, 90΄+ Καβιέδες).

    Στο σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ περιλαμβάνονται ακόμη οι αγώνες: Αγγλία-Τρινιντάντ (19:00) Σουηδία και Παραγουάη(22:00).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 16:30:27 UTC