Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάστηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  • [02] Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
  • [03] Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ισπανία

  • [01] Συνάστηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συμμετάσχει, σήμερα στις Βρυξέλλες , στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπροεδρεύει με τον πρώην πρωθυπουργό της Φιλανδίας, Πάαβο Λιπόνεν. Η Συμβουλευτική Ομάδα του ΕΣΚ θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο για την διεύρυνση Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν.

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενόψει της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη συμμετοχή του στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Τ. Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες ημέρες.

    Ο Νίκος Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την υποβολή βέτο από την πλευρά της Κύπρου, ανέφερε ότι στις συνεδριάσεις μετέχουν οι κυβερνήσεις, ενώ επεσήμανε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική, σήμερα θα βρισκόμασταν σε άλλη διαδικασία.

    Επίσης ανέφερε ότι κανείς δεν εγκαταλείπει εκ των προτέρων τις δυνατότητες που έχει και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επικρίνει τον κ. Κ. Καραμανλή ότι απεμπόλησε την δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο, πριν αρχίσει η κυρίως φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να αποκλείει καμία δυνατότητα που έχει μετέχοντας σε ευρωπαϊκά όργανα.

    Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, για την υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν.

    Ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο σημαντικό αυτό θέμα και στις προσπάθειες με στόχο την ειρηνική λύση του προβλήματος στην οποία, όπως τόνισε στον κ. Μπαραντέι, ο ίδιος είναι προσηλωμένος και τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρηνική λύση.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για τα θέματα της Παιδείας

    Η κυβέρνηση έφερε τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα της διάλυσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης με αφορμή τις σημερινές φοιτητικές κινητοποιήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "απίστευτους" κυβερνητικούς χειρισμούς και "ωμό αυταρχισμό" του υπουργείου Παιδείας που οδήγησαν, όπως εκτίμησε, τα ΑΕΙ σε μια εκρηκτική κατάσταση.

    Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση φέρει ακέραια η κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε πως "ό,τι παρακολουθούμε είναι δικό της έργο".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Αθανασάκης μίλησε για στροφή και υποχώρηση της κυβέρνησης σε διαδικαστικά μόνο θέματα, τα οποία, όπως τόνισε, δεν απαντούν στα θέματα ουσίας.

    Ο κ.Αθανασάκης αναφέρθηκε και στην παρουσία της Αστυνομίας στα φοιτητικά συλλαλητήρια και τόνισε ότι η βία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πρωτοφανής, ενώ πρόσθεσε ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί με την βία και την καταστολή.

    Η βία, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε βία και σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων σε βάρος των Πανεπιστημίων.

    Αυτό που προέχει, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στα Πανεπιστήμια και η διασφάλιση του έτους για τους φοιτητές, ώστε να μη χαθούν οι εξετάσεις και η πανεπιστημιακή χρονιά.

    Επεσήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να είναι αύριο πολύ προσεκτικές και να κάνουν τη δουλειά τους που είναι η διασφάλιση της τάξης, χωρίς να πυροδοτεί ή να προκαλεί την όξυνση σε μια διαδήλωση.

    Και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Αστυνομία επιτέθηκε κατά δικαίων και αδίκων, ενώ το καθήκον της είναι να ασχολείται μόνο με τους κουκουλοφόρους και τους συνήθεις ύποπτους.

    Ο Νίκος Αθανασάκης δέχθηκε ότι υπήρξαν και επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων από στοιχεία στα οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να στραφεί η δράση της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει από την ελληνική αστυνομία να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες προκύπτουν μέσα από μαζικές αποφάσεις των φοιτητικών συνελεύσεων, καθώς και ότι υπάρχουν πολλοί νέοι οι οποίοι κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε διαδήλωση.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για την Finansbank

    Εντονες επιφυλάξεις για τις υποθέσεις που αφορούν στην Εθνική και στην Εμπορική Τράπεζα, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις μελλοντικές ενέργειες του Κινήματος για τα ζητήματα αυτά.

    Ειδικότερα ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι προτάσεις, όπως αυτή για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας πρέπει να κρίνονται με όρους επιχειρηματικούς, αλλά και πρέπει να εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική, που θα αφορά και στο τραπεζικό σύστημα καθώς και στην ίδια την τράπεζα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι καταβαράθρωσε, όπως είπε,τα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών και μ' αυτό τον τρόπο κάνει πιό ελκυστικές τέτοιου είδους κινήσεις, ενώ υπενθύμισε τις αντιδράσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη όταν ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με την μετοχοποίηση της Εμπορικής τράπεζας, την οποία είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

    Στη Διμερή Συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, που πραγματοποιείται, στις 10.00πμ στο Ζάππειο Μέγαρο, θα μιλήσει ο κ.Γ.Αλογοσκούφης.

    Στις 11.30 θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΠΕ (Μ. Αντύπα 86- 88, Ηλιούπολη), όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων, με αντικείμενο την ενίσχυση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

    Την επιτροπή που θα συντάξει μία τεχνική έκθεση για την αποτίμηση του ασφαλιστικού, όρισε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης στη Βουλή των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σήμερα μάλιστα, θα αποσταλούν οι επιστολές στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ορίσουν και εκείνοι εκπρόσωπο στην Επιτροπή.

    Ο υπουργός διευκρίνισε οτι ούτε υπάρχει, ούτε δικαιολογείται κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και παράλληλα επανέλαβε, οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους και καμμία κινδυνολογία σε σχέση με αλλαγές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Οσον αφορά την πρόταση της γαλλικής Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής, είπε οτι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση αυτή με προσοχή, όπως θα εξετάσει και τυχόν ανταγωνιστικές και συγκρίσιμες προτάσεις.

    Το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την δημοσιονομική της πολιτική και ανακοίνωσε οτι δεν θα συμμετάσχει στην Επιτροπή, η οποία, όπως είπε, έχει τεχνοκρατικό ρόλο και όχι πολιτική κατεύθυνση. Επίσης, η κ. Βάσω Παπανδρέου ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα της Εμπορικής και της Εθνικής Τράπεζας.

    [03] Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ισπανία

    Οι δύο «χαμένες» της πρεμιέρας του 2ου ομίλου αναμετρώνται σήμερα στον καθοριστικότερο αγώνα τους, όσον αφορά στη συνέχεια της περιπέτειας τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Σουηδία και Παραγουάη θα τεθούν αντιμέτωπες στο Βερολίνο,στις 22:00, με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς, οι οποίοι θα τους επιτρέψουν να εξακολουθούν να ελπίζουν σε μία καλύτερη πορεία.

    Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας τους θα βρεθούν σήμερα, στις 16:00, οι παίκτες του Ισημερινού, καθώς, εφόσον νικήσουν στο Αμβούργο την Κόστα Ρίκα, θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Επτά χρόνια μετά τον συγκλονιστικό τελικό του τσάμπιονς λιγκ, ο οποίος βρήκε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικήτρια της Μπάγερν Μονάχου με 2-1, δύο από τους πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι για το Μουντιάλ. Ο λόγος για τους Ντέιβιντ Μπέκαμ και Ντουάιτ Γιορκ, οι οποίοι ηγούνται των εθνικών ομάδων της Αγγλίας και του Τρίνινταντ & Τομπάγκο, που θα αναμετρηθούν, στις 19:00, στη Νυρεμβέργη για τον 2ο όμιλο του παγκοσμίου κυπέλλου. Οι Αγγλοι θέλουν τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να «τελειώσουν» την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

    Με εντυπωσιακό τρόπο άρχισε τις υποχρεώσεις της στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο η Ισπανία. Στο «Τσεντραλστάντιον» της Λειψίας, η ομάδα του Λουίς Αραγονιές χθες νίκησε 4-0 την Ουκρανία, στο παιχνίδι που άνοιξε την «αυλαία» του 8ου ομίλου. Τα γκολ σημείωσαν ο Τσάμπι Αλόνσο στο 13΄, ο Βίγια στο 17΄ και στο 48΄ με πέναλτι και ο Τόρες στο 81΄. Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 47΄, λόγω αποβολής του Βάστσουκ.

    Συγκλονιστική εξέλιξη είχε ο αγώνας Τυνησία-Σαουδική Αραβία (2-2). Το ματς έγινε στο Μόναχο στο πλαίσιο του 8ου ομίλου της διοργάνωσης και η Τυνησία προηγήθηκε με τον Τζαζίρι στο 23΄. Οι «γιοί της ερήμου» ισοφάρισαν με τον Αλ Καχτανί στο 57΄ και πήραν το προβάδισμα με γκολ του Σαμί Αλ Τζαμπέρ στο 84΄, δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο. Ομως, την τελευταία «λέξη» είπε ο Ραντί Ζαϊντι που με κεφαλιά στο 93ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

    Τέλος, με γκολ του Ολιβερ Νόιβιλ στις καθυστερήσεις, η Γερμανία λύγισε την ηρωική αντίσταση της Πολωνίας και τη νίκησε με 1-0. Το παιχνίδι έγινε στο «Βεστφάλεν» του Ντόρτμουντ και ήταν στο πλαίσιο του 1ου ομίλου. Τα «πάντσερ» έκαναν το «2 στα 2» και ουσιαστικά εξασφάλισαν την πρόκριση για την επόμενη φάση, ενώ οι ηττημένοι -που αγωνίζονταν από το 75΄ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σομπολέβσκι- λογικά θα αποχαιρετήσουν πρόωρα τη διοργάνωση, αφού παραμένουν χωρίς βαθμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 6:30:19 UTC