Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Εμπιστευόμαστε τον πολίτη

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Εμπιστευόμαστε τον πολίτη

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αλλάξει πάλι τα πράγματα, να οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα μπροστά, είναι εδώ νικητής, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας σήμερα τις διήμερες εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση, στην έναρξη της οποίας παρουσίασε την υποψηφιότητα του Κώστα Σκανδαλίδη για τον δήμο της Αθήνας, του Παναγιώτη Φασούλα για τον Πειραιά, της Χρύσας Αράπογλου για τη Θεσσαλονίκη και της Βούλας Πατουλίδου για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η μάχη που θα δοθεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι μια μάχη για την αναβάθμιση της δημοκρατίας, την ποιότητα ζωής, για τον πολίτη, για την ανατροπή ενός αναχρονιστικού και συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Είναι ένας άλλος δρόμος που δείχνει ότι εμπιστευόμαστε τον πολίτη.

    Το νέο πρόσωπο της διακυβέρνησης που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στις αποφάσεις τον πολίτη. Αυτή υπογράμμισε, είναι και η ουσιωδέστερη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη νεοδεξιά και συντηρητική κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση, είναι ουσιαστικό, σίγουρο, ρεαλιστικό και οραματικό.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει ευρεία συζήτηση για την πόλη του μέλλοντος ενώ διευκρίνησε, σχετικά με τη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να εισπράττει φόρους, όπως προτείνεται σε πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα η Αυτοδιοίκηση να επιβάλει νέους φόρους, απλά με συνταγματική ρύθμιση, θα της δοθεί η δυνατότητα να εισπράττει υφιστάμενους φόρους.

    Αναφέρθηκε στην επεξεργασία του προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο ως κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε τις παραδοσιακές διαδικασίες επιλογής υποψηφίων και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες αυτές και οι αποφάσεις που προέκυψαν είναι δεσμευτικές για όλους, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προς όσους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να διεκδικήσουν δημαρχία ή νομαρχία, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του Κινήματος.

    Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκε το πρόπλασμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην οριστική του μορφή θα παρουσιαστεί προεκλογικά.

    Διαθέτουμε, πρόσθεσε, υπεροχή θέσεων και προτάσεων απέναντι στη Δεξιά και κάλεσε τα αυτοδιοικητικά στελέχη του Κινήματος να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να πετύχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές ώστε, όπως τόνισε, να ανοίξουμε μια νέα πορεία για τη χώρα.

    Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων των επιτροπών

    Η κοινωνική πολιτική και όλες οι δομές κοινωνικής φροντίδας να «περάσουν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Μανώλης Σκουλάκης.

    Ο κ. Σκουλάκης πρότεινε επίσης την διαχείριση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου έως ότου αυτά υπαχθούν πλήρως στην δικαιοδοσία τους, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι καθοριστικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

    Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα καταπολέμησης της ανεργίας, προτείνοντας αποκέντρωση του ΟΑΕΔ καθώς και την δημιουργία Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης σε κάθε δήμο.

    Την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, υπογράμμισε η Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η διατύπωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο 2007-2013 θα πρέπει να βασίζεται και να στηρίζεται σαν αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα του 2015-2020.

    Η κα Παπανδρέου είπε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις στη διοικητική δομή της χώρας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, καθώς και αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία και στην δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.

    Η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι το 80% θα πάει σε έργα στην περιφέρεια και το 50% από αυτά θα πάει στα περιφερειακά προγράμματα.

    «Η τρίτη περίοδος ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου οφείλει να απαντήσει στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί να είναι στην λογική της διόρθωσης, αλλά οφείλει να προχωρήσει σε ανατροπές», ανέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι αυτό το μοντέλο αφορά τη νέα σχέση κράτους-ιδιωτικού τομέα-πολίτη και σχετίζεται με τις σημαντικές προτεραιότητες της χώρας με κορυφαία την ένταξή της στην Κοινωνία της Γνώσης, καθώς και με ένα κράτος που θα διαθέτει υψηλή ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι προτάσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ήταν το περιεχόμενο της παρέμβασης του Γιάννη Κουτσούκου, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

    -Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων,

    -Ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος ως κρίκου μεταξύ αγρότη και αγοράς,

    -Ενταξη νέας γενιάς πολιτών στο αγροτικό επάγγελμα,

    -Θεώρηση του περιβάλλοντος ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας γενικά, αλλά και ως πρόσθετη πηγή αγροτικού εισοδήματος και

    -Εξασφάλιση της ισοτιμίας των πολιτών της υπαίθρου σε θέματα κοινωνικής προστασίας, ασφάλισης και εκπαίδευσης.

    Η αποφασιστική άνοδος της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και η ισοτιμία πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό, αποτελούν τους κεντρικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην ομιλία της, η Μαρία Δαμανάκη, αναφερόμενη και σε επιμέρους προτάσεις ώστε να γίνει το σχολείο ελκυστικό για τους μαθητές και να χτυπηθεί η παραπαιδεία.

    Η κα Δαμανάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ προτάσσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τον έλεγχο στα μη-κρατικά ΑΕΙ.

    Αναφερόμενη στις καταλήψεις των ΑΕΙ, η κα Δαμανάκη κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας ότι «ρίχνει λάδι στην φωτιά» και ότι «περιμένει να κλείσουν τα ΑΕΙ και να φέρει το καλοκαίρι τον Νόμο-Πλαίσιο».

    Στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ώστε στο άρθρο 102 να διατυπωθεί ο διττός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τονιστεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, ώστε να είναι δυνατόν να αποκτήσει διαχειριστικό ρόλο σε θέματα που δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην είσπραξη διακριτών φόρων μέσα σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλαίσια, ανέφερε στην ομιλία του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνει καμμιά μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πρόβλεψη και των αντίστοιχων πόρων.

    Περί συγκρότησης νέου «Καποδίστρια» μετά από συνεννόηση, αντιμετώπισης του ενδεχομένου συγκρότησης μητροπολιτικών δήμων πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ριζικής αλλαγής του δημοτικού κώδικα και μελέτης του «ποιά πόλη θέλουμε», έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών, Αλέκος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε για την ανάδειξη των υποψηφίων ήταν πρωτοφανέρωτες και στο ΠΑΣΟΚ και στην χώρα, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι η «αποκέντρωση δεν είναι διοικητικό σύστημα, αλλά πολιτισμική επιλογή» και τονίζοντας τις ευθύνες που αναλαμβάνουν αυτοί που καλούνται να υπηρετήσουν τον θεσμό.

    Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η αποκέντρωση δεν πρέπει να οδηγήσει στην δημιουργία τοπικών φέουδων, αλλά πρέπει να οδηγεί κάπου συγκεκριμένα και με αποτελεσματικότητα, μέσα σε ένα πλαίσιο γενικών αρχών και κανόνων τα οποία δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 June 2006 - 12:30:11 UTC