Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Παπανδρέου
  • [02] Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει τους θεσμούς

  • [01] Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Παπανδρέου

    Με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέματα εξωτερικής πολιτικής ύστερα από αίτημα του κ.Γιώργου Παπανδρέου.

    «Η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά την οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στη συνάντηση και επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλές από τις θέσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση είναι ήδη γνωστές. Υπάρχει πάντα μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν».

    Ο κ.Αντώναρος πρόσθεσε ότι «πυρήνας της στρατηγικής της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι η ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας στον δρόμο προς την ένταξή της στην ΕΕ και ταυτοχρόνως -σε διμερές επίπεδο- πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οικονομική συνεργασία σε διαφόρους τομείς και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών».

    Η Ελλάδα, τόνισε, συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη.

    Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε -ερωτηθείς σχετικά - να διευκρινίσει αν η αναφορά του «σε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» συναρτάται με τη συνάντηση Καραμανλή-Παπανδρέου ή αν πρόκειται περί γενικών ερωτημάτων που αφορούν στην ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Σε ερώτηση αν η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Αντώναρος παρέπεμψε σε παλαιότερη σχετική του δήλωση και διευκρίνισε ότι «η προσφυγή στη Χάγη είναι ένα εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Αναφορικά με το αντικείμενο αυτής της προσφυγής, ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε πως αυτό είναι αποκλειστικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Σε ερώτηση, τέλος, αν προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Ευ.Αντώναρος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας, αργότερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, πρότεινε την άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, προτού προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε συνυποσχετικό με την Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη συνέχεια πρέπει να συγκροτηθεί στοχευμένος πολιτικός διάλογος με την γείτονα για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πράξη, συνέχεια της οποίας θα είναι η σύναψη συμφώνου ειρήνης και ασφάλειας με την Τουρκία, για να ακολουθήσει η ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

    Ετσι, είπε, θα μπορέσει να υπάρξει το "μέρισμα ειρήνης" που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και των δύο χωρών.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για διάλογο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός.

    Ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σημαίνει ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει και συνάντηση με την ΕΝΑΕ.

    Σ' ό,τι αφορά στους βαθμούς της ΤΑ η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι δεσμευτική, είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή.

    Στο ζήτημα των πόρων που έθεσε εκ νέου η ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ο νόμος του 1989 δεν είναι επαρκήςκαι σημείωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τον τροποποιήσει υπό το πρότυπο του νόμου που ισχύει από το 2005 .

    Επίσης,ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του 2006 θα έχει έρθει ο νόμος για τους μητροπολιτικούς δήμους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τα σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θεσμό της ΤΑ, ενώ υπογράμμισε ότι συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των πρακρατηθέντων πόρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πάντα υπάρχουν μηνύματα και κατ' αρχήν κρίνεται και η πολιτική της κυβέρνησης στην ΤΑ.

    Σε άλλη ερώτηση για τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας καθώς και κατασπατάλησης πόρων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν και όχι να συγκαλύπτουν, ενώ τόνισε τον προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο που γίνεται από τις αρχές Ιουλίου του 2005 με σημαντικά, όπως είπε, αποτελέσματα.

    Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και να αναδεικνύονται περιπτώσεις διαφθοράς και αδιαφάνειας.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος τόνισε, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πόρων, ότι οι δήμοι κινδυνεύουν με χρεωκοπία και ζήτησε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ αναφορικά με το το θέμα των μητροπολιτικών δήμων είπε ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πιο ολοκληρωμένο σχέδιο και θα προχωρήσει μετά από διάλογο σε σχετικό νόμο περί τα τέλη του έτους.

    Ακόμη η ΚΕΔΚΕ πρότεινε τη δημιουργία ειδικής γραμματείας παρά τω πρωθυπουργώ,ώστε, όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, να παρακολουθεί την πορεία του διαλόγου.

  • Το πρωί, ο κ.Καραμανλής δέχθηκε, επίσης, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλο.

    [02] Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει τους θεσμούς

    Το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει στάση ευθύνης απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα απευθύνεται στο λαό και θα του λέει πως στις επόμενες εκλογές ένα από τα βασικά ζητήματα θα είναι "ποιον θέλει για να σεβαστεί το κράτος δικαίου και μάλιστα στην ύψιστη βαθμίδα του Συντάγματος", τόνισε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος που συνεδριάζει με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η απόφαση του λαού θα είναι ότι το κόμμα που μπορεί να σεβαστεί και να διασφαλίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι το ΠΑΣΟΚ.

    Είπε ότι το Σύνταγμα παραβιάστηκε στην υπόθεση των υποκλοπών και των Πακιστανών, προσθέτοντας ότι όσο ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει αυτές τις υποθέσεις συνεχίζεται η παραβίαση του Συντάγματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εδώ και δύο χρόνια έγινε φανερό ότι η ΝΔ αδυνατεί να σεβαστεί το Σύνταγμα και αναφέρθηκε στην απαξίωση, όπως είπε, του ΑΣΕΠ και των Ανεξάρτητων Αρχών, στην προσπάθεια, όπως σημείωσε, ελέγχου της δικαιοσύνης, στο γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ένα βουλευτή λιγότερο, παρ΄ ότι, όπως ανέφερε, τον εξέλεξε ο λαός, καθώς και στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που επιχειρείται με την αναθεώρηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τις προτάσεις που θα κάνει το κόμμα του στην αναθεώρηση του Συντάγματος και οι οποίες έχουν ως εξής:

    Για τη δέσμη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων .

    - Εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης το οποίο εμπεριέχει και την έννοια του ελάχιστου εισοδήματος.

    - Εισαγωγή συνταγματικής πρόβλεψης για τα δικαιώματα των αλλοδαπών που μένουν νόμιμα στη χώρα.

    - Κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού (άρθρο 13), αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου (τα άρθρα 13, 33, 59), εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 3 για την αποσαφήνιση του όρου "επικρατούσα θρησκεία" στην κατεύθυνση των αναγνωριζομένων διακριτών ρόλων κράτους - εκκλησίας.

    - Για το βασικό μέτοχο, διαφάνεια , πολυφωνία, αποτροπή συγκέντρωσης ΜΜΕ και συμπλήρωση παραγράφου με αναφορά στις αρχές της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ από την οικονομική και πολιτική εξουσία και διασφάλιση της πρόσβασης των κοινωνικών ομάδων σε αυτά.

    - Για το άρθρο 16 να διατυπωθεί ότι η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω και κατά προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μή κρατικών ΑΕΙ με αυστηρές εγγυήσεις, ενώ ρητά να αναφέρεται ότι τα μή κρατικά ΑΕΙ θα έχουν την αποκλειστική μορφή των μή κερδοσκοπικών οργανισμών. Μιλώντας για το άρθρο 16 ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην παράγραφο 2 πρέπει να συμπληρωθεί ότι σκοπός της Παιδείας είναι η ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης.

    Η δεύτερη δέσμη προτάσεων αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας και ο κ. Παπανδρέου πρότεινε:

    - Τη μείωση του αριθμού των τριών πέμπτων των βουλευτών που απαιτείται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    - Η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για σοβαρό θέμα μετά από αίτηση αριθμού πολιτών που θα είναι στο 5% του εκλογικού σώματος.

    - Η βουλή να συζητά προτάσεις νόμου που θα κατατίθενται από αριθμό πολιτών που θα είναι στο 3% του εκλογικού σώματος.

    - Συνταγματική κατοχύρωση μή κυβερνητικών οργανώσεων.

    - Αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση του Κοινοβουλίου και άμεση εκλογή του.

    - Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι τα 21 χρόνια αντί τα 25 που είναι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας και υπογράμμισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στους πολίτες, ελαχιστοποιεί την κρισιμότητα του πολιτικού χρήματος, θωρακίζει τους βουλευτες από υποψίες εξάρτησης και διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής.

    Στην ίδια δέσμη προτάσεων, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη ρητή κατοχύρωση της αρμοδιότητας εποπτείας και ελέγχου της βουλής και επί των ανεξάρτητων αρχών που έχουν συσταθεί με νόμο.

    - Ακρόαση από τη Βουλή των αρχηγών των τεσσάρων επιτελείων και των σωμάτων ασφαλείας.

    - Κατάργηση της διαδικασίας κωδικών ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού.

    - Ακρόαση προτεινομένων δικαστικών λειτουργών που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης.

    Η τρίτη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης όπου πρότεινε:

    -Να αναφέρεται ρητά στο άρθρο 102 ο διττός της ρόλος ως συμμετοχικού θεσμού αλλά και ως αναπόσπαστου τμήματος του διοικητικού και πολιτικού συστήματος της χώρας.

    - Καθιέρωση περιφεριακής αυτοδιοίκησης ως δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

    - Τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων να συνοδεύονται από σχετική γνωμοδότηση των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

    - Να υπάρξει αυτοτελής αναφορά στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές και να δηλώνεται ότι οι αρμοδιότητες της διοίκησης ασκούνται κατά προτίμηση από τα πλησιέστερα στους πολίτες όργανα.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να προταθεί προοίμιο στο Σύνταγμα όπου να αναφέρονται οι αρχές, οι αξίες, η ταυτότητα, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το κράτος και κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει αυτά τα δύο επιβεβαιώνει ότι κατασκευάζει άλλοθι, τονίζοντας, από την άλλη, ότι είναι ευκαιρία για μας να εκφράσουμε τις κατευθύνσεις που θέλουμε να πάρει η χώρα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η κατάθεση των προτάσεων του κόμματος σηματοδοτεί και το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου στη Βουλή και την κοινωνία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα του λαού και προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάθε συζήτηση να καταλήγει σε άγονη πολιτική αντιπαράθεση. Γνωρίζουμε τα όρια και οι πολίτες καταλαβαίνουν, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι επειδή η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική προσθέτει μια μεγαλύτερη ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ ώστε να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Τέλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές και το επιστημονικό προσωπικό το οποίο συνεργάστηκε για τη διαμόρφωση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον Θεόδωρο Πάγκαλο που ήταν ο συντονιστής των αρμοδίων τμημάτων που εργάστηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 June 2006 - 13:43:58 UTC