Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών
  • [03] Αρνητικά τα αποτελέσματα του τεστ DNA

  • [01] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη διαμόρφωση της πρότασης του Κινήματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Στο μεταξύ, δεκαέξι προτάσεις για «βιώσιμη πόλη» κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στην Νέα Σμύρνη, σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού «Νέα Σμύρνη-Πόλη με πρόσωπο» της υποψηφίας δημάρχου Νόρας Κατσέλη.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου οι δεκαέξι προτάσεις αποτελούν άξονες δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συμπεριληφθούν και στο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής.

    Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

    1) Το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πόλης.

    2) Η πόλη να καταστεί κέντρο καινοτομίας με παροχή εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων υπηρεσιών.

    3) Η πόλη να είναι οικονομικά αυτοτελής με αυτοτελείς πόρους.

    4) Η πόλη να είναι προσβάσιμη σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα.

    5) Η πόλη να στηρίζεται στην «αναγέννηση» της γειτονιάς.

    6) Αστική ανανέωση των πόλεων με προστασία της κτιριακής κληρονομιάς και στόχο την αύξηση του πρασίνου κατά 20% ανά κάτοικο σε διάστημα τετραετίας.

    7) Πρόληψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της «γκετοποίησης».

    8) Μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του πρασίνου.

    9) Κατάρτιση από τους δήμους των πολεοδομικών μελετών.

    10) Ορθολογική διαχείριση των στερεών απόβλητων με στόχο την κατά 20% μείωσή τους ανά κάτοικο σε διάστημα τετραετίας.

    11) Βιώσιμη και ανθρώπινη κινητικότητα στις πόλεις ώστε να ευνοηθούν οι μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    12) Ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων προμήθειας και παραγωγής ενέργειας.

    13) Εκπόνηση ειδικού προγράμματος ελέγχου εκπομπών ρύπων.

    14) Δημιουργία δημοτικού «πράσινου» ταμείου με διαπαραταξιακό έλεγχο.

    15) Εισαγωγή διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε εξαγγελλόμενου έργου και

    16) Αναγέννηση της εμπιστοσύνης στον πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την έμφαση που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση ως κορυφαία θεσμική αλλαγή στην χώρα και τόνισε ότι πρέπει να ξαναζωντανέψει η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση απαιτεί να εκλεγούν εκείνοι οι τοπικοί άρχοντες που θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων.

    Δηλώσεις Αθανασάκη

    Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στο παλίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι, επανήλθε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Αφορμή ήταν οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, από τις οποίες, κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν παραδόθηκαν όλα τα στοιχεία από την προηγούμενη κυβέρνηση στην παρούσα.

    Ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι παραδόθηκαν τα πάντα στον κ. Π. Μολυβιάτη και μάλιστα με «μακροσκελές υπόμνημα» του κ. Γιαννίτση.

    Επίσης ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι δεν υπήρχαν «παράλληλοι δίαυλοι» επαφών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος του Κινήματος τάχθηκε υπέρ της αποστρατικοποίησης των νησιών, όπως είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός ΄Αμυνας και πρόσθεσε πως ο κ. Μεϊμαράκης «αναγκάσθηκε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει άλλες διατυπώσεις». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο υπουργός ΄Αμυνας δεν θα ακολουθήσει στο μέλλον την ίδια τακτική.

    Εξάλλου, ο κ. Αθανασάκης επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αφορμή τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου το Σάββατο, σχετικά με την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση και στην υπόσχεση να δώσει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να εισπράτει φόρους, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος είχε αποδώσει στον κ. Παπανδρέου πρόθεση επιβολής νέων φόρων, μέσω της Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε τον κ. Ρουσόπουλο ότι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βάζει στο στόμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πράγματα που δεν έχει πει. Και επανέφερε τον χαρακτηρισμό «κοινός και συνειδητός ψεύτης» για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ο χαρακτηρισμός αυτός ισχύει και σήμερα και θα ισχύει όσο ο κ. Ρουσόπουλος δεν αποσύρει τη δήλωσή του ή δεν παραδεχτεί το λάθος του, το οποίο, όπως ανέφερε, ίσως να οφείλεται σε κακή ενημέρωση.

    Απέδωσε τη δήλωση Ρουσόπουλου στην προσπάθειά του να προλάβει να μεταδοθεί από την τηλεόραση χωρίς αντίδραση για να κερδίσει το «μικροπαιχνιδάκι». Σημείωσε, πάντως, ότι η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου δεν ξαναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ, από τη στιγμή που υπήρξε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών

    Το σχέδιο νόμου περί της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και τους όρους και συνθήκες εργασίας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι με το νόμο αυτό καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη χώρα, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία αντιμετωπίζεται ως ποινικά κολάσιμη πράξη, θεσμοθετούνται ποινές και δημιουργείται αξίωση προς αποζημίωση του θύματος.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2002/72, δίνοντας έναν αυστηρό ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και θεσμοθετώντας ποινές φυλάκισης απο 6 μήνες έως 3 έτη, ελάχιστο πρόστιμο τα 1000 ευρώ και θεσμοθετώντας επίσης τη σεξουαλική παρενόχληση και ως πειθαρχικό παράπτωμα.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου προστατεύει τον εργαζόμενο απο απόλυση που πιθανά οφείλεται σε εκδικητική συμπεριφορά εργοδότη ή στελεχών της επιχείρησης, λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζόμενου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Θεσπίζεται η προστασία του εργαζόμενου αν έχει καταθέσει ως μάρτυρας για συναφή θέματα. Προστατεύεται ο άνδρας ή η γυναίκα που κάνει χρήση γονικής άδειας με το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασία του σε ισοδύναμη θέση. Θεσμοθετείται ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και του Συνήγορου του Πολίτη για θέματα ισότητας στην απασχόληση, αλλά και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

    Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, δήλωσε ότι το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει πάρει διαστάσεις, αφού το 10% των εργαζομένων γυναικών έχουν υποστεί κρούσματα, ενώ το 30% γνωρίζουν ανάλογα κρούσματα στο χώρο εργασίας τους.

    Ο γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Τσουτσοκλίδης, αναφέρθηκε σε 19 προγράμματα ενίσχυσης της ισότητας και σημείωσε ότι 708 εκατ. ευρώ ή το 13,3% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προσανατολίζονται σε δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία.

    Σχετικά με την πρόσφαση Σύνοδο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η χώρα τάχθηκε αντίθετη με την απορρύθμιση των ζητημάτων του εργασιακού χρόνου, υποστηρίζοντας σταθερά τη συνάρτηση του προβλήματος με τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

    Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, τα ζητήματα αλλαγών στον εργάσιμο χρόνο για την κυβέρνηση αυτή μπορούν να τεθούν μόνο μέσω διαβούλευσης και να αποφασιστούν μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί σύντομα, αφού ολοκληρωθεί η συνεργασία των συναρμοδίων υπουργών.

    Ερωτηθείς επίσης για το θέμα της συμμετοχής των ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι κάθε ταμείο οφείλει να αποφασίσει αυτόνομα στα πλαίσια όμως του νόμου και της υπεράσπισης των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών λόγω της πρόσφατης απόδρασης απο τον Κορυδαλλό, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε επαρκέστατες εξηγήσεις, ενώ οι διοικητικές ή άλλες ευθύνες κάποιων υπαλλήλων θα αντιμετωπιστούν με βάση το νόμο και τους κανονισμούς εργασίας.

    Σχετικά με τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι αναδεικνύουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της και προέβλεψε ότι στο τέλος της τετραετίας οι ψηφοφόροι θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία μεγαλύτερη διαφορά απο την προβλεπόμενη σήμερα στις σφυγμομετρήσεις.

    Σημειώνεται ότι στις 14 Ιουνίου στη συζήτηση οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της Βουλής το υπουργείο Απασχόλησης θα δώσει χρονοδιάγραμμα για τις διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων αλλά και κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

    [03] Αρνητικά τα αποτελέσματα του τεστ DNA

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας η εξέταση DNA του γενετικού υλικού που είχε ληφθεί από τη μητέρα του μικρού Αλεξ στη Βέροια για να συγκριθεί με τις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στο ερειπωμένο σπίτι της Βέροιας.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το DNA της γυναίκας δεν ταυτίζεται με τις κηλίδες αίματος. Στα εργαστήρια συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων ευρημάτων.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία εξακολουθεί να παίρνει καταθέσεις κυρίως από συγγενικά πρόσωπα των πέντε παιδιών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 June 2006 - 16:30:24 UTC