Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συνεχίζουμε με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα τις μεταρρυθμίσεις»
  • [02] Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποψήφιος για την Αθήνα
  • [03] «Εργαζόμαστε με σχέδιο και μεθοδικότητα»
  • [04] Ισες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες

  • [01] «Συνεχίζουμε με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα τις μεταρρυθμίσεις»

    "Η στρατηγική μας είναι δεδομένη: Συνεχίζουμε με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί η κοινωνία μας. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν στη χώρα μας μια νέα, καλύτερη, προοπτική. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν περιβάλλον σιγουριάς, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, για όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν".

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στη Λαμία στις παραγωγικές ομάδες της Φθιώτιδας.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "χτίζουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελλάδα που αξιοποιεί τη συμμετοχή της στην ΕΕ, τη γεωγραφική θέση της, τα παραδοσιακά πλεονεκτήματά της, το ανθρώπινο δυναμικό της".

    Επεσήμανε δε ότι "δημιουργούμε την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί. Την Ελλάδα που σχεδιάζει με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ένα καλύτερο μέλλον. Την Ελλάδα που κερδίζει, ημέρα με την ημέρα, το μέλλον που δικαιούται. Προχωρούμε μαζί με τους πολίτες, για όλους τους πολίτες".

    Ο Κώστας Καραμανλής διαπίστωσε ότι το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας αλλάζει συνεχώς, μάλιστα σημείωσε τη σημαντική μείωση ο δημοσιονομικού ελλείμματος, που, όπως τόνισε, για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα υπογράμμισε τους υπερδιπλάσιους ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η οικονομία μας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις που, όπως είπε,το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου αυξήθηκαν κατά 6,9%.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας από την 50η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε στην 42η, υπενθύμισε την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 7% περίπου, όπως επίσης και την αύξηση του ΑΕΠ που θα φτάσει το τέλος του 2007 στο 80% του κοινοτικού μέσου όρου.

    «Η ανεργία μειώθηκε το 2005 κάτω από το 10% και το ποσοστό της απασχόλησης ξεπέρασε για πρώτη φορά το 60%», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε στην αύξηση των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του χρόνου κατά 21%.

    «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα τις θετικές τάσεις που αναπτύσσονται στον τόπο μας. Αλλά δεν μας αρκούν βέβαια. Και ούτε σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Συνιστούν ωστόσο μια απόλυτη απτή απόδειξη ότι η πολιτική μας αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ότι πρωθυπουργός.

    Στην ομιλία του στη Λαμία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επισκέφθηκε σήμερα στην περιοχή της Φθιώτιδας για δύο βασικούς λόγους:

    "Να ακούσω από τους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινωνίας και των παραγωγικών ομάδων τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού. Αλλά και να δω από κοντά τα πολύ σημαντικά έργα που εκτελούνται στο πέταλο του Μαλλιακού".

    Είναι, είπε, μια σημαντική περίοδος για την ευρύτερη περιοχή, αφού, στο επόμενο διάστημα πρόκειται να αρχίσει και η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Ε65. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα πια ότι η Ελλάδα, που μαζί χτίζουμε, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας,είπε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως "από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, μεταφέραμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας στην ελληνική Περιφέρεια. Αναπτύξαμε, για το σκοπό αυτό, παράλληλες και ταυτόχρονες δράσεις σε τρεις κεντρικούς άξονες:

    Πρώτον: Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο,

    Δεύτερον: Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

    Τρίτον: Τις πολιτικές σε προνομιακούς τομείς για την Περιφέρεια, όπως είναι η Αγροτική και η Τουριστική Ανάπτυξη".

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    "Θεμελιώσαμε, πρώτβ απβ όλα, και εξακολουθούμε να βελτιώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Ελληνική Περιφέρεια, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

    1ον: Την εφαρμογή συγκροτημένου Σχεδίου για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    2ον: Την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, που, όπως όλοι γνωρίζετε, ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δημιουργούνται στην Περιφέρεια.

    3ον: Τη διεύρυνση, έως και το 55% της επένδυσης, των ποσοστών χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», αλλά και την ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα των επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα και της παροχής υπηρεσιών.

    4ον: Την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τους Ορεινούς όγκους και τον Παράκτιο χώρο.

    5ον: Τη θέσπιση και την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που δίνει στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες δυνατότητες για σημαντικά έργα, μέσα από την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

    6ον: Τις αλλαγές που διευκολύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων

    7ον: Την εφαρμογή Νέας Ενεργειακής Πολιτικής, που θεμελιώνεται σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προώθηση έργων πνοής σβ ολόκληρη την Περιφέρεια.

    Άμεσα συνδεδεμένα με το Νομό Φθιώτιδας και την επίσκεψή του στην περιοχή είναι τα εθνικής σημασίας έργα, που, ήδη, προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ:

    Πρώτον, τα έργα της ΠΑΘΕ σε όλο το Πέταλο Μαλλιακού, τα οποία προχωρούν, πλέον, με γρήγορους ρυθμούς.

    - Κατασκευάζονται οι παρακάμψεις Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων.

    - Κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι Σκάρφεια-Θερμοπύλες και Θερμοπύλες-Αγ. Μαρίνα.

    - Προχωρούν, ταυτόχρονα, οι διαδικασίες για το τμήμα Νέα Κοίτη Σπερχειού έως Ροδίτσα.

    - Προχωρά, παράλληλα, και η μελέτη για την παράκαμψη της Στυλίδας.

    Δεύτερον, η προώθηση των διαδικασιών για το έργο Μαλλιακός - Κλειδί, για το οποίο, υπάρχει ήδη, προσωρινός Ανάδοχος. Και,

    Τρίτον, η προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομου, του Ε65 (μήκους 175 χλμ.), που θα ενώνει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία. Οι προσφορές έχουν, ήδη, κατατεθεί και ο προσωρινός ανάδοχος πρόκειται να ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι βασικός άξονας στη Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι οι ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις και, ιδίως, η ενίσχυση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό ρόλο τους.

    Ανάμεσα στβ άλλα,τόνισε ότι στο Νομό προχωρά ένα πλέγμα συγκοινωνιακών έργων,που αλλάζει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής

    Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε τον αναπτυξιακό ρόλο και το κοινωνικό έργο που αναπτύσσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το σκοπό αυτό είπε ότι:

    - Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που ενισχύει την αυτοτέλειά τους και εισάγει θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας.

    - Θεσμοθετήθηκαν και τριπλασιάστηκαν οι αυτοτελείς πόροι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    - Καταρτίστηκε και εφαρμόζεται το πενταετές πρόγραμμα ?ΘΗΣΕΑΣ?, που χρηματοδοτεί δράσεις των δήμων και των κοινοτήτων, με ποσά υπερδιπλάσια σε σχέση με ό,τι έδινε το προηγούμενο πρόγραμμα. Στο Νομό σας το νέο πρόγραμμα δίνει σχεδόν 62 εκ. ευρώ σε πέντε χρόνια, ενώ το προηγούμενο έδινε τα μισά σε εφτά χρόνια. Αποδεικνύουμε έτσι - και το αποδεικνύουμε στην πράξη - ότι θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη, ισχυρή και αυτοδύναμη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωρούμε, άμεσα, σε ευρύτατο διάλογο με όλους τους αρμόδιους αντιπροσωπευτικούς φορείς, για τη μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση της Διοικητικής Δομής της Χώρας. Όλα αυτά - οι αυξημένοι πόροι, τα προγράμματα που εφαρμόζονται, αλλά και τα πρόσωπα που επιλέγονται για να υπηρετούν, τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - είναι σημαντικός, είναι καθοριστικής σημασίας, παράγοντας για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς που ακολουθούνται,ο κ. Καραμανλής θύμισε ότι στα τέσσερα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης η απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας ήταν 9%!! Στα δύο χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης, έφτασε το 41%.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του επενδυτικού κόσμου, για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Το Αβ Αναπτυξιακό Συνέδριο, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Νομό Φθιώτιδας ανέδειξε κρίσιμους προβληματισμούς και χρήσιμες ιδέες, είπε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε στον τρίτο άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την Περιφέρεια που αφορά στις πολιτικές για την Τουριστική και Αγροτική Ανάπτυξη.

    Είπε ο πρωθυπουργός:

    "Σε ό,τι αφορά το πρώτο: Βασικός στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας μας σε νέες περιοχές, αλλά και ο εμπλουτισμός της με νέες μορφές Τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ο Ιαματικός και ο Θρησκευτικός Τουρισμός. Μορφές δηλαδή στις οποίες η Φθιώτιδα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό έρχεται σε λίγες ημέρες στη Βουλή και ακολουθούν τα θεσμικά πλαίσια για τον Αγροτουρισμό και το Θρησκευτικό Τουρισμό. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, τα Καμμένα Βούρλα, οι Θερμοπύλες, το Πλατύστομο, το Καλλίδρομο, η Υπάτη, όλες οι περιοχές που διαθέτουν αξιοποιήσιμες ιαματικές πηγές, μπορούν να αποτελέσουν κέντρα για ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας.

    Μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση πρόκειται να δοθεί και με τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων, για τον Αγροτουρισμό. Σημειώνω, πάντως, ότι στην Αγροτουριστική, που σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της ΕΤΑ, υπάρχουν, ήδη, συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων στο Νομό σας, παράλληλα με πρότυπες οικολογικές καλλιέργειες.

    Και κάτι ακόμα: Τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα της περιοχής πρόκειται να συμπεριληφθούν στα Προγράμματα του Θρησκευτικού Τουρισμού, που προωθούνται για ειδικές ομάδες επισκεπτών(προσκυνητών, αρχαιολόγων και ερευνητών) απβ όλο τον Κόσμο.

    Μείζονος οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, για μας, είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Όπως ξέρετε, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίστηκε η καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων και η προώθηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης μέχρι το 2013.Έχουμε δηλαδή, έως τότε, περίπου 22 δις ευρώ για τον αγροτικό κόσμο. Τα οριστικά ατομικά δικαιώματα για την ενιαία ενίσχυση της Νέας ΚΑΠ έχουν ήδη, καθοριστεί και η καταβολή των νέων κοινοτικών ενισχύσεων αρχίζει από το Δεκέμβριο".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Φθιώτιδα διακρίνεται και για τις εξαιρετικές, τις ποιοτικές επιδόσεις της, στις ελιές και το λάδι και πρόσθεσε:

    "Κηρύξαμε το 2006 έτος ελιάς και ελαιόλαδου και αναπτύσσουμε συντονισμένες δράσεις για την προβολή και την προώθησή τους, στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα 1,5 εκ. ευρώ για την προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς σε τρίτες Χώρες. Στρατηγική επιδίωξή μας είναι η στόχευση εύπορων αγορών του εξωτερικού για την εξαγωγή τυποποιημένου λαδιού και βρώσιμης ελιάς. Κλειδί για την επιτυχία του στόχου αυτού είναι η τυποποίηση και η πιστοποίηση. Και σβ αυτό, οφείλουμε να «ρίξουμε», όλοι, το βάρος των προσπαθειών μας. Και εσείς και εμείς. Δεν μπορεί οι δικοί μας κόποι, οι κόποι του Έλληνα αγρότη, να αξιοποιούνται από τρίτες Χώρες. Τα προϊόντα μας είναι ανάγκη να φεύγουν τυποποιημένα και σε ελκυστικές συσκευασίες. Οι μεγάλοι παραγωγοί να προχωρήσουν σε δική τους τυποποίηση, ονομασία και ετικέτα".

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα τις θετικές τάσεις που αναπτύσσονται στον Τόπο μας. Δεν μας αρκούν, βέβαια. Κι ούτε σημαίνουν ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Συνιστούν, ωστόσο, μια πολύ απτή απόδειξη ότι η πολιτική μας αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Συνιστούν έμπρακτη ενθάρρυνση στις τομές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε. Μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ακόμα περισσότερο, είπε.

    Και κλείνοντας την ομιλία του θύμισε πως "ύστερα από συστηματική διαπραγμάτευση, αυξήσαμε ουσιαστικά το μερίδιό μας στους κοινοτικούς πόρους, για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Διασφαλίσαμε περισσότερα από 20 δις. ευρώ. Και, όπως έχουμε δεσμευτεί, τα περισσότερα απβ αυτά, σχεδόν το 80%, πρόκειται να κατευθυνθούν στην Περιφέρεια".

    Επίσκεψη στο Πέταλο του Μαλλιακού

    Τα έργα στο Πέταλο του Μαλλιακού προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου θα είναι έτοιμο το 2007 και στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί το 2008. Ένα τμήμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, πολύ επικίνδυνο, στο οποίο δυστυχώς έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, μετατρέπεται σ΄ έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σύγχρονο και ασφαλή κλειστό αυτοκινητόδρομο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου θα είναι έτοιμο το 2007 και στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί το 2008, ανέφερε ο κ.Καραμανλής.

    "Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, καλύπτουμε τις παραλείψεις μιας ολόκληρης 20ετίας. Με τις υποδομές που δημιουργούμε, εγγυούμαστε την ταχύρυθμη, δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη για την ελληνική Περιφέρεια» υπογράμμισε.

  • ** Το βράδυ, ο κ.Καραμανλής θα μιλήσει στη διεθνή διάσκεψη ευρωπαϊκών πολιτικών φορέων της Κεντροδεξιάς, που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το European Ideas Network και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη Βουλιαγμένη.

    [02] Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποψήφιος για την Αθήνα

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Υποψήφιος για τον Πειραιά θα είναι ο Παναγιώτης Φασούλας, για το δήμο Θεσσαλονίκης η Χρύσα Αράπογλου και για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

    Αναφερόμενος στον υποψήφιο για την Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης συμβολίζει για το Κίνημα τη σχέση που έχει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κώστας Σκανδαλίδης γνωρίζει καλά το χώρο, καθώς έχει χρηματίσει και υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, πρόσθεσε.

    Συμβολίζει τη νέα αντίληψη που θέλει το ΠΑΣΟΚ να φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο της ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι η επιλογή Σκανδαλίδη δεν είναι επιλογή παραίτησης, είναι μία επιλογή νίκης, είναι η επιλογή που στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να γυρίσει τη σελίδα στην Αθήνα, να μιλάμε για μία Αθήνα προοδευτική.

    Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Φασούλα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ευχαρίστησε που δέχθηκε να είναι υποψήφιος, καθώς αντιμετώπιζε μία δύσκολη οικογενειακή κατάσταση με την υγεία του γιού του και η αποδοχή του χρίσματος, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δείχνει διπλά τη μεγάλη απόφαση που πήρε ο κ. Φασούλας, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο νέων αντιλήψεων και αυτό που χρειάζεται ο Πειραιάς για να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που έχει σήμερα .

    Τόνισε επίσης ότι ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν πάντα παρών στα δημόσια πράγματα, με καθαρό λόγο και πρόσθεσε ότι μπορεί να συνθέσει τους πολλούς και διαφορετικούς ορίζοντες που χρειάζεται ο Πειραιάς.

    Για το δήμο Θεσσαλονίκης και την υποψηφία κα Χρύσα Αράπογλου,βουλευτή του Κινήματος στη συμπρωτεύουσα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η υποψήφια δήμαρχος έχει υπηρετήσει την πόλη της απο πολλές θέσεις, καθώς πριν απο λίγα χρόνια υπήρξε αντινομάρχης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Γνωρίζει, πρόσθεσε, καλά τις ανάγκες της πόλης και τα προβλήματά της και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δήμαρχο που να μπορεί να δίνει λύσεις.

    Αναφερόμενος στην κα Βούλα Πατουλίδου (η οποία συνδέθηκε με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου διεξάγεται η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος) ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι μπαίνει τώρα σε ένα νέο στίβο, αυτόν της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι η Βούλα Πατουλίδου έχει αποδείξει ότι ξέρει και να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και όραμα. Και πρόσθεσε ότι η αγωνιστικότητά της θα είναι πολύτιμη στη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Παρούσα στην Συνδιάσκεψη είναι και η υποψήφια υπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Γκιουλ Μπεγιάζ Καρά Χασάν, για την επιλογή της οποίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με αυτήν το ΠΑΣΟΚ απέδειξε την έμπρακτη προσήλωσή του στην ανοιχτή, πολυπολιτισμική, δημοκρατική κοινωνία της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η κ. Καρα Χασάν έγινε δεκτή απο τους συνέδρους με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Παπανδρέου: Η κυβέρνηση δεν έχει στόχους και όραμα

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει στόχους και όραμα για τη χώρα, εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, επανέφερε δε την πρότασή του για από κοινού χάραξη νέας στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, ενώ αυτή τη φορά μιλώντας για τις σχέσεις με την Άγκυρα, αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, προειδοποιώντας τους Τούρκους στρατιωτικούς "να μην αποτολμήσουν ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κράτος και τη λειτουργία του καθώς και στην ανάγκη μεταρρύθμισής του, παρουσιάζοντας πέντε βασικούς άξονες μεταρρύθμισης του κράτους, μεταξύ των οποίων το ολιγομελές υπουργικό σχήμα και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων των υπουργών.

    Ειδικότερα, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαδίζει χωρίς στόχους και όραμα, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα δώσει όραμα και στόχους στην Ελλάδα, καθώς και το μήνυμα της σιγουριάς στον Έλληνα πολίτη.

    Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα το αίσθημα της ανασφάλειας είναι έντονο, λόγω της απουσίας στρατηγικής και στόχων στην εξωτερική πολιτική, κάτι, που, όπως είπε, εγκλωβίζει την Ελλάδα στη στρατηγική της Τουρκίας και αποδυναμώνει τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

    Εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα μπροστά στον κίνδυνο της έντασης και επανέφερε την πρότασή του για χάραξη νέας στρατηγικής, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν σ' αυτό.

    Η νέα αυτή στρατηγική, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

    Επίσης, τόνισε, θα δείξει στην Τουρκία το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για την ειρήνη και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη και βέβαια απέναντι στην Κύπρο.

    Επίσης, είπε , με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο, το οποίο θα γίνει θάλασσα ειρήνης.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε σε κίνδυνο πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάτι, που, όπως τόνισε, καθιστά πιο επείγουσα την ανάγκη διαμόρφωσης της νέας στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το ποιος προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο, αποδίδοντας ευθέως τις ευθύνες στο τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο.

    Η ένταση με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο Δούρειος Ίππος του στρατιωτικού κατεστημένου για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί σαφής προειδοποίηση από όλους προς τους Τούρκους στρατιωτικούς να μην αποτολμήσουν ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.

    Με την ιδιότητα και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον τουρκικό λαό και τόνισε ότι "θα είμαστε κοντά του σε κάθε απόπειρα παρέμβασης των στρατιωτικών".

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο απολογισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι γεμάτος λάθη, αθέτηση υποσχέσεων, μεγάλα λόγια, χαμένες ευκαιρίες και κυρίως ένα κρυφό σχέδιο το οποίο τώρα αποκαλύπτεται.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με την απογραφή διέσυρε τη χώρα, ανέκοψε την ανάπτυξη, δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία και προκάλεσε ανασφάλεια στην ελληνική οικογένεια.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε επίσης, είναι έκθετη και υπόλογη στην υπόθεση των Πακιστανών και στην υπόθεση των υποκλοπών. Πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για τις υποθέσεις αυτές παραμένουν αναπάντητα, αλλά υπογράμμισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα επιδιώξει και θα καταφέρει ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιστρέφει η αλαζονία, η αδιαφορία και το παρακράτος, ότι συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης εξουσιών και χειραγώγησης θεσμών και την επέκρινε ότι επιδίδεται, όπως είπε, σε αδυσώπητο κυνήγι όσων δεν σκύβουν το κεφάλι στο γαλάζιο τοποτηρητή.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι στόχος της είναι ο περισσότερος συγκεντρωτισμός, ο κατακερματισμός και ο μεγαλύτερος κομματικός έλεγχος.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λόγω του κρυφού της προγράμματος και απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ φέρνει την αισιοδοξία, τη σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη και μία άλλη στάση ζωής.

    Αναφερόμενος στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες βρήκε απέναντί του κάθε φορά τη Νέα Δημοκρατία να τις πολεμάει.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να απελευθερωθούν, όπως τόνισε, οι δυνάμεις του ελληνισμού και να απελευθερωθεί η κοινωνία.

    Ο πρώτος άξονας αφορά στο επιτελικό κράτος. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, λιγότερα υπουργεία και λιγότερες αρμοδιότητες στους υπουργούς.

    Το κεντρικό κράτος θα αφοσιωθεί στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών και στη διατύπωση ρυθμιστικών πλαισίων λειτουργίας όλων των επιπέδων διοίκησης.

    Επίσης, στην κεντρική διοίκηση θα παραμένουν οι βασικοί τομείς του σχεδιασμού της Ανάπτυξης καθώς και η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, τα δημόσια οικονομικά, η δικαιοσύνη, ο εθνικός σχεδιασμός της υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους κλπ.

    Δεύτερος άξονας η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Καθιέρωση αιρετού βαθμού περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη μορφή των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με αιρετό πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και ισχυρό και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

    Τρίτος άξονας ο νέος Καποδίστριας, δηλαδή η συνένωση των υπαρχόντων δήμων, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρότεροι δήμοι. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το πολιτικό κουράγιο να ξεπερνά το μικροκομματικό και μικροπολιτικό κόστος, προκειμένου να δοθεί μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

    Τέταρτος άξονας η μεταβίβαση νέων πόρων στην Αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα με τομή στο φορολογικό σύστημα. Στην Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθούν σταδιακά πόροι από φόρους ευρείας φορολογικής βάσης, όπως η ακίνητη περιουσία, το προσωπικό εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση.

    Επίσης, η φορολογική αποκέντρωση θα συμπληρωθεί με ένα σύστημα αναδιανομής, ώστε ένα μέρος των συνολικών έμμεσων φόρων, το οποίο θα είναι προσδιορισμένο εκ των προτέρων, να πηγαίνει σε ένα ταμείο Συνοχής για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Πέμπτος άξονας ο έλεγχος, η διαφάνεια και η λογοδοσία στην Αυτοδιοίκηση. Η γενναία πολιτική Αποκέντρωσης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να συνοδευτεί με ισχυρούς κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στους τοπικούς θεσμούς. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ένα σύστημα αποτελεσματικού, οικονομικού ελέγχου, με στόχο τη διαχείριση κινδύνων, τη συνολική δημοσιονομική πειθαρχία, τη διαφάνεια των αποφάσεων και την κοινωνική λογοδοσία.

    Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί Σώμα Δημοσιονομικών Ελεγκτών, το οποίο θα διενεργεί δειγματοληπτικούς αλλά σε βάθος κατασταλτικούς ελέγχους στα οικονομικά των ΟΤΑ, γιατί εδώ, όπως τόνισε, είναι το μεγάλο στοίχημα της επιτυχίας της Αποκέντρωσης.Και ο πολίτης πρέπει να νιώσει ότι οι αυξημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης πιάνουν τόπο, ότι ο φόρος του δεν θα πάει σε μία μεγάλη μαύρη τρύπα αλλά θα πηγαίνει για νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, λακκούβες κλπ.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, την οποία κατηγόρησε ότι καταστρέφει όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε απατηλό το σύνθημα της επανίδρυσης του κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει προσανατολισμένη στο συγκεντρωτικό κράτος, γιατί δεν πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση, την οποία φοβάται πολιτικά.

    Τα δύο τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία άσκησε πολιτική που οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων, οικονομικό μαρασμό και ποδηγέτηση στην Αυτοδιοίκηση.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψήφισε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, χωρίς την κοινωνική και πολιτική του διάσταση και χωρίς να κάνει καμία βελτίωση. Επίσης είπε ότι αναίρεσε τις υποσχέσεις της για χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και περιόρισε τις πηγές χρηματοδότησης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αντίθετα με την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι ήρθε η ώρα της Περιφέρειας, η κυβέρνηση περιέκοψε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και επιδίδεται σε "παιχνίδια" με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ".

    Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί μία νέα συγκεντρωτική γραφειοκρατία, με την ίδρυση πέντε υπερπεριφερειών, με διοικητικές αρμοδιότητες και 13 ανωνύμων εταιριών.

    Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, όχι μόνο δεν προάγει την αποκέντρωση αλλά αντίθετα καταργεί την αυτονομία της αυτοδιοίκησης από την οποία στερεί το δικαίωμα να εκτελέσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σχεδιάζει με έναν τρόπο γραφειοκρατικό, υπερσυγκεντρωτικό και απαξιωτικό για την Αυτοδιοίκηση και αυτές οι πολιτικές, όπως είπε, δεν είναι τυχαίες, αλλά τμήμα ενός συνολικού σχεδίου ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

    Απάντηση Π. Παυλόπουλου στον Γ. Παπανδρέου για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Για αοριστολογία, αντιφατικές θέσεις, αλλά και για προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας, κατηγόρησε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για την κριτική που άσκησε κατά της κυβέρνησης στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σημερινή του ομιλία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον Γιώργο Παπανδρέου:

    " Πρώτον: ύστερα από τόση «κυοφορία» ιδεών και μάλιστα από ένα Κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια, είναι δυνατόν να διατυπώνονται τόσο αόριστες και τόσο αντιφατικές θέσεις για έναν σοβαρό θεσμό όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

    "Δεύτερον: ακόμη κι αν μείνει κανείς στις «θέσεις» αυτές, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε πράξη στα τόσα χρόνια διακυβέρνησής του τα σημερινά«οράματα» του κ. Παπανδρέου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Και γιατί δεν άφησε, πριν από τις εκλογές του 2004, έστω κι ένα νομοσχέδιο με τις «θέσεις» αυτές; Μήπως ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ "ανακαλύπτουν» πολιτικές θέσεις μόνον όταν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση;

    Τρίτον: Αγνοεί ο κ. Παπανδρέου ότι ακόμη και με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ο θλιβερός απολογισμός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προ του 2004 ήταν ο ολέθριος κομματικός εξαναγκασμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η στυγνή εξάρτησή τους από την Κυβέρνηση, η συνειδητή «υπεξαίρεση» των πόρων τους που οδήγησε στην υπερχρέωσή τους και η πλήρης έλλειψη οικονομικού πλαισίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί δέκα, τουλάχιστον, χρόνια;"

    Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, "αντί να επιδίδεται σε μία προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας, να κοιτάξει το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για τους ΟΤΑ, τη ραγδαία αύξηση των πόρων τους και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να εφαρμόσει".

    Τέλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε:

    "Ας ζητήσει ο κ. Παπανδρέου, παραδείγματος χάριν, από τον κ. Κουκουλόπουλο και την κα Γεννηματά να κάνουν μια σύγκριση για το τι συνέβαινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προ του 2004 και τι συμβαίνει σήμερα. Ή, ας πάρει τα πρακτικά της Βουλής για να δει τις απόψεις τους, και ας κάνει τουλάχιστον την αυτοκριτική του".

    Σκανδαλίδης: Να δώσουμε ξανά ζωή στη γειτονιά

    «Φιλοδοξία μου, φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε ξανά ζωή στη γειτονιά, να δώσουμε φως στις σκοτεινές γωνιές της πόλης, να εγγυηθούμε ένα ασφαλές μέλλον», τόνισε,μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Σκανδαλίδης,στην ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση.

    Ο Κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, και ανέφερε ότι είναι η τρίτη εντολή που παίρνει να εργασθεί για την Αθήνα, «ένα καινούργιο μετερίζι, γνώριμο και αγαπημένο για μένα», ενώ πρώτη εντολή ήταν το 1978 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και η δεύτερη το 2001 από τον Κώστα Σημίτη.

    Στην ομιλία του τόνισε ότι μετά από είκοσι χρόνια συντηρητικής κυριαρχίας στον Δήμο με μόνο διάλειμμα την δημαρχία του Αντώνη Τρίτση κι ενώ η πρωτεύουσα μετεξελισσόταν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, «ο Δήμος ξέφτιζε και η ζωή στη γειτονιά φτώχαινε. Εμειναν μόνο οι φιέστες, τα κάγκελα και τα συντριβάνια να κρύβουν το πραγματικό της πρόσωπο».

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έδινε όλα αυτά τα χρόνια μάχες «για να σταματήσουμε τον κατήφορο»,αναφέρθηκε στην Μελίνα Μερκούρη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την Μαρία Δαμανάκη,προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι είναι παρόντες εδώ και με τη Μελίνα να οδηγεί αθέατη το δρόμο. Για να έρθει η τελευταία μάχη με το Χρήστο Παπουτσή και την «Ομορφη Πόλη».

    «Σήμερα παίρνω τη σκυτάλη. Είμαι βέβαιος. Αυτή τη φορά θα τερματίσουμε πρώτοι»,είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Σε σύγκρουση με την απάθεια και την μοιρολατρεία που έχουν οδηγήσει, όπως είπε, τον Πειραιά σε φθίνουσα πορεία, κάλεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας. «Θα μπώ μπροστά για να φέρουμε την νίκη και μόνο η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για την Αυτοδιοίκηση είνα ικανός λόγος για να ξαναέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Φασούλας.

    «Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αγκαλιάσει μια προοδευτική πρόταση», τόνισε στην ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος της πόλης Χρύσα Αράπογλου, απευθύνοντας πρόσκληση για ενότητα και συστράτευση, ιδιαίτερα στον Γιάννη Μπουτάρη αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης «που έχουν αντιταχθεί στην πολιτική των χαμηλών οριζόντων».

    «Οταν η μάχη δοθεί καλά, το αποτέλεσμα θα είναι η νίκη», είπε απευθυνόμενη προς την Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (από την Θεσσαλονίκη) η υποψήφια Νομάρχης Βούλα Πατουλίδου.

    Δήλωση Παπαγεωργόπουλου για την υποψηφιότητα Αράπογλου

    Στην επιλογή της βουλευτού Χρύσας Αράπογλου ως υποψήφιας δημάρχου για το Δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε με δήλωσή του ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Η κ. Χρύσα Αράπογλου προσπάθησε να γίνει δήμαρχος Καλαμαριάς προ ετών και δεν το κατόρθωσε. Τώρα θέλει να δοκιμάσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να σταθμίσουν και να αποφασίσουν» είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Ξενογιαννακοπούλου: Τολμάμε το επόμενο βήμα

    «Μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων και των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προτείνουμε, τολμάμε το επόμενο βήμα που θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της πατρίδας μας», ανέφερε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, υπογράμμισε ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ουδέτερο χαρακτήρα και (κατβ επέκταση) η εκλογική μάχη έχει πολιτικά χαρακτηριστικά» και κάλεσε να δοθεί η εκλογική μάχη με «συσπείρωση και ενότητα».

    «Με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 30ης Σεπτεμβρίου 2005, όπου ενοποιήθηκαν τα θέματα που απασχολούσαν την Αυτοδιοίκηση και της 18ης Μαρτίου 2006, όπου εγκρίθηκε το πλαίσιο συζήτησης για την Αυτοδιοίκηση, το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ιδεολογικά και πολιτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ανέφερε στην εισήγηση του ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου για την Αυτοδιοίκηση, την Δημόσια Διοίκηση και την Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο λαός περιμένει μια μεταστροφή στην πολιτική κατάσταση της χώρας και κάλεσε τους ψηφοφόρους στην πρώτη νίκη στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία.

    Τα συμπεράσματα της διαδικασίας διαλόγου με τους πολίτες παρουσίασε στην Συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, κ. Κώστας Καρτάλης, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι πολίτες εμπιστεύονται την «Κοινωνία των Πολιτών».

  • Οι τοπικές κοινωνίες ζητούν καλύτερη συνεργασία με τα ΑΕΙ.

  • Δεν υπάρχει ανεπτυγμένη «περιφερειακή συνείδηση».

  • Οι πολίτες αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Οι πολίτες ζητούν αιρετά περιφερειακά όργανα, ωστόσο είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον «Καποδίστρια 2».

  • Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανέργους, τους νέους και τους αγρότες.

  • Οι πολίτες τάσσονται υπέρ των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.

  • Οι πολίτες ζητούν αλλαγή νοοτροπίας των φορέων της Εκπαίδευσης.

  • Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Οι πολίτες τάσσονται υπέρ της μεταφοράς των αστικών Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • Ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύει την βιομηχανία, τον τουρισμό και τις μικρές επιχειρήσεις.

  • Να βρεθούν άλλες λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, καθώς και για τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

    Στην έναρξη των διαδικασιών της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, μίλησε τέλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέξης Κόκος, αναφερόμενος στα σεμινάρια και την υποστήριξη των συνδιασκέψεων που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο και αναγγέλοντας τον μελλοντικό του προγραμματισμό για τους θερινούς μήνες, ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου.

    Επιστολή Γιώργου Παπανδρέου στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για την εξωτερική πολιτική

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη Γενική Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, αναφέρεται στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής και ζητά να οριστούν συναντήσεις μαζί του, για τη συζήτηση του θέματος αυτού.

    Το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Παπανδρέου είναι το εξής:

    "Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και ένταση στις σχέσεις μας. Χθες θρηνήσαμε το χαμό του ηρωικού σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που πρέπει να είναι ο τελευταίος που χάνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες στο Αιγαίο. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης εκφράζουμε την ανησυχία μας αυτή και τον προβληματισμό μας για την πορεία της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η χώρα μας, η περιοχή, δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στον κίνδυνο της κλιμάκωσης της έντασης και της προοπτικής μιας μείζονος κρίσης. Πρέπει να βρούμε ξανά το δρόμο για την ομαλή πορεία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό είναι το συμφέρον και του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού. Σήμερα, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να διαμορφώσει νέα στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.

    Μία στρατηγική η οποία θα κατοχυρώνει, πρώτα από όλα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Μία στρατηγική η οποία θα δείξει στην Τουρκία τον δρόμο του απαιτούμενου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της αρχής της καλής γειτονίας, των αρχών και αξιών στις οποίες πιστεύει και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της.

    Μία στρατηγική η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία θα φέρει πάλι στην Ελληνίδα και στον Έλληνα το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας.

    Μια στρατηγική ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

    Οι εμπειρίες μου των τελευταίων χρόνων μου έχουν δείξει ότι υπάρχει τρόπος.

    Παίρνω την πρωτοβουλία, με την επιστολή μου αυτή, να ξεκινήσω σειρά επαφών με την κυβέρνηση και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εκθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου γιβ αυτό το πρώτης προτεραιότητας θέμα.

    Ήδη είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Παρακαλώ για τον ορισμό αυτής της συνάντησης μαζί σας.

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Α. Παπανδρέου".

    [03] «Εργαζόμαστε με σχέδιο και μεθοδικότητα»

    Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και συνέπεια, ανταποκρινόμενη πλήρως στις προκλήσεις που εμφανίζονται στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφερόμενη μάλιστα στην τρέχουσα κατάσταση του διεθνούς περιβάλλοντος, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια»

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε και από το βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σμηναγού Κ. Ηλιάκη, είπε ότι μετά από τέτοια γεγονότα, μερικοί σπεύδουν να αμφισβητήσουν κάποιες από τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, όπως η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας: «Οι στρατηγικές επιλογές δεν πρέπει να τίθενται αβίαστα και εσπευσμένα υπό αμφισβήτηση, ακόμα περισσότερο όταν αυτό γίνεται εν θερμώ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι μακρύς και ανηφορικός» καθώς και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη αλα καρτ».

    Όσο για το «Ελσίνκι» η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά «ενισχύθηκε και βελτιώθηκε».

    Σχετικά με τη συζήτηση αν θα ήμασταν έτοιμοι για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Δεκέμβριο του 2004, η υπουργός Εξωτερικών είπε τα εξής: «η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε τέτοια προετοιμασία. Δεν υπήρχε προετοιμασία συνυποσχετικού, δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε για το Ελσίνκι, αλλά δεν το αξιοποίησε όπως θα έπρεπε, ενώ η ΝΔ «δυστυχώς το εγκατέλειψε». Επίσης θεώρησε λάθος το δόγμα Μολυβιάτη -όπως το αποκάλεσε- για «αισιόδοξη αναμονή και αυτόματη βελτίωση των πραγμάτων» στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε επίσης ότι δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα το θέμα. «Δεν υπάρχουν θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε πλεονεκτήματα και τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Δυστυχώς εμμένοντας σε αυτό το σχήμα περί αποκλειστικότητας της υφαλοκρηπίδας εξακολουθούν τα δύο κόμματα να δίνουν επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακών με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό εκλογικό πεδίο» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ. Κατέκρινε παράλληλα εκείνα τα ΜΜΕ που «εξουθενώνουν την κοινωνία» και εκείνους τους «τηλεαστέρες που κανιβαλλίζουν τα πάντα στο όνομα της εμπορικής τηλεθέασης».

    Επίσης, εκτίμησε ότι «οι συνθήκες είναι δυσμενέστερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια», και πρότεινε να υπάρξει «αξιολόγηση, συμπερασματοποίηση, επανεκτίμηση και ένα σύστημα ενεργούς προληπτικής διπλωματίας γιατί τα πράγματα δεν παραμένουν ακίνητα».

    Ανταπαντώντας, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι ασκείται προληπτική διπλωματία «και αυτός είναι ο λόγος των συνεχών επαφών που έχουμε με τον Τούρκο ομόλογο μου, και το περιεχόμενο το οποίο αναζητούμε είναι λίγο πολύ ευρύτερα γνωστό. Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δυο χρόνια.»

    Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος για τον προκάτοχό της είπε ότι τον αδικεί: όταν (ο κ. Μολυβιάτης) διαπιστώνει ότι το 75% του κυπριακού λαού καταψηφίζει το σχέδιο Ανάν, «είναι αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε την άποψή του και θα χτίσουμε απάνω σε μια καινούργια σελίδα στο Κυπριακό».

    Τέλος συμφώνησε ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι αυτή η υπευθυνότητα πάρα πολλές φορές δεν εμφανίζεται σε τηλεοπτικό παράθυρα» κατέληξε η κ.Μπακογιάννη.

    Επιστολή Γ.Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη Γενική Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, αναφέρεται στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής και ζητά να οριστούν συναντήσεις μαζί του, για τη συζήτηση του θέματος αυτού.

    Το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Παπανδρέου είναι το εξής:

    "Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και ένταση στις σχέσεις μας. Χθες θρηνήσαμε το χαμό του ηρωικού σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που πρέπει να είναι ο τελευταίος που χάνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες στο Αιγαίο. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης εκφράζουμε την ανησυχία μας αυτή και τον προβληματισμό μας για την πορεία της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η χώρα μας, η περιοχή, δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στον κίνδυνο της κλιμάκωσης της έντασης και της προοπτικής μιας μείζονος κρίσης. Πρέπει να βρούμε ξανά το δρόμο για την ομαλή πορεία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό είναι το συμφέρον και του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού. Σήμερα, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να διαμορφώσει νέα στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.

    Μία στρατηγική η οποία θα κατοχυρώνει, πρώτα από όλα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Μία στρατηγική η οποία θα δείξει στην Τουρκία τον δρόμο του απαιτούμενου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της αρχής της καλής γειτονίας, των αρχών και αξιών στις οποίες πιστεύει και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της.

    Μία στρατηγική η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία θα φέρει πάλι στην Ελληνίδα και στον Έλληνα το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας.

    Μια στρατηγική ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

    Οι εμπειρίες μου των τελευταίων χρόνων μου έχουν δείξει ότι υπάρχει τρόπος.

    Παίρνω την πρωτοβουλία, με την επιστολή μου αυτή, να ξεκινήσω σειρά επαφών με την κυβέρνηση και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εκθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου γιβ αυτό το πρώτης προτεραιότητας θέμα.

    Ήδη είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Παρακαλώ για τον ορισμό αυτής της συνάντησης μαζί σας.

    Με εκτίμηση, Γιώργος Α. Παπανδρέου".

    [04] Ισες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες

    Υπεγράφη σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας "ως προς την προώθηση ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες στις επιχειρήσεις", μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και των εργοδοτικών ενώσεων, που αποτελεί μία πρωτοβουλία που λαμβάνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μετά από στενή συνεργασία και διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κ. Παυλόπουλος, χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία, ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για το αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας και υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα ενισχύσει κι άλλο τα κίνητρα για την ισότητα ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών.

    "Η ισότητα των ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, πρόσθεσε, συνδέεται άρρηκτα με το Κράτος Δικαίου και το επίπεδο προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άπτεται της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, αλλά και περαιτέρω είναι ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την κοινωνία, θεμελιώδες κύτταρο της οποίας αποτελεί η οικογένεια, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο".

    Επισήμανε δε ότι "η πολιτική μας στον τομέα αυτό δεν αποτελεί απλή διακήρυξη καλών προθέσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά γίνεται πλέον πράξη και τίθεται σε άμεση εφαρμογή με την ανάληψη μάλιστα σχετικής δέσμευσης από τις ίδιες τις εργοδοτικές οργανώσεις, ύστερα από μία περίοδο γόνιμης διαβούλευσης που προηγήθηκε".

    Η γγ Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη τόνισε ότι "η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, που σήμερα φθάνει στην Ελλάδα μόλις το 46,2%, υστερώντας σημαντικά έναντι του μέσου κοινοτικού όρου που ανέρχεται σε 55,6%, και του στρατηγικού στόχου της Λισσαβόνας που είναι 60%, πρέπει να αναδειχθεί σε εθνική προτεραιότητα και απαιτεί τη σύμπραξη της πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις".

    Συμπλήρωσε δε ότι "η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι και αποτελεί πλέον παραγωγικό συντελεστή, που συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων, την αγορά εργασίας, την κοινωνική και οικονομική συνοχή αλλά και με την αναγωγή της οικογένειας σε παραγωγική - καταναλωτική μονάδα".

    Αναφερόμενη στα κίνητρα που θα δώσει η Πολιτεία, σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η κα Τσουμάνη σημείωσε "τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους μέσα από ειδικό πρόγραμμα για τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, κατάρτισης και μεταπτυχιακών σπουδών για τις γυναίκες, την καθιέρωση Βραβείων Ισότητας και τη χρηματοδότηση μελετών για τη δημιουργία συστημάτων ποιότητας, που ενισχύουν τόσο τις γυναίκες εργαζόμενες όσο και τις επιχειρήσεις".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί δείκτη πολιτισμού και κοινωνικής Δημοκρατίας και σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Νίκος Αναλυτής πρόσθεσε ότι είναι ιδανικές οι συνθήκες για να επιταχύνουμε τις αλλαγές προτύπων και στερεοτύπων στην κοινωνία μας.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης αναφέρθηκε στην κοινωνική και οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΕΣΕΕ έχει ήδη δημιουργήσει τριμελή επιτροπή από γυναίκες επιχειρηματίες για το συντονισμό των προτάσεων και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ισότητα ανδρών και γυναικών.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, αφού ευχαρίστησε, όπως και όλοι οι παρεβρισκόμενοι, την Ευγενία Τσουμάνη για τις προσπάθειές της, εξέφρασε τις ανησυχίες του λέγοντας ότι πολλές φορές αυτά τα Πρωτόκολλα αποτελούν μεταβίβαση των ευθυνών της Πολιτείας στον ιδιωτικό τομέα και πως πρέπει να υπάρξει στρατηγική με σταθερότητα πέρα από αλλαγές κυβερνήσεων.

    Σε παρέμβασή του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "κάντε μας να αισθανθούμε τις ενοχές μας, που ήδη έχουμε, για το θέμα αυτό", αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη της Πολιτείας διαχρονικά, ενώ συμπλήρωσε ότι "τους καρπούς αυτής της προσπάθειας θα τους καρπωθούν ενδεχομένως κάποιοι που δεν βρίσκονται στην αίθουσα αυτή, καθώς τα μέτρα θα αποδώσουν με καθυστέρηση σε βάθος χρόνου, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλη την Ευρώπη".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος είπε ότι πιστεύουμε στην κατάργηση της πολιτικής διάκρισης γυναικών και ανδρών και ευχήθηκε το Πρωτόκολλο αυτό να είναι η αρχή μίας στενής συνεργασίας μεταξύ κράτους και παραγωγικών τάξεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 June 2006 - 14:30:30 UTC